Sosta kullanacağınız sütte bulunan enzimler ve süt asitleri hindi etinin sert dokusunu parçalayarak yumuşamasını sağlayacak ve lezzet katacaktır. Hindi etini bu karışımla harmanlayarak üzeri kapalı bir şekilde buzdolabında en az 2 saat bekletin.
Her kilo başına 30 dakikalık bir pişirme süresi vermeniz ideal olacaktır. Buna göre, 3 kiloluk bir hindinin yaklaşık 1,5 saat kadar pişmesi gerekir. Pişme süresinin yanı sıra, fırın ısısının da önemi büyük elbette. Eğer fırın torbası ya da alüminyum folyo kullanmayacaksanız, fırın ısı ayarınız en fazla 160 olmalı.
Hindinin ağırlığı ve fırın tiplerine göre değişiklik gösterebilecek hindi pişirme süresinin; 4-5,5 kilogram hindi için 160 derecede 3-3,5 saat olduğunu söylemek mümkün. İç pilavla doldurulmuş hindi için ortalama yarım saat daha katabilirsiniz.
Yılbaşı sofralarının olmazsa olmazı, fırında nar gibi kızarmış derisi ve içinde tüm nemini barındıran yumuşacık eti ile elbette fırında hindi!
İlgili 37 soru bulundu
Bir limonu ikiye bölelim hindinin her tarafını limonla ovalım çiğ kokusunu alsın. Sonra sosu her tarafına sürelim . 200 dereceli fırında yaklaşık bir saat kadar kızarana kadar pişirelim ,yanına iç pilavla beraber sıcak sıcak servis edelim.
Hindinin üstünün iyice kızarması ve lezzet artırmak için pişme süresi bitmeden 15-20 dakika önce 3-4 yemek kaşığı ılık suyla inceltilmiş balı fırçayla hindinin üzerine sürebilirsiniz. Mutfak termometresi kullanın! Termometre ibresi 75 dereceyi gösteriyorsa hindiniz pişmiş demektir. Dinlenme süresi şart!
Hindi haşlamadan pişer mi diyorsanız, elbette pişer ama hindinizin yumuşacık olmasını garanti etmek isterseniz düdüklü tencerede haşlayarak ön pişirme yapabilirsiniz.
Protein açısından oldukça zengin olan bu gıda kaynağı, sağlığımız açısından da çok faydalıdır. Hindi etinin lezzeti nasıldır? Hindinin bacaklarında, uyluklarında ve kanat kısmında bulunan koyu eti sulu ve lezzetlidir.
Ancak yapılan araştırmalar ve şeflerin bu sorulara verdiği cevaplara göre sıcak suda yıkamak ya da sirke, karbonat gibi maddelerin desteğiyle etleri yıkamak herhangi bir faydayı beraberinde getirmiyor. Aksine sıcak suda yıkamak etin yapısını bozabiliyor.
Hindi göğüsleri soda, zeytinyağı, karabiber, tuz ve sarımsak tozuyla marine edin. Buz dolabında 30-35 dakika bekletin. Tavayı ısıtın. Isınan tavaya göğüsleri dizin ve kısık ateşte 10-15 dakika iki tarafını da pişirin.
Fırına atmadan önce hindinizi önce derin bir tencerede haşlayıp suyunu yine çorba ya da pilav gibi tariflerde de kullanabilirsiniz. Haşlanmış hindi fırında daha kısa sürede pişecektir.
Düdüklü tencerenin kapağını kapatın buhar çıkmaya başladıktan sonra ocağın altını kısın en az 30 dakika pişirin. Tencerenin altını kapattıktan sonra 10 dakika daha bekleyin. Ve servis kabına alın.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Bunlara eşlik etmesi için mutlaka marinata yağ da eklenmelidir. Zeytinyağı, ayçiçeği yağı ya da fındık yağı gibi yağlar dana eti terbiyesinde sıkça kullanılır. Bunların dışında etin yumuşaması için yoğurt, bal ya da hardal gibi malzemelerle de oldukça lezzetli ve aromalı marine sosları hazırlanabilir.
Besin değeri açısından değerlendirdiğimizde de hindi etinin, tavuk etine kıyasla daha besleyici olduğunu görüyoruz. Selenyum, kalsiyum, potasyum, bakır içeriği oldukça yüksektir. Bu durum hem bağışıklık açısından avantaj sağlar, hem de kemik sağlığı açısından önemli bir fark yaratır.
Antibiyotikler, sadece gerekli durumlarda hindilerde ortaya çıkan hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Hindi ve kümes hayvanları yetiştirilirken, besinlerin içerisine hiçbir şekilde antibiyotik eklenmez. Sadece gerekli durumlarda hayvanlarda ortaya çıkan hastalıkları tedavi etmek amacıyla antibiyotik kullanılır.
Hindi eti, selenyum da ihtiva etmektedir. Selenyum tiroit bezinin çalışmasını ve bağışıklık sisteminin güçlü olmasını sağlamaktadır. Zengin bir protein kaynağı olan hindi eti, insan sağlığı açısından çok faydalıdır. Aynı zamanda doğal bir aminoasit olan triptofan kaynağıdır.
Hindi etinin tadı tavuk etine göre daha yoğundur. “Hindi eti alerji yapar mı?” sorusunun yanıtı kişilerin bünyesine göre değişir. Hindi eti yemek bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. “Hindi eti haram mı?” sorusunun yanıtı da haram değildir şeklinde yanıtlanır.
Bütün haldeki hindi ya da tavuğunuzun üzerine ovarak tereyağı sürmek bu işin sırlarından biri. Özellikle iç kısmına ve deri kısmına ovarak süreceğiniz tereyağı lezzetine lezzet katacaktır ve fırında nar gibi kızarmasına neden olacaktır.
Hindi butlarınızı zeytinyağı, limon suyu ve baharatlarla marine edip buzdolabında en az 3-4 saat dinlenmeye bırakın. Marine süresi ne kadar uzun olursa hindi butlarınız daha çok lezzetlenecek ve daha çabuk pişecektir.
Az Pişmiş Hindi Pişirmek
Fırına soğuk veya yarı soğuk bir hindi koyduğunuzdan, yeniden pişiriyormuşsunuz gibi görünüyor, ancak hindinin pişirilmesi ve yemek için güvenli olması için daha fazla pişirilmesi gerekiyor.
Pişmiş hindi, bir kez soğutulduktan sonra iki gün içinde tüketilmelidir. Hepsini bir günde bitiremeyenler kalanları dondurabilir. Kalan hindi eti iki saat içinde soğutulmalı ve ondan sonra dolaba koyulmalıdır. Donmuşsa, hindiyi yemeden önce tamamen çözdürdüğünüz sürece güvenle yiyebilirsiniz.
Çırıkka, sağlıklı hindinin doğal beslenmesi gerektiğini belirterek, “Kanatlarının altında derinin sarı renk olması lazım. Derinin altındaki sarılık hindinin yağlı olduğunu göstergesidir. Kanat altında sarı renk hindinin iyi beslendiğinin gösterir. Sağlıklı hindinin tüyleri pırıl pırıl olmalı” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri