Vitamin ve mineral açısından zengin olan karabiber enerji verir, sindirim sistemini korur ve daha düzenli çalışmasına yardımcı olur. Aynı zamanda bağırsak ve mide rahatsızlıklarına da iyi gelir.
Karabiber bakterilerin neden olduğu hastalıklara iyi gelir. Aynı zamanda özellikle sindirim sistemi organlarının bakterilerden hasar görmesini engelleyebilir. Kabızlık, ishal gibi durumların tedavisinde ise karabiber etkisi gözlenmiştir.
Karabiber tüketimi, midedeki hidroklorik asit salgısını artırarak sindirimi kolaylaştırır. İshal, kabızlık ve kolik gibi bağırsak sorunlarından kaçınmak için uygun sindirim şarttır. Karabiber ayrıca bağırsak gazı oluşumunu önlemeye yardımcı olur ve diyete eklendiğinde terlemeyi ve idrara çıkmayı teşvik edebilir.
Karabiber, Mide özsıvısı salgısı olan hidroklorik asit ( HCl ) salgısını arttırmaktadır. Kolik, ishal ve kabızlık gibi sorunlarda etkin bir şekilde kullanılmaktadır.
Karabiber iltihaba iyi gelir mi? Karabiberin ana aktif bileşiği olan piperin, güçlü bir iltihap önleyicidir. Artritli fareler üzerinde yapılan araştırmalarda, piperinin eklem şişmesi ve kan iltihabı üzerinde etkili olduğu görülmüştür.
İlgili 31 soru bulundu
Yaz aylarında karabiber tüketimi, terlemeyi arttırır. Cildi kurutur. Kuru bir cilde sahipseniz, tüketirken dikkatli olmalısınız. Damar sertliği, yüksek tansiyon, egzama, üremi, bağırsak iltihabı ve romatizmadan şikayet edenler, mümkün olduğu kadar az tüketmelidir.
C vitamini yüklü olan karabiber antibiyotik etkisine sahiptir. Hastalıklara karşı kalkan görevi görür. Vitamin ve mineral açısından zengin olan karabiber enerji verir, sindirim sistemini korur ve daha düzenli çalışmasına yardımcı olur. Aynı zamanda bağırsak ve mide rahatsızlıklarına da iyi gelir.
İshal olan kişilerin kullanması gereken doğru besinler kabuksuz elma, havuç suyu veya taze havuç, muz, pirinç lapası, pirinç çorbası veya pirinç suyu, patates haşlama veya püresi, yoğurt ve ayrandır. İshale iyi gelen bir diğer yöntem ise limonlu kahve yöntemidir.
Karabiber iyi bir gaz ve idrar söktürücüdür, mide ve bağırsaklarda gaz oluşumunun önüne geçer.
1) Yağsız Pirinç Pilavı
Düşük lifli gıdalar arasında yer alan pirinç, ishal anında etkili olmaktadır. Beyaz pirinç ile pilav veya lapa yaparak tercih edebilirsiniz.
Karabiber, dolaşımı ve balgam akışını hareketlendirir. Bal, katıldığında ise öksürüğü tamamen yatıştırır. Bu karışım doğal bir antibiyotik niteliği taşır. Bir çay kaşığı taze çekilmiş karabiber, 2 yemek kaşığı bal ile bir fincanda karıştırılır.
Karabiberli zeytinyağı
Zeytinyağını bir kabın içerisinde yanmayacak şekilde ısıtın. Daha sonra içerisine bir miktar karabiber ekleyip sırtınıza sürün. Bu karışımı sırtınıza sürdükten sonra bir bez yardımıyla sarın. Öksürüğü hemen kestiği ve iyi geldiği bilinmektedir.
Dr. Carolyn Anderson tarafından verilen bitkisel tarifin içerisinde zerdeçal, öğütülmüş karabiber ve zeytinyağı bulunmaktadır. Zerdeçal özellikle prostat, kolon, meme, beyin ve diğer kanser türlerine yakalanma riskini önlemektedir. Karabiber ise bu önleyici etkiyi %200 oranında kuvvetlendirir.
Bunlar arasında günlük sıvı tüketimini arttırmak, kuru kayısı, incir, erik ve mürdüm eriği gibi kuru meyvelerin, elma, üzüm ve avokado gibi taze lifli meyvelerin, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, pancar, pırasa, baklagiller gibi bol lifli sebze ve gıdaların tüketimine yer vermek en etkili yöntemler arasındadır.
Kuru veya yaş incir, kayısı hurma, erik gibi lifli gıdaların tüketilmesi, Yeterli miktarda sebze, meyve ve kepekli ürünlerin tüketilmesi, Düzenli yürüyüş ve egzersiz yapılması kabızlığa iyi gelir ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olur.
Ateş düşürücü özelliği vardır. Mide ve bağırsak sağlığı için de faydalı olan karabiber, hazmı kolaylaştırarak şişkinlik problemlerini önler. İdrar söktürücü özelliği sayesinde vücuttan ödem atılmasına yardımcı olur.
Kimyon tohumu çiğnenerek bağırsak gazı giderilebilir. Nane çayı mide gurultusunu azaltmaya yardımcı olduğu gibi bağırsak gazı sorununa iyi gelir. Bal kabağı tüketimi, gaz birikmesine engel olarak sindirimin kolay hale gelmesini sağlar. Bağırsak gazına iyi gelenlerden birisi de papatya çayıdır.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Leblebi tüketilmesi ishali geçirebilmektedir. Bir avuç leblebi tüketilmesi yeterlidir.
İSHALİ DURDURUR: Soğuk bal şerbeti ishale çok faydalıdır. Kısa sürede durdurur.
Karabiber: Ateş düşürücü, spazm giderici, antioksidan ve idrar söktürücüdür. Kişniş: Antimikrobiyaldir, mikrop öldürür. Zerdeçal: Karaciğeri toksinlerden arındırır, zihni güçlendirir.
Karabiberin libidoyu artırdığını söyleyen uzmanlar, bu güzel baharatın sağlığa diğer faydalarını şöyle sıralıyor. Cilt: Bir cilt hastalığı olan vitiligonun iyileşmesine yardımcı olur. Cilt kanserini yenmek için de destekleyici bir baharattır. Cinsellik: Karabiberin afrodizyak tesiri vardır, cinsel gücü arttırır.
Gastrointestinal ve solunum rahatsızlıklarına neden olabilir: Karabiber mideyi rahatsız ederek bazı gastrointestinal hastalıklara neden olabilir. Eğer ülser ve gastrit gibi mide sorunları yaşıyorsanız karabiber tüketmemeniz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri