Buzdolabında sakladığınızda ise 15 gün boyunca dayanır. Kızartıp ısıtarak sıcacık şekilde ailecek tüketebilirsiniz.
Ancak 3 gün içinde ekmeği tüketmeyecekseniz, bu şekilde saklamanız yeterli olmayacaktır. 3 günden fazla süre ekşi mayalı ekmek saklamak için en uygun yöntem buzdolabında saklamaktır. Ekmeğinizi daha uzun süre saklamak için isterseniz derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Sorusunun cevabı aslında ne tarz bir ekmekten bahsettiğimize göre değişkenlik gösterebilir. Beyaz un ile yapılan fırın ekmeği veya evde yapılan ekmekler kısa sürede küflenebilirken marketlerden aldığımız paketlenmiş ekmekler uzun süre bayatlamadan saklanabiliyor.
Gün içerisinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için; kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanması gerekir. Ekmeğin muhafaza edildiği ortam temiz tutulmalıdır. Sıcak ekmek, soğutulduktan sonra fazla kurumadan poşete konularak saklanmalıdır.
Gün içinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için kapaklı bir ekmek kutusu, gıda dolabı veya poşet içinde; serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanmalıdır. Donmuş ekmekler, lezzet kaybına uğramaması için 3 ay içinde tüketilmelidir. Ekmeğin sıcakken poşete konulması küflenmesine neden olur.
İlgili 43 soru bulundu
Ekmek aslında buzdolabında oda sıcaklığında olduğundan daha hızlı bayatlayan bir yiyecektir. Ekmeği en iyi şekilde saklamanın yolu, onu bir veya iki gün oda sıcaklığında tutmak, ardından sarmak ve daha uzun süreli saklama için dondurmaktır.
Ekmek. Ekmeğin üzerinde küf veya beyaz noktalar oluştuysa bu bozulduğunu gösterir.
Ekmek hamuru çok sert ise eksik su kullanımı ve aşırı güç kullanımı gibi nedenleri göz önünde bulundurmalısınız. Ekmek hamuru çok yumuşak ise çok fazla güç uygulanmaması veya fazla su kullanımı gibi nedenlere odaklanmalısınız.
Ekmekler iyice kurutulduğu ve buzdolabında saklandığı için aylarca bozulmadan duruyor.
üflenmenin sebebi mantarların üremesidir. Havadan düşen mantar sporları nemli ortamlarda çabuk üremekte, üreme sırasında ekmekteki besinleri kullanmaktadır. Besinlerin yüzeyinde bulunan mantarlar çoğaldıkça içe doğru da yerleşir.
Ekmek üzerinde üreyen rhizopus stolonifer ve benzeri türler zehirleyebilir, hatta ölüme kadar sürükleyebilir. Küflenmiş ekmek yiyerek sağlığınızı tehlikeye atmayın. Söylediğimiz gibi küflenmiş ekmeğin temiz kısmı diye bir şey yok. Yani bu durumda ekmeğiniz küflendiyse hiç düşünmeden çöpe atmalısınız.
Ekmek. Bayatlamış ekmek eğer üzerinde küf yoksa gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Paketli ekmekler oda sıcaklığında 5 ila 7 gün dayanabilir. Bu ekmekleri buzdolabında da 3-4 gün taze kalacak şekilde saklayabilirsiniz.
Ekmeği birkaç gün içinde tüketiyor ve bu süre içinde en sağlıklı şekilde saklamak istiyorsanız şu adımlara dikkat etmeniz yeterli: Ekmeğinizi buzdolabına koymayın. Çünkü bu, sadece daha hızlı bayatlamasına sebep olacaktır.
Ekşi mayalı ekmekler, sağlıklı içeriklerinde olduğu gibi saklama koşullarında da diğer ekmeklerden farklılık gösterir. Beyaz ekmeğe göre daha uzun ömürlü olan ekşi mayalı ekmek satınaldıktan sonra 3 gün bez torba içerisinde saklanmalıdır.
Ekmek yeterince soğumadan torbaya konursa buhar nedeniyle küflenir. Ekmek tüketilirken, bazı kişiler kabuğunu sevdikleri için veya ekmek içi sıcakken hamur olduğundan önce ekmeğin kabuğunu koparıp yerler, bu durumda ekmek daha kolay bayatlar.
Ekmeksiz sofraya oturmayan Türk halkının en sevdiği aktivitelerden biri de evde keyifle köy ekmeği yapmak. Beyaz unla, buğday unuyla veya mısır unuyla evlerinizde birbirinden lezzetli köy ekmeklerinden siz de yapabilirsiniz.
Mis gibi kokusuyla sofraların baş tacı olacak köy ekmeğini; ekşi maya, su, tuz ve buğday unu ile kolayca hazırlayabilirsiniz. Dışı çıtır çıtır içi ise yumuşacık olan köy ekmeğini hazırlamak 20, pişirmek ise yaklaşık 50 dakika sürüyor.
Özellikle çok sayıda ekmeğin birlikte saklandığı ve hava almayan ortamlarda aşırı nem ve su damlacıkları oluşabilir. Bu nedenle ekmeklerin muhafaza edildikleri yerlerde nem birikmesinin engellenmesi gerekir. Bunun için ekmeklerin ağzı kapalı poşet gibi hava almayan yerlerde saklanmaması gerekir.
*Bayatlamış ekmekleri taze hale getirmek için,üzerine su serpip folyo kağıdına saralım ve 5-10 dakika fırında bekletelim.Bir başka yöntem ise;bir tencerenin içine su koyalım ve suyla temas etmeyecek şekilde üzerine bir iliştir yerleştirelim.Sonra dilimler halinde kesilen ekmekleri iliştirin üzerine koyup,tencerenin ...
Bayat ekmek tatlısı tarifi ile akşam yemeklerinden sonra çayın yanına oldukça lezzetli ve bir o kadar hafif bir tatlı hazırlıyoruz. Evde kalmış olan bayat ekmekleri kullanabileceğiniz gibi marketlerde satılan paketli kıtır ekmekle de hazırlayabileceğinizi hatırlatalım.
HERZ (1965); ekmek içinin tat ve aromasının değişmesi, nişastanın kristalleşmesi, ekmek içinin sertliğinin artması, ufalanabilir hale gel- mesi ve saydamlığının ve absorbe edilen su miktarının azalmasını bayatlamanın en önemli özellikleri olarak göstermiştir.
Hazır beyaz ekmek gibi yüksek miktarda basit karbonhidrat tüketimi kilo alımına neden olabilir. Diyabet, kalp hastalığı ve birçok kronik rahatsızlıkların riskini artırabilir. Bununla birlikte ekmeğin besin profili türüne bağlıdır. Tam buğday ekmeği gibi lifli bir ekmek daha yüksek besin değerine sahiptir.
Beyaz undan yapılmış somun ekmek ya da pideyi yediğimizde dışındaki kabuğu, içindeki endospermi alınmış, sadece içindeki nişasta ve gluten kalmış ekmeği yiyoruz. Gluten yapıştırıcı, sakız gibi bir madde. Hem bağırsağın canına okur hem de vücuda girdiği zaman alerjik reaksiyonlara yol açar. Pek çok hastalığı tetikler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri