Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Ifade verdikten sonra dava açılır mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Ifade verdikten sonra dava açılır mı?

Dava verilen ifadeden 1 yıl sonra da 1 gün sonra da açılabilir ya da hiç açılmayabilir. Bunun için savcının iddianamesini hazırlaması gerekir. Olayın özelliklerine ve delillerin toplanmasına göre de bu süre değişkenlik gösterir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Ifade verdim dava açılır mı?

Hayatın herhangi bir noktasında başımıza gelen ya da şahit olduğumuz ve suç unsuru oluşturan olaylar sebebiyle hemen hemen bir çoğumuz karakola ifade veririz. Bundan sonraki süreçte ise yasaların uygun gördüğü şekilde süreç ilerler ve olayın dahli ya da şahsımıza gerek olmadan dava devam eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Ifade alındıktan sonra mahkeme ne zaman olur?

Soruşturma aşamasında toplanacak hiçbir delil yoksa ifade verdikten sonra yaklaşık 6 ay sonra kovuşturma aşamasında ilk mahkemeye çıkılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Ifade verdikten sonra ne zaman sonuçlanır?

Dosya hazırlanıp savcılığa sunulacak, savcı inceleyecek ve ya takipsizlik verecek ya da mahkemeye sevk edecek. En az birkaç ay eğer suç ağır ceza mahkemesi görev alanına girmiyorsa. Yok ağır ceza değil. O zaman en az 1 ay sürer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kizlarsoruyor.com

Ilk ifade Önemli mi?

Zira avukat ifade esnasında ifadeye müdahale etmez, ifade bizatihi şüpheli tarafından verilir. Bu sebeple ifade öncesi avukat ile müvekkilinin görüşmesi son derece hayatidir. Sonuç olarak ilk ifadenin bir müdafi nezaretinde ve yukarıda anlattığımız bilgiler ışığında verilmesi sağlıklı bir savunmanın ilk aşamasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eteysehukuk.com

karakolda verilen ifade daha sonra değiştirilebilir mi?

İlgili 44 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Ifade alındıktan sonra ne olur?

İfade alındıktan sonra kişinin gözaltına alınmayarak serbest bırakılması halinde Cumhuriyet savcılığınca iddianame düzenlenip ve mahkeme tarafından da bu iddianamenin kabul edilmesiyle mahkeme süreci başlar. Bu anlamda ülkemizde en az ortalama altı ay gibi bir sürede ilk duruşma yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Ilk mahkemede ne olur?

Ceza davalarının ilk duruşmasında, tanzim edilen iddianame sanığa okunarak il önce sanığın savunması alınır. Sanığın mahkeme huzurunda savunmasını yapmasının ardından varsa şikayetçi taraf dinlenerek davaya katılma talebinin bulunup bulunmadığı sorulur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

Şikayetten ne kadar süre sonra dava açılır?

Şikayetten ne kadar sonra dava açılır? Suç şikayete tabi ise 6 aylık süre içerisinde şikayetçi olunmalıdır, aksi halde hak kaybı doğacaktır. Şikayete tabi değil ise 6 aylık süre geçirilmiş olsa da şikayetçi olunmasına engel yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugsanyilmaz.av.tr

Ifade verdikten sonra serbest kalmak ne demek?

Bunun yanıtı vereceğiniz ifadeye ve masumiyet seviyenize bağlıdır. Karakola ifade verdikten sonra eğer masum olduğunuza yetkililer karar kılar ise serbest bırakılırsınız. Aksi durumda tutuklama talebiyle Sulh Ceza Mahkemesi hakimliğine sevk edilmeniz kaçınılmaz olacaktır. Buna itiraz hakkınız yok.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tozlubavul.com

Savcılığa ifade vermek sicile işler mi?

Karakola ya da savcılığa ifade vermek için çağrıldığınızda bu durum ya da verdiğiniz ifade herhangi bir şekilde adli sicile işlemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olgun.av.tr

Ilk mahkeme kaç ay sonra olur?

Dava açıldıktan sonra 6 ay içinde davanın ilk duruşması belli olur. Mahkemenin yoğunluğuna göre en kısa zaman içinde duruşma davetiyesi kişilere ulaştırılır. Tensip zaptı ile duruşma günü belirlendikten sonra PTT aracılığı ile taraflara gönderilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuksitesi.com.tr

Hakkımda dava açılsa ne zaman haberim olur?

İddianame ile ceza mahkemesine dava açıldıktan yaklaşık olarak 30-45 gün sonra duruşma davetiyesi elinize ulaşmış olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Mahkeme süreci ne zaman başlar?

Düzenlenen iddianamenin görevli ve yetkili mahkeme tarafından kabul edilmesiyle birlikte soruşturma (savcılık) aşaması biter ve kovuşturma (mahkeme) aşaması başlamış olur. Mahkeme, iddianamenin kabulünden sonra bir duruşma gününü belirler ve duruşmada hazır bulunması gereken kişileri çağırır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: magdurbilgi.adalet.gov.tr

Savcının dava açma süresi ne kadardır?

Savcılığın soruşturmayı neticelendirmesi için belirlenmiş azami bir soruşturma süresi yoktur. Her soruşturmanın özelliğine göre soruşturma süresinin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir. Ortalama olarak bir ceza davasının 6 aylık bir sürede açıldığını söylemek mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Şikayetçi olunca dava açılır mı?

Savcı, takibi şikâyete bağlı suçlarda şikayet hakkına sahip kişinin şikayet etmesi üzerine, suçun takibi şikayete bağlı değilse kendiliğinden araştırma yaparak delilleri toplamalı ve yeterli şüphe sebepleri varsa bir iddianame ile ceza mahkemesine dava açmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Karakolda verilen ifade mahkemede değiştirilebilir mi?

Karakolda Verilen İfade Değiştirilebilir mi: Eğer kişi karakolda ifade verdiğinde yanında avukatı yoksa, bu durumda bu ifadeyi hakim yahut mahkeme karşısında yalanlayabilir. İfade tutanağının altında imzası olsa dahi bu ifadeyi yalanlayabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Savcı tutuklama yapabilir mi?

Cumhuriyet savcısının tutuklama yetkisi yoktur ancak mahkemeye sevki sağlar ve talebiyle birlikte dosyayı nöbetçi sulh ceza hakimliğine gönderir. Cumhuriyet savcısı şüphelinin ifadesini aldıktan sonra şüpheli hakkında 4 farklı şekilde hareket edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erbassahin.av.tr

Savcı bir dosyayı ne kadar bekletilebilir?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığındaki dosyaların görülme süresi yaklaşık 2 yıl bu aşamadan sonraki Yargıtay Ceza Dairelerinde görülme süresi ise yaklaşık 1 yıl olup; 2023 yılında temyiz edilen bir ceza davası yaklaşık 3 yıl içerisinde karara bağlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: baharcebi.av.tr

Savcıya verilen ifade değiştirilebilir mi?

Müdafi hazır bulunmaksızın kollukça alınan ifade, hâkim veya mahkeme huzurunda şüpheli veya sanık tarafından doğrulanmadıkça hükme esas alınamaz. Şüphelinin aynı olayla ilgili olarak yeniden ifadesinin alınması ihtiyacı ortaya çıktığında, bu işlem ancak Cumhuriyet savcısı tarafından yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Şikayet geri alınırsa savcı ne karar verir?

Müştekinin şikayetten vazgeçme hakkını kullandığı fiil, şikayete tabi suçlardan ise soruşturma veya ceza davası hakkında düşme kararı verilir. Ancak, hakkında şikayetten vazgeçme beyanında bulunulan fiil, savcılıkça kendiliğinden takibi gereken suçlardan biri ise kamu davası devam eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Delil olmadan dava açılabilir mi?

Ceza muhakemesi sistemimizde delil serbestliği ilkesi benimsenmiştir. Hukuka uygun olmak kaydıyla her türlü delille ispat mümkündür. Bu husus 5271 sayılı CMK'nın 217. maddesinde “Yüklenen suç, hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş her türlü delille ispat edilebilir.” ifadesiyle açıkça belirtilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Davacı şikayetini geri alınırsa dosya kapanır mı?

Şikayetten Vazgeçmeden Vazgeçme Mümkün Müdür? Şikayetçinin aynı fiil hakkında tekrar şikayette bulunması, kapanan dosyaları yeniden açtırması mümkün değildir. Yani şikayetten vazgeçmeden vazgeçme hukuken mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilgichukuk.com

Ilk duruşmada karar çıkar mı?

Dosyada tüm ifadeler alınmış eksik bir işlem yoksa savcılık mütalaasını açıklar. Sanık müdafii mütalaaya karşı zaman talep ederse dava ertelenir. Sanık müdafii yazılı savunma için zaman talep etmez mütalaaya karşı sözlü savunma yaparsa ilk duruşmada karar çıkar. Ceza davalarında ilk duruşma bu şekilde gerçekleşir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: guncelgazete.com

Ilk duruşmada tutuklama olur mu?

Öncelikle Sanık, duruşma salonuna bağsız olarak alınır. Yani sanığa duruşma salonunda kelepçe takılmaz. Daha sonra Hakim yoklama yapar. Sanığın ve müdafiinin hazır bulunup bulunmadığı, çağrılmış tanık ve bilirkişilerin gelip gelmediklerini saptar ve duruşmaya başlandığını söyler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alicinaz.av.tr

Mahkemede ilk kim konuşur?

Tanıklar kâtibin önünde yer alan kürsüden konuşurlar. Tutuklu olmayan sanıklar ve hukuk davalarında davalı ve davacı kendilerine ayrılan yerde durur ve buradan konuşurlar. Varsa tarafların avukatları yanlarında durur. Daha açık bir anlatımla herkes oturduğu yerde, ayağa kalkarak konuşur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alperbayrak.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT