Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Hangi davalar kamu davasına dönüşür?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hangi davalar kamu davasına dönüşür?

Kasten yaralama, cinsel saldırı, mala zarar verme, güveni kötüye kullanma, taksirle yaralama gibi suçlar için kamu davası açılabilir. Kamu Davası Nedir ? Dendiğinde ise bir suç işlendiğinde bunun topluma zarar verebilecek nitelikte olması durumunda kamu davasının devreye girdiği görülür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: musacetintas.av.tr

Hangi davalar kamu davası?

Kamu davası, suç işlendiğine ilişkin yeterli şüphe oluştuğu kanaati üzerine savcılık tarafından açılan ceza davasıdır. İddia makamı (savcılık) tarafından ceza mahkemelerinde açılan davaların tamamı, ceza muhakemesine göre kamu davası niteliği taşır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Dava ne zaman kamu davasına dönüşür?

Kamu davası suçun işlendiği konusunda yeterli şüphe sebebi doğuran delil elde eden Cumhuriyet savcısının iddianame denilen bir belge ile suç işlediği iddia edilen kişi hakkında dava açmasıdır. Yani kamu davası iddianame sayesinde olur. Mahkemenin düzenlenen iddianameyi kabul etmesi ile kamu davası açılmış olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Kamu davası olup olmadığı nasıl anlaşılır?

İddianamede en üstte “Davacı: K.H.” şeklinde yer alan bölümde geçen “K.H.” ibaresi “Kamu Hukuku” anlamına gelmektedir. Çünkü, şikayetçisi olsun veya olmasın her türlü ceza davası kamu davası niteliğindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Şikayet olmadan kamu davası açılır mı?

Kamu davası açılabilmesi için herhangi bir şikayet olmasına gerek yoktur. İhbar olması halinde, cumhuriyet başsavcısı kamu davası açmaya gerek olup olmadığını araştırarak gereğini yapar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Kamu Davası Hangi Durumlarda ve Nasıl Düşer

İlgili 25 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Hangi suçlar kamu davasına dönüşür?

Kasten yaralama, cinsel saldırı, mala zarar verme, güveni kötüye kullanma, taksirle yaralama gibi suçlar için kamu davası açılabilir. Kamu Davası Nedir ? Dendiğinde ise bir suç işlendiğinde bunun topluma zarar verebilecek nitelikte olması durumunda kamu davasının devreye girdiği görülür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: musacetintas.av.tr

Hangi durumlarda kamu davası olur?

Kamu düzeni, kamu sağlığı, genel ahlak gibi toplumu ilgilendiren konularda suç işlenmesi halinde kamunun ya da devletin zarar görmesi durumunda işlenen bu suçun cezalandırılması için cumhuriyet savcısı tarafından kamu adına açılan davaya kamu davası denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Kamu davasına kimler katılamaz?

yerleşmiş kararlarında; “suçtan doğrudan doğruya zarar görmüş bulunma hâli” olarak anlaşılıp uygulanmış, buna bağlı olarak da dolaylı veya muhtemel zararların, davaya katılma hakkı vermeyeceği kabul edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuk.deu.edu.tr

Kamu davası nasıl açılmaz?

Kamu davasının açılması için yeterli şüphe oluşturacak delil elde edilememesi veya kovuşturma olanağının bulunmaması halinde ise kovuşturmaya yer olmadığına karar verir ve kamu davası açılmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Kamu davası kaç yıl ceza verir?

Kamu cezası kaç yıl? Savcılık tarafından açılan kamu davasının açılmasının ertelenmesi durumlarında 3 yılı geçmeyen ve hapis cezası bulunan suçlar için verilir. Kamu cezası kaç yıl verilir sorusu için en üst sınırı on beş yaşını doldurmamış çocuklarda beş yıldır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ismailyildirim.av.tr

Bir olay kamu davasına nasıl döner?

Kamu davasına ilişkin bir suç nedeniyle açılan soruşturmada savcılık tarafından ilgili suç nedeniyle mağdur olan kişi ve sanığı tebligat göndererek görülecek duruşmaya çağrılır. Duruşma esnasında olayın aydınlatılması için ifadelerine başvurulan mağdur ve müştekiden şikayetçi olup olmadığı bilgisi sorulur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: safsoz.av.tr

Kamu davası para cezasına çevrilir mi?

KAMU DAVASI PARA CEZASI

Kimi suçlar için hem hapis cezası hem adli para cezası gündeme gelir. Sadece hapis cezası olan kamu davası cezaları, 1 yılın altında kalması ve diğer bazı şartları taşıması durumunda adli para cezasına çevrilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Hangi suçlar şikayete tabidir?

Takibi şikâyete bağlı suçlar şunlardır:
  • Basit kasten yaralama,
  • Kasten yaralama suçunun ihmal suretiyle işlenmesi,
  • Taksirle yaralama suçu,
  • Cinsel saldırı suçu,
  • Reşit olmayanla cinsel ilişki suçu,
  • Cinsel taciz suçu,
  • Tehdit suçu,
  • Konut dokunulmazlığını ihlal suçu,

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Kamu davasında tutuklama olur mu?

Kamu davasının duruşmasına gelmeyen sanık tutuklanabilir. Ancak şahsi davanın duruşmasına gelmeyen sanık hakkında bu tedbir uygulanmayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugsanyilmaz.av.tr

Kamu davasında uzlaşma olur mu?

MADDE 254.- (1) Kamu davasının açılması halinde, uzlaşmaya tâbi bir suç söz konusu ise, uzlaştırma işlemleri 253 üncü maddede belirtilen usule göre, mahkeme tarafından da yapılır. (2) Uzlaşmanın gerçekleşmesi halinde davanın düşmesine karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alternatifcozumler.adalet.gov.tr

Hiç sabıkası olmayan ceza alır mı?

Hakim ceza verirken failin daha önceden sabıkasının olmadığı ya da bir daha suç işlemeyeceği kanaatine varır ise suç için belirtilen cezayı alt sınırdan verebilir. Ancak hırsızlık suçunu ilk işleyen kimse hakkında ceza verilmemesi yönünde bir karar verilmeyecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Davacı şikayetini geri alırsa ne olur?

Müştekinin şikayetten vazgeçme hakkını kullandığı fiil, şikayete tabi suçlardan ise soruşturma veya ceza davası hakkında düşme kararı verilir. Ancak, hakkında şikayetten vazgeçme beyanında bulunulan fiil, savcılıkça kendiliğinden takibi gereken suçlardan biri ise kamu davası devam eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Kamu davasında mahkeme masraflarını kim öder?

Madde 327 – (1) Hakkında beraat veya ceza verilmesine yer olmadığına karar verilen kişi, sadece kendi kusurundan ileri gelen giderleri ödemeye mahkûm edilir. (2) Bu kişinin önceden ödemek zorunda kaldığı giderler, Devlet Hazinesince üstlenilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasingirgin.av.tr

2 mahkemeye gitmezsem ne olur?

Duruşma günü ve saati kendilerine tebliğ edilen taraflar herhangi bir mazeret bildirmeden davaya katılmazlarsa ya da kendilerini temsilen bir vekil tayin etmezlerse dosya mahkeme tarafından işlemden kaldırılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denizaslanihukuk.com

Kamu davasına gitmek zorunda mı?

Kanun yolu muhakemesinde, davaya katılma isteğinde bulunulamaz. Ancak, ilk derece mahkemesinde ileri sürülüp reddolunan veya karara bağlanmayan katılma istekleri, kanun yolu başvurusunda açıkça belirtilmişse, incelenip karara bağlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: seherkirbascanikoglu.av.tr

Kamu davasına itiraz edilir mi?

Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre, kural olarak tüm hakimlik kararları aleyhine itiraz kanun yoluna başvurulabilir. Mahkeme kararları aleyhine itiraz başvurusu yapılabilmesi için kanunda açık hüküm olması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Kamu davasına katılma ne zaman yapılır?

(1) Mağdur, suçtan zarar gören gerçek ve tüzel kişiler ile malen sorumlu olanlar, ilk derece mahkemesindeki kovuşturma evresinin her aşamasında hüküm verilinceye kadar şikâyetçi olduklarını bildirerek kamu davasına katılabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Delil olmadan dava açılabilir mi?

Ceza muhakemesi sistemimizde delil serbestliği ilkesi benimsenmiştir. Hukuka uygun olmak kaydıyla her türlü delille ispat mümkündür. Bu husus 5271 sayılı CMK'nın 217. maddesinde “Yüklenen suç, hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş her türlü delille ispat edilebilir.” ifadesiyle açıkça belirtilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Uzlaşma olmazsa ne olur?

Uzlaşma Anlaşması Gerçekleşmezse Ne Olur? Uzlaşma anlaşması gerçekleşmezse, uzlaştırma bürosu savcılığı bir iddianame ile kamu davası açar. Kovuşturma aşamasında uzlaştırma yoluna gidilmiş ve uzlaşma sağlanamamışsa, ceza davasını gören mahkeme de yargılamaya kaldığı yerden devam eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Basit yaralamadan yargılanıyorum mahkemede ne sonuç çıkar?

Soruşturma aşamasında basit yaralama sonucu mağdur olan kişinin şikayetçi olmaması veya mağdurun şikayetinden vazgeçmesi halinde kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilecektir. Yargılama aşamasında şikayetten vazgeçme halinde ise düşme kararı verilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mesutoguz.av.tr
Önceki makale
SIZ SIZ eki ayrılır mı?
Sonraki makale
Kapora yüzde kaç olur?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT