Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Işyerinde çalıştığımı nasıl kanıtlarım?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Işyerinde çalıştığımı nasıl kanıtlarım?

İş yerinde fiilen çalışıldığına tanıklık edebilecek bir şahit göstermek. İş yerinden bir maaş bordrosu ya da dekont gibi maaş alındığına dair bir belgenin bulunması İş yerinde çalışma kaydının olduğu kamera kayıtları İş yerinden alınan herhangi bir kargo ya da posta gibi hizmetlerin dekontu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Geçmişte çalıştığımı nasıl ispat ederim?

Dava aşamasında işe giriş bildirgesi, maaş bordrosu, mesleki kuruluş kaydı, işe giriş çıkış kayıtları gibi o işyerinde çalışıldığını gösteren belgeler gösterilebilir. Hizmet tespit davasında ispat için en sık başvurulan yöntem, aynı işyerinde, aynı dönemde çalışan kişi veya kişilerin tanık olarak gösterilmesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Geriye dönük hizmet tespiti nasıl yapılır?

Çünkü hizmet tespit davası 1 günlük geriye dönük çalışma tespitlerinde dahi açılabilmektedir. EYT hizmet tespiti için mutlaka bir dava açılması gerekir. Sözgelimi işverenin Kuruma yapacağı bir bildirim ile işçinin işe başlama tarihleri veya prim ödeme gün sayılarında herhangi bir değişiklik yapılması mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Sigortasız işçi çalıştırma nasıl ispat edilir?

İşçiyle birlikte çalışan diğer işçilerin tanıklık etmesi, müşterilerin tanıklığı, işyeri puantaj kayıtları, işyerine yakın olan diğer komşu işyerlerinin çalışanlarının tanıklığından yararlanılarak ispat edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: beylikhukuk.com

SGK Geriye dönük kaç yıl inceleme yapar?

Aylık prim ve hizmet belgesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları tespit edilemeyen sigortalılar davayı açtıkları andan 5 yıl öncesine kadar hizmetlerinin tespitini isteyebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Sigortasız Çalışan İşçi Ne Yapmalı?

İlgili 15 soru bulundu

Soru cevap kısmı

1999 öncesi çalıştığımı nasıl ispat edebilirim?

9 eylül 1999 öncesi çalıştığımı nasıl ispat ederim? Sigortalı çalışmanın tespitine ilişkin bir dava açmanız gerekecek ve bu davada çalıştığınız sürenin ispat edilmesi gerekecektir. Bu şekilde bir davada tanık ve evrak gibi kayıtlar iddianızı ispat edecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arenahukuk.com

20 yıl önce sigortasız çalıştım ne yapmalıyım?

İş Mahkemesinde Hizmet Tespit Davası Açmak

Geriye dönük sigortasız çalışmaları ispat edip sigortalı hizmetlerden saydırabilmenin bir diğer yolu ise iş mahkemesinde hizmet tespit davası açmaktır. İş mahkemesi olmayan yerlerde bu davanın asliye hukuk mahkemesinde açılması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: isvesosyalguvenlik.com

1 yıl sigortasız çalışan ne kadar tazminat alır?

Sigortasız işçi çalıştıran işveren 1 yıl için asgari ücretin 38 katı ceza öder. İşveren defter tutmuyorsa ozel inşaat gibi 1 yıl için 28 asgari ücret katı ceza alır. Sigortasız işçi çalıştırdığı için doğal olarak işe giriş bildirgesi de vermemiştir bu da 2 asgari ücret cezaya tekabül eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avukathalitozel.com

Sigortasız çalışan işçi ceza alır mı?

Bir işçinin 1 yıl boyunca sigortasız çalıştırıldığı tespit edilirse 14 asgari ücret tutarına kadar idari para cezası uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Sigortasız işçi cezası ne kadar?

1 günlük sigortasız işçi çalıştırma cezası olarak da işverene cezai işlem uygulanmaktadır. Bu cezai işlem işçinin işe giriş bildirgesi verilmediği için 10.008,00 TL olarak belirlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: geylanihukuk.com

Işe giriş geriye dönük olur mu?

Geriye dönük işe giriş bildirgesi

Kanun maddesinin hükmüne göre, sebebi ne olursa olsun işe girişi yapılmayan işçinin işe girişi 1 ay içinde yapılabilir. İşe giriş bildirgesinin 1 aydan önceki bir tarihe verilmesi halinde idari para cezası uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kolayik.com

Kaç gün çalıştığımı nereden görebilirim?

Gerekli kimlik bilgilerinizi ve T.C. numaranızı kullanarak www.turkiye.gov.tr adresinden şifresiz olarak SGK gün sorgulama işlemini yapabilirsiniz. 4A hizmet dökümü sayfasından başlangıç tarihi, toplam sigorta günü gibi birçok detayı öğrenebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ensonhaber.com

Hizmet tespit davasında ispat yükü kimde?

Hizmet Tespit Davasında İspat

İspat yükümlülüğü HMK'daki genel kurala uygun olarak, sigortalının üstündedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: meldamervetekcan.com

İşçi hangi durumlarda dava açabilir?

Yine işçinin çalışırken kusurlu olarak, işverenin aletlerine, işlerine zarar vermişse; işveren bunun tazminini işçiden isteyebilir. Ya da işçinin çalıştığı dönemde işverenin parasını zimmetine geçirmesi, güvenini kötüye kullanarak maddi kazanç elde etmesi gibi hallerde de işveren işçiye dava açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cihanorhan.av.tr

Eski çalıştığım yerleri görebilir mi?

Hayır, onun yerine sigortalayabilmesi için sgk dan sigorta kağıdı istiyor onun içinde de çalıştığın dönem aralıkları mevcut. Eğer sigortasız bir iş ise yine devletten çıkartacağı cv sinde bu çalışma aralıkları yazar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forum.donanimhaber.com

Sigortalı işte çalıştığımı nasıl öğrenebilirim?

Uygun arama paketi olmayan vatandaşların bu hizmeti kullanarak sigorta durumunu öğrenmesi için yaklaşık 3.5 TL ücret ödemesi gereklidir. ALO 170 aracılığıyla sigorta sorgulaması için şu adımları takip etmeniz yeterli: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İletişim Merkezi olan 170'i arayın.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: finans.mynet.com

Sigortasız işçi çalıştırma nasıl tespit edilir?

Mevzuata göre SGK sigortasız çalış(tır)mayı “fiili tespit”, “işyeri kayıt ve belgelerinden tespit” ve “diğer kamu kurum ve kuruluşlarından gelen/alınan bilgi belgelerden tespit” şeklinde 3 yöntemle tespit ve tescil etmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozdogrular.com.tr

Sigortasız çalıştım ne olur?

30 günden daha fazla sigortasız bir şekilde çalışan işçiler genellikle işe iade davalarını kazanmaktadır. Eğer işveren işçiyi işe başlatmaz ise o zaman işverenin 4 ile 8 ay arasında değişen sürelerde işçiye maaşını ödemekle yükümlü olmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aytackindir.av.tr

1 ay geriye dönük sigorta yapılır mı?

Bir başka ifadeyle aylık sigorta primleri bildirgesi, dört aylık sigorta primleri bordrosu, sigortalı hesap fişi gibi belgelerin SGK'ya verilmiş olması durumunda yargı yoluyla hak talep edilebilir ve sigorta başlangıcı geriye çekilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Sigortasız işçi çalıştırma cezası kime verilir?

Sigortasız işçi çalıştırma konusunda verilecek olan para cezası sadece şirkete verilir ayrıca şirket yetkilisine ceza verilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sanalhukuk.net

Sigortasız işçi çalıştırma cezası ödenmezse ne olur?

Normalde, sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edilen işverenlere her ay için asgari ücret tutarında para cezası uygulanıyor. Ödenmeyen primler gecikme faiziyle tahsil ediliyor. Sigortasız işçi çalıştırılan dönemde yararlanılan teşvik ve destekler de faiziyle geri alınıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Sigortası ödenmeyen işçi ne yapmalı?

SGK primleri hiç yatmayan ya da eksik yatan işçiler derhal bu durumu alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bilgi Hattını arayıp bildirmelidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu bu bildirimden sonra hemen denetime başlarlar, denetim memurları işçinin iş yerine gidip soruşturma yaparlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

İşveren sigorta geçmişini görebiliyor mu?

İşveren, işe alımlar için bir insanı işe alırken sigorta geçmişine baktıklarını ve burada hangi nedenlerle kişinin işten ayrıldığını gördüklerini söylüyor: “Kamuda çalışıp sonrasında KHK'yle işten çıkartılanların çalışma geçmişleri SGK Tescil ve Hizmetleri Dökümünde görebiliyoruz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gazeteduvar.com.tr

Eski sigorta girişi nasıl bulunur?

ile Sigorta Sorgulama 4A hizmet dökümü sorgulamak e-devlet sistemi sayesinde artık çok daha kolay bir şekilde yapılmaktadır. E-devlet üzerinden SGK birimine giriş yaparak 4A hizmet dökümünü seçerek bilgilerinizi sorgulatabilir ve çıktı olarak alabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: magdeburger.com.tr

Işi bıraktıktan sonra sigorta ne kadar geçerli?

İşten kendi rızası ile ayrılanların ya da işten çıkarılanların eğer çıkış yapılan tarihten önceki bir yıl içinde 90 gün prim ödemesi yapılmışsa 100 gün doktor muayenesi ve eczane hizmetlerinden yararlanmaya devam eder. İstenen prim gün sayısı doldurulmamışsa bu süre 10 güne kadar kısalır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

Benzer sorularSıkça sorulan sorular

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT