Çok amaçlı un kurabiyeler, kekler ve ekmekler için idealdir ve sıklıkla kullanılır. Bu un sert ve yumuşak buğdayın karışımından elde edilir. Biraz sert olduğundan yaptığınız ekmekler de sert düşebilir.
Söke Böreklik ve Pastalık Un, geniş kullanım alanı için idealdir. Her çeşit börek, poğaça ve açma gibi mayalı ürünler, kuru pasta, kek, pandispanya gibi unlu mamuller yapımına uygundur. Yüksek su kaldırması ile veriminizi artırır.
Genel Amaçlı (Tip 550/baklava/börek/kek) Unlar: Yaz ya da kış buğdayından beyazlatılmış ya da beyazlatılmamış olabilir, %9-%12.5 oranında protein içerir. Gevrek bir ekmek dokusu sağlar.
Ekmek unu. Genellikle sert ve yüksek proteinli buğdaydan elde edilir. Yüksek oranda protein/glüten içerdiğinden kolayca mayalanır ve kabarır.
İlgili 16 soru bulundu
Profesyonel fırıncıların çoğu, ne pişirdiklerine bağlı olarak ekmek unu, kek unu veya pasta unu kullanır. Ekmek unu güçlü bir undur, yani nispeten yüksek bir glüten içeriği vardır - genellikle yüzde 13 - 14 civarındadır. Bir avuç ekmek unu kaba hissedecek ve hafif beyaz görünecektir.
Tam buğday unu: Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir.
Bu un aynı zamanda beyaz ekmek yapmak için de kullanılır. 550 numaralı buğday unu çeşitli şekillerde ve ince gözenekli hamur işlerinde kullanılabilir. Dinkel (genetiği en değiştirilmemiş kızıl buğday) unu çeşitleri içerisinde 630 tipi, yaygın olarak kullanılan 405 tipi buğday ununa tekabül eder.
Unların rengi, protein miktarı, protein kalitesi, üniformitesi, su absorpsiyonu, yoğurma ve fermantasyon toleransı, hamurun gaz meydana getirme kabiliyeti, glutenin gaz tutma kapasitesi ve diastatik aktivitesi ekmeklik unların kalitesini gösteren başlıca kriterlerdir.
Buğdaydan Doğal Lezzet!
Her çeşit ekmek ve pide yapımında kullanılır. Su kaldırma oranının yüksek olmasına bağlı olarak daha fazla ürün elde edilir. Hamur içi gözenekleri küçük ve düzenlidir. Elastik yapıda ve kuvvetli hamur elde edilir.
İşte çok amaçlı un ve ekmek unu arasında bilmeniz gereken farklılıklar… Çoğu tarif için uygun olan bu un mükemmel bir protein ve glüten dengesidir. Çok amaçlı un kurabiyeler, kekler ve ekmekler için idealdir ve sıklıkla kullanılır. Bu un sert ve yumuşak buğdayın karışımından elde edilir.
Karakılçık unu %12,3 protein, 18 g/Kg gluten içerir. Genetiği değişmemiş diğer buğday unları gibi karakılçık buğdayı unu da kendine has aroması olan, enfes lezzete sahip, tam kepekli, hazmı kolay daha geç pişen ve kolay bayatlamayan ve bununla birlikte kolay kabarmayan bir yapı sergiler.
Sarı Un ürünümüz, kendine özgü sarımsı rengi ve özellikle mantıya, erişteye, halep ekmeği başta olmak üzere birçok ekmek çeşidine, pastalara ve diğer tüm hamur işlerine lezzet katmasıyla adeta altın değerindedir. Çok sert ve yüksek proteinli buğdaylardan üretilir.
Kek yaparken unun protein oranının düşük olması istenir çünkü kekin puf puf olması için ihtiyaç vardır. Normal unlarda protein oranı %10 civarıdır kek ununda %8 oranındadır. Bu nedenle kek unuyla yapılan kekler daha nemli ve kabartma tozu kullanmadan da puf puf olacaktır.
Sade bir kek hamurunu yaparken temel malzemeler 4 yumurta, arzu edildiği kadar şeker, 1 su bardağı sıvı yağ, 3 su bardağı un ve bir paket hamur kabartma tozudur.
Buğdayın kalitesi unun kalitesidir
Unlar fabrikalarda elde edilişlerine göre 70 randımanlı ekstra, 70-80 randımanlı 1'inci sınıf, 80 randımanlı ekmeklik, 86 ve daha yüksek randımanlı ikinci sınıf unlar olarak adlandırılır. Tam buğday unu yüzde 98-99 randımanlıdır.
Iso 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi'ne sahip olan sinangil unları hijyenik ve güvenilirdir. ülkemizdeki tüketim alışkanlığı düşünülerek ''çok amaçlı un'' olarak adlandırılan sinangil un'u kek, poğaça, ekmek, kurabiye, pandispanya ve çeşitli hamur işi gıdalarda kullanabilirsiniz.
Buna göre; %60-70 randımanlı una ekstra-ekstra un, %70-80 randımanlı una ekstra un, %80-90 randımanlı una 1. kalite un, %90 dan fazla randımanlı una 2. kalite un denir.
Baklavalık un üretiminde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin durum buğdayı olarak bilinen Zenit çeşidi de tercih edilen buğdaylar arasındadır. Durum buğdayının sert yapısı baklavaya gevreklik kazandırır. Unun partikül iriliği arttıkça baklavanın şerbet çekme özelliği de artmaktadır [4].
Söke Tam Buğday Unu, kepek ve rüşeym gibi buğdayın vitamin ve minarelce zengin olan kısımlarının buğdaydan ayrıştırılmadan dış kabuğu ile birlikte öğütülmesiyle elde edilir.
Simit örnekleri tam buğday ununa, %0, 30, 40 ve 50 seviyelerinde ekşi hamur ilavesi ile yoğurulması, 24 saat fermantasyona bırakılması ve pişirilmesiyle üretilmiştir.
Nişasta olarak buğday veya mısır nişastası kullanılabilir.
Tıp Fakültesi olmayan Türkiye'nin en iyi üniversiteleri sıralamasını incelediğimizde ilk sırada Orta Doğu Teknik Üniversitesi bulunurken İkinci sırada İstanbul Teknik Üniversitesini ve üçüncü sırada Boğaziçi Üniversitesi yer alıyor.
Unun kesinlikle buğdaydan başka bir koku içermemesi gerekir. En ufak bir rutubet kokusu almanız halinde o unu kesinlikle kullanmayın. Unun rengine bakın, ne çok beyaz nede esmer olmamalıdır. Daha sonra avcunuzun içine bir miktar un alın ve sıkın, eğer ki un etrafa saçılıyorsa kalitelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri