Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Iran'da neden ezan okunmuyor?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Iran'da neden ezan okunmuyor?

İran'da ezan sesi duymak da mümkün değil. Çünkü, hoparlörle ezan okumak yasak. İran halkı, ''çok fazla gürültü oluyor, rahatsızlık veriyor'' gerekçesiyle hoparlöre karşı çıktığı için bu karar alınmış. Bu yüzden ezan çıplak sesle okunuyor ve İran gibi bir ülkede ezan sesi duymamak insanı şaşırtıyor.''

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Ezan neden farklı dillerde okunmaz?

Ezan, İslam'ın şiarı ve namaza davet olduğundan değişik dilleri konuşan Müslümanların hepsine bu davetin ulaştırılması, ancak yine hepsinin ortak bilincine hitap etmekle olur ki, bu da ezanın bilinen asli lafızlarıyla yani Arapça olarak okunmasıyla gerçekleşir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aa.com.tr

Ezanın Türkçe okunması neden caiz değildir?

Diyanet, Kuran'ın tercümelerinin Kuran hükmünde olmadığını ve bu tercümeleri Kuran olarak isimlendirilmesinin de caiz olmadığını belirtti. Açıklamada, "Mealin Kur'an yerine okunması da doğru değildir" denildi. Diyanet'in açıklamasında ezanın Türkçe okunmasıyla ilgili de "Caiz değildir" ifadeleri kullanıldı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bbc.com

Ezanın Türkçe okunması neden yanlış?

Çünkü İslâm`ın mukaddes kitâbı olan Kur`an, Arabçadır. Müslüman ferdin ibadet hakkı, ibâdeti, İslâm dîninde yerleşmiş olan usûl, âdâb ve lisân ile yani Kur`an diliyle yapabilmesini îcab eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Türkçe ezan okunması caiz midir?

Vaaz ve bilgilendirme konuşmalarının Türkçe yapılmasında bir beis olmaz. İnsanlara anlayacakları dil neyse ondan konuşulmalıdır. Ama ezan dini bir esas olan namaza çağrıdır ve peygamber efendimizin izni ve emriyle şekillenmiş vahiyle onaylanmıştır. Başka bir dille okunması caiz olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Azerbaycan'ın bazı şehirlerinde neden ezanlar okunmuyor? / Kerem Önder

İlgili 16 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Ezanı kim yasakladı?

Burçak, Arapça ezan okunmasını yasaklayan kanunun Atatürk döneminde çıkarılmadığını, Atatürk'ün ezanın ve kametin Arapça okunmasını Diyanet İşleri Başkanlığının 18 Temmuz 1932 tarihli bir tamimi ile yasaklattığını, fakat bu alanda, şapka işinde ve diğer inkılap konularında olduğu gibi, bir kanun çıkartmadığını ifade ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: atamdergi.gov.tr

Türkçe ezanı kim getirdi?

1930'lu yıllarda sık konuşulan ezanın Türkçeleştirilmesi, Mustafa Kemal'in Cumhurbaşkanı, İsmet İnönü'nün Başbakan olduğu 1932 yılının Temmuz ayında Diyanet'in yayınladığı genelge ile tüm yurtta uygulamaya konuldu. İlk Türkçe ezan ise, 30 Ocak 1932 tarihinde Hafız Rifat Bey tarafından Fatih Camii'nde okunmuştu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Türkçe ezan kim kaldırdı?

Böylece Ceza Kanunu'nun 526. maddesinde gerekli değişiklik yapılarak 16 Haziran 1950 tarihinde Ramazan öncesinde ezanın asli şekliyle okunması serbest bırakıldı. Bu durum, Diyanet İşleri Başkanı Ahmet Hamdi Akseki'nin imzasını taşıyan 23 Haziran 1950 tarih ve 6715 sayılı tamimle bütün müftülüklere resmen tebliğ edildi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ataturkansiklopedisi.gov.tr

Dünyanın her yerinde ezan okunur mu?

Sözleri bizzat Hz. Peygamberin (s.a.s.) sünneti ile sabit olan ezan, dünyanın neresinde olursa olsun, Müslüman varlığının ve kimliğinin bir göstergesidir. Ezanın, Hz. Peygambere (s.a.s.) vahyedilip uygulandığı özgün şekliyle okunması gerektiği konusunda 15 asırlık bir gelenek ve ittifak söz konusudur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Türkçe ezan okunmasını kim istedi?

Atatürk'ün teşvikiyle 1932'de, Türkçe ezan okunmasının dinen caiz olup olmadığı tartışıldı ve caiz olduğu kanaatine varıldı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Ezanın Türkçe karşılığı ne?

Sözlükte “bildirmek, duyurmak, çağrıda bulunmak, ilân etmek” mânasında bir masdar olan ezan kelimesi terim olarak farz namazların vaktinin geldiğini, nasla belirlenen sözlerle ve özel şekilde müminlere duyurmayı ifade eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Kuranı Kerimde ezan var mı?

Ezan kelimesi Kur'ân-ı Kerîm'de bir yerde "bildiri, ilâm" mânasında geçerken (et-Tevbe 9/3) terim anlamında ezana nidâ kökünün türevleriyle iki âyette (el-Mâide 5/58; el-Cum'a 62/9) işaret edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Ezanın Türkçe okunması kaç yıl sürdü?

Böylece Arapça ezan yasağı, hapis cezasıyla da desteklenmiş oldu. Ezan, 1950'ye değin Türkçe okundu. İnsanlar, tam 18 yıl süreyle günlük yaşamda kullandıkları dille namaza çağrıldılar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Türkçe ezan ne zaman yasaklandı?

Türkiye'de ezan yasağı 1932'de geldi. Fransızlar ezanı Hatay'ın Müslüman köylerinde, camilerinde yasaklamadılar. 1938'de Hatay Türkiye topraklarına katıldığında ilk yapılan iş ezanın yasaklanması oldu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cumhuriyet.com.tr

Kuran neden Türkçe değil?

Bunda ittifak vardır. Zaten Kur'an'ı başka bir dille yazmak mümkün olmadığı gibi, başka bir dille doğru olarak okumak da mümkün değildir. Çünkü Kur'an harflerinin kendisine has özellikleri vardır. Bu harflerin bazılarının karşılığı ve okunuş şekli başka dilin alfabelerinde mevcut değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Ezan okunurken konuşursa ne olur?

Ezan okunurken konuşmak haram değildir, ancak adaba aykırıdır. Ezan ve ikamette müezzinin okuduklarını tekrarlamanın sünnette yeri var mıdır? Ezanı dinlemek sünnettir. Bu bakımdan ezan okunurken artık dünya işlerini bir tarafa bırakıp Allah'a ve O'na ibâdete yönelmek gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Dünyada ilk ezan nerede okunuyor?

Kamçatka'da başlayan sabah ezanı, sırayla bütün ülkelere uğruyor, meridyenlerde konaklıyor, şehirlerde minareler arıyor kendine. Buhara, İsfahan, Şam, Mekke, Medine, Urfa, İstanbul gür sesli müezzinlerini ezanla buluşturuyor şerefelerde.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sonpeygamber.info

Ezan ı kim buldu?

Sabit bir yöntemde karar vermek üzere Muhammed'in de katıldığı istişare toplantılarında ortak bir karara varılmamış olup daha sonraları sahabeden bazı kimselerin (Abdullah bin Zeyd) gördükleri rüyalar sonuncunda mevcut ezan kullanılmaya başlanmıştır. Muhammed'in emriyle ilk ezan Bilâl-i Habeşî tarafından okunmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Ilk ezan kim söyledi?

Bu sıralarda Abdullah bin Zeyd, gördüğü bir rüyayı Muhammed'e anlattı. Rüyasında ezanın bugünkü şeklini duymuştu. Bunun üzerine Muhammed, duyduğu ezanı Bilal'e öğretmesini ve bundan sonra namaz vakitlerinin ezanla duyrulacağını bildirdi. Böylece ilk ezan okuyan (müezzin) Bilal olmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Atatürk ezanı kaç yıl yasakladı?

18 yıl süren zulüm: Türkçe ezan

30 Ocak 1932'de Fatih Camii'nde başlayan Türkçe ezan dayatması 16 Haziran 1950'ye kadar sürmüştü. Tek parti döneminin halkta hiçbir karşılık bulmayan ve fakat 18 sene boyunca uygulanan en büyük dayatması olan Türkçe ezan, ilk olarak 1932 yılının 30 Ocak gününde Fatih Camii'nde okunmuştu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: umranhareketi.com

Hatayda neden ezan yasaklandı?

Yine Fransız işgalindeki Hatay merkezinde, köylerinde ezan 'Allahu ekber' diye okundu 1938'e kadar. 1938'de Hatay Türkiye topraklarına katıldığında ilk yapılan iş ezanın yasaklanması oldu. Yani Fransız'ın yapmadığı zulmü bu topraklarda yaptılar.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: rudaw.net

Osmanlı döneminde Türkçe ezan okundu mu?

30 Ocak'ı 31 Ocak'a bağlayan gecede ise Fatih Camisi'nin minare hoparlörlerinden semaya yayılan ses, yeni bir dönemin çağrısıydı aynı zamanda. 31 Ocak 1932 tarihli Kadir Gecesi'nde İslam dininin ibadet çağrısı olan ezan, Türkçe okutuldu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: indyturk.com

Türkçe ezanda neden Felah?

Haydi, felaha (yani hayyalel felah) kelimesi Arapça bırakılmıştı. Peki neden? Yani namazın bir kurtuluş olduğu insanlardan gizlenmeye mi çalışılıyordu? Bunu Türkçeye çevirirsek insanlar, namazın kurtuluş olduğunu öğrenir, sonra namaza mı giderler diye mi düşünmüşlerdi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milligazete.com.tr

Ilk ezan nasıl okundu?

Peygamberimizin yaşadığı dönemde Mekkeli müşrikler ezanın sesini bastırmak için bilerek gürültü çıkarırlardı. Bunun üzerine Bilal Habeşi, ezana başlamadan önce elini kulağına götürmeye başladı. Onu eli kulağında gören Müslümanlar duyamasalar da ezanın okunmakta olduğunu anlardı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Tanrı uludur ne zaman?

Türkçe ezan uygulaması, 1941 yılına kadar da Diyanet İşleri Başkanlığı genelgesine dayanarak sürdürüldü, 18 yıl süren Türkçe ezan uygulaması, 16 Haziran 1950 tarihinde son buldu ve ezan tekrar Arapça okunmaya başlandı. Ezanın ilk Türkçe çevirisi : Tanrı uludur, Tanrı uludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: odatv4.com
Önceki makale
Tam kan kaç gün saklanır?
Sonraki makale
Duş jeli nasıl yapılır?

Benzer sorularSıkça sorulan sorular

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT