Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Hangi kelimelerde yumuşama olmaz?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hangi kelimelerde yumuşama olmaz?

UYARI: Bazı alıntı kelimelerde yumuşama olmaz: ahlak / ahlakın, cumhuriyet / cumhuriyete, evrak / evrakı, hukuk / hukuku, ittifak / ittifaka, sepet / sepeti, tank / tankı vb.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tdk.gov.tr

Ünsüz yumuşaması ne zaman olmaz?

- Yabancı sözcüklerde yumuşama görülmez. - Sanat, millet, ahlak, cumhuriyet, evrak, sepet, hukuk, devlet gibi yabancı kökenli kelimelerde yumuşama olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Yumuşamaya aykırı sözcük ne demek?

Dilbilgisi kurallarına göre harf aldığında yumuşaması gereken sert ünsüzlerin olduğu gibi kalmasına ünsüz yumuşamasına aykırılık denir. Örneğin ''Ç'' ile biten sözcüklerden birçoğu ek aldığında ''C'' harfine dönüşür. Ek almasına rağmen son harfi değişmeyen sözcükler ise ünsüz yumuşamasına aykırılık olarak tanımlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Bazı kelimeler neden yumuşamaz?

Ünsüz yumuşaması kuralı özel isimlerin "yazımında" uygulanmaz. Ancak sözcük, kural uygulanarak telaffuz edilir. Sert ünsüzle biten bazı öztürkçe kelimelerde de yumuşama görülmez: bulutu, saçım vb.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Merak yumuşamaya uğrar mı?

Daha bunun gibi birçok örnekle karşılaşacaksınız: Ahlak, kısmet, anket, sanat, hakikat, millet, merak… Bu tür kelimeler yumuşamaya uğramaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilecikedebaliortaokulu.meb.k12.tr

Ünsüz Yumuşaması ve Ünsüz Sertleşmesi - Örnekler, Kurallar ve Aykırılık

İlgili 19 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Hangi kelimelerde yumuşama olur?

Çok heceli kelimeler ünlüyle başlayan bir ek aldıklarında sonlarında bulunan p, ç, t, k ünsüzleri yumuşayarak b, c, d, ğ'ye dönüşür: kelep / kelebi; ağaç / ağacı, kazanç / kazancı; geçit / geçidi, kanat / kanadı; başak / başağı, bıçak / bıçağı vb.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tdk.gov.tr

Ay isimleri yumuşama olur mu?

özel isimlerde kesinlikle yumuşama olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eksisozluk1923.com

Ayakkabı ünsüz yumuşaması var mı?

Ünsüz yumuşaması vardır, ayrıca 2 isimden oluşan birleşik kelimedir. Ünsüz yumuşaması var.Ayakkabı sözcüğü ayakkabığı olduğu için ses olayı olmuştur. Ünsüz yumuşaması vardır çünkü sondaki ı ekinden dolayı p b harfine dönüşmüştür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: derslig.com

Stok kelimesinde yumuşama olur mu?

sesliyle başlayan bir ek aldığında doğru kullanımı “stoğa” ya da “stoğu” değil, “stoka” ya da “stoku” olan sözcük. sesliyle başlayan ek aldığında son harfinin yumuşaması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eksisozluk1923.com

Emlak yumuşama olur mu?

Emlak kelimesine getirilen ek ile kelime ünsüz yumuşamasına uğramaz. Yani, kelime sonundaki "k" harfi ek gelince yumuşamayacağı için "emlağe" kullanımı yanlış olur. Emlak kelimesine gelen ek ile kelimenin doğru ve yanlış yazılışları şu şekildedir: Emlake (doğru kullanım)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Yumuşama nedir örnekler?

Ünsüz yumuşaması sadece sert ünsüzle biten kelimelerde olur. Örneğin: Hitap - Hitaben. ''P'' harfiyle biten hitap kelimesi ek aldığında ''Hitaben'' şeklinde yazılır. Sert ünsüzle biten kelimelere sadece -e, -a, -ı, -i, -de ya da -den ekleri getirildiğinde ünsüz yumuşaması olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Dolap kelimesi yumuşar mı?

Ünsüz sertleşmesi

Sert ünsüzle biten kelimeler c, d, g ünsüzleriyle başlayan bir ek aldığında, ekin bu ilk ünsüzü sertleşerek ç, t, k ünsüzlerinden birine dönüşür. Bu duruma ünsüz sertleşmesi denir: dolapta, açtı, aşçı, baktım, çiçekten, kitapçı, dişçi, ocakta, bitkin, 15'te, Karabük'ten.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Fıstıkçı Şahap nedir örnek?

Fıstıkçı şahap, Türkçedeki sert sessizleri hatırlamak için kullanılan bir söz öbeğidir. Türkçe'de bir sözcük “f, s, t, k, ç, ş, h, p” ünsüz harflerinden (sert ünsüz) biriyle bitiyorsa bu sözcüklere “d” ve “c” ünsüz harfi ile başlayan bir ek getirildiğinde d, t'ye; c, ç ünsüz harfine ye dönüşür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Fıstıkçı Şahap hangi ses olayı?

Bu yaklaşıma göre; Türkçede “ç, f, h, k, p, s, ş, t (Fıstıkçı Şahap)” ünsüzlerinden biri ile biten bir sözcükten sonra “b, c, d, g” ünsüzlerinden biriyle başlayan bir ek getirildiğinde bu ünsüzler sert karşılıkları olan “p, ç, t, k” ünsüzlerine dönüşür. Bu olaya ünsüz benzeşmesi denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: atif.sobiad.com

Hukuk kelimesi neden yumuşamaz?

«k» ünsüzüyle biten bir kelimenin ek alması halinde yumuşak «g»ye dönüşmesi kuralı prensip olarak sadece türkçe kökenli kelimeler için geçerlidir. yabancı ve özellikle arapça ve farsça kökenli kelimelerde ise «k» harfi olduğu gibi kalır. bu genel bir kuraldır, fakat her kural gibi istisnaları vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eksisozluk1923.com

Sana bana hangi ses olayı?

Buna göre, “ben, sen” sözcüklerine ismin –e hali (yönelme durumu) eki getirildiğinde kökteki e sesleri a'ya dönüşür ve bu ses olayına "ünlü değişmesi" denir. "ben + e - bana" sözcüğü ünlü değişmesine örnektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: guncelders.com

Tokat kelimesinde yumuşama olur mu?

Büyük harfle yazıldığında ise Karadeniz Bölgesi'ndeki Tokat ilimiz anlaşılır. Bu sözcük birinci anlamıyla kullanıldığında “ünsüz yumuşaması”na uğrar ve “tokadı” biçimine dönüşür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: birgun.net

Sıcacık kelimesinde ünsüz düşmesi var mıdır?

8. bulunan ünsüzlerin birinin düşmesidir. A'da “alçak-l ⇒ alçal'' B'de “sıcak-cık ⇒ sıcacık'' C'de “küçük-cük ⇒ küçücük'' E'de “ufak-l ⇒ ufal'' sözcüklerinde ünsüz düşmesi görülmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: depo.pegem.net

Süreksiz ünsüzler nelerdir?

Bu nedenle hava akımının kesintili olduğu ünsüzlere süreksiz ünsüzler, hava akımının sızdığı ünsüzlere ise sürekli ünsüzler adı verilir. Buna göre /b, c, ç, d, i, g, ġ, k, p, t/ ünsüzleri süreksiz; /f, ğ, h, j, ł, l, m, n, r, s, ş, v, y, z/ ünsüzleri süreklidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avys.omu.edu.tr

Ağacın kelimesinde hangi ses olayı vardır?

- Ünsüz Yumuşaması: Dilimizde sert ünsüzlerden ''p,ç,t,k'' ile biten sözcüğe ünlü ile başlayan bir ek geldiği zaman sözcüğün sonunda yer alan ünsüz yumuşar be ''b,c,d,g'' harflerine dönüşür. Buna Ünsüz sertleşmesi denir. Ağaç kelimesi ünsüz yumuşamasına örnek verilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Hangi harflerden sonra sertleşir?

Sert ünsüzler ç, f, h, k, p, s, ş ve t'dir. Bu harf grubunu öğrencilerin ezberlemesini kolaylaştırmak için "f ı s t ı k ç ı ş a h a p" ifadesi üretilmiştir. Bu kelime grubundaki ünsüz harflerin tamamı serttir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Özel isimlerden sonra gelen ekler yumuşar mı?

UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tdk.gov.tr

S den sonra ç mi C mi?

Türkçedeki herhangi bir kelime eğer sert sessiz harflerden biri ile (f, s, t, k, ç, ş, h, p,) sona ererse, daha sonraki gelecek olan ek için yumuşak ünsüzler (c, d, g) ile bitemez. Onun yerine (ç, t, k) sert ünsüzlerle biterek ünsüz benzeşmesi kuralı gerçekleştirilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Ş harfinden sonra T mi D mi?

Türkçe'de bir sözcük “f, s, t, k, ç, ş, h, p” ünsüz harflerinden (sert ünsüz) biriyle bitiyorsa bu sözcüklere “d” ve “c” ünsüz harfi ile başlayan bir ek getirildiğinde d, t'ye; c, ç ünsüz harfine ye dönüşür. Not: Ünsüz sertleşmesi kuralının içine “g” ünsüz harfi ile başlayan ekler de girmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hepturkce.com
Önceki makale
Should ne anlama gelir?
Sonraki makale
Klima nasıl soğutur?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT