Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Hastalık sebebiyle oruç tutamayanlar ne yapmalı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hastalık sebebiyle oruç tutamayanlar ne yapmalı?

Mazeretsiz oruç tutmayanların, tutmadıkları oruçları kaza etmeleri ve tövbe istiğfar etmeleri gerekir. Ayrıca, oruç tutmaya gücü yetmeyen yaşlılar ile iyileşme ümidi olmayan hastalar, fidye vermiş bile olsalar, ileride tutabilecek duruma gelirlerse tutamadıkları oruçları Hanefîler'e göre kaza etmeleri gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Hastalık nedeniyle oruç tutamayanlar ne yapmalı?

Senenin hiçbir mevsiminde oruç tutamayacak kadar yaşlı olan (pîr-i fâni) kimselerin, maddî durumları uygunsa Ramazan'ın her bir günü için bir fakire fidye (yani bir fitre) vermeleri gerekir. İyileşme umudu olmayan hasta da bu hükme tâbidir (el-Bakara, 2/184).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Hastalıktan dolayı oruç tutmamak günah mı?

b) Hastalık: Oruç tuttuğu zaman hastalığının artmasından veya uzamasından endişe edilen ya da hastalığı sebebiyle oruç tutmakta zorlanan kişilerin daha sonra kaza etmek üzere Ramazan ayında oruç tutmamalarına ruhsat tanınmıştır. Oruç tutması hâlinde hasta olacağı doktor tarafından bildirilen kimse de hasta hükmündedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Kefaret orucu tutmak yerine ne yapılabilir?

Cevap: Devamlı hasta veya çok yaşlı olup, altmış gün kefaret orucunu tutamayacak olan, altmış fakiri bir gün doyurur. Aç olan altmış fakiri, bir günde iki kere doyurmak lazımdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Oruç fidyesi yerine yemek olarak verilir mi?

Fitre, yemin kefâreti ve oruç fidyesinin, fakirin bir günlük gıda ihtiyacını karşılayacak miktarda ve vasıfta olması gerekir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 321, 322).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Hastalık veya yaşlılık sebebiyle oruç tutamayan ne yapmalı? | Osman Ünlü hoca

İlgili 41 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kimler oruç tutmayıp yerine fidye verebilir?

Yaşlılık:Oruç tutamayacak kadar yaşlı olan kimseler, oruç tutmayıp yerine fidye verebilirler. Bakara suresinin 184. ayetinde, bu şekilde olup da oruca güç yetiremeyenlerin, oruç tutmayıp fidye vermeleri gerektiği hükme bağlanmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trthaber.com

1 aylık oruç fidyesi ne kadar?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen fidye miktarı ​70 ₺​'dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kizilay.org.tr

30 günlük oruç fidyesi ne kadar?

Bir gün oruç tutmamanın kefareti 70 TL olarak belirtilmiştir. 30 gün boyunca oruç tutamayacak olanların ise 2 bin 100 TL olarak ödemeleri gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: finans.mynet.com

2023 fidye parası ne kadar?

Oruç tutamayan bir Müslümanın 2023 için ödeyeceği günlük fidye miktarı 70 liradır. Kişi 30 gün oruç tutamamışsa ödenecek fidye miktarı 70 TL x 30: 2100 TL'dir. Ramazan ayında hastalık nedeniyle oruç tutamayanlar için 2023 Fidye miktarı hesaplaması sonucu 1 aylık oruç Fidyesi 2100 TL'dir. FİDYE NE ZAMAN VERİLİR?

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: star.com.tr

Ne gibi durumlarda 61 gün oruç tutulur?

Bir orucun bozulduğu gün için tutulur. Yani Ramazan orucunu bozan kişinin 61 gün oruç tutmasıgerekmektedir. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu kefaretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 261-262).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Hangi hasta oruç tutmaz?

Hastalık, oldukça ciddi ve tedavi gerektiren bir durum olabileceği gibi basit bir rahatsızlık da olabilir. Ramazan ayı süresince özellikle kalp, hipertansiyon, şeker hastalığı, ülser ve ruhsal problemler gibi kronik hastalığı bulunanların oruç tutmaları sakıncalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memorial.com.tr

Hangi Mazeretlerde oruç tutulmaz?

Aşağıdaki mazeretlere sahip kimselerin Ramazanda oruç tutmakla yükümlü olmayıp daha sonra kaza etmelerine veya yerine fidye vermelerine ruhsat tanınmıştır:
  • a) Yolculuk: ...
  • b) Hastalık: ...
  • c) Hamilelik ve çocuk emzirme: ...
  • d) Zor ve meşakkatli işlerde çalışmak: ...
  • e) Yaşlılık:

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Çok fazla oruç borcum var ne yapmalıyım?

Kişinin çok sayıda kaza orucu varsa nasıl tutmalıdır? Ramazan orucunu tutmakla yükümlü olduğu hâlde tutmamış veya bir mazeretten dolayı tutamamış kimseler; öncelikle tutmadıkları bu oruçların sayısını belirlerler ve bu oruçlarını, oruç tutmanın yasak olduğu bayram günlerinin dışındaki günlerde kaza ederler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Tutamadığımız oruçları nasıl öderiz?

İslâm âlimlerinin ortak kabulüne göre ihtiyarlık ve şifa ümidi kalmamış bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan kimse, kazâ etmesi mümkün olmadığı için tutamadığı gün sayısınca fidye öder. Bu durumdaki bir kimsenin fidye ödemesi fakihlerin büyük çoğunluğuna göre vâcip, Mâlikîler'e göre ise müstehaptır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Hastalıktan dolayı oruç bozulursa ne olur?

Yolculuk, hastalık gibi bir mazerete dayalı olarak bozulan orucun, sadece kazası gerekir. Ayrıca, abdest alırken boğaza su kaçması gibi kasıt olmaksızın yemek-içmek orucu bozup, sadece kazasını gerektirir. Kefaret ve adak oruçları ile nafile oruçların başlanıp bozulması durumunda kaza edilmeleri gereklidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trthaber.com

Tutulamayan orucun fidyesi kimlere verilmez?

Kişi dinen zengin sayılanlara, usûlüne (anne, baba, dedeler ve nineler), fürûuna (çocuk ve torunlar) ve eşine fıtır sadakası veremez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: losev.org.tr

Ramazanda oruç tutamayanlar ne verir?

Fidye vermek durumunda olan kişi, fidyenin karşılığını para olarak da verebilir. Oruç fidyeleri Ramazan ayı içerisinde düzenli verilebileceği gibi, Ramazan sonunda toptan olarak da verilebilir. Ramazan ayında ödemesi gereken fidyeyi henüz ödeyememiş kişiler Ramazan ayından sonra bu fidyelerini ödeyebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bagis.tdv.org

Oruç tutamayan hasta fidyeyi ne zaman verir?

Oruç fidyesinin tutarı, fıtır sadakası kadardır. Bu fidyeler Ramazan'ın başlangıcında verilebileceği gibi Ramazan'ın içinde veya sonunda da verilebilir. Fidyelerin tamamı bir fakire topluca verilebileceği gibi ayrı ayrı fakirlere de verilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Fitre ve Fidye ne demek?

Peygamber Efendimiz (S.A.V.) bir hadisi şeriflerinde “Fitrenin Bayram namazına çıkmadan önce verilmesini” emretmiştir. Fidye ise, oruç tutmaya engel (süreklilik gösteren) hastalığı olan veya yaşlılıktan dolayı oruç tutamayanların tutamadığı oruçlara karşılık verdiği paradır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: iddef.org

Oruç fidyesi verirken ne söylenir?

Zekat, fidye veya fitre (fıtır sadakası) verirken belirtmek şart değildir. Ayrıca "aldım / kabul ettim" gibi sözleride söylemek şart değildir. Veren kişi zekat, fidye veya fitre niyetini taşıması yeterlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

2024 Fidye ne kadar?

Din İşleri Yüksek Kurulu, 2023 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2024 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarını 70 TL olarak belirledi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Fidye vermezse ne olur?

Fidye vermek durumunda olan fakat buna maddi imkânı el vermeyen kimse Allah'tan af diler. Günler uzun olduğu için oruç tutamayan hasta ya da yaşlılar, kısa günlerde oruç tutabilirlerse tutamadıkları orucu kısa günlerde kaza etmeleri gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diyanethaber.com.tr

Fidye cezası nedir?

Dinî bir terim olarak fidye, oruç ibadetinin eda edilememesi sebebiyle veya hac ibadetinin edası sırasında işlenen birtakım kusurların giderilmesi için ödenen maddî bedeli ifade eder. Kur'ân-ı Kerîm'de, “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir yoksul doyumu fidye öder.” (el-Bakara,2/184) buyrulmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Tutulmayan orucun fidyesi kardeşe verilir mi?

Yine bir kimse hanımına zekât, fitre ve fidyesini veremeyeceği gibi hanımı da kocasına bunları veremez. Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, 1/301).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Hasta birisi 20 yıllık oruç borcunu nasıl öder?

Ömrü yettiği ve sağlığı el verdiği sürece kaza orucu tutan bir kimse, artık oruç tutamayacak kadar hasta veya yaşlı olursa, bu oruç borçlarının fidyesini öder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT