Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

İmam nikahı hangi vakitte kılınır?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » İmam nikahı hangi vakitte kılınır?

Şartlar ve imkânlar müsait olduğu zaman senenin bütün günlerinde ve günün her saatinde düğün yapılabilir, nikâh kıyılabilir. Yani nikâh için belli bir zaman ve vakit yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Dini nikah ne zaman yapılmalı?

Dini nikah, toplumumuzdaki diğer adıyla imam nikahı; resmi evlilik öncesinde veya sonrasında ergenlik çağına girmiş, akıllı 2 erkek ya da 1 erkek 2 kadın şahidin huzurunda gerçekleştirilen dini bir ritüeldir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Dini nikah ne zaman yapılmalı Diyanet?

Din İşleri Yüksek Kurulu, dini ya da imam nikahı resmi nikahtan sonrası kıyılmasının uygun olduğunu söylese de nişanlananların dini nikah yapmaları durumunda dinen geçerli olduğunu bu nedenle de "bir kadın, nikâhlandığı kimsenin dînen eşi olduğundan, kocası kendisini boşamadıkça bir başka erkekle evlenemez" diyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: t24.com.tr

Diyanet imam nikahı nasıl kıyılır?

İmam, evlenecek kişilerin, şahitlerin isimlerini, anne/baba isimlerini bir kağıda yazar. Kuran'dan ilgili ayet ve hadisler okur. Önce kadına, sonra erkeğe üçer defa "bu kadını/erkeği kabul ettin mi" diye sorar. Şahitlerin huzurunda bu nikahı gerçekleştirir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

İmam nikahı kıyılırken hoca ne sorar?

Dinî nikâh nasıl kıyılır? Dinî nikâh şartlarına göre nikâhı kıyacak olan imam, önceden belirlenmiş olan şahitlerin huzurunda nikâh işlemine başlar. Hoca öncelikle kadına ismini ve kadının babasının ismini sorar. Daha sonra ise erkeğe ismini ve babasının ismini sorarak devam eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mynet.com

Dini nikah nedir ve nasıl kıyılır? - Nihat Hatipoğlu ile Sahur 15 Nisan 2022

İlgili 24 soru bulundu

Soru cevap kısmı

İmam nikahı kıyılırken 32 farz sorulur mu?

Her Müslümanın dinini doğru bir şekilde yaşayabilmesi için kendisine lazım olan bilgileri öğrenmesi gerekir. Bununla birlikte 32 farzı bilmek, nikâhın sahih olması için gerekli olan şartlardan olmadığından bunları bilemeyenlerin de nikâhı geçerlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetva.diyanet.gov.tr

İmam nikahı için abdestli olmak gerekir mi?

Âdetli iken nikâh kıydırılabilir mi? Nikâh akdi esnasında hükmî kirlilik sayılan; hayız, cünüplük ve abdestsizlikten temiz olmak nikâhın geçerli olması için şart değildir. Bu nedenle âdetliyken kıyılan nikâh geçerlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Dini nikahın şartları nelerdir?

İslam'da nikâh

İslamî nikâhın şahitlerin huzurunda olması, icap ve kabul, erkeğin gayrimüslim olmaması, mehir, sözleşmenin ilanı ve kutlanması gibi şartları var.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

İmam nikahı kıyılırken nelere dikkat edilmeli?

İmam nikahında dikkat edilmesi gereken şartlar şöyledir:
  1. İmam nikahı Müslümanların üzerine vazifedir. ...
  2. Nikahta taraflar kadar şahitler de çok önemlidir. ...
  3. Gelin ve damat eğer isterlerse yerlerine vekalet vererek nikahı geçekleştirebilirler.
  4. Nikahın duyurulması, nikah aileden ve akrabadan gizli tutulmaması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.haber7.com

Mehir parası ne zaman verilir?

Mehir Ne Zaman Verilir? Mehir olarak isimlendirilen armağan, evlenme anında ya da devamında, ya da evliliğin sona ermesi halinde kadına verilebilir. Mehr-i muaccel (nikah sırasında ödeme) veya mehr-i müeccel (sonraki bir tarihte ödeme) olarak mehir kararlaştırılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Düğünden önce imam nikahı kıyılır mı?

Resmi Nikah Olunca İmam Nikahına Gerek Var Mı? Müslümanım diyen insanların, resmi nikah kıydıktan sonra dini nikahlarını da kıymaları gerekir. Bu durum aslında İslami bir uygulamadır. Yasal olarak uygulanması gereken bir şey değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

İmam nikahı ile ilişki olur mu?

Nişanlılık döneminde kıyılan imam nikâhı ile taraflar birbirleriyle dinen evli oldukları için, cima da bulunmaları caiz olur. Eşlerin cimada bulunmasına tarafların annesi, ailesi karışamaz. Ancak resmi nikâh ve düğün yapılmadığı için tedbir olarak müdahale edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

İmam nikahı kıyıldıktan sonra ayrı yatırılır mı?

Değerli kardeşimiz, Eşlerin üç ay veya daha fazla ayrı durmaları caizdir ve nikaha zarar vermez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Günaha girmemek için dini nikah kıyılır mı?

Mut'a nikahı işte tam da bu noktada devreye giriyor." Mut'a nikahı, islamiyet öncesi Arap yarımadasında görülen 7 çeşit nikahtan biri. Sonunda ayrılmak şartıyla yapılan ve belli bir süre için geçerli olan bir nikah türü. Tek gecelik ilşki yaşamak isteyenlerin günaha girmemek adına uyguladıkları bir nikah.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Nişandan sonra dini nikah kıyılır mı?

Evlenmek isteyen kimselerin öncelikle resmî muamele yaptırmaları, sonra halk arasında “dinî nikâh” olarak bilinen merasimi yapmaları uygun olur. Bununla birlikte, evlenmek üzere nişanlanan kimselerin şartlarına uygun olarak yaptıkları nikâh akdi de dinen geçerlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Imam nikahını ailenin bilmesi şart mı?

“Aile cüzdanı gösterilmeden evlenmenin dinî töreni yapılamaz.” Kanun koyucu tarafından dini törenin (dini nikâh) yapılabilmesi, evlenme töreninin (resmi nikâh) gerçekleştirilmesi üzerine verilen aile cüzdanının ibraz edilmesi şartına bağlamıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Dini nikahtan sonra ne ikram edilir?

Davetliler nikâha şahit tutularak, dört yüz dirhem gümüşün mehir olarak belirlenmesi ile nikâh kıyıldı. Nikâhın sonunda Hz. Peygamber (s.a.s.), evliliğin hayırlı uğurlu, doğacak nesillerin necip olması için duada bulundu. Tören bittikten sonra misafirlere hurma ve bal şerbeti ikram edildi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Aileden habersiz dini nikâh kıyılır mı?

Gizli nikâhın hükmü nedir? Tarafların şahitler huzurunda irade beyanında bulunmalarına rağmen ailelerinden ve yakın çevrelerinden gizleyerek yaptıkları akit, gizli nikâh olarak adlandırılır. Böyle bir akit, nikâhta bulunması gereken aleniyet niteliğini taşımadığından dinin nikâh ile ilgili genel ilkelerine aykırıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Dini nikâh ne zaman düşer?

Erkeğin eşine boş ol, seni boşadım, seni terk ettim gibi ifadeler kullanması nikahı bozar. Erkeğin 3 kez eşine "boş ol" demesi durumunda nikah düştüğü gibi nikahın geri dönüşü de yoktur. Erkeğin eşine, "babanın evine git, defol evimden git ya da cehenneme git" gibi ifadeler kullanması nikahı düşürür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Kaç çeşit dini nikâh vardır?

İslam öncesi Arap toplumunda kullanılan dört çeşit nikâh vardır. Hz. Ayşe'nin bildirdiğine göre İslam'dan sonra bunlardan biri uygun görülmüş ve devam ettirilmiştir. Bu da kişinin beğendiği bir kızı velisinden istemesi, mehrini vererek, anlaşma çerçevesinde, onunla evlenmesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: devlet.com.tr

Mehir miktarı ne kadar olmalı?

Mehir olarak maddî veya malî değeri olan her türlü menfaat tespit edilebilir. Mehrin en az miktarı Hanefîler'e göre 10 dirhem (o dönemlerde yaklaşık iki koyun bedeli), Mâlikîlere göre ise 3 dirhem gümüştür. Şâfiî ve Hanbelî hukukçulara göre ise mehrin alt veya üst sınırı yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

İmam nikahı kıyılırken hangi dualar okunur?

Allâhümme ellif beynehümâ kemâ ellefte beyne Âdeme ve Havvâe ve kemâ ellefte beyne Muhammedin sallallâhü 'aleyhi ve selleme ve Hadîcete'l-Kübrâ radiyallâhü 'anhâ ve beyne 'Aliyyin radıyallâhü 'anhü ve Fâtımete'z-Zehrâ radıyallâhü 'anhâ."

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ensonhaber.com

Adetliyken imam nikahı nasıl kıyılır?

Nikâhın sahih, ya da geçerli olmasının şartlarında böyle bir şey yoktur. Yani kadın, iddet bekliyor olması dışında hangi halde olursa olsun nikâhı sahîh ve geçerli olur. Yani âdetli iken yapılan bir nikâh da sahîh ve geçerlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

İmam nikahı kadın şahit olur mu?

Nikâh akdinde şahitlerin; erkeğin şahidi ve kadının şahidi şeklinde bir ayrıma tabi tutulması şart değildir. Hanefî âlimleri dışındaki müctehidler, şahitlerin ikisinin de erkek olmasını şart koşmuş, Hanefîler ise bir erkek ve iki kadının şahitliğini yeterli görmüşlerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Cami içinde nikâh kıyılır mı?

el Cevab: Mescidler hakkındaki hadis doğrudur. Mescidlerde nikah kıyılması da efendimizin uygulaması ile sabit olduğundan ve bu hüküm sonradan da nesh edilmediğinden mescidlerde nikah kıyılması caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT