Beyazlatılmış olarak satılan incirlerin üzerinde kimyasal ilaçlar bulunuyor. Uzmanlar hafif kahverengileşmeden öteye giden siyahlaşma, küflenme, böceklenme, ekşime olan incirler de mikrobiyolojik kontaminasyon, mikotoksin özellikle de aflatoksin riski taşıdığından tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor.
Uzmanlar incir alırken doğal, beyaz görünümlü olanların tercih edilmesini öneriyor. Çok beyaz olan incirler yerine daha doğal görünümlü incirler tercih edilmelidir. Aynı zamanda özenle paketlenmiş incirler alınması önem taşır. İncir genellikle kurak ve dağlık alanlarda yetiştiği için çok fazla suya ihtiyaç duymaz.
Aflatoksin, sadece UV lamba altında yeşilimsi sarı renkte floresans renk veren incirlerin ayıklanması ile temizlenebilmekte olup normal ortamda gözle görülmesi mümkün değildir.
İncir nereden alınır sorusunun ilk karşılığı Aydın'dır. İncir yetiştiriciliği için en uygun yerler Küçük Menderes ve Büyük Menderes havzaları arasındaki Nazilli, İncirliova, Germencik, Atça, Tire ve Torbalı ilçeleridir. Bu bölgeler, dünyanın en kaliteli ve lezzetli incirlerinin yetiştirildiği yerlerdir.
Özellikle incirin içini açtığınızda küf renginde maddeler varsa incir bozulmuştur. Bu tarz incirleri kesinlikle yemeyin ve çöpe atın.
İlgili 35 soru bulundu
Siyah küf bulunan incirlerin yüzde 99 oranında gözle tespit edilebildiğini anlatan Gabay, Bu durum ihracatta sıkıntı yaratmaz. Çünkü aflatoksin ve benzerleri gibi kimyasal bir şey değil, tamamen bitkinin doğasından kaynaklanan bir durum dedi.
İncirin sorunsuz depolanabilmesi için uygun olan meyve neminin %25 ve altı olmalıdır. Bu değerin üzerinde neme sahip olan incirlerin uygun olmayan şartlarda depolanmasıyla meyve şekerinin yüzeyde birikmesi sonucunda meyve de beyaz unumsu oluşumlar gözlenir. Bunların sağlığa zararlı etkileri yoktur.
Yüksek orandaki lif içeriği sayesinde mideye olumlu etkileri vardır. Yapılan çalışmalarla ülser, reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıklarına iyi geldiği görülmüştür. 17) Cilt hastalıklarına iyi gelir. İncirin de barındırmış olduğu antioksidanların cilt sağlığında olumlu etkileri bulunur.
Ülkemizde incir üretiminde büyük rol oynayan iller Aydın ve İzmir'dir. Bu iki önemli ili takip eden Bursa da incir yetiştirme alanlarıyla ve üretim miktarıyla ön plana çıkar.
1 kilo Toptan Kuru İncir ne kadar? 2023 yılı güncel Toptan Kuru İncir fiyatları 799,00 TL ile 1.075,00 TL aralığındadır.
İncir Alerjisi Belirtileri
İncirdeki latekste bulunan salisilatlara düşük toleransı olan kişiler astım benzeri belirtiler, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, kaşıntı, deri döküntüsü veya kurdeşen, ellerde, ayaklarda veya yüzde şişlik, mide ağrısı yaşayabilir.
Küflerin üremesi için en ideal şartlar nemli ve sıcak ortamlardır. Bu nedenle aflatoksin riski bulunan gıdalar kuru ve soğuk ortamlarda uygun ambalajlarda saklanmalıdır. Gıdalarda aflatoksin üremesini engellemek için doğru ve hijyenik üretim, uygun muhafaza koşulları ve son tüketim tarihinden önce tüketmek gerekir.
Aflatoksinli gıda tüketmek zararlı mıdır? Aflatoksinli gıdalar sağlık için zararlıdır. Aflatoksinler yüksek dozlarda tüketildiğinde zehir etkisi gösterir. Tüketicilerin korunması amacıyla ithalat, ihracat ve rutin kontroller esnasında numuneler alınarak Bakanlığa bağlı laboratuvarlarda analizleri yapılır.
Optimum şartlar olan %85-90 bağıl nem ve 0 °C sıcaklıkta bile incirin muhafaza süresi 1 haftayı geçmez. 0 °C'de %15 karbondioksit olan ortamda 3 hafta muhafaza edilebilir.
O halde öncelikle incirleri yıkayarak işe başlayabilirsiniz. İncirlerin yıkanması, daha uzun ömürlü olmasını ve temiz koşullarda kurumasını sağlar. Yıkanan incirleri bir süzgeçte bekletin ve fazla suyu atmasını sağlayın.
İncir kültürü Anadolu'da insanlık tarihi kadar eski devrelere dayanan kültür meyveleri içinde, en eski gelişme tarihine sahip meyvelerden biridir. İncirin anavatanı Türkiye olup, buradan Suriye, Filistin ve daha sonra da Ortadoğu üzerinden Çin ve Hindistan'a yayılmıştır.
Aydın – İzmir bölgesi Türkiye'nin en iyi incir ve kuru incirlerinin yetiştiği bölgelerdir. Sadece Türkiye'nin değil dünyanın en iyi kuru incirleri bu bölgede yetişmektedir.
Haziran ayının ilk iki haftası, erken hasat dönemidir. Bu dönemde toplanan incirler hem besin değeri hem de pazar değeri bakımından değerlidir. İncir ne zaman olur sorusuna verilebilecek ikinci cevap ise ağustos ayının başlarıdır. Bu dönem aslında normal hasat dönemidir.
Kuru incir, lif oranı oldukça düşük bir atıştırmalık olduğundan sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasına yardımcı olarak kabızlığa iyi gelmektedir. Özellikle sabahları aç karnına ılık su ile birlikte tüketilen kuru incir gün boyu tokluk hissi vererek kontrolsüz yemek yemenin önüne geçmektedir.
Kuru incir önemli bir lif kaynağıdır. Lif oranı yüksek olan besinler bağırsakların çalışmasına yardımcı olarak kabızlık sorununu kısa sürede tedavi ederler. 1 adet kuru incir ve 2 adet kuru kayısı ılık su ile birlikte sabahları aç karnına tüketildiğinde bağırsakları daha hızlı çalıştırdığı aktarılmaktadır.
Aç karnına kuru incir yemenin faydaları vardır. Kuru incir lif içeriği sayesinde bağırsak hareketliliğini uyarır ve sindirimi düzenler. Aynı zamanda enerji seviyelerini artırabilir ve tokluk hissi sağlayarak sağlıklı bir kahvaltı alternatifi olabilir. Fakat yüksek miktarda şeker içerdiği için aşırıya kaçmamak gerekir.
İlekleme Nedir? İncirde meyvenin tutup gelişebilmesi için ilek meyvelerindeki çiçek tozlarının ilek arıcığı tarafından incire taşınması gerekir. Bunun gerçekleşebilmesi için erkek ağaçlardaki ilek meyvelerinin dişi incir ağaçlarına asılması işlemine ilekleme denir (Şekil 1).
Taze ve nemli olmalı: Kuru incirlerin taze ve nemli olması önemlidir. Kurumuş veya sertleşmiş incirler yerine esneklik ve yumuşaklık gösterenler tercih edilmelidir. Renk ve görünüm: Kuru incirlerin rengi açık veya koyu kahverengi tonlarında olabilir. Fakat üzerinde küf, leke veya bozulma belirtileri olmamalıdır.
Kuru incir yararları arasında soğuk kış aylarında tehlike oluşturan gribal enfeksiyonları önlemesi vardır. Kuru incir sperm sayısını arttırır ve böylelikle kuru incir faydaları cinsel açıdan da gözlemlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri