Küfler sadece görünen kısımlarda oluşmaz. Gözle seçilemeyen alanlarda da üremeye başlamış olabilir. Bu nedenle yufka gibi yapısı katı olmayan, iç kısımlarına küf geçişi zor olmayan besin maddelerinde küflenme görüldüğünde tüketilmemelidir.
Eğer yufkanız bozulmuşsa taze yufka renginden bir ton daha koyudur. Kısacası koyu renkli, yapış yapış ve ağır bir kokuya sahip yufka tazeliğini kaybetmiştir, tüketilmemelidir.
Küflenme probleminin temel nedeni mantar üremesidir. Havada asılı bulunan mantar sporları da uygun sıcaklık koşullarını bulduğunda çabuk üremeye başlarlar. Yufka ambalajlandıktan sonra hem ambalaj içerisinde oksijen kalması hem de uygun sıcaklığın bulunması sonucu küflenmeye başlar.
Yufkaları önce 5-6 şar gruplar halinde üst üste koyup kurumasını sağlayalım. Kuruduktan sonra hepsini üst üste koyup bir bezle üzerlerini örterek serin bir yerde muhafaza edelim yufkalar yumuşak kalmasın küflenir.
Eğer ki yufka, açık bir şekilde bırakılıp hava ile uzun süre temas etmişse kurumaya başlamıştır. Kurumaya başlayan yufka, kullanılamaz hale gelmiş ve bayatlamış bir yufkadır. 3. Yapışkan mı? Yufkanın bozulduğunu gösteren en önemli göstergelerden biri de yapış yapış bir kıvam almasıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Yufkaları derin dondurucuda aylarca saklayabilirsiniz. Fakat yufkaları buzdolabında en fazla 7 gün kadar muhafaza edebilirsiniz. Naylon ambalajlar içinde satılan hazır yufkaları kısa süre içinde tüketecekseniz bu şekilde ambalajından çıkartmadan buzdolabınızda direk olarak saklayabilirsiniz.
Küflenme probleminin temel nedeni mantar üremesidir. Havada asılı bulunan mantar sporları da uygun sıcaklık koşullarını bulduğunda çabuk üremeye başlarlar. Yufka ambalajlandıktan sonra hem ambalaj içerisinde oksijen kalması hem de uygun sıcaklığın bulunması sonucu küflenmeye başlar.
Uzmanlar küfün tüm besine yayıldığını ve bunun yenmesi durumunda zamanla vücudun bağışıklık sistemini çökerttiğini, iç organlarda ve karaciğerde tahribata yol açtığını söylemektedir. Ve küfün vücut üzerindeki zararı yavaş ama öldürücü olabilmektedir.
BAZI KÜFLER KARACİĞERİNİZE ZARAR VEREBİLİR
Küf üzerinde bulunan toksik kimyasallar vardır ve karaciğer hasarı, kusma, mide bulantısı, ishal gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilirler. Bağışıklık sisteminiz ne kadar güçlüyse organlarınız o kadar az etkilenir.
Daha sonra başka bir poşete daha ağzı kilitli olan poşeti yerleştirin ve poşeti buzdolabının içerisine yerleştirin. Bu şekilde hazırlamış olduğunuz yufkaları 1 hafta boyunca taze ve bozulmaksızın saklayabilirsiniz.
Küfün yenilmesi kadar solunumu da alerjik etkilere sebep olabilir. Bu durum bazen astım gibi ciddi hastalıkların gelişimine neden olabilir. Genellikle gözlerde sulanma ve kaşıntı, öksürük, mide bulantısı, yorgunluk, baş ağrısı ve nefes sorunları gibi alerjik etkilere yol açar.
Küflü yiyeceklerin en büyük problemi, küflü kısımları kesip attığımızda aslında küfün tamamını atamıyor olmamızdır. Çünkü birçok yiyecek (örneğin ekmek) küflendiğinde, temiz görünen kısımlarda bile aslında küfün görünmez kökleri yatar.
Yaklaşık 1 yıl boyunca güvenle kuru yufkalarınızı kullanabilirsiniz.
Elinizde kaç tane yufka varsa önce ikiye sonra dörde katlayın. Arkasından buzdolabı için özel satılan poşetlere yufkaları birer birer koyun. İkişerli koymak isterseniz arasına kâğıt yerleştirmeyi unutmayın. Buzdolabı poşeti, soğuğa daha dayanıklı olduğu için yufkalarınızı daha rahat koruyacaktır.
Satın almış olduğunuz yufka eğer fazla geldiyse Koroplast Buzdolabı Poşetine koyup buzluğa atın istediğiniz zaman çıkarıp kullanabilirsiniz. İlk günkü tazeliğini koruyor….
Özellikle dolgulu unlu mamullerde yufka, ekmek gibi raf ömrü uzun olması istenen ürünlerde kullanılabiliyor. Bunun binde 1-2 oranında kullanım limiti var. Bu limit geçildiğinde özellikler C ve E vitaminiyle reaksiyona girerek kan üzerinde oluşabilecek kanserlerin de oluşmasını etkilediği tetiklediği ön görülüyor.
Fakat ekmek üzerinde üreyen Rhizopus stolonifer ve benzeri küf türleri zehirli, hatta ölümcül olabiliyor. Özetle söylemek gerekirse, küflenmiş ekmeğin temiz kısmı diye bir şey yok. Ekmekte en ufak bir küf oluşumu gördüğünüz anda o ekmeği hiç düşünmeden doğruca çöpe atmanız en doğrusu.
Ekmek üzerinde üreyen rhizopus stolonifer ve benzeri türler zehirleyebilir, hatta ölüme kadar sürükleyebilir. Küflenmiş ekmek yiyerek sağlığınızı tehlikeye atmayın. Söylediğimiz gibi küflenmiş ekmeğin temiz kısmı diye bir şey yok. Yani bu durumda ekmeğiniz küflendiyse hiç düşünmeden çöpe atmalısınız.
Küf Mantarlarıyla İlişkili Bulunan Hastalıklar
Bunlar öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığı, astım, alerjik rinit, konjunktivit ve atopik dermatit olarak sıralanabilir (3,4). Mantar sporlarına karşı duyarlılık gelişmesi Avrupa toplumunda %3-10 arasında bildirilmektedir (5).
Küflenmiş ekmek çok yoğun oranlarda kanserojen madde taşıdığından , kesinlikle tüketilmemelidir.
Beyaz sirke ile küften kurtulun
Ağartıcı sert bir yüzeyde büyüyen küf sporlarını öldürür, ancak küf yüzeyin altına uzarsa, beyaz sirke en iyi seçimdir. Sirke, küfü yok etmek için nüfuz edecek ve dipte küflenen alanların yeniden büyümesini önleyecektir.
Bazı küfler karaciğerinize zarar verebilir. Küf üzerinde bulunabilen toksik kimyasallar bulunur ve bunlar karaciğer hasarı, kusma, mide bulantısı ve ishal gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Üzerinde küf içeren jöle ve reçelleri kesinlikle atın. Küf, mikotoksin (sizi hasta eden zehirli bir madde) üretebilir. USDA ve mikrobiyologlar küfün dışarı alınması ve kalan reçel ya da jöle kullanılmaması gerektiğini özellikle vurguluyorlar.
Hamur içerisinde kırmızı ve pembe renkler görülüyorsa, ekşi mayanın bozulduğunu işaret eder. Gri ve siyah küflenmeler, mayanın bozulduğunu gösteren durumlar değildir.
Küf mantarları 0°C'dan +50°C'a kadar ısı derecelerinde büyürler – yaklaşık 25°C en optimal ısı derecesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri