Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Istihkak davası ne zamana kadar açılabilir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Istihkak davası ne zamana kadar açılabilir?

Üçüncü kişide bulunan malı haciz eden icra dairesi tarafından alacaklıya 7 gün süre ile istihkak davası açma hakkı tanınır. Alacaklı, yedi gün süre içinde istihkaka davasını açmazsa söz konusu mal üzerindeki haciz kaldırılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetalkan.av.tr

Istihkak davası ne zaman açılmaz?

Haciz Sebebiyle Açılan Davada İstihkak Davası Açma Süresi

Üçüncü şahıs, icra mahkemesi kararının tefhim veya tebliğinden itibaren yedi gün içinde icra mahkemesinde istihkak davası açmaya mecburdur. Bu müddet zarfında dava açılmaz ise üçüncü şahıs alacaklıya karşı iddiasından vazgeçmiş sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Istihkak iddiası kaç gün içinde yapılır?

İcra müdürü, üçüncü kişinin istihkak iddiasını iki tarafa da bildirir. Üçüncü kişinin elindeki mal haczedildiğinde alacaklıya istihkak davası açması için 7 günlük süre tanınmaktadır. Eğer alacaklı bu 7 günlük süre içerisinde istihkak davası açmaz ise istihkaka konu edilen mal üzerindeki haciz kaldırılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aydinhukukburosu.com

Istihkak davası nedir Zamanaşımı?

Madde 639 - Miras sebebiyle istihkak davası, davacının kendisinin mirasçı olduğunu ve iyiniyetli davalının terekeyi veya tereke malını elinde bulundurduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde mirasbırakanın ölümünün veya vasiyetnamenin açılmasının üzerinden on yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilhanhelvaciturkmedenikanunu.com

Istihkak iddiasına itiraz süresi ne zaman başlar?

Alacaklı istihkak iddiasını öğrenmesinden itibaren 3 gün içerisinde istihkak iddiasına itiraz edebilir. 3 günlük süre içerisinde alacaklı istihkak iddiasına itiraz etmez ise haciz düşer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: canberksen.av.tr

İstihkak Davası Nasıl Açılır?

İlgili 34 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Istihkak davası süreleri durdurur mu?

Üçüncü kişi tarafından açılan istihkak davası kendiliğinden takibi durdurmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Istihkak iddiasını kim ileri sürebilir?

Üçüncü kişi lehine istihkak iddiasını; borçlu, borçlu ile birlikte malı elinde bulunduran kişi, bizzat 3. Kişi veya gerçek ya da tüzel üçüncü kişi adına istihkak iddiasında bulunmaya yetkili olan kişi ileri sürebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgunlaw.com

10 yıllık zamanaşımı ne zaman başlar?

10 yıllık süre, sözleşmenin sona erdiği tarihten itibaren işlemeye başlayacaktır. 25.10.2017 tarihinden sonra ise İş Kanunu ek madde 3'e göre söz konusu tazminatlar için zamanaşımı süresi 5 yıl olarak değiştirilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: burakgun.av.tr

Istihkak davası zamanaşımına tabi midir?

TMK. m.638/II'ye göre miras sebebiyle istihkak davasında davalı, tereke malını zamanaşımı yoluyla kazandığını ileri süremez. Burada zamanaşımı yoluyla kazama yasağına konu olan zamanaşımı, kazandırıcı zamanaşımıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Dava zamanaşımı süresi kaç yıl?

5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 10 yıl, olağanüstü zamanaşımı süresi 15 yıl. Yirmi yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 13 yıl 4 ay, olağanüstü zamanaşımı süresi 19 yıl 12 ay.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

Istihkak iddiası nasıl ispat edilir?

a) İspat Yükü: İstihkak iddia eden üçüncü şahıs malı nasıl iktisap ettiğini ve malın neden borçlunun elinde bulunduğunu hukuki ve fiili sebepleri ile açıklayarak ispat etmekle yükümlüdür. Malı borçlu ile birlikte ellerinde bulundursalar dahi mal borçlunun elinde sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: coskunyildirimhukuk.com

Istihkak iddiası nasıl ileri sürülür?

İstihkak iddiası malın mülkiyetinin kendisine ait olduğunu iddia eden üçüncü kişi yahut haciz borçlusu tarafından en geç haczin öğrenilmesinden 7 gün içerisinde haczi gerçekleştiren icra müdürlüğüne karşı ileri sürülmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: topo.av.tr

Istihkak iddiası nasıl ispatlanır?

İstihkak davasında, davacı (veya davalı) konumunda olan 3.kişi icra takibine konu alacağın gerçekte bulunmadığını, borçlu ile alacaklı arasında danışık bulunduğunu ileri sürebilir ve bu iddiasını veya savunmasını tanık dahil her türlü delille ispat edebilir (TMK.m.6).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kilinc.av.tr

Istihkak davası açılmazsa ne olur?

Üçüncü kişinin elindeki malı haczeden icra dairesi, alacaklıya istihkak davası açması için 7 günlük süre tanır. Alacaklı bu 7 günlük süre içerisinde istihkak davası açmaz ise istihkaka konu edilen mal üzerindeki haciz kaldırılır. Yani alacaklı üçüncü kişinin istihkak iddiasını kabul etmiş olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Istihkak davası hak düşürücü süreye tabi midir?

Söz konusu süreler hak düşürücü nitelikte olduğundan dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Üçüncü kişi tarafından yapılan istihkak iddiasına borçlu veya alacaklı tarafından üç günlük süre içerisinde itiraz edilmesi durumunda icra müdürü söz konusu dosyayı ivedilikle icra mahkemesine göndermek zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: besler.av.tr

Istihkak davası kesinleşmesi gerekir mi?

9. İstihkak Davalarına İlişkin Mahkeme Kararları

Mahiyeti gereği kesinleşmeden icraya konulması mümkün değildir. Bu sebeple kesinleşmeyen istihkak iddiasının kabulü kararı ile icra yoluna başvurulamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Geçmişe dönük miras davası açılabilir mi?

Geçmişe dönük miras davası ancak miras bırakanın ölümünden sonra açılabilir. Çünkü miras bırakan hayatta iken mirasçının miras hakkı ve saklı pay ihlali söz konusu değildir. Miras bırakan hayatta iken mirasçı, miras hakkı bakımından sadece bekleme durumunu içerisindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Miras hakkı kaç yıl sonra devlete kalır?

Davacının kendisinin mirasçı olduğunu ve iyiniyetli davalının terekeyi ve tereke malını elinde bulundurduğunu öğrendiği tarihten başlayarak 1 yıl ve herhalde mirasbırakanın ölümünün veya vasiyetnamenin açılmasının üzerinden 10 yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. İyiniyetli olmayanlara karşı zamanaşımı süresi 20 yıldır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: artemishukuk.com

Miras kalan tarlalar zaman aşımına uğrar mı?

Miras sebebiyle istihkak davası, davacının kendisinin mirasçı olduğunu ve iyi niyetli davalının terekeyi veya tereke malını elinde bulundurduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl ve her halde miras bırakanın ölümünün veya vasiyetnamenin açılmasının üzerinden on yıl geçmesiyle zamanaşımına uğrar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mirashakki.com

Zamanaşımı süresinin 5 yıl olduğu alacaklar nelerdir?

Yol, ikramiye, izin ücreti, fazla çalışma ücretleri için işçi alacaklarında zamanaşımı 5 yıldır. İhbar ve kıdem tazminatı, iş kazasından kaynaklı ortaya çıkan borcun yani, sözleşmeden dolayı ortaya çıkan borcun ödenmemesi durumunda doğan tazminat için de zamanaşımı süresi 5 yıldır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: indyturk.com

Ödenmeyen borç kaç yılda silinir?

İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mdmhukuk.com

5 yıl sonra dava düşer mi?

Dava Zamanaşımı Süreleri

c) Yirmi yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasını gerektiren suçlarda yirmi yıl, d) Beş yıldan fazla ve yirmi yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda onbeş yıl, e) Beş yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adlî para cezasını gerektiren suçlarda sekiz yıl geçmesiyle düşer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

3 kişinin açtığı istihkak davası kime karşı açılır?

Hacizli malın üçüncü kişinin elinde olması durumunda alacaklı tarafından üçüncü kişiye karşı istihkak davası açılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Istihkak davası nasıl açılır?

Malik olunan bir malın elden rıza dışında çıkarılması durumda İstihkak davası açılabilir. Malın dolaysız olarak zilyetliğini kaybeden bir kişinin dolaysız zilyetliğini tekrar sağlamak için açtığı dava türüdür. Malın elinde bulunduğunu bildiğiniz kişiden, mülkiyet hakkını almak için istihkak davası açılabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Istihkak iddiası muhafazaya engel mi?

İstihkak İddiasının Muhafazalı Hacze Etkisi

Muhafazalı haciz için ise özel hükümler getirildiği görülmektedir. Haczedilen malın üçüncü kişiye ait olduğu iddia ediliyorsa bu mal üzerinde muhafaza işlemi uygulanamayacaktır. Fakat bunun için istihkak iddiasında bulunan üçüncü kişinin yedieminliği kabul etmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oguzhanyazici.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT