Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Karar düzeltme kaç ay sürer?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Karar düzeltme kaç ay sürer?

(Karar düzeltme yolu açık olanlarda 15 gün) (* * *) İYUK'na göre karar düzeltmeye karşı da cevap süresi 30 gündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muglabarosu.org.tr

Mahkemede karar düzeltme ne demek?

Kararın düzeltilmesi yolu ile, Danıştayın gerek hüküm mahkemesi olarak, gerekse temyiz mercii olarak, vermiş olduğu kararların, bir defaya mahsus olmak üzere, belli bir süre içinde, ve kanunda belirtilen sebeplerden dolayı tekrar gözden geçirilmesi ve muhtemel hataların önlenmesi, sağlanmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Hangi kararlara karşı karar düzeltme yoluna gidilebilir?

Karar düzeltmeye ilişkin dikkat çeken en önemli detaylardan biri iş mahkemeleri tarafından verilmiş bir kararın temyiz edilmesi üzerine verilen Yargıtay kararı için düzeltme yolunun kapalı olmasıdır. Bunun dışında Yargıtay'ın bozma kararlarına karşı da karar düzeltme yoluna gidilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkayhukukburosu.com

Karar düzeltme hala var mı?

Bilindiği üzere, olağan kanun yolları, henüz kesinleşmemiş olan kararlara karşı başvurulan kanun yoludur. Olağan kanun yolları; İstinaf, Temyiz ve Karar Düzeltme kanun yollarıdır. Karar Düzeltme Yolu, istinaf kanun yolunun yürürlüğe girmesiyle birlikte ortadan kalkmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgunlaw.com

Hatalı kesin karara karşı ne yapılabilir?

-Taraflar kural olarak, kesinleşmemiş kararlara karşı sadece olağan kanun yollarına (istinaf ve temyiz yolu) başvurabilirler. Fakat istisnai durumlarda kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı olağanüstü kanun yollarına (kanun yararına temyiz ve yargılamanın iadesi) başvurabilmeleri mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tarlan.blog

kararın düzeltilmesi talebimizi nasıl yaparız .AV NEVİN ÖMEROĞLU DEMİREL IST / BAKIRKOY

İlgili 19 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kesinleşmiş karara itiraz var mıdır?

CMK 308/A maddesi : “Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kesin nitelikteki kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet başsavcılığı, re'sen veya istem üzerine, kararın kendisine verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir. Sanığın lehine itirazda süre aranmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mehmetkursatkilic.av.tr

Karar düzeltme talebi Kesinleşmeyi engeller mi?

Karar düzeltme yolu, bir kısım kararlar için açık olup, eğer mahkemece verilen hüküm için karar düzeltme yolu açık ise, karar düzeltme yoluna başvurma süresi dolmadıkça veya bu yola başvurulmuş ise karar düzeltme talebi sonuçlanmadıkça, hükmün kesinleştiğinden bahsetmek mümkün olamayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.linkedin.com

Karar düzeltme süresi kaç gün?

(Karar düzeltme yolu açık olanlarda 15 gün) (* * *) İYUK'na göre karar düzeltmeye karşı da cevap süresi 30 gündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muglabarosu.org.tr

Karar düzeltmeden sonra ne olur?

Karar düzeltme kanun yolunun kaldırılmasından sonra, kesin kararlara karşı son seçenek olarak yargılamanın iadesi yoluna başvurulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kesikli.com

Karar düzeltme ne zaman yapılır?

Ceza mahkemesinde verilen sonuç Yargıtay'dan çıktığı zaman itirazı olmaması ceza karar düzeltme isteğinin çıkmasına vesile olur. Bu düzeltmenin gerçekleşebilmesi için ancak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına yapılacak başvuru sayesinde yapılır. Bu süreç karar düzeltmenin ortaya çıktığı zaman aralığıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Karar düzeltme incelemesini kim yapar?

İdari Yargıda Düzeltmede Görevli Yargı Yeri

Kararın düzeltilmesi istemi, düzeltme istemine konu olan temyiz kararını vermiş olan Danıştay dava daireleri, idari veya Vergi Dava Daireleri Genel Kurulları ile itiraz kararını vermiş olan bölge idare mahkemesince incelenir ve karara bağlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avukatonururegen.com

Karar düzeltme ne zaman kalktı?

1 Ekim 2011 tarihinde 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) yürürlüğe girmiş, anılan Kanunun 450. maddesiyle de 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ek ve değişiklikleriyle birlikte tümüyle yürürlükten kaldırılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Karar düzeltme sebepleri nedir?

Karar Düzeltme Sebepleri

Hükme etkisi olan itirazların cevapsız bırakılmış olması, Yargıtay kararında birbirine aykırı fıkralar bulunması, Yargıtay incelemesi sırasında hükmün esasını etkileyen belgelerde bir hile veya sahteliğin ortaya çıkması, Yargıtay kararının usul ve kanuna aykırı olması.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: av-saimincekas.com

Karar düzeltme kimden istenir?

(1) Hükümdeki yazı ve hesap hataları ile diğer benzeri açık hatalar, mahkemece resen veya taraflardan birinin talebi üzerine düzeltilebilir. Hüküm tebliğ edilmişse hâkim, tarafları dinlemeden hatayı düzeltemez. Davet üzerine taraflar gelmezse, dosya üzerinde inceleme yapılarak karar verilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hakimin verdiği karar bozulur mu?

Buna göre hâkim veya mahkemece verilen karar veya hükümlerin kanun yararına bozma konusu yapılabilmesi için istinaf veya temyiz incelemesinden geçmeksizin kesinleşmesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Temyiz etmeyen karar düzeltme isteyebilir mi?

T.C. ÖZET : Yargıtay kararının davalıya tebliğ edilmemiş olması kararın kesinleşmesine etkili olamaz. Zira temyiz yoluna gitmemiş olanın karar düzeltme istemede hukuki yararı olmadığından bu yolu kullanamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Karar düzeltme infazı durdurur mu?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına itiraz yetkisini kullanarak kararın düzeltilmesinin istenmesi hükmün infazını durdurmaz. Hüküm, infaza verilerek hükümlü hakkında cezanın infazı için davetiye veya yakalama kararı çıkarılabilir. Ancak, talep dilekçesi ile infazın durdurulması da talep edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaf da karar düzeltme olur mu?

İstinaf aşamasında kanundaki sınırlarla yeni bir vakıa incelemesi yapılacaktır. Karar düzeltme kaldırıldığından, olağan kanun yolları istinaf ve temyizdir. Geniş istinaf sistemi: Bu sistem içinde, ilk derece yargılamasındaki gibi, yeniden inceleme yapılmakta; maddî mesele yeniden ele alınıp incelenmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: serenjustice.com

Avukat karar düzeltme yapmak zorunda mıdır?

Saygılarımla. Avukatlık Kanunu madde 171 'de belirtilen "sonuna kadar" terimini davanın bitimi ve olağan kanun yollarına başvurma olarak anlamak gerekir. Karar düzeltme yolu ise olağan üstü bir kanun yoludur ve avukat bununla alakalı özel bir talimat almadıkça karar düzeltme yoluna gitmek zorunluluğu yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Karar düzeltme kaç kez yapılır?

Yargıtay'ın bir konuda karar verebilmesi için Temyiz gereklidir. O halde temyiz edilen ve temyiz konusu karar hakkında Yargıtay tarafından karar verilen hallerde, karar düzeltme her zaman istenebilir. (HUK. 'daki Karar düzeltme koşullarına uymak kaydıyla) Bunun sınırlı bir sayısı yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Kesin karar ne zaman kesinleşir?

Kararın kesinleşmesi için tüm kanun yollarının denenmiş ya da denenme şansı kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir. Örneğin ceza mahkemesinin vermiş olduğu karar kesin karar niteliğinde değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alanyaavukatlik.com

Karar düzeltme yolu var mı?

İş Mahkemeleri Kanununun 8. maddesi hükmüne göre Yargıtay'ın verdiği kararlara karşı karar düzeltme yolu bulunmamaktadır. Bilindiği gibi kanun yolu ikiye ayrılır. 1- Normal ( olağan ) kanun yolu: Genel olarak istinaf ve temyiz olmak üzere iki çeşit normal kanun yolu vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Karar düzeltme harcı Yatırılmazsa ne olur?

Verilen kesin süre içinde harç ve giderler tamamlanmadığı takdirde, mahkeme başvurunun yapılmamış sayılmasına karar verir. Bu karara karşı istinaf yoluna başvurulması hâlinde, 346 ncı maddenin ikinci fıkrası hükmü kıyas yoluyla uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muratocal.av.tr

Karar düzeltme icraya engel mi?

Elbette ki bu durum, karar kesinleştikten sonra ilamın yeniden icraya konulmasına engel teşkil etmeyecektir. İcraya konulabilmesi için kesinleşme şartı aranan bir ilamın, kesinleşmeden icraya konulması halinde, icra mahkemesine süresiz şikayet yolu ile ilamlı takibin iptali için müracaat edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: irembikedemirhan.com

Istinaftan red geldi ne yapmalıyım?

İstinaftan olumsuz yanıt alınması ya da istinafta elde edilen sonucun yeterli görülmediği durumlarda temyiz hakkınızı kullanabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr
Önceki makale
Rol Oynama nedir örnek?
Sonraki makale
Ekonomik faaliyetleri neler?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT