Lokanta, restoran, kafeterya vb. tarafından ayakta servis dahil yerinde sunulan yeme-içme hizmetleri de yüzde 8 KDV'ye tabi olacak. Üç yıldız ve üzeri oteller ile tatil köylerinde sunulan hizmetler ise yüzde 18'lik KDV kapsamında değerlendirilecek.
Buna göre, gündüzleri kafeterya geceleri ise cafe-bar olarak işlettiğiniz tesisinizde verilen hizmetlerin tamamının genel oranda (%18) KDV ye tabi tutulması gerekmektedir.
Gıda ürünlerinde yaygın olan %8 KDV oranı %1'e indirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulan oran indirimi ertesi gün Resmi Gazete'de yayımlanan 5189 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe girdi.
Ortalama bir butik kafe açma maliyeti belgeler ve demirbaş malzemeler ile birlikte 2020 yılı için 60.000-65.000 lira gibi bir maliyete ulaşırken, nargile kafe ve internet kafe gibi özel konseptlerde, bütçenizin 100.000 lira ve üstüne çıkması konseptlerinizin tam anlamıyla yansıtılmasına yardımcı olabilirken, ...
Ancak açabilmeniz için gerekli prosedürlerin tamamını yerine getirmeniz de gerekiyor. Kafe açma maliyeti ise açacağınız kafenin lokasyonuna ve türüne göre çok değişkendir. Ancak minimum 200.000 TL sermayeye ihtiyacınız olacağını söyleyebiliriz.
İlgili 31 soru bulundu
Gıda üretim ve dağıtım sektörü ile kafe, lokanta ve restoran çalışanları da programa dahil ediliyor.
2021 Aralık – 2022 Mart başvuru döneminde (üçüncü başvuru dönemi) başvurusu onaylanan işletmeler için destek tutarı 100.000 TL / personel olarak uygulanmaya devam edilecektir.
Kafe açmak isteyenlerin gerekli belgeleri temin edebilmeleri için önce vergi dairelerine başvurmaları gerekmektedir. Ardından belediyeye gitmelidirler. İş yeri açma ruhsatını aldıktan sonra esnaf kefalet odasına gitmelidirler. Sonrasında iş yerlerini açarak işletmeye başlayabilmektedirler.
KAHVEHANELER İÇİN İSTENEN KRİTERLER: a) En az 60 m2 kapalı alana sahip olacak b) Bay ve bayanlar için iki adet tuvaleti bulunacak,(Bedensel engellilerinde kullanabileceği şekilde düzenlenecek.)
Cafe açmak için binadan izin alınır mı? İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe göre tapuda işyeri olarak görünen yerlerde, yönetim planında aksine bir hüküm yoksa kat maliklerinin oyçokluğu ile aldığı kararla internet kafe açmak mümkün.
Bu nedenle, kafe / cafe açmak için en çok tercih edilen şirket türü limited şirkettir. Yeni kurulan kafenin, resmi olarak kayıt edilmesi ve gerekli izinlerin alınma süresi, tercih edilecek şirket türüne göre (bireysel veya sermaye şirketi )bir kaç gün farklılık gösterecektir.
Değişiklik ile, et, balık, çay, kahve, peynir, şeker, süt, su, meyve, kuruyemiş gibi temel gıda ürünlerindeki KDV oranı %8'den, %1'e indirildi.
Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, büyükşehir belediye sınırları içerisinde yapılan internet cafe işletmeciliği faaliyeti 95/6430 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında belirtilen eğlence ve istirahat yerleri kapsamında olması nedeniyle basit usulde vergilendirilmeniz mümkün bulunmamaktadır.
Ücret gelirlerine ilişkin vergi dilimleri ve oranları:
70.000 TL'nin 32.000 TL'si için 4.800 TL, fazlası için %20. 250.000 TL'nin 70.000 TL'si için 12.400 TL, fazlası için %27. 880.000 TL'nin 250.000 TL'si için 61.000 TL, fazlası için %35. 880.000 TL'den fazlasının 880.000 TL'si için 281.500 TL, fazlası için %40.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 21. maddesine göre; binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 2023 yılı için 21.000 TL'si gelir vergisinden istisna edilmiştir. Bu rakam 2022 yılı için 9.500 TL idi.
Bu hükme göre, ticaret siciline kaydı olması halinde ustalık belgesi olmayanlara işyeri ruhsatı verilebileceği görülmektedir. Bu açıklamalardan sonra, gerek ticaret siciline kaydı olmayan gerekse ustalık belgesi olmayan işyeri açmak isteyen gerçek ve tüzel kişilere işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilemez.
Buna göre internet cafenin açılması niyeti önemlidir. Eğer bu "insanları yoldan çıkaracak şeyler yapayım" düşüncesi varsa, elbette haramdır. Ancak bu bir ticarettir. Bu vesile ile "internetin güzelliklerinden insanları faydalandırayım ve ben de ticaret yapayım" fikriyle olursa, buna haram diyemeyiz.
Butik kafeler, kahve konusunda uzmanlığı olan, işletmecinin zevk ve imkânları doğrultusunda tasarlanmış, müşterilerine sosyalleşme olanağı sunan mekânlardır.
Genel bir sermaye çıkaracak olursak, fırın veya pastane açmak en az 80.000₺ – 200.000₺ arasında olup, 2 Milyona kadar masraf yaratabilir. Dükkân içi dekorasyon, mutfak malzemeleri, satış ürünleri maliyetinizi artıran etkenler arasında olacaktır.
Bistro, orijinal Paris enkarnasyonunda küçük bir restoran olup, mütevazı bir ortamda orta fiyatlı basit yemekler sunmaktadır. Bistrolar çoğunlukla servis ettikleri gıdalarla tanımlanır. Fransız ev tarzı yemek pişirme ve cassoulet, fasulye gibi yavaş pişirilmiş yiyecekler tipiktir.
Başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler www.kosgeb.gov.tr adresindeki “E-Hizmetler” menüsünden “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu” alt menüsünü seçerek online başvuru yapabilecektir. .
KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği
2 yıllık Meslek Yüksekokulu mezunları ve 5. Seviye Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişiler için 1.500 TL, 4 yıllık Yüksekokul veya Fakülte mezunları için 2.000 TL, Yüksek Lisans ve üzeri dereceden mezunlar için 2.500 TL'dir.
Kosgeb'in en çok desteklediği sektörlerin başında imalat sektörü gelmektedir. İmalat sektöründe tütün ürünleri imalatı, tekstil ürünleri imalat ve giyim eşya imalatı ile birlikte pek çok sektörden destek almak mümkündür. İmalat sektöründe kosgeb tarafından 324 farklı alanda destek verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri