Kerebiç, Mersin yöresine ait, Ramazan ayında ve bayramlarda çokça tüketilen bir tatlıdır.
Mersin'in en meşhur tadlarından biri olan Kerebiç için en ideal adreslerden biri. Bu konuda uzmanlaşan mekan şehrin farklı yerlerine yayılmış durumda.
Kerebiç - Mersin
Un (alabildiği kadar) 3 yemek kaşığı irmik. 2 Yumurta.
Deniz, kültür ve inanç turizminin yanı sıra gastronomi zenginliğiyle de öne çıkan Mersin'de, coğrafi işaret tesciline sahip yöresel lezzetlerden kerebiç ve cezerye, ramazan ayında iftar ve sahur sofralarını tatlandırıyor.
Beyaz kaymak olmaksızın da yenen bu tatlıya mamul denilir. Yapımında kullanılan beyaz köpüğü oluşturan çöven kökü nedeniyle kerebiç, alışılmışın dışında bir lezzete sahiptir.
İlgili 16 soru bulundu
İrmikli kurabiye ismiyle de bilinen kerebiç, Hatay ve Mersin ile özdeşleşen bir tatlıdır. Arap mutfağında sık sık tüketilen bu tatlı, ceviz, fıstık, irmik ve çöven otu ile hazırlanır. Özellikle Ramazan ayında rağbet gören kerebiç tatlısı, çöven otu köpüğüyle süslenir.
1 kg da 16 adet Kerebiç bulunmaktadır, kerebiç kurabiyeleri köpüğüyle beraber tartılmaktadır.
Cezerye (Cezeriye)(Donmuş Helva), özellikle Mersin ve Adana bölgesinde yaygın tatlı türü. Osmanlı mutfağında yer alır. Havuç, toz şeker, ceviz ve hindistan cevizinden yapılır. Adını, Arapça'da havuç anlamına gelen (Cezer; جزر) kelimesinden alır.
Mersin'in meşhur tatlısı kerebiç, Ramazan'da da yoğun ilgi görüyor. Kentte uzun yıllardır kerebiç üretimi ve satışı yapan dokuz kadın sabahtan akşam geç saatlere kadar kerebiç yapıyor. Kerebiçin yanında mamul üretimi de yapan kadınlar, günde binlerce kerebiç üretiyor.
Mersin'de, ''havuç tatlısı'' olarak bilinen cezeryeyi dünyaya tanıtmak amacıyla kamyonetle cezerye satarak yola çıkan Hasan Yozgat, 150 metre kare dükkanda üretim yaparak başladığı iş yaşamını bugün Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesinde 7 bin 500 metre kare alanda kurduğu fabrikayla sürdürüyor.
Kilis'te ramazan bayramlarında yapılan ve gelen misafirlere ikram edilen gerebiç nefis bir cevizli kurabiye çeşidi. Özel şekilli kalıplarda yapılan gerebiç, adıyla Mersin'in kerebiçini görüntüsü ve lezzetiyle de mamul kurabiyelerini hatırlatıyor.
mersin'de satılan versiyonu vegan olan şahane bir tatlı. mersinliler kahvaltıda da yiyormuş. irmikle yapılan bir hamurun içi ceviz / fıstık doldurulup pişiriliyor. sonra bu çöven otu ile yapılan krema ile birlikte yeniyor.
cevizlisi pek guzel degildir fıstıklısı tadılabilcek en guzel tatlılardan biridir. beyaz kopugunun sutle falan alakası yoktur tamamen çöven otu denilen otun kaynatılmasından elde edilir. muhtemelen arap tatlısıdır şam da tepsi kerebici şeklinde satıldıgını duydum ama ne şam a gitmek ne de tatmak kısmet olmadı.
Gezende Eriği kendine has aroması, tat, koku, aroma ve görselliğinden dolayı Türk patentince coğrafik işaret ile Gezende Eriği olarak tanımlanmıştır. Gezende eriği Mersin'in Gülnar İlçesi Gezende Köyü ve civar köylerde yetiştirilen, kendine has tat, koku, aroma ve görselliği bulunan bir erik çeşididir.
Adana'nın En Meşhur Tatlısı: Adana yemekleriyle olduğu kadar tatlılarıyla da pek çok insanın gönlünü fethediyor. Adana'da yiyebileceğiniz tatlılar arasında karakuş tatlısı, bici bici, cevizli sarı burma tatlısı, cezerye tatlısı ve Adana usulü halka tatlısı yer almaktadır.
Hayvanların geviş getirmeyenlerinin etini yemezler. Yörenin en ünlü et yemeği ve tarifi; Tantuni: Mersin yöresinde yaygınlığını koruyan sıkma ve börek gibi yiyecekler kolay ve çabuk hazırlanmakta, ayaküstü yenilebilmekte ve hamur işi olduklarından uzun süre tok tutmaktadır.
1924 yılında Mersin Adıyla Vilayet olmuş, 1933 yılında da Merkezi Silifke olan İçel ile birleştirilerek İçel adını almıştır. 28 Haziran 2002 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 4764 sayılı Kanunla İl'in ismi yeniden Mersin olmuştur.
Mersin yöresinin bilinen en eski ismi Kizzuvatna olup bu ad Hitit devrinde Kue, klasik devirde de Kilikya olmuştur.
Özellikle yaz aylarının vazgeçilmez turizm merkezlerinden bir tanesi olan Mersin'de mutlaka gezip görülmesi gereken yerler arasında; Taşucu Atatürk Evi Müzesi, Kızkalesi, Anamur Mamure Kalesi, Silifke Kalesi, Adamkayalar, Astım Mağarası, Cennet-Cehennem Obrukları, Çamlıyayla Baştepe, Tarsus Şelalesi ve Boğsak Koyu yer ...
%29 indirimle Cezerye Atom Sandık Karışık 500 gr 74 TL'ye, %21 indirimle Cezerye Ayva Yaprak 450 gr 79 TL'ye, %30 indirimle Cezerye Yaprak Paket 20 x 60 gr 119 TL'ye, %19 indirimle Cezerye Atom Sandık Fındıklı 2 kg 438 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Cezerye tatlısı, özellikle Mersin bölgesine özgü bir tatlıdır. Havuç, şeker, ceviz, fıstık, fındık ve hindistan cevizinden yapılır. Adını, Arapça'da havuç anlamına gelen (Cezer; جزر) kelimesinden alır.
Cezerye tatlısının ham maddesi ise havuç meyvesidir. Mevsiminde toplanan havuçların soyularak kaynatılması ile imal edilmektedir.
Kerebiç; Mersin yöresine ait, bayramlarda çokça tüketilen bir tatlıdır. Kerebiç beyaz bir kaymağın içinde yatan, (Tercihe Bağlı) Antep fıstığı parçacıkları ya da cevizle dolu, irmikten yapılmış, içli köfteye benzeyen bir tatlıdır.
Çöven otu köklerini iyice yıkayıp suyu ekleyin. Bu şekilde 1 gece bekletip ardından 2 saat kadar kaynatın.
Köpüğü için; Çöven otunun kökünü bir tencereye alın ve üzerine su ekleyerek kaynatın. Kaynatma işlemini 1-2 saat kadar sürdürebilirsiniz. Tenceredeki su azaldıkça üzerine su ilave edin. Daha sonra çöven otunu süzün ve suyun içerisine pudra şekeri ekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri