Eski dostlardan karpuzun şimdi tam zamanı. Güzel, buzdolabında soğumuş bir karpuz ve yanında gerçek bir Ezine peynir en güzel hazırlanmış yemekten çok daha mutlu edebilir bu sıcak günlerde hepimizi.
Karpuzun serinleten lezzeti, protein yönünden zengin peynirle bir araya gelince, tatlı-tuzlu dengesini oluşturuyor. Sindirim sistemine iyi gelen bu tat, aynı zamanda vücudun sıvı ihtiyacının karşılanmasına da yardımcı oluyor.
Karpuz su oranı yüksek olduğu için kısa sürede acıkma hissini tetikleyen bir meyve. Bu nedenle karpuzun yanında peynir, ceviz, badem gibi tokluk hissini sağlayacak besinleri tüketmek önemli. Aynı zamanda yine yüksek su oranı kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olabilmekte.
Ancak birkaç kurala dikkat ederseniz karpuz-peynir ikilisini yazın kilo almadan tüketebilirsiniz. – Karpuz-peynirin yanına simit, ekmek gibi hızlı bir karbonhidrat eklemeyin. – Karpuz bir dilimden fazla olmamalı. Peynir kendi parmağınızla 4 parmaktan fazla tüketilmemeli.
Yaz aylarında yapılan en sık hatalardan biri de karpuz ve peynir ikilisinin birlikte yenmesi. Alışkanlık olarak bu iki yiyeceğin birlikte tüketilmesi hazımsızlık ve reflü problemlerini beraberinde getirebiliyor.
İlgili 39 soru bulundu
Karpuz tüketmenin tam mevsimi ise Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında pazarlardan, marketlerden ve manavlardan satın alabilirsiniz. Sıcak yaz aylarında hem ferahlatıcı hem de tatlı ve sulu karpuz yemek istiyorsanız Temmuz ve Ağustos aylarında karpuz tüketebilirsiniz.
Süt. Muz, kiraz ve vişne, kavun ve karpuz, ekşi meyveler, mayalı ekmekler, balık, et, yoğurtla birlikte tüketilmemelidir.
Özellikle karpuz, kavun, salatalık, portakal ve çilek gibi yüksek su içeriğine sahip meyveleri yedikten sonra su tüketmek, sindirim sisteminin pH seviyesini (asitlik veya alkalilik seviyeleri) bozar.
Karpuzda sadece 'Kırmızı yerler sağlıklıdır' demek yanlış olur. Özellikle kabuğa yakın beyaz kısımlarda sitrulin miktarı daha fazladır. Bu aminoasitler kan akışını düzenler ve kardiyovasküler sağlığı iyileştirici rol oynar" dedi.
Karpuz tüketirken dikkat edilmesi gerekenler:
Günlük küçük 1-2 dilim yemek gayet sağlıklıdır. Fazlası, ekstra kalori ve şekerin vücuda alınmasına yol açacağı için kiloya dönüşecektir.
Kavun ve karpuz: Kavun ve karpuz tek başına tüketilmesi gereken meyveler. Özellikle de süt ürünler, yumurta, kızarmış yiyecekler, tahıllar ve nişastalar bu meyveler ile birlikte tüketilmemeli.
Dengeli bir beslenme için günde iki veya üç dilimden fazla karpuz tüketmemek ve karpuzu peynir gibi yan ürünler yerine tek tüketmek ekstra kalori alımını önlüyor. Yüksek miktarda su içeren karpuz, yaz aylarında oluşan hararet gibi sorunlara karşı da oldukça faydalı olan meyvelerin başında geliyor.
Müftüoğlu, "Karpuzun beyaz kısmında yüksek miktarlarda sitrülin bulunur. Bu madde Viagra'dan da etkili doğal bir cinsellik ilacıdır. Sitrülin vücuda girdiğinde, biraz önce bahsettiğim karpuz çekirdeğinde bulunan ve cinsel gücü artırdığı bilinen arjinin maddesine dönüşür" açıklamasında bulundu.
Bazı besinlerin karın doyurmanın yanında afrodizyak etkisi bulunduğunu belirten uzmanlar, ruhu ve libidoyu besleyen bazı besinlerin varlığından bahsediyorlar. Afrodizyak etki yaratan ve cinsel isteği artırmak için uzmanların tavsiye ettiği yiyecekler arasında özellikle erkekler için 'karpuz' yer alıyor.
Özellikle şeker hastaları, insülin direnci, polikistikover hastalığı gibi sağlık sorunlarına sahip olan kişilerin mümkün olduğunca karpuzu az tüketmeleri gerekir. Her besinin fazlası yağ olarak vücutta depolanır. Özellikle meyvenin fazlası abdominal yağlanma dediğimiz göbek yağlanmasına neden olur.
Karpuzda bulunan karotenoidler, arter duvarlarının ve damarlarının sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre beslenme şekli kalp sağlığı üzerinde oldukça etkilidir.
Ancak suyun da doğru zamanda içilmesi gerek.Uzmanlar su içmenin kurallarını şöyle sıralıyor: "Banyodan sonra su içilirse, organlar yaşlanır. Acı yedikten sonra içilirse reflü, gastrit ve bağırsak rahatsızlığına yol açar.
Uykuyu düzenliyor Karpuz, yüksek magnezyum içeriği ile kaliteli uyumaya yardımcı oluyor. Uyku bozukluklarını ve uykusuzluk oluşumunu azaltıyor.
Aşırı karpuz tüketimi doğru değildir
Karpuz su oranı yüksek olduğu için mideyi şişirir, serinletir ve düşük kalorilidir. Tok tutarak kolay bir zayıflama yolu gibi görünür. Ancak aşırı tüketimi şeker içeriği sebebiyle doğru değildir. Sağlıklı bir bireyin günlük 3-4 porsiyon meyve tüketmesi yeterlidir.
KARPUZU açken tüketilmesinin önemli olduğunun altını çizen uzmanlar, "Karpuz yemeklerden sonra değil, yemekten önce ya da yemekten epey bir süre sonra tüketilmelidir. Yemekten hemen sonra tüketilirse sindirim zorluğu oluşur. Ancak aç karnına tüketildiğinde maksimum fayda sağlar" diye konuştu.
Kışın da Yenir: Karpuzu 6 Ay Bozulmadan Sakladığı İddia Edilen Sıra Dışı Yöntem. Hani bazı meyve-sebzeler vardır, "Keşke her mevsim olsa, her an yiyebilsek" dedirtir. İşte bugün karpuz için aklından bu düşünceleri geçirenlere nefis bir haber vereceğiz. Müjdemizi isteriz, artık kışın karpuz yiyebilirsiniz!
karpuz % 91 su içermektedir. zengin bir elektrolite sahip olması, su kaybı olduğu durumlarda oluşan halsizliğin giderilmesine fayda sağlar.
Uzm. Dr. Mercan, "Karpuzun kas gevşetici etkisiyle kan damarları etrafındaki kaslar gevşer ve bu da damar ve arterlerin daha çok genişlemesini sağlar. Dolayısıyla kan basıncı düşer, kan akışı sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri