Karıştırılarak pişirilen Türk kahvesi köpüksüz olur. Tüm malzemeler konulduktan sonra henüz soğukken karıştırılmalı ve bir daha karıştırılmadan pişirilmelidir. Aksi halde Türk kahvesi pişerken karıştırıldığında köpüğü söner.
Suyun soğuk olması, kahvenin köpürtülmesi için püf noktalardan biridir. Cezvenizi ocağa almadan önce kahve, şeker ve suyunuzu yaklaşık 35 saniye kadar karıştırırsanız daha yumuşak ve lezzetli bir kıvam elde edersiniz.
Kahvenin yüksek ateşte pişirilmesi durumunda köpükler daha büyük şekilde oluşur ve kahveniz taşar. Kahvenin bayatlaması, gereğinden fazla bekleyerek içeriğindeki karbondioksitin azalması anlamına gelir. Bu nedenle de kahve köpüğü oluşmaz.
Malzemeleri koyduktan sonra kahveyi orta ateşte pişiriyoruz, ama kahveyi kesinlikle karıştırmamalısınız. Ne başta ne pişirirken. Kahveyi karıştırırsanız az köpüklü olur.
Kahve niye dibe çöker? Paketlenmiş olarak satılan kahvelerin iyi olup olmadığını, içinde yabancı katkı maddelerini anlamanın yolu ise çok basit. Soğuk suyla dolu bir bardağa 1 tatlı kaşığı kahve eklediğinizde dibe çöküyor ve suyu boyuyorsa üzgünüz ama bu o kahvenin içinde yabancı katkı maddeleri var demektir.
İlgili 21 soru bulundu
Türk kahvesini içmeden önce bir süre beklemek gerekir. Bu beklemenin nedeni ise kahve telvesinin dibe çökmesi için gereken süreyi sağlamaktır.
Öncelikle kahveyi, şekeri ve suyu makinenin içerisine alarak iyice karıştırın ve şekerin erimesini sağlayın. Homojen bir kıvam aldığında, makinenin tuşuna basabilirsiniz. Bu esnadan sonra kahveyi gerekmediği sürece karıştırmayın. Kenarlardan köpükler çıktığında ilk aşamadaki kahvenin yarısını fincana dökün.
Kahveden önce içilen birkaç yudum su ağzın içini temizliyor, diğer tatlardan arınmasını sağlıyor ve böylelikle kahvenin tadı daha saf bir şekilde alınabiliyor. Kahvenin üzerine su içmek ise acı kahvenin tadını hafifletmek ve ağzı telvelerden arındırmak için, tahmin edebileceğiniz üzere.
Türk kahvesi yaparken kullandığınız su da kahveniz kadar önemlidir. Kireçsiz, klorsuz tatlı su ile kahveden daha iyi sonuç alırsınız. Suyunuzun soğuk olması da önemlidir. Soğuk suyla yapılan kahve daha iyi köpürür.
Cezvenin bakır olması kahveden en iyi tadı almanızı sağlar. Çelik cezvelerde de iyi kahve yapabilirsiniz ancak en iyi kahveler her zaman bakır cezveden çıkar.
Eğer Türk kahvesi yaparken kahve-su oranı doğru ayarlanmazsa kahve köpüksüz olabilir. Klasik 90 ml fincanlar için 1 tatlı kaşığı ya da 2 çay kaşığı kahve konulmalıdır. Bu miktardan az kahve koymak, piştiğinde kahvenin köpüksüz olmasına neden olur.
Yumuşak ve daha lezzetli bir Türk kahvesi için musluk suyu yerine içme suyu kullanmak gerekir. Ayrıca soğuk su kullanmak kahvenin daha fazla köpürmesini sağlar. Cezveye konulan tüm malzemeler, ocağa alınmadan önce yaklaşık 30 saniye karıştırılmalıdır. İyice karıştırılan kahve daha lezzetli ve yumuşak olur.
Közde pişen kahve, ağır ağır ısı aldığı için daha çok köpük çıkarma eğilimine sahiptir. Fakat her kahvede olduğu gibi, kaynamaya başlarsa, bu köpüğü kaybeder. Bu nedenle pişerken köpüğünün bir kaşıkla alınması ve kaynamaya başlamadan ateşten alınması çok önemlidir. İyi bir kahve, her zaman iyi malzemelerden yapılır.
Sade kahve, içinde hiç şeker barındırmayan kahvedir. Az şekerli kahvede yarım küp kesme şeker kullanılır. Orta şekerli kahvede bir küp kesme şeker, şekerli kahvede ise iki küp kesme şeker kullanılır. Kahvenizde şeker miktarı arttıkça, kahvenin köpüğü azalmaya başlar.
Derince bir kabın içine kahveyi, şekeri ve suyu koyup çırpalım, rengi değişip kadifemsi bir köpük olana kadar çırpmaya devam edelim. Bardağımızı ağız kısmında iki parmak boşluk kalacak şekilde buz ve süt ile dolduralım.
Gelin adayı eğer damadı hiç beğenmediyse kahvesine şeker yerine tuz koyarmış. Tuzlu kahveyi içen damat adayı, kızın kendisini beğenmediğini anlayıp anasını babasını toplayarak bu işten vazgeçermiş. Tuzlu Türk kahvesi servis etmenin işte böyle subliminal bir özelliği de varmış.
Türk kahvesin taze olup olmadığını anlamanın bir yolu da bir tutam kahveyi elinize alıp kahve zerreciklerinin birbirine yapışıp yapışmadığını kontrol etmek. Eğer birbirine yapışmıyor ve dağılıyorsa o kahve taze demektir, aksi takdirde ise elinizde tuttuğunuz kahvenin bayatlamış olduğunu anlayabilirsiniz.
Bir gün paketi/kavanozu açtığınızda kahve telveleri ya da granüllerini birbirlerine yapışmış halde bulabilirsiniz. Kokusu ve tadı her zamankinden daha ekşi olabilir veya üzerinde beyaz lekeler görebilirsiniz. Eğer bunlar gibi bir veya birden fazla belirti varsa üzgünüz; kahveniz bozulmuş demektir.
Kahvenin yanında neden maden suyu içilir sorusunun cevaplarından biri de ağız kokusunu gidermesidir. Konsantrasyonu artırır, halsizlik ve yorgunluğa iyi gelir. Kahve ile soda neden içilir? Kahve ile içilen soda, gün içindeki tatlı krizlerini engeller.
Kahve içerdiği kafein sebebiyle kandaki şekerin beyine taşınmasını sağlayan madde ile yarışarak beyin dokusunda şeker ihtiyacını artırır. Ayrıca kahvenin hafif diüretik (idrar söktürücü) etkisi olması sebebiyle küçük bir bardak su ve lokum ile ikram edilir. Böylece kahvenin zararlı etkisi önlenmiş olur.
Sade kahveye hiç şeker atılmazken; az şekerli kahveye yarım, orta şekerli kahveye 1, şekerli kahveye ise 2 küp şeker atılır. 4. Hepsini ayarlayıp cezveye koyduktan sonra ateşe vermeden önce bütün malzemeler iyice karıştırılır.
Nefis bir Türk Kahvesi hazırlamak için sadece 2 dakika yeterlidir. 1)İçme suyunu fincanla ölçerek cezveye koyunuz. 2)Her fincan için 2 çay kaşığı kahve (6 g), arzu ederseniz şeker ilave ediniz. 3)Kısık ateşte kahveyi iyice karıştırınız.
Cezveye şeker ve kahve konulur. Daha sonra 2 fincan su eklenerek karıştırılır ve ocağa konur. Cezvede kaynayan ve kabaran kahvenin köpükleri alınarak fincana azar azar ilave edilir. Daha sonra ocağın altını kapatarak tüm kahve fincanlara dökülür.
Merhabalar en sevdiğimizle içilen bi kahve öncelikle ben bağdat kahvesini kullanıyorum ,cezvemize iki fincan soğuk su koyalım, üzerine iki kaşık Türk kahvesini ekleyip karıştırıp ,çok kısık ateşte pişirelim, kabaran köpüğü ile fincanlarımızı dolduralım, herkese afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri