Besinlerdeki yağlar üç çeşittir. Doymuş yağ asitleri, tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri içeren yağlar. Katı yağlarda doymuş yağlar, sıvı yağlarda doymamış yağlar fazladır.
Lipitler, doymuş ve doymamış yağlar olarak ayrılır. Doymamış yağlar, oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunan lipitler; doymuş yağlar ise oda sıcaklığında katı hâlde bulunan lipitlerdir. Biyolojik önemi olan lipitler için yağ asitleri, nötr lipitler (trigliserit), fosfolipitler ve steroitler örnek gösterilebilir.
Yağ kimyasal olarak trigliserit adıyla bilinip gliserin ve üç yağ asidinden oluşan bir esterdir.
İlgili 34 soru bulundu
Bu nedenle periyodik aralıklarla yağ filtresi bakımının ve temizliğinin yapılması gerekir. Yağlama sistemleri, motorun tipine ve silindir sayısına bağlı olarak farklılık gösterir. 4 zamanlı motorlarda yaş tip karter yağlama ve kuru tip karter yağlama olmak üzere 2 çeşit yağlama çeşidi vardır.
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
İnsanlar için bilinen 3 esansiyel yağ asidi vardır. Bunlar; alfa-Linolenik asit (bir omega-3 yağ asidi), linoleik asit (bir omega-6 yağ asidi) ve araşidonik asittir.
5W Bu rakam yağın soğuk havalardaki akışkanlığının değeridir. Bu sayı ne kadar düşük ise kış aylarında o kadar akışkanlığa sahip olacaktır. 30 Bu rakam yağın yüksek sıcaklık altındaki akışkanlığını belirten değerdir.
Bitkisel yağlar; menekşe yağı, mersin yağı, melisa yağı, nane yağı, papatya yağı, okaliptüs yağı, portakal yağı, sarımsak yağı, soya yağı, susam yağı, tarçın yağı, zencefil yağı, keten yağı, havuç yağı, kekik yağı, greyfurt yağı, gül yağı, hint yağı , jojoba yağı, karabiber yağı, kakao yağı, kabak çekirdeği yağı, ...
Bitkisel yağ, bitkilerden elde edilen yağdır. Bitkisel yağlar yiyeceklerde ve yemek pişirmek amacıyla kullanılırlar. Bitkisel yağ üretiminde kullanılan en önemli bitkiler soya, palmiye yağı, kolza, kanola, zeytin ve ayçiçeği ile yer fıstığıdır (yer fıstığı yağı).
Zararlı olan yağlar doymuş yağlar olup bunlar tereyağı, margarin, iç yağı, kuyruk yağı, peynir, süt, krema, dondurma, kaymak, yumurta, kırmızı et, hindistan cevizi yağı ve çikolatada vardır. Doymuş yağlar kanda kolesterolü artırarak koroner kalp hastalığına neden olurlar.
Sıvı yağların en sık kullanılanlarını zeytinyağı, mısırözü yağı, ayçiçek yağı, kanola yağı, fındık yağı oluşturur. Bunlara ek olarak yemeklere lezzet katan ve cilt bakımında da kullanılabilen birçok sağlıklı bitkisel yağ çeşidi vardır. Bunlar arasında en popüler olanı Hindistan cevizi yağı oluşturur.
Çeşitleri ve Tüm Faydalarıyla Bitkisel Yağlar
Kolesterol içermediğinden dolayı özellikle kalp damar sağlığı açısından faydalıdır. Soya yağı, palmiye yağı, pamuk yağı, ayçiçeği yağı, zeytin ağı, mısır (özü) yağı ve fındık yağı en önemli bitkisel yağ çeşitleri arasında yer alır.
Fındık, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlular, zeytinyağı ve avokado yağ yakma üzerinde yararlı etkileri olabilecek sağlıklı yağ kaynaklarından birkaçıdır.
4.Sınıf Fen BilimleriYağlar
Yağlar da karbonhidratlar gibi vücudumuzun enerji ihtiyacını karşılar. Uzun süre aç kaldığımızda karbonhidratlardaki enerji yetersiz kalır. Bu durumda enerji ihtiyacımızı yağlardan sağlarız. Karbonhidratlar gibi yağların da aşırı tüketimi olumsuz sonuçlara yol açabilir.
Fiziksel özelliklerine göre yağlar katı ve sıvı yağlar olmak üzere ikiye ayrılır. Yenilebilir yağ türlerinden tereyağı, margarin ve palmiye yağı katı yağ; zeytinyağı, ayçiçeği yağı, balık yağı, kanola yağı, mısır özü yağı ve fındık yağı sıvı yağdır. Tereyağı: Hayvansal kaynaklı bir katı yağ olup sütten elde edilir.
Yaklaşık 4 ton gül çiçeğinden 1 kilo gül yağı elde edilirken, 350 kilogram gül çiçeğinden 1 kilo gül konkreti elde ediliyor. Yaklaşık 1 milyon 400 bin gül tomurcuğunun işlenmesinden bir kilo gül yağı elde ediliyor. Gerçekten çok zahmetli, alın teri, emek isteyen bir iş. İğneyle kuyu kazmak gibi.
Fındık yağı; %10 oranında çoklu doymamış yağ asidi, %82 oranında tekli doymamış yağ asidi ve %8 oranında doymuş yağ içermektedir. Fındık yağı, zeytinyağı gibi yüksek oleik aside sahiptir. Bütün yağlar arasında en hafifidir.
Tercih edilmesi gereken yağ zeytinyağı. Hem de rafine edilmişi bile değil, doğalı, yani sızması. Çünkü sızma zeytinyağının dumanlanma noktası diğer bitkisel yağlardan çok daha düşük.
Kayseri Yağlaması 12.07.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Cebri yağlama (pompa kullanılarak yapılan yağlama) : Yüksek soğutma kapasitesine sahip açık tip kompresörlerin kullanıldığı sistemlerde, hareketini krank üzerinden alan bir yağ pompasıyla sistemin hareketli parçaları basınçlı olarak yağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri