Kavanozu tam doldurmayın 1-2 parmak boşluk bırakın. Bu boşluğu zeytinyağı ile doldurun. Kavanozu kapattıktan sonra tencerenin içine ters şekilde koyun ve sızma olup olmadığını kontrol edin. Sızma yoksa 15-20 dakika kaynatın ve soğuduktan sonra kilerinizde veya karanlık bir ortamda saklayabilirsiniz.
Patlıcanın rengini koruyabilmek için, limon, tuz ve sudan destek alabilirsiniz. Patlıcanları kestikten sonra hiç vakit kaybetmeyin ve soğuk suyun içine atın. Üzerine tuz serpiştirin. Birkaç dakika bu şekilde beklettikten sonra, patlıcanların yüzeyini limonla ovun.
Hem kararmasını önlemek hem de acısını önlemek için közlenmiş patlıcanlarınızı hafifçe tuzlayıp bıçak yardımıyla doğrayabilir ya da mezelik şekilde ezebilirsiniz. Ardından buzdolabı poşetlerine pay edebilirsiniz. Patlıcanlarınızı bu şekilde buzlukta en az 6 ay tazeliğini koruyacak şekilde saklayabilirsiniz.
Limonlu ve tuzlu suda bekletmek de patlıcanın kararmasını önleyen bir diğer yöntemdir. Doğradığınız ya da kestiğiniz patlıcanları, limon sıkılmış ve bir tutam tuz katılmış soğuk suyun bulunduğu derin bir kap içerisinde bekletebilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra oda sıcaklığında tamamen soğuyana kadar bekleyin. Soğuyan patlıcanları porsiyonlar halinde ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Poşetlerin ağzını düğümledikten sonra üzerine tarih etiketi koyun ve buzluğa yerleştirin.
Karnıyarıklık patlıcanlar piştikten sonra fırından çıkartıp, soğumaya bırakın. Soğuyan kışlık patlıcanları buzdolabı poşetine güzelce yerleştirin. Ardından poşetin havasını alıp, düğümleyin. Hazırladığınız kışlık karnıyarık patlıcanları derin dondurucuda aylarca saklayabilirsiniz.
Patlıcanları yıkayıp uygun şekillerde kestikten sonra tuzlu su dolu bir kap içinde bir saat kadar bekletmeniz sebzenizin kararmadan kurumasını sağlar. Ayrıca patlıcanı gölgede kuruttuğunuzda elde ettiğiniz kuru patlıcanlarınızın daha beyaz kaldığını, kararmadığını göreceksiniz.
Patlıcanlarımızı acısının gitmesi için tuzlu suda yarım saat bekletiyoruz. Tuzlu suyunu süzdükten sonra istediğiniz miktarlarda poşetlere doldurup fazla havasını pipetle çekiyoruz yani vakumluyoruz. Dondurucuya koyup kışın tüketebilirsiniz.
Küp küp ya da dilim dilim kestikten sonra hem kararmaması için hem acısının çıkması için bol tuzlu suyun içerisine atıp bekletebilirsiniz. Suyun içerisinde bekletirken özellikle kızartmak istiyorsanız soğuk ve tuzlu suyun içerisinde bekletmek güzel sonuçlar elde etmenize fayda sağlayacaktır.
Közleyip kabuklarını ayıkladığınız patlıcanları oda sıcaklığında güzelce soğutun ve yine tamamen soğuduklarından emin olduktan sonra buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere pay edin. Ardından hava almayacak şekilde poşetlerin ağzını kapatın, her bir poşete o günün tarihini atın ve buzluğa kaldırın.
Patlıcanlarınızı kestikten sonra hiç vakit kaybetmeden soğuk suyun içerisine atın ve üzerine tuz ilave edin. Bu şekilde birkaç dakika beklettikten sonra yüzeylerini limonla ovun. Suyuna limon dilimleri de ilave edebilirsiniz ancak ovmak çok daha etkili olacaktır.
Tat Közlenmiş Patlıcan cam kavanozda satışa sunulmuştur. Serin yerde muhafaza ediniz. Ancak ambalajı açıldıktan sonra buzdolabında 3 gün süre ile muhafaza edebilirsiniz.
Isıl işlemden önceki mikrobiyal bozulmalar: Konservelerde ısıl işlemden önce hastalıklı, çürük vb. ham maddenin ayıklanması, yıkama, haşlama gibi işlemler ürünün mikroorganizma yükünü azaltır. Eğer ısıl işlem gecikirse mikroorganizma sayısı artar ve bozulma başlar.
Ya da hazır konserve közlenmiş patlıcan alınır bol su ile yıkanır ve süzdürülür.
Geniş bir tencereye en alta biberleri onun üzerine patlıcanları ve en üste de domatesleri koyun kapağını kapatın. Orta ateşte patlıcanlar yumuşayana dek pişirin. Ara ara karıştırın. Çok pişirmeyin dondurucudan çıktığında da tekrar pişeceği için biraz diri kalması önemli.
Taze patlıcanlarınız güzelce yukadıktan sonra dilediğiniz boyutlarda dilimleyerek tuzlu suda bekletin. Acı suyu çıkan patlıcanları güzelce kurutun. Temiz bir bezin üzerine serip güneş alan bir yere koyun. Kurumaya bırakın.
Yaz aylarının en sıcak günlerinin yaşandığı temmuz ve ağustos ayları, taze patlıcanların bolca ve ucuz olduğu dönemlerdir. Aynı zamanda bu aylarda patlıcanları rahatça kurutmanızı sağlayacak, ihtiyacınız olan güneşi rahatça bulmanız mümkündür. Patlıcan kuruturken rüzgârın da en az güneş kadar etkili olduğunu unutmayın.
Konservenin temel kuralı kullanılacak besinin hafif soteleme işleminden geçerek sıcak şekilde kapatılmasıdır. Doğranan sebzeler bir tencere içinde hafif ateşte döndürülür ve kavanozlara eklenir. Sıcak şekilde eklendiğinde ömrü daha uzun olur. Konserve kavanozlarının güvenlik testinden geçmesi gerekir.
Bezin üzerine kavanozları düz bir şekilde oturtun. Kavanoz kapaklarının üzerine çıkana kadar su döküp, kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocağınızın altını kısmadan konservelerinizi 25-30 dakika kadar daha kaynatın.
Hazırladığınız kışlık çiğden patlıcanı dondurucuda 12 aya kadar saklayabilirsiniz. İstediğiniz zaman buzluktan çıkartıp, buzunu çözdürmeden direk pişirebilirsiniz.
Patlıcanı derin dondurucu ya da buzdolabı içerisinde saklamanın herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Patlıcanlar, yemeklik olarak doğranıp direkt bir şekilde dondurucuya koyulmamalıdır. Bu şekilde yapmak, patlıcanların mevcut yemeklere kötü bir tat vermesine sebep olmaktadır.
Közleyip kabuklarını ayıkladığınız patlıcanları oda sıcaklığında güzelce soğutun ve yine tamamen soğuduklarından emin olduktan sonra buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere pay edin. Ardından hava almayacak şekilde poşetlerin ağzını kapatın, her bir poşete o günün tarihini atın ve buzluğa kaldırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri