Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Kiralık evi kiralamak yasal mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kiralık evi kiralamak yasal mı?

Hukukçulara göre ev sahipleri, dairelerini site yönetimlerinden izin almadan günlük kiraya verebilir. Diğer taraftan kiracılar da eğer sözleşmelerinde özel olarak yetki varsa kaldıkları yeri bir başkasına kiralayabilirler. Ancak alt kiraya verme yetkisi yoksa başkasına kiraya veremezler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diken.com.tr

Kiralık evi başkasına kiralamak suç mu?

Borçlar kanunu madde 322/2 maddesine göre “Kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça, kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi, kullanım hakkını da devredemez.” Evi boşaltıp başka birisine devreden kiracıyı bu maddeye dayanarak tahliye etme şansı doğmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aysedenizoral.av.tr

Kiralık evde oda kiralamak yasal mı?

Farklı uzmanlar, ev sahibinin açık rızası olduğu sürece, bunun tamamen yasal bir formül olduğu konusunda hemfikirdir. Gayrimenkul Hukuku alanında uzmanlaşmış bir avukat olan Arantxa Goenaga, "odalar başkalarına kiralanabilir ancak sözleşmede yetkilendirilmesi gerekiyor" diyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: costa-azahar.guide

Kiraladığın evi kiraya verebilir misin?

Evet. Adi kira sözleşmelerinde, kiraya vereni bir zarara uğratmamak şartıyla; kiracının kiralananı alt kiraya vermesi mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Kiralık daire kiralanabilir mi?

KİRACI YASAL DEĞİL

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz bu soruya şu yanıtı verdi: “Kira sözleşmenizde alt kiralama hakkı yoksa kiracı olduğunuz evin tamamını ya da bir kısmını üçüncü kişilere kiralayamazsınız. Bu açıkça sözleşme ihlali olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Türkiye'de Evimi Günlük kiralamak için ne yapmam gerekiyor ? yasal yolları neler ? yapmasam ne olur?

İlgili 32 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Günlük Kiralık yasal mı?

Ev sahiplerinin günlük kiralık ev ruhsatı almadan evlerini kiraya vermeleri, yasalara göre suç olarak kabul ediliyor. Ruhsatsız günlük kiralık daire cezası 2022 yılı itibariyle 18.000 TL'ye ulaşıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: missafir.com

Kiracı kira artışını kabul etmezse ne olur?

Kira hukuku uzmanı avukat Olcay Göçüm'e göre, beş yıllık süre dolmadan yeni ev sahibi, satın aldığı evde oturan mevcut kiracıdan, kanun gereği TÜFE oranında artış dışında kira artışı isteyemez. Ek zam yapılmadığı ve talep edilen yüksek kira ödenmediği için de evde oturan kiracının tahliyesi talep edilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: posta.com.tr

1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Sorusu kiracıların sürekli sorduğu sorulardan biridir. Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi bitmeden kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz. Ev sahiplerinin, kira sözleşmesinin bitmesinden dolayı kiracıyı evden çıkartması mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tgrthaber.com.tr

Yasal olarak ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir?

8 Haziran 2022 tarihli TBBM genel kurulunda kabul edilen geçici kanun 2023 yılında da uzatıldı. “Ev sahibi kiraya en fazla ne kadar zam yapabilir?” diye merak ediyorsanız, 2023 yılı dönemi boyunca ev sahipleri kiraya en fazla %25 zam yapabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: missafir.com

Ev sahibi kiracıyı çıkarıp kendi oturabilir mi?

Kanundan da anlaşılacağı üzere ev sahibinin üstsoyu olan annesinin ihtiyacı nedeniyle kiracıyı evden çıkarma hakkı bulunmaktadır. Fakat belirtmek isteriz ki bunun için fesih sürelerine uyulması ve sözleşmenin bitiş tarihinden itibaren 1 ay içerisinde sulh hukuk mahkemesinde dava açılması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mervekolman.av.tr

Kiracı oturduğu evi kiraya verebilir mi?

Kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça, kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi, kullanım hakkını da devredemez. Alt kiracı, kiralananı kiracıya tanınandan başka biçimde kullandığı takdirde kiracı, kiraya verene karşı sorumlu olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Günlük Kiralık daire cezası nedir?

Kanun ne getirmişti? Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile günlük kiralık evlerde kalan kişilerin kimlik kayıtları kolluk kuvvetlerine bildirilecek ve kimlik bildirimlerini kolluk kuvvetlerine göndermeyen işletmelere ve kiracılara 5 bin TL ila 10 bin TL arasında idari para cezası kesilecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emlakjet.com

Evin bir odasını kiraya vermek yasal mı?

Bir yolla kiracı alt kiralama yapma hakkı elde edebilir. Kiracı eğer ev sahibinden izin alırsa evin odasını da bir başkasına kiralayabilir. Bu izin iki türlü alınabilir. Ev sahibinden yazılı bir onay talep edilebilir veya kira sözleşmesi yapılırken sözleşmeye kiracı alt kiralama yapabilir şeklinde bir madde eklenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: usakgundem.com

Kiralanan evde başka biri oturuyorsa ne yapmalı?

Kiralanan Taşınmazda Üçüncü Kişi Oturuyorsa Tahliye Nasıl Sağlanır? Taşınmazda oturan kişi kira sözleşmesinin tarafı olmayıp tamamen farklı bir kişi ise, oturmasını haklı kılacak resmi bir belge göstermelidir. Aksi halde zorla çıkartılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avdilberkoyuncu.com

Günlük kiraya vermek suç mu?

Evini günlük olarak kiraya veren ya da günlük ev kiralayan kişilerin aklına en çok gelen soru evi günlük kiraya vermek suç mu? Sorusu… Kanunlarımızda “evi günlük olarak kiraya vermek suçtur” şeklinde bir yasa yok.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: projedefirsat.com

Ev sahibi kiracıyı evden nasıl çıkarır?

Ev sahipleri, sözleşme devam ettiği sürece kiracıyı istediği an evden çıkaramaz. Haklı gerekçeler varsa öncelikle kiracıya ihtarname çekilir. Bir yılda iki ihtarname gönderilen kiracı için tahliye kararı çıkarılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

Ev sahibi %100 zam yapabilir mi?

Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın diyen Bakan Kurum, “Evini fahiş fiyatlarla kiraya vermek isteyenler de var, tabii bunlar istisna. Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: csb.gov.tr

Fazla kira isteyen ev sahibi nereye şikayet edilir?

Geçen yıl temmuzda yapılan düzenlemeyle yüzde 25 sınırı getirildi. Bu oranın üzerinde yüksek bir zam uygulanamıyor. Tüketici danışma hattı ALO 175, CİMER, Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşlarına şikâyet edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: konyaninsesi.com.tr

1 yıllık kiracı evden çıkabilir mi?

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde her bir 6 ay fesih dönemidir. 6 aylık süre sonunda sözleşmenin feshedilebilmesi için kiracıya 3 ay önce bildirimde bulunulması gerekir. Kiracı bu bildirime rağmen, evi tahliye etmemişse tahliye davası açılabilir. Fesih döneminin bitmesinden itibaren 1 ay içerisinde açılması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avmehmetgenc.com

Kirasını düzenli ödeyen kiracı nasıl çıkarılır?

Kirasını düzenli ödeyen kiracıya karşı, kiraya veren, sulh hukuk mahkemesinde “ihtiyaç nedeniyle tahliye davası” açabilir. Davada; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya bakmakla yükümlü olduğu bir kişinin ihtiyacı nedeniyle kiralanan taşınmazın tahliye edilmesi zorunluluğu ispatlanmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Ev sahibi kiracıyı kaç yıldan sonra çıkarabilir?

10 yıllık kiracının tahliyesi için 10 uzama yılının tamamlanması gerekir. Türk borçlar kanunu 347. maddesine göre 10 yılını dolduran kiracı hiçbir sebep gösterilmeksizin tahliye edilebilir. Buna göre; 10 yıllık sürenin ne zaman başlayacağı hususu üzerinde durulması gereken önemli bir noktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hepsiemlak.com

Evden çıkmayan kiracı nasıl çıkarılır?

Kiracının verdiği taahhüdün yazılı olması gereklidir. Kiracı bu taahhüde rağmen taşınmazdan çıkmazsa, kiraya veren icraya başvurarak veya dava açmak suretiyle çıkarabilir. Boşaltmaya yönelik tahliye davası veya icra takibi, taahhütte belirtilen tarihi izleyen bir ay içerisinde açılmış olmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

2023 ev sahibi ne kadar zam yapabilir?

KİRADA YÜZDE 25 ZAM SINIRLAMASI UZATILDI

"Kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl süre ile geçerli olacak. Meclis bayramdan sonra toplandığında düzenleme yasalaşacak." Buna göre; Yeni yılda kirada yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Kiraya zam yapmamak tahliye sebebi mi?

Yargıtay'ın bir dava sonucunda aldığı yeni emsal karara göre ise kira sözleşmesinde zammın hangi koşullar altında yapılacağı açıkça yazmıyorsa ev sahibi ÜFE oranında zam yapsa dahi kiracı bunu kabul etmeyebilecek. Zamlı kira ödemeyen kiracı, bu durumda tahliye de edilemeyecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emlakjet.com

1 yıl dolmadan kiraya zam yapılır mı?

Yani kontrat süresi dolmadan ev sahibinin kira artırma, ek zam isteme hakkı bulunmuyor. Avukat Batuhan Bulut, yenilenme dönemine girmeden önce kira artışının talep edilemeyeceğini söyledi. Bir yıllık artışı, Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) oran belirliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trthaber.com
Önceki makale
Azil yapmak caiz midir?
Sonraki makale
Harut ve Marut kimdir diyanet?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT