Son yıllarda adından en çok söz edilen bitkisel ürünlerden biri olan matcha, geleneksel olarak Japon çay töreninde rol alan toz yeşil çay türüdür. Sağlık ürünlerinden kafelere kadar her yerde görülen matcha; latte, çay ve hatta tatlılarla bile kullanılır.
Matcha (Japonca: 抹茶), özel olarak yetiştirilen ve işlenen öğütülmüş bir yeşil çay tozudur. Geleneksel olarak, klasik Japon çay seremonisinde kullanılır. Ayrıca, wagashi tatlısı türlerine, yeşil çaylı dondurmaya, soba adlı yemeğe gıda ilavesi olarak kullanılmaktadır.
1 çay kaşığı Matchaya 70-75 °C sıcaklığında bir miktar su ilave edip whisker ile zigzag hareketi ile köpürene kadar olabildiğince hızlı şekilde karıştırın. Ardından üzerine biraz daha su ilave edip (yaklaşık 160-180 ml) servis edebilirsiniz.
Tıpkı Türklerde olduğu gibi Japonlarda da Japon çayı içmek bir kültür ve bir keyif sembolüdür. İşte Japonlar için vazgeçilmez olan bu aktivite yüzyıllar içerisinde bugün çok daha yakından takip edilebilen bir çay seremonisi şeklini almıştır.
Böylece Matcha, halihazırda 1000 yıldır Japon Budistlerce bilinen ve meditasyon öncesi konsantrasyonu güçlendirmek, bedeni arındırmaya yardımcı olmak ve saf enerji almak için içilen bir tür yeşil çaydır denebilir. Japonlar'ın çaya olan saygı ve minnetlerini sundukları geleneksel çay seramonilerinin de baştacıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Yapılan araştırmalarda, yeşil çay düzenli olarak tüketildiğinde, kalp hastalıkları ve kanser riskinin azaldığı görülmüştür. 4 Yapılan bu araştırmalarda antioksidanların, kanser başta olmak üzere pek çok kronik hastalığın oluşumuna neden olan oksidatif hasara karşı korunmaya yardımcı olabileceği gözlemlenmiştir.
Kalp sorunu, Yüksek tansiyon, böbrek sorunları, karaciğer rahatsızları, mide ülseri ve anksiyete başta olmak üzere psikolojik rahatsızlıkları olan kişiler yeşil çay kullanmamalıdır.
Japonlar temas etmekten pek hoşlanmayan bir toplumdur. Yani sarılma, el tokalaşma gibi şeyleri yapmayı tercih etmezler. Bu sebeple karşılarındaki insana olan saygılarını göstermek için hafifçe eğilmeyi tercih ederler. Sabah, akşam veya günün herhangi bir saatinde karşılarındaki kişiyle eğilerek selamlaşırlar.
Japonlara sorsanız, dünyada Ruslardan sonra en iyi içki içen ırk Japonlar. Sake denilen meşhur Japon içkisinin aslı pirinç. Sizin anlayacağınız sake aslında pirinç rakısı, likor bardakları gibi küçük kaplarda servis yapılıyor ve 3 değişik ısı derecesinde içilebiliyor.
Bu durum size garip gelebilir ama Japonlar buna İnemuri adını veriyor ve bu durum Japon kültürünün bir parçası. Yapılan bir araştırmaya göre, bir Japonun gece ortalama uyuma süresi 6 saat 35 dakikaymış. Japonlar bütün bir gece uyumanın tembellerin işi olduğunu düşünüyor.
Matcha çayının metabolizmayı hızlandırmaya, yağ yakımını artırmaya destek olduğu, dolayısıyla da kilo kaybına yardımcı olduğu biliniyor.
Çin'de ve diğer yakın ülkelerde sıklıkla kullanılan matcha tozu ülkemizde de popüler bir hal aldı. Yeşil çayın toza dönüştürülmüş olan hali matcha tozu, şekerle uyumundan dolayı tatlı yapımında da tercih edilir.
Beyaz çay, yeşil çay, oolong çayı ve keemun çayları Çin çayları arasında yer almaktadır. Tüm bu çaylar; camellia sinensis bitkisinden ve çeşitlerinden üretilmektedir. Çin'de ve tüm dünyada en popüler olan ve tüketimi en yoğun olan çay türü şüphesiz ki yeşil çaydır.
Matcha Çayı: Geleneksel Japon Yeşil Çayı
Yeşil çayın öğütülmüş ve toz haline getirilmiş hali olan matcha çayı faydalarıyla sizi kendine hayran bırakabilir. Toz çaylar arasında kendine has bir yeri olan bu lezzet, Japon gelenekleri için de oldukça önemlidir.
Günümüzde pek çok “juice cleanse” programında da bolca kullanılan matcha, vücutta biriken ödemi kısa sürede atmanıza yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra özellikle işlenmiş gıdalardan kaynaklı toksinlere veda etmek için de matcha çayı tüketmek son derece etkili.
İçerdiği kafein miktarından dolayı çocuklar, hamileler ve emziren annelerin tüketimi önerilmez. Ayrıca demir eksikliği, gastrointestinal sistem problemi olanlar ve kafeine duyarlı bireylerin de matcha çayı tüketmesi sakıncalı olabilir.
Geleneksel olarak Japonlar kahvaltıda haşlanmış pirinç (gohan), miso çorbası, nori (deniz yosunu) ve pişmiş (füme, kavrulmuş, kızartmış, ızgara) balık yerler. Birde sabah sofrasında marineli ve taze sebzeler, tofu peyniri (soya peyniri) ve mutlaka yeşil çay bulunur.
Japonların büyük çoğunluğu Şintoizm dinine inanır. Budizm de yaygındır ancak Şintoizm onların milli dinidir. Şintoizm 'in Japoncada karşılığı Kami-Nomiçi 'dir, anlamı, Tanrıların Yolu demektir. Şintoizm, bol ilahlı bir dindir.
japonya ve güney kore'de ceviz ithalatı son 50 yılda %140 artmis. çocuklara durmadan ceviz yediriyorlar. günde en fazla iki öğün yemek yiyorlar.
Japonya'da cenazeler çok özel ve oldukça detaylı kurallara bağlı törenler olarak kabul ediliyor. Vefat eden kişi, son geceyi evinde ailesiyle beraber geçirip ertesi sabah önce cenaze töreninin yapılacağı mekana ve ardından da krematoryuma götürülüyor.
Japon çiftlerin ayrı yatmaya karar vermelerini sağlayan temel faktör aslında farklı çalışma programlarıdır. Hayat arkadaşlarını işten eve geç geldikleri için veya erken uyanmak zorunda kadıkları için rahatsız etmek ya da uykularını bölmek istemezler. Bu yüzden geceyi farklı bir odada veya yatakta geçiriyorlar.
Dinlendirici bir uyku sunmasının yanı sıra hareket etmeye kolay elvermesi nedeniyle öne çıkan yer yatakları aynı zamanda Japonya'nın deprem bölgesi olması yüzünden de daha güvenlikli yataklar olarak kullanılmasını sağlamaktadır. Bu yüzden deforme olmaya karşı dayanıklı bir şekilde üretilmeleri gerekmektedir.
Yeşil çay: Yeşil çayın da cinsel gücü arttırdığı biliniyor. İçerdiği yüksek oranda C vitamini ile cinsel modu yükseltiyor.
Yağ yakımında etkin bir rolü olan yeşil çaydaki antioksidanlar hızlı ve sağlıklı kilo vermenize yardımcı olmada bir numaradır. Geceleyin uyumadan önce yeşil çay içerek metabolizmanızı hızlandırabilir, böylelikle de diyetinizi destekleyebilirsiniz Bu durum da yağ yakımı uykudayken bile gerçekleşecektir.
Yapılan bir araştırma, düzenli çay tüketiminin atardamar sertleşmesini önlediğini gösteriyor. Kalpteki atardamar sertleşmelerinin ömrün kısalmasına ve kalp – damar hastalıklarına sebep verdiği biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri