Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Kemoterapi alan hastalara neler yasak?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kemoterapi alan hastalara neler yasak?

Yağlı besinler, kızartmalar, çiğ sebze, salata, fındık, fıstık, ceviz, kabuklu yemişler, çekirdek, brokoli, kuru baklagiller, bezelye, kabak, mısır, karnabahar gibi liften zengin sebzeler ve kayısı, armut, erik gibi meyvelerden uzak durunuz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ankara.baskenthastaneleri.com

Kemoterapi alan ne yiyemez?

İçerisinde yapay madde bulunduran besinlerden ve içeceklerden uzak durun. Çorba, yoğurt gibi sıvı besinlerin tüketimine yönelin. Sebze, kurubaklagil, kırmızı et, beyaz et (tavuk, balık) haftanın günlerinde dengeli olarak dağıtın. Kola, gazoz ve portakal suyu gibi gazlı ve asitli içeceklerden uzak durun.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: neolife.com.tr

Kemoterapi neler yasak?

Kemoterapi ve radyoterapi sırasında tüketilmemesi gerekenler: Greyfurt, nar, karadut, böğürtlen, yaban üzümü, karışık bitki çayları, nar ekşisi, ısırgan yasak. Limonlu zencefil çayı, kafeinsiz içecekler, gazlı olmayan içecekler, meyve suları, komposto, buzlu meyveli dondurma, pastörize dondurma tercih edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istanbulonkoloji.com

Kemoterapi alan hasta çay içebilir mi?

Dondurma da ağız içindeki kanlanmayı azalttığı için kemoterapi ilacının ağza daha az ulaşmasını sağlar; böylece ağızda daha az yara oluşur. Hastaların öğle yemeklerinde kızartma yerine haşlama ya da fırında pişmiş yemekleri tercih etmesi; sıvı tüketimini artırmak için de ılık çay içmesi önerilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acibadem.com.tr

Kemoterapi aldıktan sonra nelere dikkat edilmeli?

Yağlı, şekerli ve kızartma türü yiyeceklerden uzak durun. Hoşlandığınız yiyecekleri tercih edin. Sabah kusmaları varsa, yataktan kalkar kalkmaz tost, peynir, ekmek, kraker gibi kuru gıdaları tercih edin. Bulantı ve kusmanın her kemoterapi sonrası olacağı önyargısına kapılmayın.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: amerikanhastanesi.org

Kemoterapi Alan Hastalarda Beslenme Prof. Dr. Murat Arslan

İlgili 17 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kemoterapi kaç gün sonra vücuttan atılır?

İlaçların vücuttan tam olarak atılması kişiden kişiye göre farklılık gösterse de 6 ay veya 1 seneyi bulabilmektedir. Eğer tedavi radyoterapi ile beraber uygulandıysa bu süre biraz daha uzayabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avicennaint.com

Kemoterapi vucuttan kac gunde atilir?

Hastanın kendi durumuna göre en doğru olanı ayarlaması yani bu süreçte kendi kendinin doktoru olması, kendini yorgun hissettiğinde dinlenmesi, doğru stres yönetimi çok önemlidir. Kemoterapi ilaçlarının vücuttan tam olarak atılması kişiden kişiye göre değişkenlik gösterse de 6 ay ile 1 yılı bulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: medimagazin.com.tr

Kemoterapi sonrası halsizliğe ne iyi gelir?

Kemoterapi tedavisinde karşılaşılan yan etkileri minimuma indirmeye çalışarak, Ağrı ve depresyonla mücadele ederek, Bol sıvı almaya dikkat ederek, Beslenme düzeyinizi maksimum seviyede iyileştirerek halsizliğin üstesinden gelebilirsiniz gelebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeditepehastaneleri.com

Kanser hastası sabah kahvaltıda ne yemeli?

Kahvaltıda özellikle peynir, yumurta, süt tüketin. Eğer iştahsızlık sabah da devam ediyorsa sıvı olarak tüketilebilecek gıdaları tercih edin. Bunlar taze sıkılmış meyve suları ya da süt olabilir. Bazen iştahsız olan kişilerin soğuk olarak tüketilen besinleri daha rahat tolere edebildikleri gözlenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acibadem.com.tr

Ilk kemoterapiden sonra neler olur?

Kemoterapinin bulantı, kan düşüklüğü, enfeksiyona yatkınlık, bağırsak problemleri, ağız yaraları, saç dökülmesi, el ve ayaklarda uyuşukluk gibi yan etkileri olabilir. Kemoterapi sonrası bulantı ve kusma görülebilir, bunun için hastaların mutlaka doktoruyla veya bir diyetisyenle ne zaman ne yiyeceğini konuşması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bayindirhastanesi.com.tr

6 kür kemoterapi kimlere verilir?

Kemoterapi ilacınızın dozu, tip ve hangi sıklıkla verileceği hastalığınızın evresine bağlıdır. Bununla beraber ileri evre yumurtalık kanseri olan hastaların büyük çoğunluğuna her doz 3 haftada bir olmak üzere toplam 6 doz veya 6 kür kemoterapi verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ankarayumurtalikkanseri.com

Kemoterapi alırken bal yenir mi?

Kanser tedavisi süresince tüketilebilecek bitkisel besinler şöyledir; ıhlamur, bal, pekmez, çörek otu zerdeçal, meyan kökü vb. besinler. Çok fazla çay tüketen kişilerde şeker olarak bal ya da pekmez kullanılması önerilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: okanhastanesi.com.tr

Kemoterapi aç karnına mı tok karnına mı?

* Bulantı ve kusmanın her kemoterapi sonrası olacağı önyargısına kapılmayınız. * Kemoterapi sırasında kusma oluyorsa tedavi öncesi ve sonrası 1-2 saat bir şey yemeyiniz. * Uygulamadan 1-12 saat öncesi ve 1-24 saat sonrasında katı gıdalar yerine sıvı gıdaları tercih ediniz. * Az, sık ve yavaş yemek yiyiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kanser.org

Kemoterapi alan biri hangi meyveleri yemeli?

İnce kabuklu meyveler (kivi, elma, şeftali vb.) önerilmemektedir; bunlar yerine kalın kabuklu meyveler (muz, portakal, mandalina vb.) tercih edilmelidir. Kuru meyveler, kuru meyve içeren tahıllar ve dondurulmuş yumuşak meyvelerin (ahududu, çilek vb.)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: florence.com.tr

Kemoterapi alan kişi bağışıklığı nasıl güçlendirilir?

İmmünoterapi ilaçları, kemoterapi gibi damardan serum yoluyla verilir. Fakat kemoterapiden daha rahattır. Uygularken önemli bir sorun yaratmaz. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıkla vücudun mücadele etmesini sağlayan uzun süreli bir tedavidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: livhospital.com

Kemoterapi alırken limon yenir mi?

Bulantıyı hafifletmek ve ağızda oluşacak acı ve metalik tadı azaltmak için şekersiz, limonlu, naneli şeker ve sakızlar tüketilebilir. Ayrıca metal çatal bıçak yerine plastik malzemeler kullanılabilir. Çok miktarda kusma varsa dehidratasyon (vücuttan elektrolit ve sıvı kaybetme) önemli bir sorun haline gelebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bayindirhastanesi.com.tr

Kanser hastaları tatlı olarak ne yiyebilir?

İlave şeker tüketimi sınırlandırılmalı, tatlı tüketilecekse şerbetli tatlılar yerine dondurma, sütlaç gibi sütlü tatlılar tercih edilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memorial.com.tr

Kanser hastalarına hangi kuruyemiş iyi gelir?

Antioksidanlar kanser öncüsü hücrelerin oluşumunu engellemek için vücudumuzun yararına çalışıyor. Günlük beslenme planınızda bir avuç içi kadar sert kabuklu kuru yemiş bulundurmanız önemli. Tuz ve tuzlanmış besinler sindirim sistemi kanserlerinin oluşma riskini artırdığından tuzsuz kuru yemişleri tercih edin.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acibadem.com.tr

Kanser hastalarına neler yasak?

İşlenmiş et ürünleri, şarküteri ürünleri, aşırı tuz tüketimi, sigara, alkol alımı, sağlıklı pişirme yöntemlerinin dışında pişirme yöntemleri, yağ tüketiminin aşırıya kaçması, aşırı saflaştırılmış, işlem görmüş ürünlerin tüketimi, beyaz un ve bundan yapılmış unlu mamuller, şeker tüketilmemelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: medicana.com.tr

Vücuttan kemoterapi nasıl atılır?

Tedavi sonrası ilk 48 saat içerisinde az miktarda kemoterapi ilacı idrar, kusmuk ve diğer vücut salgıları yoluyla vücuttan atılır. Bu kimyasalları kendinizden ve evde diğer insanlardan uzak tutmak önemlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: neolife.com.tr

Kemoterapi gören hastalara nasıl davranılmalı?

Hastanın neye ihtiyacı olabileceğini düşünmeli, ihtiyaç duyduğunda yanında olacağını hissettirmelidir. Hastanın öz yeterlik algısını zedelememek ve ona özgür alan tanımak adına, hasta yardım talep etmediği zamanlarda denemesi için ona fırsat vermelidir. Hastayla sağlıklı ve açık iletişim kurmaya özen göstermelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ankara.baskenthastaneleri.com

4 kür kemoterapi ne kadar sürer?

Ne Kadar Sürer? Tercih edilen kemoterapi şemasına göre 4, 6 veya 8 kür olabilir. Genellikle iki tedavi dönemi arasında 3 hafta beklenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: drcemyilmaz.com

1 seans kemoterapi kaç saat sürer?

Kemoterapide kullanılan ilaçlar damar yoluyla (intravenöz) veya ağızdan alınarak (oral) uygulanabilir. İlaçların damar yoluyla verilmesi durumunda kemoterapi seansları haftalık veya iki haftada bir gerçekleştirilebilir ve her seans ortalama 2-4 saat sürebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: buyukanadoluhastanesi.com

Kemoterapi alırken dışarı çıkılır mı?

Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar cildin güneş ışınlarına olan hassasiyetini artırabilmektedir. Bu öneriler tüm herkes için geçerli olmakla birlikte cildi güneş ışınlarına hassas kişiler ve kemoterapi tedavisi alanlar güneşin zararlı etkilerine karşı korunma tedbirlerini alarak yazın tadını çıkarmalıdır” dedi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Kemoterapi dozu neye göre belirlenir?

Kemoterapi verilme süresi ve sıklığı ne kadardır? Kemoterapi ilaçlarının verilme süresi ve sıklığı, tümörün cinsi, yaygınlık durumu, hastanın yaşı, genel durumu ve mevcut diğer hastalıklarına (kalp hastalığı, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, böbrek hastalığı gibi) göre tıbbi onkoloji uzmanı tarafından belirlenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memorial.com.tr
Önceki makale
Hangi organ enerji üretir?
Sonraki makale
Kan serumu nasıl takılır?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT