Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Hangi durumlarda karşı dava açılır?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hangi durumlarda karşı dava açılır?

(1) Karşı dava açılabilmesi için; a) Asıl davanın açılmış ve hâlen görülmekte olması, b) Karşı davada ileri sürülecek olan talep ile asıl davada ileri sürülen talep arasında takas veya mahsup ilişkisinin bulunması yahut bu davalar arasında bağlantının mevcut olması, şarttır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Karşı dava hangi aşamada açılabilir?

Karşı dava, cevap dilekçesiyle veya esasa cevap süresi içinde ayrı bir dilekçe verilmek suretiyle açılır. Görüleceği üzere karşı davanın açılması için süre şartı aranmaktadır. Bu süre esasa cevap süresi olarak belirlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arslanavukatlikburosu.com

Karşı davanın amacı nedir?

Boşanma davalarında davacının dava dilekçesine karşılık, kendi haklı sebeplerini sunmak isteyen davalıya tanınmış olan dava hakkına karşı dava denir. Bu durum davacı ile davalının savunduğu konuların farklı olduğu zamanlar karşımıza çıkar. Yani karşı dava ,davacı adına kendi haklı sebeplerini sunmak için açılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oner.av.tr

Karşı dava nasıl açılır?

Davalı, cevap dilekçesi ile karşı davasını açabilir. Karşılık dava açıldığında gerekli harç ve masraflar karşı davayı açan kişi tarafından karşılanır. Cevap dilekçesi verildiğinde, hakim karşılık dava ile asıl davanın bağlantısını yahut ilgisini görürse dava kabul edilir ve esasa girilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: zeynepyargic.av.tr

Karşı dava açma süresi ne zaman başlar?

Uygulama işlemiyle birlikte düzenleyici işleme karşı dava açılırken sürenin canlanabilmesi, yani tekrar işlemeye başlayabilmesi için uygulama işlemine karşı süresi içinde dava açılmış olması şarttır. Yani uygulama işleminin türüne göre altmış gün içinde İdare Mahkemeleri nezdinde dava açılmış olması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Tapu İptal ve Tescil Davası Nedir? Hangi Durumlarda ve Kime Karşı Açılır? Haklarınız Nelerdir?

İlgili 24 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Karşı dava açmadan tazminat talep edilebilir mi?

Boşanma davasında davalının tazminat talep edebilmesi için karşı dava şart mı? Boşanma davasında davalı eş de tazminat talep edebilir. Boşanmak istemeyen davalı eş, karşı dava açmadan, boşanmanın reddini ancak boşanmaya karar verilmesi halinde kendisine tazminat ve nafaka ödenmesini isteyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: reyhankayisli.av.tr

Karşı dava dilekçesi kime tebliğ edilir?

Dava dilekçesi, mahkeme tarafından davalıya tebliğ edilir (HMK m.122). Dilekçelerin karşılıklı verilmesinden ya da davalının cevap vermemesi halinde mahkemece ön inceleme duruşma günü belirlenir ve taraflar ön inceleme duruşmasına davet edilir (HMK m.139).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Karşı davada arabuluculuk zorunlu mu?

6. Karşı dava, asıl davaya karşı açılmış bir dava olsa da asıl davadan ayrı ve bağımsız bir davadır. Buna göre karşı davanın konusunu dava şartı olan arabuluculuğa tabi bir uyuşmazlık oluşturuyorsa, karşı dava yönünden de arabuluculuğa başvurma bir dava şartıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mcthukuk.com

Karşı davalı ne demek?

Boşanma davalarında davacının dava dilekçesine karşılık, kendi haklı sebeplerini sunmak isteyen davalıya tanınmış olan dava hakkına karşı dava denir. Karşı davanın davacısı, asıl davanın davalısı iken; karşı davanın davalısı ise asıl davanın davacısıdır. Karşı dava 6100 Sayılı HMK 132. Maddesinde düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avdilberkoyuncu.com

Karşı dava dilekçesi nereye verilir?

Karşı dava bir diğer ifadeyle mukabil dava, mahkemede görülmeye devam eden bir davanın davalı tarafınca, asıl davayı açan karşı tarafa karşı açmış olduğu davalardır. Karşı dava açan kişi tarafından yapılan ilk itirazı, iddiaları ve savunması dava dilekçesinde belirtilerek mahkemeye sunulur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkayhukukburosu.com

Asıl Davadan feragat halinde karşı dava ne olur?

Boşanma davasından feragat eder iken, davalı tarafından karşı dava açılmış ise, karşı dava görülmeye devam edecektir. Asıl davadan feragat edilmiş olması karşı davanın da sona ereceği anlamına gelmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avdilberkoyuncu.com

Karşı dava ne demektir?

Karşı dava, açılmış ve görülmekte olan bir davanın davalısının, aynı mahkemede, davacıya karşı açtığı dava olarak tanımlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Karşı davada cevaba cevap olur mu?

Davalı, ikinci cevap dilekçesi ile savunmasını serbestçe; davanın diğer aşamalarında ise ancak karşı tarafın açık rızası veya ıslah yoluyla değiştirip genişletebilir. Belirtmek gerekir ki, davacı cevaba cevap dilekçesi vermezse, davalı ikinci cevap dilekçesi veremeyeceğinden savunmasını değiştirip genişletemeyecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuk.deu.edu.tr

Bana dava açılırsa ne zaman haberim olur?

İddianame ile ceza mahkemesine dava açıldıktan yaklaşık olarak 30-45 gün sonra duruşma davetiyesi elinize ulaşmış olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Karşı dava düşer mi?

Mahkemeye yapılan feragat beyanı ya da müvekkilden alınacak davadan feragat dilekçesi kayıt ve şart içermemelidir. Kural olarak, feragat hakkı yalnızca davacıya tanınmıştır. Ancak bir karşı dava açılmış ise davalının da karşı davasından feragat etmesi mümkün olmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Süre uzatım ile karşı dava süresi uzar mı?

HMK'ya göre karşı dava, cevap dilekçesinin verilmesiyle beraber açılabilir. Bu durumda cevap süresinin uzatılması durumunda, cevap dilekçesinden bağımsız bir karşılık dava dilekçesi verilemeyeceği için, karşılık dava süresi de uzar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yttlaw.com

Karşı davada kaç dilekçe verilir?

Karşı dava, cevap dilekçesiyle veya esasa cevap süresi içinde ayrı bir dilekçe verilmek suretiyle açılır (HMK m. 133 f.1). Davalıya ayrı bir dilekçeyle karşı dava açma imkânının verilmesi Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile getirilmiş bir düzenlemedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.linkedin.com

Karşı dava harcı Yatırılmazsa ne olur?

HMK Yönetmeliği'nin 35/5'e göre: "Dava, dava dilekçesinin tevzi edilerek kaydedildiği tarihte açılmış sayılır." Tüm bu gerekçelerle harcı yatırılmamış olsa bile dava dilekçeniz kaydedildiği anda dava açılmış sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Mahkemede karşı taraf ne demek?

Davada “davacı” ve “davalı” olmak üzere iki taraf yer almaktadır. Davacı, mahkeme önünde davayı açan kişiye denir. Davalı ise hakkına dava açılan kişidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Hangi davalarda arabuluculuk olmaz?

Hemen belirtelim ki; iş kazaları veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat davaları ile bu konulara ilişkin tespit, itiraz ve rücu davalarında arabuluculuk yoluna gidilmesi zorunluluğu aranmamaktadır. Bu davalar doğrudan iş mahkemesine açılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avukat-arabulucu.com

Arabulucuya hangi durumlarda başvurulur?

Daha açık bir ifadeyle; kamu düzenini ilgilendirmeyen ve cebri icraya elverişli konularda taraflar arabulucuya gidebilirler. Tarafların sözleşme konusu yapamayacakları konularda örneğin ceza davalarında, nüfus kaydına ilişkin davalarda veya çocukların velayetine ilişkin davalarda arabuluculuk mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: adb.adalet.gov.tr

Zorunlu arabuluculuk ücreti kim öder?

Bu ücret kural olarak taraflarca eşit şekilde karşılanır (6325 sayılı HUAK md. 18/ A-12). Ancak ücreti taraflardan birinin karşılayabileceği ya da farklı oranlarda paylaşabileceği yönünde anlaşma sağlanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: d.barobirlik.org.tr

Karşı dava dilekçesi ne zaman verilir?

Karşı dava, cevap dilekçesiyle veya esasa cevap süresi içinde ayrı bir dilekçe verilmek suretiyle açılır. Süresinden sonra karşı dava açılması hâlinde, mahkeme davaların ayrılmasına karar verir (HMK m. 133/1-2). Cevap dilekçesini verme süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır (HMK m. 127/1).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Karşı davada ikinci cevap dilekçesi verilir mi?

İkinci cevap dilekçesi ile birlikte karşı dava da açmak mümkündür. İkinci cevap dilekçesi ile karşı dava açmak isteyen taraf karşı dava dilekçesini ikinci cevap dilekçesine eklemelidir. İkinci cevap dilekçesi verildikten sonra dilekçeler aşaması tamamlandığından hakim ilk müsait güne duruşma vermektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncsuditol.av.tr

Tensip zaptı na cevap verilmezse ne olur?

Davaya cevap verilmediği takdirde davalı tarafından davacının iddia ettiği tüm vakıalar inkar edilmiş sayılır. Davaya cevap dilekçesi verilmezse dava dilekçesi inkar edilmiş sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: osmanmeteyildiz.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT