Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Hangi soyadı alınmaz?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hangi soyadı alınmaz?

Edebe aykırı ve gülünç soyadlarının, aşiret, yabancı ırk ve millet isimlerinin, rütbe ve memuriyet bildiren isimlerin soyadı olarak alınmasına izin verilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Hangisi soyadı olarak kullanılmaz?

Madde 2 – Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soy adı sonda kullanılır. Madde 3 – Rütbe ve memuriyet, aşiret ve yabancı ırk ve millet isimleriyle umumi edeplere uygun olmıyan veya iğrenç ve gülünç olan soyadları kullanılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Kişi istediği soyadı alabilir mi?

Soyadını değiştirmek isteyen kişi davasını bir dilekçe ile Asliye Hukuk Mahkemesinde açacaktır. Dava, başvurucunun yerleşim yerindeki ya da nüfusa kayıtlı olduğu yerdeki adliyede açılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erdemakcay.av.tr

Aşiret adları soyadı olarak kullanılır mı?

BÖLÜM II Soyadı Madde 5 – Yeni takılan soyadları Türk dilinden alınır. Madde 6 – Soyadı ya yalnız olarak veyahut (oğlu) ile birlikte kullanılır. Madde 7 – Yabancı ırk ve millet isimleri soyadı olarak kullanılamaz. Madde 8 – Bir aşirete veya kabileye ilişik anlatan soyadları kullanılamaz ve yeniden takılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Soy isimleri neye göre verilir?

21 Haziran 1934'te çıkarılan 2525 sayılı Soyadı Kanunu ile her vatandaşın öz adından başka bir de, soyadı taşıması zorunlu kılındı. Soyadları Türkçe olacaktı. Rütbe, memurluk, yabancı ırk ve millet adları ile ahlaka aykırı ve gülünç kelimeler soyadı olarak kullanılmayacaktı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

Ad-soyad değiştirmek isteyenler dikkat!

İlgili 21 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Atatürk soyadı kullanılabilir mi?

Soyadı Kanunu'nun çıkmasından beş ay sonra 24 Kasım 1934 tarihinde TBMM tarafından oy birliği ile kabul edilen 2587 sayılı kanunla Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'e "Atatürk" soyadı verildi. 17 Aralık 1934'te çıkarılan yasa ile bu soyadının diğer kişiler tarafından kullanılması yasaklandı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

En çok hangi soyisim kullanılıyor?

Türkiye genelinde en yaygın kullanılan soyadlarının ilk üç sırasında Yılmaz, Kaya ve Demir yer alıyor. Yılmaz soyadlı 1 milyon 580 bin 313, Kaya soyadlı 1 milyon 154 bin 158, Demir soyadlı 1 milyon 105 bin 381 kişi var. Çelik, Şahin, Yıldız, Yıldırım, Öztürk, Aydın ve Özdemir de en çok kullanılan soyadlar arasında.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

En güçlü aşiret kim?

Bu aşiretler arasında en büyüğünün Milli Aşireti olduğu tahmin ediliyor. Milli Aşireti kendi içinde onlarca farklı aşirete ayrılmıştır. Ancak kimi bilgilere göre ise, Türkiye'deki en büyük aşiret ise, Ertoşi Aşireti'dir. Ertoşi aşireti için aynı zamanda "en güçlü aşiret" tanımlaması da yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mardinhaber.com.tr

Atatürk soy ismini kim önerdi?

Savın çıkış noktası olarak Dilâçar'ın ölümünden iki yıl sonra, 1981 tarihli Süreç dergisinin beşinci sayısında Aytunç Altındal'ın Dilâçar için kullandığı "Mustafa Kemal'e, Türklerin Babası anlamında kullanılması kaydıyla Atatürk adının verilmesini öneren üç kişiden biri, hatta birincisi olarak tanınır." sözlerini ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Türklerde aşiret var mıdır?

Türkiye'nin özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde gün geçtikçe azalan bir eğilim gösterse de hâlen aşiret sistemi bazı ailelerde varlığını sürdürmektedir. Başlıca bir reisten ve reisin yardımcılarından oluşan aile topluluğu genellikle diğer aşiretlere karşı kendi bölgelerini koruma adına oluşmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Evlilik dışı doğan çocuk kimin soyadını alır?

Türk Medeni Kanunu'nun 321. maddesine göre çocuk, anne ve baba evli ise ailenin evli değilse annesinin soyadını alır. Evlilik dışı doğmuş olan çocuk annenin başvurusu ile annenin soyadını alır. Evlilik dışı doğan çocuk babası tarafından tanındığında çocuk babasının soyadını alabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Babamın soyadını taşımak istemiyorum ne yapmalıyım?

İsim ve soyisim değişikliği, kanunda kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardandır ve ancak kişinin kendi talebi ile gerçekleşebilmektedir. Bu işlemin Nüfüs Müdürlüğü'nce halledilebilir şekilde pratik bir yolu maalesef bulunmamaktadır. Bu işlem için bir prosedür olmadığından tek yol dava açılması gerektiği şeklindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: idilsuaydin.av.tr

Soyadı değiştirme ücreti ne kadar?

Dava harç ve giderleri senelik olarak güncellenmekle birlikte maktu olarak belirlenir. 2023 yılında isim ve soyisim değişikliği davalarına ilişkin mahkeme ücretleri toplam 1050 TL'dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esercelik.av.tr

Osmanoğlu soy ismini almak yasak mı?

Nüfus idaresinden 'Osmanlı' kararı

Orhan Osmanoğlu, “Ailenin diğer fertleri 'Osmanoğlu' soyismini kullanmakta. Davacı da diğer aile fertleri gibi bu soyadı ile anılmak istemektedir” dedi. Nüfus temsilcisi, Nilüfer Cem'in Osmanoğlu soyadını alması için herhangi bir engel olmadığını ifade etti.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Çocuğa kimin soyadı verilir?

Türk Medeni Kanunu'nun 321'inci maddesine göre “Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin soyadını taşır.” Bu hüküm gereği çocuk aile birliği içinde aile soyadı olarak babanın soyadını taşır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Kimlikte iki soyisim kullanılır mı?

“Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Atatürk ismini neden Kamal olarak değiştirdi?

Atatürk "Güneş Dil Teorisi" nedeniyle Türk dilleri içerisinde eski Doğu ve Batı Türk dil lehçelerinden kendi Arapça ismine benzeyen isimler aramış ve bunun sonucunda da "kale, sur, ordu" anlamlarına gelen "kamal" ismiyle Arapça kökenli olup "mükemmel" anlamına gelen "kemal" ismini değiştirmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Atatürk Küçükken öğretmen olmak istemiş midir?

Angın, okuma yazmayı annesinden öğrendi. Cumhuriyetin ilanı ve Tevhidi Tedrisat Kanunu'ndan sonra Gelibolu'da açılan Cumhuriyet Okulu sınavını kazandı ve okula üçüncü sınıftan başladı. Henüz küçük bir çocukken öğretmen olmaya karar vermişti.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vda.org.tr

Mustafa Kemal ismi verilebilir mi?

.::ALCATRAZ::. Sadece Atatürk ismini koymak yasak. Madde 1 – Kemal Öz adlı Türkiye Cümhur Reisine 24/11/1934 tarih ve 2587 sayılı kanunla verilmiş olan ATATÜRK soy adı yalnız tek şahsına mahsustur, hiç kimse tarafından öz ve soy adı olarak alınamaz kullanılamaz ve kimse tarafından hiç bir suretle bir kimseye verilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forum.donanimhaber.com

Kürtlerin en büyük aşireti kim?

Mezopotamya ve çevresinde yaşayan Milliler halen Milli Aşireti mensubu olduklarını belirtirler. Aşîret nüfusu bakımından Türkiye´nin en büyük aşiretidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahneden.net

Doğunun en büyük aşireti kim?

Üç milyona aşkın nüfusuyla Türkiye'nin en büyük aşireti olan İzol aşiretinin yaklaşık 300 temsilcisi, dün Gaziantep'te bir araya geldi. İzolluların yaşadığı 15 ilden temsilcilerin katıldığı toplantıda, Türkiye İzollu Platformu'nun kurulmasına karar verildi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Izol aşireti Türk mü?

1930'larda Erzincan valisi olan Ali Kemali'ye göre; Hazollu, Hizollu diye bilinen İzol aşireti Kürt kökenlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: postseyyah.com

2 soyisim nasıl kullanılır?

Çift soyadını kullanmak için evlendirme memuruna yahut nüfus müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunmak gerekir. Yazılı başvuru ise kızlık soyadı kullanma dilekçesi ile yapılacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: topo.av.tr

Türkiye'de en çok hangi soyisim?

Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre Türkiye'deki en yaygın soyadı Yılmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.euronews.com

Şehir isimleri soyisim olur mu?

Edirne, İpsala, Süloğlu, Bursa, İzmir, Aydın, Samsun, Diyarbakır, Erzurum gibi il ve ilçe isimlerini soyadı olarak kabul etmişler."

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT