Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

İşveren işçiyi hangi durumlarda ücretsiz izne çıkarabilir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » İşveren işçiyi hangi durumlarda ücretsiz izne çıkarabilir?

İşverenin tek taraflı ücretsiz izin verebileceği durum ise sadece işyerinde deprem yangın sel gibi zorlayıcı bir nedenin ortaya çıkması ya da ekonomik güçlüklere bağlı kısa çalışma talebinin İŞKUR tarafından kabul edilmesidir. İşverenler açısından tek taraflı ücretsiz izin hakkı sınırlandırılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: uzmanpara.milliyet.com.tr

İşveren işçiyi istediği zaman ücretsiz izne çıkarabilir mi?

İş Kanunu Madde 22 uyarınca;

İşçi, bu ücretsiz izin teklifini kabul etmek zorunda değildir. İşçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen ücretsiz izin teklifi artık işçiyi bağlamaz ve dolayısıyla işveren işçiyi ücretsiz izne çıkaramaz.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Hangi hallerde ücretsiz izin verilir?

Ücretsiz İzin İçin Uygulanan Şartlar Nelerdir?
  • Yurt dışında eğitim ve öğretimine devam etme isteği,
  • Hamilelik gibi durumlar,
  • Özel durumlar,
  • Ailevi nedenler,
  • Hastalık gibi sebepler ile ücretsiz izin kullanma talebinde bulunabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

İşveren işçiyi kaç ay ücretsiz izne çıkarabilir?

Bu maddenin yürürlüğe girmesi ile birlikte 3 aylık süreyi geçmemek şartı ile işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz ine çıkarabilmektedir. Kamuda çalışanlara ise 2 defa kullanmak üzere toplamda bir yıl ücretsiz izin hakkı verilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

İşveren işçiyi zorla ücretsiz izne gönderebilir mi?

Öncelikle bilinmesi gereken; işçinin, işyeri ile mevsimlik bir sözleşmesi yoksa, işveren, işçiyi, zorla ücretsiz izine gönderemez. Gönderirse; işçi, iş sözleşmesini haklı nedenle sona erdirip işten ayrılabilir ve kıdem tazminatını talep edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: or.av.tr

Ücretsiz izin nedir, ücretsiz izne çıkarılanlar neler yapmalı?

İlgili 32 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Ücretsiz izin haklı fesih sebebi mi?

Kanunun aradığı anlamda şartları oluşmadığı halde çalışanın ücretsiz ine çıkarılmış olması karşısında çalışanın iş akdini haklı nedenlerle fesih hakkı bulunmaktadır. Bu durumda çalışanın kıdem tazminatı dahil olmak üzere, tüm hak ve alacaklarını talep ve dava etme hakkı saklıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ocalhukuk.com

Ücretsiz izne ayrılan işçinin sigortası yatar mı?

Ücretsiz izin iş sözleşmesinin askıya alındığı durumlardan biri olarak kabul edilmektedir. Ücretsiz izne ayrılan işçinin iş sözleşmesi bu süre boyunca askıda kalır. Bu süre boyunca herhangi bir ücret tahakkuku yapılmaz ve sigorta primleri de beyan edilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: demirbas.av.tr

6 ay ücretsiz izne nasıl çıkılır?

Yıllık izin hakkının dışında tutulan doğum sonrası ücretsiz iznin süresi, en fazla 6 ay olmak şartıyla, özel sektörde çalışan tarafından belirlenir ve işverenin onay vermesini gerektirmez. Ancak bu izin 6 aydan daha uzun süreyle kullanılmak istendiğinde işverenin onayı gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dunya.com

Özel sektörde ücretli izin hakkı kaç gün?

İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; a) 1 yıldan 5 yıla kadar (beş yıl dâhil) olanlara 14 günden, b) 5 yıldan fazla 15yıldan az olanlara 20 günden, c) 15 yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara 26 günden az olamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

Ücretsiz izne ayrılan işçi işsizlik maaşı alabilir mi?

Ücretsiz izinde iş akdi feshedilmediği ve dolmadığı için işsizlik maaşı alamazlar. Bunun yerine İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ve İŞKUR tarafından verilen kısa çalışma ödeneği ile "Nakdi Ücret Desteği"nden yararlanabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mynet.com

İşçi ücretsiz izin alabilir mi?

A.

4857 Sayılı İş Kanunumuzda bu yönde bir düzenleme yapılmamış olmakla birlikte ücretsiz izinle ilgili olarak işçinin rızası ile yazılı olarak işverenden ücretsiz izin talebinde bulunması yeterlidir. Ancak ücretsiz izin işverenin de işçinin bu talebini kabul etmesi halinde uygulanabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ismmmo.org.tr

Ücretsiz izin kimler yararlanabilir?

Ücretsiz izne çıkarılan herkes, ücretsiz izne başvurabiliyor. Bağlı olunan firma aracılığı ile de başvurular gerçekleşebiliyor. Önceden işsizlik maaşı aldıysanız, kısa ödenek desteğinden tam anlamıyla yararlanamıyorsunuz ancak ücretsiz izinde böyle bir kural bulunmuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: manpower.com.tr

En fazla kaç gün ücretsiz izin verilebilir?

Ücretsiz izin şartları ve süreleri, 4857 Sayılı İş Kanunu ile korumaya alınmıştır. İşveren, işlerinin azalmasından dolayı kendi iş yerini korumak amacıyla çalışanı ücretsiz izne çıkarabilir. Bu ücretli izni, işveren çalışanına yazılı olarak bildirmek zorundadır. Bu süre en fazla 3 ay olarak belirlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: onedio.com

Ücretsiz izne ayrılmak için ne yapmalıyım?

Ücretsiz izne ayrılmak için; İlgili personel, doğum belgesiyle birlikte doğum sonrası ücretsiz izin talebini içeren dilekçesini birimine iletir. Ücretsiz izin talebi, ilgili birim tarafından Personel Daire Başkanlığı'na gönderilir. Ücretsiz izin tarihi itibariyle ilgili sistemlerden çıkış işlemleri gerçekleştirilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: personel.iyte.edu.tr

Ücretsiz izne çıkan maaş alabilir mi?

Ücretsiz izne ayrılmış olan işçiler bu süreçte işsizlik maaşı ya da kısa çalışma ödeneği gibi ücretler alamazlar. Bunun yanı sıra bilindiği üzere kadın çalışanlar doğum yapacakları zaman doğum öncesinde 8 hafta ve doğum sonrasında 8 hafta olacak şekilde 16 haftalık bir doğum izni hakkına sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eleman.net

Ücretsiz izne ayrılmak ne demek?

Yıllık ücretli izin; bir iş yerinde, işe başladığı günden itibaren en az 1 yıl çalışmış işçilere tanınmış olan kaynağını anayasadan alan bir dinlenme hakkıdır. Yıllık ücretli izin çalışanın çalışmasına karşılık olarak hak ettiği izin hakkı olarak da tanımlanabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

İşveren işçiyi yıllık izne çıkarabilir mi?

İşveren veya işveren vekili Nisan ayı başı ile Ekim ayı sonu arasındaki süre içinde, işçilerin tümünü veya bir kısmını kapsayan toplu izin uygulayabilir. İşçi yıllık izne çıkmak istememesi halinde, işverenin yönetim hakkı kapsamında çalışanı yıllık izne gönderme hakkı bulunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: internethaber.com

Ücretli ve ücretsiz izin ne demek?

Ücretli ve ücretsiz izni ayıran en büyük fark ücretli izinde işçi çalışmadığı dönemde dahi kendisine normal ücreti ödenir, ücretsiz izinde ise işçinin izinli olduğu süre içerisinde herhangi bir ücret ödemesi yapılmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kolayik.com

Ücretsiz izin kullanan işçinin hafta tatili ücreti kesilir mi?

Maddesine göre, işçinin mazeretsiz ve idareden izin almadan işe gelmemesi halinde hem gelmediği günün ücreti hem de hafta tatili ücreti kesilir. İşçi haftalık 45 saatlik çalışmasını tamamlamadığı için hafta tatili ücretini elde edemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mefamusavirlik.com.tr

Ücretsiz izin hakları nelerdir?

Kanundan doğan hallere; işçinin evlenmesi, yakın birinin vefatı, yol izni, mazeret izinleri ve doğum izni örnek verilebilir. İkincisi ise tarafların anlaşmaları halinde söz konusu olan aylıksız izindir. Tarafların iradeleri doğrultusunda gerçekleşen ücretsiz izne dair kanunda bir düzenleme bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: odsdanismanlik.com

Ücretsiz izne ne zaman ayrılır?

5 kıdem yılını dolduran kamu görevlileri 657 sayılı Kanun'un 108/E maddesi uyarınca en fazla 2 defada kullanılmak üzere toplam 1 yıla kadar ücretsiz izin talebinde bulunabilirler. Ücretsiz izne ayrılmak için; İlgili personel, ücretsiz izin talebini içeren dilekçesini birimine iletir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: personel.iyte.edu.tr

Ücretsiz izin dönüşü maaş ne zaman yatar?

Göreve başladığı tarihten sonra aybaşında (15'inde) maaşı peşin ödenir. (657 S. DMK-Madde 164) (Ücretsiz izin dönüşü göreve başlayan personel için de aynı işlem uygulanır.)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: csgb.gov.tr

Ücretsiz izne ayrılan işçi tazminat alabilir mi?

Ücretsiz izinde geçen sürelerde iş sözleşmesi askıda sayıldığı için kıdem tazminatı hesabında bu süreler çalışma sürelerine dahil edilmeyecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emreulusoy.av.tr

Özel sektör ücretsiz izinde sigorta yatar mı?

Ücretsiz İzne Çıkan İşçinin Sigortası Ödenir mi? Ücretsiz izne çıkan işçi 10 güne kadar sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam eder. Ayrıca ücretsiz izinli gün için işveren SGK primi ödemeyecektir. Bu durumda işveren ücretsiz izin günlerinde işçi için Sosyal Güvenlik Kurumu'na eksik gün bildirimi yapar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

İşveren toplu ücretsiz izne çıkarabilir mi?

Hayır. İşverenin böyle bir hakkı yoktur. O kadar ki, işveren işçiyi ücretsiz izne çıkarırsa bu işçi için haklı fesih nedenidir. Eğer ücretsiz izin süresi fazla ise işverenin haksız feshi niteliğindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr
Önceki makale
E-ticaret evden yapılır mı?
Sonraki makale
0 çift bir sayı mıdır?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT