Olgunlaşan üzümler toplanır ve güneşte kurutulur. Kuru üzüm sıkıştırılarak kalıp haline getirilir. Daha sonra bu kalıplar ince ince kesilerek, şırasının alınması için bidonlarda konulur. Elde edilen şıra büyük kazanlarda 2,5 saat süreyle oldukça yüksek derece ısılarda kaynatılır.
Gaziantep ve Kilis gibi şehirlerde rastlayabileceğiniz bir lezzet olan Külek Pekmezi için pekmezlik üzümler özenle toplanarak mayalanır. Mayalama işleminin ardından küleklere doldurulur ve bu şekilde depolanır. Hatay yöresine özgü bu lezzet, ismini Hatay'ın Belen ilçesinden alır.
-KİLİS'İN PEKMEZİ ''KÜLEK''LERDE SATILIYOR- Kilis'te üretilen üzüm pekmezi yüz yıllardan beri ''külek'' adı verilen ahşaptan yapılmış kutularda pazarlanıyor.
Önce maya yapılırdı. 40–50 kilo gelen Koca bir leğen dolusu Zile pekmezi için; küçük tas içine 300 gram kadar toz pudra şekerine 10 yumurtanın akı konur tahta bir kaşık ile mikser gibi iyice karıştırılır. Beyazlaşmaya başlayınca içine azar, azar duru pekmez ilave edilir. Tekrar çırpılarak beyazlatılır.
Pekmez toprağı kullanmadan pekmeze kıvam ve tat kazandırabilmek için şu yöntemler kullanılabiliyor: Şıranın içine doğrudan saf kalsiyum karbonat eklenerek pH dengesi sağlanabiliyor. Ev yapımı pekmez tarifleri için en çok önerilenler arasında da yine karbonat ya da kabartma tozu yer alıyor.
İlgili 34 soru bulundu
Tadını daha tatlı hale getirmek ve mayalanmasını önlemek için içerisine toprak, odun külü ya da karbonat ilave edin.
Briks derecesi 20, şıra randımanı % 70 olan 5-6 kg üzümden yaklaşık 1 kg pekmez elde edilir.
Üzüm suyundan yapılan üzüm pekmezinin tahta kutulara konulması ile elde edilen doğal pekmez hem besleyici hem de lezzetlidir. Katı tahta kutu pekmezin diğer ismi Külek pekmezidir.
Belen yöremize bağlı Kömürçukuru köyünde yetişen iri ve beyaz üzümlerle yapılan muhteşem bir tat. Birinci sınıf üzümlerin taş değirmenlerde ezildikten sonra üzüm suyunun odun ateşinde katkısız ve yöresel şekilde pişirilerek elde edilen sıvı pekmezin mayalandırılarak katılaştırılması ile üretilir.
İlk olarak pekmezin miktarına göre (45-50 kg için) 10 tane yumurtanın akının içerisine 300 gram pudra şekeri bir kabın içerisinde karıştırılır. Tahta bir kaşık ile hızlıca mikser gibi çırpılır. Beyazlaşmaya başlayınca azar azar pekmezden ilave edilerek çırpılır. Beyazlaştığı zaman yine pekmezden ilave edilir.
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Özellikle keçiboynuzu yetiştiriciliğinin daha çok görüldüğü Ege ve Akdeniz yöresine özgü bir pekmez çeşididir. Ayrıca en sağlıklı ve faydalı, birçok vücut sistemine ve hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir.
Dut pekmezi: Antosiyanin yapısı kuvvetlidir. İçerdiği selenyum sayesinde soğuğa karşı vücut direncini arttırmada yardımcı olur. Keçiboynuzu pekmezi: Pekmezlerin en şifalısı olarak değerlendirilir.
Nevşehir'de 15 çeşit üzümden yapılan ''Kapadokya Pekmezi'', yöreden elde edilen toprak ve Avanos'ta üretilen özel çanaklarda mayalanıyor. Üzüm bağlarıyla ünlü Nevşehir'in birçok ilçesinde pekmez üretimi yapılırken, her ilçenin de kendine özgü pekmez yapma yöntemleri bulunuyor.
Bir kaşık pekmezi bardağın içerisine alın ve üzerine su dökün. Eğer suyu dökerken rengini suya veriyor ve iyice karışıyorsa gerçek pekmezdir. Eğer suyu dökerken dipte bal gibi kalıyorsa şekerden yapılmış ve sahte pekmezdir.
Meyvelerin kaynatılmasıyla elde edilen şıranın pH'ı 3-4 arasındadır ve asidik olduğundan ekşidir. Aynı zamanda içindeki meyve parçaçıklarından dolayı bulanık bir görüntüsü vardır. Ph'ı ve bulanıklığın düzenlenmesi pekmez toprağı ile sağlanır.
Üzüm pekmezi almak isteyenler nerenin üzüm pekmezi meşhur diye soracak olursa, birçok yer saymak mümkündür. Manisa, Tokat, Tekirdağ ve Nevşehir üzüm pekmeziyle meşhur yöreler arasında ilk sıralarda yer alır.
İlçedeki bağlardan hasat edilen beyaz üzümün, dağdan getirilen killi toprakla karıştırılmasıyla suyu çıkarılıyor. Kovalara doldurulan toprak karışımlı üzüm suyu, "kestirme" denilen yöntemle kazanlarda ısıtılıyor. Daha sonra soğumaya bırakılan pekmez, kaplara doldurularak 3 günlük bekleme süresine bırakılıyor.
ANTEP PEKMEZİ NASIL YAPILIR? Toplanan üzümler, özel hazırlanan çuvallara konularak ve ezilerek şıraları çıkartılıyor. Harlı ateşlerde kaynatılan üzümler, soğuşma işleminin ardından tekrar süzülerek yeniden ateşte uzun süre kaynatılarak, pekmez hâline getiriliyor.
Pekmezlik üzümler çeşitli şekillerde sıkılır ve şırası elde edilir. Bu şıra üzerinde ekşiliği gidermek amacıyla ön kaynatma işlemi uygulanır. Bu sürenin sonunda bir gece dinlendirilen şıra tekrar kaynatma kazanına boşaltılır. Kaynatma işlemi açık yayvan kaplarda yapılır ve düşük ısıda koyulaşıncaya kadar kaynatılır.
Karlı pekmez, bir diğer adı ile karsambaç tarifi araştırılmaya başladı. Yurdun dört bir yanı beyaza bürününce, vatandaşlar, nostaljik bir tat olan karlı pekmezin yapılışını merak etti. Ağırlıkla ülkemizin güney illerinde meşhur olan bu tatlı, Adana'nın bici bici tatlısına benzemektedir.
'Karsambaç' adıyla ifade edilen kara karıştırılarak severek tüketilebilir. Çocukların dönemlerinde, katkı maddesi ve tatlandırıcı içeren ürünler yerine pekmez tüketmeleri de tavsiye edilir. Özellikle ipeksi yapısıyla katı pekmezleri, çocuklar da severek tüketebilir.
Pekmez cam kavanozlarda serin ve güneş almayan yerlerde ve rutubetsiz ortamlarda saklanırsa bozulmadan 6-12 ay boyunca saklanabilir. Bu süre içerisinde besin değerlerinde herhangi bir değişme beklenmez.
Tamamen doğal yöntemlerle üretilen pekmezlerin dibinde tortu birikebilir, bu tortuyu sıvı kısım ile karıştırmadan kullanırsaniz geleneksel kıvamda kullanmış olursunuz. Pekmezde önemli olan kısım sıvı bölümüdür.
Pekmezde bulunan şıranın duru olması için değerlendirilir. Pekmez karışımındaki katı maddelerin çökmesi için eklenen pekmez toprağı, tamamen tercihe bağlı olarak pekmez yapılırken kullanılabilir. Kullanmadan da pekmez yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri