Hem tadı hem de yararlarıyla gözde kuru yemişler arasında yer alan kaju fıstığı kavrularak tüketilebildiği gibi çiğ olarak da yenilmesi mümkün olan besinlerdendir.
Ancak uzmanlar tarafından sağlığımız için destekleyici olan kuruyemişlerin çiğ olarak tüketilmesi gerektiği görüşü bulunmaktadır. Çiğ olan kuruyemişlerin içeriğinde lipaz enzimleri ölmediğinden dolayı daha faydalı olmakta ve aynı zamanda kavrulma esnasında bitkisel yağlar trans yağa dönüşebilmektedir.
Kavrulmuş Kuruyemiş Daha Fazla Kalori
Kuruyemişin yağ ile kavrulması, yemişten alınan kalori miktarını artırır. Her ne kadar karbonhidrat bakımından eşit olsalar da, kavrulmuş yemişten alınan kalori çiğ yemişe göre çok daha fazladır. Bu nedenle özellikle çocuklar için kesinlikle çiğ kuruyemişler tercih edilmelidir.
Sıcak ve nemli iklimlerin meyvesi olan kaju, herhangi bir işlem görmeden kurutulduğunda çiğ kaju olarak tüketilmektedir. Çiğ kaju ise sağlık için oldukça faydalıdır.
Kaju fıstığı halk arasında kavrulmuş ve çiğ kaju olmak üzere iki şekilde tüketilir. Genellikle sağlık açısından fayda elde edebilmek adına çiğ kaju yenilmesi tavsiye edilir. Kaju fıstığının içerisindeki yağ oranı ve kalorisi yüksek olduğundan dolayı çok fazla yenilmemesi gerekir.
İlgili 45 soru bulundu
Kavrulmuş kajunun göz sağlığı açısından oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Beyin sağlığı açısından da etkili olan kaju, ceviz ve badem kadar önemlidir. Sinir sistemi, tansiyon, kalp ve kemik sağlığı için çok faydalı olan kajunun antioksidan özelliği de bulunmaktadır.
Kaju fıstığı, kemiklerin, kasların, dokuların ve vücudun diğer organlarının sağlıklı gelişimi için hayati önem taşıyan iyi bir magnezyum kaynağıdır. Magnezyum, kan basıncının korunmasına, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine, sinir fonksiyonunun korunmasına ve kemiklerin güçlü kalmasına yardımcı olur.
KAJU NE KADAR YENMELİ? Kajunun vücut sağlığına olan sayısız faydalarını görebilmek için günde 4 tane kaju yemeniz yeterlidir.
Kaju ne kadar yenmeli? Kajunun vücut sağlığına olan sayısız faydalarını görebilmek için günde 4 tane kaju yemeniz yeterlidir.
1 avuç kajuda 9.25 mg kalsiyum yer alır. Bu oran sayesinde kas ve kemik yapısının güçlenmesi sağlanır. Diş eti hastalıklarından, kas ağrılarından, kemik rahatsızlıklarından uzak kalmak adına gün içinde ölçülü miktarda kaju tüketebilirsiniz.
1) Kalp Dostu Fındık
Fındık, her yönüyle sağlık dostunuz olacak. Uzmanlar fındığın kanser düşmanı, bağışıklık dostu olduğunu ifade etmektedir. Özellikle de çiğ fındık tüketen kişilerin kolesterol oranı ideal dengede olmaktadır.
Uzmanlar Çiğ Kuruyemiş Yemeyi Öneriyor
Kuruyemişlerin kavrulması, kuruyemişlerin oldukça lifli olan kabuklarının da ölmesi anlamına gelmektedir. Bu da kavrulan kuruyemiş tüketiminde çok faydalı olan bu lifli yapının vücuda olan faydalarından mahrum kalınması anlamına gelmektedir.
Çiğ kuruyemişler kavrulmuş olanlara oranla daha yüksek oranda lif içerir. Lif, bağırsak hacmini ve hareketlerini artırarak kabızlık gibi sindirim sistemi problemlerinin üstesinden gelmeyi kolaylaştırır. Aynı zamanda mideyi geç terk ederek açlık hissini bastırır, iştahın kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
Kaju meyvesi çabuk çürüdüğünden ekonomik değere sahip değildir. Kaju fıstığının diğer fıstık çeşitlerinden daha pahalı olma nedenlerinden biri her iklimde yetiştirilememesi ve her kaju elmasından ancak bir adet kaju fıstığı üretilebilmesidir.
Kaju içerdiği sağlıklı yağlar sayesinde, yağ yakımını hızlandırmaktadır.Metabolizmayı hızlandıran bu besin beyin ve sinir sistemi performansını da artırır.
Kavurduğumuzda ısıya maruz kaldığı için badem, besinsel olarak değer kaybına uğrar. Bu nedenle kavrulmuş bademin lif ve polifenol içeriği düşer. Kavrulmuş bademin raf ömrünün çiğ bademe göre daha uzun olduğu da unutulmamalıdır. Diyabet hastalarında çiğ badem öğünlerinde oldukça önemli yer tutar.
İçindeki yoğun çinko ile depresyon ve stres seviyelerinin azalmasına yardımcı olan kaju fıstığı düzenli tüketildiğinde serotonin düzeyinizin de yükselmesine destek olur.
Kaju, bağ dokularında hücrenin yapısını koruyan bir kolajen içermektedir. Bu kolajen yaraların çabuk iyileşmesini sağlarken aynı zamanda cildi dış etkenlere karşı korumaktadır.
Kaju, tansiyonu dengeler ve kalbi hastalıklardan korur. Kaju, ölçülü ve düzenli tüketildiğinde kalp ritmini düzenler ve kasılmaları engeller. Sağlıklı bir kalp yapısı için mutlaka kuru yemiş tabaklarında kajuya da yer vermelisiniz.
Kansızlığı gidermeye destek olur, kan basıncını düzenler ve böylece kalbin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Vitamin değeri bakımından oldukça zengin özellik gösteren kaju fıstığı, vücuda enerji verir ve böylece mutluluk hormonlarını harekete geçirir.
Kaju, özellikle bağışıklık sisteminin korunmasında etken olan selenyum mineralini içerir. Ayrıca içeriğindeki yağ çeşidinin yüzde 75'inin tekli doymamış yağ asidi olması nedeniyle ekstra yararlıdır. Kaju'nun kalorisi ceviz kadar yüksektir. İngiltere'de çocuklara ilk bir yıl verilmemesi önerilir.
Kavrulmuş kajunun kalorisine göz atacak olursak; şu değerleri göreceğiz: Kavrulmuş 1 adet kaju kaç kalori: 23 kalori. 1 avuç kavrulmuş kaju: 230 kalori.
Kavrulmamış Çiğ Kaju
Aslında cevap çok basit, olağanüstü, hafif şekerli tadı, yumuşak ama aynı zamanda gevrek olabilen dokusu, yoğun aroması kajuyu kuruyemişlerin en lezzetlilerinden biri haline getiriyor.
Kaju içerdiği yağ miktarı sayesinde enerji veren bir besindir. Özellikle diyet yaparken yorgun hissedildiğinde bir avuç kaju tüketmek halsizliği ortadan kaldırır. İçerdiği vitamin ve mineraller ile de vücudu zinde tutmaya yardımcı olur.
Kaju fıstığını düzenli olarak tüketen insanlar daha hızlı kilo verirler ve obez olma riskini düşürürler. Bunun yanı sıra, bu kuruyemişler çok besleyici olduklarından ve sizi uzun süre tok tutabildiklerinden sizin için harika bir atıştırmalık olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri