Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Hangi mahkeme kararları bağlayıcıdır?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hangi mahkeme kararları bağlayıcıdır?

Yargıtay kararları, o dosya bakımından kanun yolu denetimini sağlar ve alt dereceli mahkemenin kararlarının hukuka uygun olmasını sağlar. Bunun yanında Yargıtay kararları, diğer dosyalar bakımından da emsal olma özelliği taşır. Bazı Yargıtay kararları ise, o konudaki dosyaların tamamı için bağlayıcıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Anayasa Mahkemesi kararları bağlayıcı mıdır?

Anayasa Mahkemesi kararları Resmî Gazetede hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlar.” şeklinde oldukça net ifadeler ile anayasa mahkemesinin kararlarının özellikleri ve bağlayıcılığı ifade edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Mahkeme kararlarının gerekçesi bağlayıcı mıdır?

Bir mahkeme kararı gerekçe ve hüküm fıkrasıyla bütün olduğuna göre, Anayasa Mahkemesi kararlarındaki gerekçenin de bağlayıcı olması gerekir. Nitekim, Anayasa Mahkemesi, kimi kararlarında Mahkeme kararlarındaki gerekçenin de bağlayıcı olduğunu, kararın gerekçesiyle bütünlük oluşturduğunu, açıkça belirtmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilteraksoylu.av.tr

Yargı kararları bağlayıcı mıdır?

Bir bağlayıcılıkları olmamakla beraber mahkeme kararları hukukun kaynağı bakımından önemli rol oynarlar. Dolayısıyla hukukun yardımcı kaynakları arasında mahkeme kararlarının da incelenmesi gelenek haline gelmiştir (Gözler, 1998: 184).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Bağlayıcı karar nedir?

İçtihadı birleştirme kararları, Resmî Gazete'de yayınlanan, benzer konularda bağlayıcı niteliği bulunan, daireler arası yorum farklıları sonucu ortaya çıkabilecek görüş ayrılığının hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek için belirli bir içtihadın benimsendiği kararlardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Yargıtay Kararları ve Emsal Kararlar Mahkemeleri Bağlayıcı Mı?

İlgili 39 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Bağlayıcı hukuk kuralları nelerdir?

Asıl (Bağlayıcı) Kaynaklar; yazılı kaynaklar olan Anayasa, Kanunlar, Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, Milletlerarası Anlaşmalar, Yönetmelikler, Genelgeler ile yazısız kaynak olan Örf ve Adet Hukuku'dur. Bağlayıcı olmayan yardımcı kaynaklar ise içtihatlar ve doktrinlerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avys.omu.edu.tr

Emsal kararlar bağlayıcı mıdır?

Üst dereceli mahkemeler tarafından verilen kararlar, anılan kararın verildiği dosya bakımından alt dereceli mahkemeyi bağlar. Ama bu kararlar emsal karar olarak kullanıldığı zaman, yani benzer hukuki uyuşmazlıklarda bağlayıcı değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Uyuşmazlık mahkemesi kararları bağlayıcı mıdır?

Kanuna göre de Uyuşmazlık Mahkemesinin kararları kesindir. İlgili yargı mercileri ile bütün makam, kuruluş ve kişiler; Uyuşmazlık Mahkemesinin kararlarına uymak, geciktirmeksizin onları uygulamakla yükümlüdürler. Uyuşmazlık Mahkemesinin kararları bağlayıcı niteliktedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetekin.com

Danıştay kararları bağlayıcı mıdır?

Danıştay, tüm idari kararlarını bir inceleme sonucu vermekle beraber inceleme mercii olarak verdiği kararlar merkezi idare ile yerinden yönetim kuruluşları bakımından uyulması zorunlu ve bağlayıcı nitelik taşımaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Yargıtay hukuk Genel Kurulu kararları bağlayıcı mi?

Yargıtay Kanunu'nun «içtihadı birleştirme kararlan benzer hukukî konularda Yargıtay Genel Kurullarını, dairelerini ve adliye mahkemelerini bağlar» (m. 45/V) diyen hükmü karşısında, içtihadı birleştirme karar larının «ilke kararı» niteliğinde oldukları söylenebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yargitaydergisi.gov.tr

Anayasa Mahkemesi kararları Yargıtayı bağlar mı?

AYM'nin verdiği bu karar da bireysel başvuru hakkının incelenmesi yetkisi kapsamında verilmiş bir karardır. Anayasa Mahkemesi'nin Yargıtay'ı denetlemek gibi bir işlevi de yoktur. Yargılamanın, yenilenmesi yine yerel mahkemede yapılacaktır. Yerel mahkemede alınan kararın temyiz mercii de Yargıtay'dır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Anayasa Mahkemesi kararı yerel mahkemeyi bağlar mı?

Aslında bu etkinin nedeni Anayasa'da yer almaktadır. Madde 153: “Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar”. Bu kadar açık ve kesin bir hüküm karsısında fazla söze de gerek yok.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anayasa.gov.tr

Kanun gerekçesi bağlayıcı mıdır?

Yalnızca Danıştay içtihadı birleştirme kararlarının gerekçesi bağlayıcı bir etkiye sahiptir. Ancak, bu bağlayıcılık, Anayasaya aykırıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: jurix.com.tr

Avrupa insan Hakları Mahkemesi kararları bağlayıcı mıdır?

AİHM kararları üye devletler için bağlayıcıdır. Ne var ki bu kararlar ulusal hukuk düzeninde derhâl sonuç vermez; ulusal mahkeme kararlarını, düzenlemeleri ya da kanunları hükümsüz kılmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anayasa.gov.tr

Anayasa Mahkemesinin kararları hangileri için bağlayıcıdır?

Buna göre, “yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır” (m. 138) ve Anayasa Mahkemesinin kararları “yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlar” (m.153).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anayasa.gov.tr

Anayasa Mahkemesi yüksek mahkeme olarak kabul edilir mi?

Anayasa Komisyonu tarafından Anayasa Mahkemesi bir “Yüksek Mahkeme” olarak düşünülmüştür. Ancak o Yargıtay'ın üstünde bir makam olarak tasarlanmamıştır. Bununla beraber, Anayasanın “Temel Yasa” olması dolayısıyla Anayasa Mahkemesi de “temel” olarak düşünülmelidir” (Arslan, 1999: 42).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Danıştay kararı kesin midir?

Danıştay, idari yargı teşkilatında yer alan en üst dereceli yüksek mahkemedir. Dolayısıyla, Danıştay tarafından verilen kararların temyiz edilebileceği bir üst yargı mercii yoktur. Verilen kararlar kesindir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fullegal.com

Hangi davalar Danıştaya gider?

Danıştayın temyiz mercii olarak görevi, bir hukuk kuralının uygulanmaması veya yanlış uygulanması şeklinde ortaya çıkan hukuka aykırılıkların denetimini yapmakla sınırlıdır. Ayrıca Danıştay, kanunda yazılı idari davaları “ilk ve son derece mahkemesi olarak” karara bağlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Idare mahkemesinin kesin kararına karşı ne yapılabilir?

Hukuk düzenine ters düşen kesinleşmiş kararlara karşı, Danıştay Başsavcısı, ilgili bakanlığın istemi üzerine, ya da kendiliğinden, kanun yararına temyiz yoluna başvurabilir. Hukuk ve ceza yargılamasında düzenlenen kanun yararına temyiz idari yargıda İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 51. maddesinde düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Uyuşmazlık Mahkemesi kararları kesin midir?

Mahkemenin kararları kesindir. Uyuşmazlık Mahkemesi'ne intikal uyuşmazlıkta, davayı görmekte olan mahkeme, Uyuşmazlık Mahkemesi'nin kararı için yargılamayı altı ay süreyle bekletir. Bu süre içerisinde bir karar gelirse, karara göre işlem yapılır. Gelmezse, yargılama kaldığı yerden devam eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Uyuşmazlık Mahkemesi neyi çözer?

Uyuşmazlık Mahkemesi; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile görevlendirilmiş, adli ve idari[2] yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmeye yetkili ve bu kanunla kurulup görev yapan bağımsız bir yüksek mahkemedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: uyusmazlik.gov.tr

Sayıştay bir yüksek mahkeme midir?

Sayıştay, bir mahkemedir; fakat Anayasa Mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay gibi bir yüksek mahkeme değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Istinaf mahkemesi kararları emsal teşkil eder mi?

Avukat Şenol Saltık, istinaf mahkemesinin onama kararı için “Bu karar, benzer nitelikteki birçok davaya emsal olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: indyturk.com

Kesin karar bozulur mu?

Bu yollar mevzuata ve usule uygun biçimde tamamlanmış olursa ancak bir mahkeme kararı "kesinleşmiş mahkeme kararı" haline gelebilecektir. Kesinleşmiş Mahkeme Kararı Nasıl Bozulur? Olağan yargı yolunda "kesinleşmiş mahkeme kararının" bozulması normal şartlar altında mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Emsal karara uymak zorunlu mu?

Emsal olayına gelecek olursak... Bir mahkeme kararının emsal teşkil etmesi bazen memurlarca yanlış anlaşılmakta ve sanki mahkeme hakiminin de bu yönde bir karar vermesinin zorunlu olduğu gibi düşünülmektedir. Oysaki emsal teşkil etme, davaya bakan hakim için bir zorunluluk içermez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memurlar.net

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT