Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Kiracı apartman toplantısına katılmak zorunda mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kiracı apartman toplantısına katılmak zorunda mı?

Kiracılar GK toplantılarına kural olarak katılamıyorlar. Ancak, ev sahibinin vekâlet vermesi halinde kiracı GK'ya katılıp vekâleten oy kullanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Apartman yönetimi toplantısına katılmak zorunlu mu?

Böyle durumlarda özel şartın maddesine istinaden kat maliklerinin görüş belirtmek adına toplantıya katılmaları gerekir. Apartman toplantısı birincisinde yarıdan fazla kişinin katılımı ile toplanmak zorunda olsa da; yeterli çoğunluk sağlanamadığında ikincide katılan kişilerde çoğunluk aranmaz ve kararlar alınır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bestbinayonetim.com

Kat malikleri toplantıya gelmezse ne olur?

Kat malikleri kurulu toplantısına herhangi bir sebeple katılmayan kat maliklerinden her biri iptal davası açabilir. Toplantıya katılan kat maliklerinin iptal davası açabilmesi için ise alınan kararın aleyhine oy kullanılmış olmaları gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mgc.com.tr

Kiracı yönetim kuruluna girebilir mi?

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, yönetim planında, "yöneticinin kat malikleri tarafından seçileceği" maddesi yer alıyorsa, kat maliki olmayan kişiler yönetici olamaz. Buna göre, örneğin; kiracılar apartman ve site yöneticisi olamaz. Ancak, yönetim planında böyle bir madde bulunmuyorsa kiracılar da yönetici olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mondaq.com

Kiracıların apartman yönetiminde hakları var mıdır?

Genel olarak, kiracıların apartman yönetiminde pek fazla sorumluluğu bulunmadığı söylenebilir. Kanuna göre kiracılar kat maliklerinden vekalet alarak apartman toplantılarına katılabiliyor. Daire sahibinin vekalet verdiği kiracı oy kullanma hakkını kullanabiliyor, apartman yönetimine de ancak bu koşulla seçilebiliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkiyegazetesi.com.tr

Kiracı toplantıya katılabilir mi? Karara muhalefet şerhi koyulması.

İlgili 35 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kiracılar hangi giderlere katılmaz?

Avukat Kısacık: Kiracı, sadece olağan yönetim giderlerinden sorumludur. Yatırım ve demirbaş niteliğindeki harcamaların bedelini malik öder. Kiracı bu tür giderleri ödemez. Örnek verirsek; havuzdaki esaslı bakım onarım ve yenilenmesi gideri kiracıdan istenemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Ev sahibi kiracısını hangi şartlarda çıkartabilir?

Ev sahibinin eve ihtiyacının olması,kiracının mülkte on yıldır ikamet etmesi, ev sahibinin tadilat yapmak istemesi, kiracının kira ödemesini yapmaması, ev sahibinin değişmesi gibi haklı sebepleri olduğu durumda kiracıyı çıkarmak adına ihtarname çekilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: altuntas.av.tr

Apartman toplantısına kiracı mı katılır ev sahibi mi?

Her kiracı, ister vekaleti olsun ister olmasın, kat malikleri kuruluna katılma hakkına pekala sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mustafabaysal.com

Kiracılar yönetici olmak zorunda mı?

Kanun'un 34'üncü maddesinde açık bir şekilde ifade edildiği üzere, yönetici kat malikleri arasından da seçilebilir, dışarıdan da seçilebilir. Hatta öyle ki; yöneticinin kat maliki ya da kiracı olması bir yana, apartmanda oturması bile gerekmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mustafabaysal.com

Kiracı apartman aidatını ödemezse ne olur?

Bu işlemler genellikle noter veya icra yoluyla yapılır ve kiracıya ihtarname gönderilir. Kiracı, ihtarname tarihinden itibaren belirli bir süre içinde ödeme yapmazsa, ev sahibi kira sözleşmesini feshedebilir ve kiracının tahliyesi dava dilekçesi örneği ile tahliye davası açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncsuditol.av.tr

Apartman toplantısına katılmamak suç mu?

2. Toplantıya katılmayan kat maliki, alınan kararları öğrenmesinden itibaren bir ay içinde ve her halde karar tarihinden itibaren altı ay içinde iptal davası açabilir. ***Mahkemeye başvuru süreleri Kat Mülkiyeti Kanunun 33.maddesinde düzenlenmiş olup hak düşürücü süre niteliğindedirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Kat malikleri toplantı isteyebilir mi?

Toplantı çağrısını yapma yetkisi sadece yöneticiye aittir. Yöneticinin burada toplantıya çağrı sebebini değerlendirip, kat maliklerini toplantıya çağırıp çağırmama hususunda herhangi bir takdir yetkisi yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: akayyonetisim.com

Kat malikleri toplantı yapmadan karar alabilir mi?

Gerek yasal düzenlemelere ve gerekse yerleşik Yargıtay içtihatlarına göre yöneticinin kapı kapı karar defteri dolaştırarak imza alması GK yerine geçmez. Kat maliklerinin bizzat ya da vekilleri aracılıyla toplantıya katılıp gündemdeki konuları görüşüp tartışıp gerekli kararları almaları gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Toplantıya katılmayan kat maliki yönetici olabilir mi?

Verilen cevaplardan anladığım üzere, böyle bir durum mümkün değil. Kişinin, yönetici seçilebilmesi için, aynı zamanda bunu talep etmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Denetçi kat maliklerini toplantıya çağırabilir mi?

Olağanüstü toplantı talebi; yönetici, denetçi veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine gerçekleştirilebilmektedir. Yöneticinin görevi, kat maliklerini toplantıya çağırmaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emsal.com

Bir apartman yöneticisi toplantı yapmadan aidat artırabilir mi?

"Bu sorunlardan birincisi, yöneticiler tarafından genel kurul yapılmadan aidat artışı gerçekleştirilmesi. Yöneticiler bunu yapamazlar, hukuka aykırıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dunya.com

Yönetici kiracıyı evden çıkarabilir mi?

Bina yönetimi kiracıyı çıkarabilir mi? Bina yönetiminin böyle bir yetkisi kesinlikle yoktur. Böyle bir yetki diğer kat maliklerinin hiçbirine de ait değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mustafabaysal.com

Kaç daireye kadar yönetici zorunlu?

Sekiz ve daha fazla bağımsız bölümü olan apartmanlarda yönetici atanması zorunlu olup yasal olarak zorunlu olmasa da sekizden az bağımsız bölümü bulunan apartmanlarda da yönetici seçimi yapılabilir. Eğer Apartmanda ki bütün daireler bir kişinin mülkiyetinde ise, o kişi kanunen yönetici olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: elifhukukburosu.com

Yöneticiyi kiracı mı seçer ev sahibi mi?

Yönetim bildirgesine bakın

Yönetici kat maliklerinin hem sayı hem de arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanır. Bu hükümler doğrultusunda ve apartman yönetim bildirgesinde “kiracı yönetici olamaz” ibaresi yoksa kat malikleri sayı ve arsa çoğunluğuyla kiracıyı yönetici seçebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alemdarbinayonetimi.com.tr

Kiracı aidat toplantısına katılabilir mi?

Kiracı kat malikleri kurulu toplantısına katılabilir ancak kararlar için yapılan oylamada oy kullanamaz. Ancak bir kat maliki kiracısını vekil olarak tayin ederse kiracı onun adına oy kullanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aylinbelizyildirim.av.tr

Ev sahibi kiracı evdeyken evi kontrol edebilir mi?

Ev sahipleri, hangi sebeple olursa olsun kiracı evde yokken anahtarla veya çilingirle eve giremez. Girerse, konut dokunulmazlığını ihlal etmiş olur. Kiracının hukuki süreç başlatması halinde ev sahibine hapis cezası verilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hepsiemlak.com

Kiracı aidat için dava açabilir mi?

Aralarında yaptıkları kira sözleşmesinde aidat borcunun kiracıya ait olduğu kararlaştırılmışsa mülk sahibi ödemek zorunda kaldığı aidatlar veya ödenmemiş aidatlar için kiracıya dava açabilir ve ödediği aidat borcunun sözleşme kapsamında iadesini talep edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mondaq.com

1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Sorusu kiracıların sürekli sorduğu sorulardan biridir. Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi bitmeden kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz. Ev sahiplerinin, kira sözleşmesinin bitmesinden dolayı kiracıyı evden çıkartması mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tgrthaber.com.tr

Kiracının kira artışını kabul etmezse ne olur?

Kira artış oranını kabul etmeyen ev sahibinin sözleşme yapmaması durumunda, mevcut kontrat geçerli oluyor. Ev sahibinin kira artırmak amacıyla yaptığı ısrarlı aramaları rahatsızlık boyutuna ulaşırsa suç kapsamında değerlendiriliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trthaber.com

Tek evi olan mal sahibi kiracıyı çıkartabilir mi?

Ev sahibi; eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için ev veya işyeri gerekirse kiracısını tahliye edebilir. Bunun için fesih sürelerine uyulması ve sözleşmenin bitim tarihinden itibaren 1 ay içinde sulh hukuk mahkemesinde dava açılması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: citil.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT