Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Hakimin reddi kim ister?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hakimin reddi kim ister?

(1) Hâkimin davaya bakamayacağı hâllerde reddi istenebileceği gibi, tarafsızlığını şüpheye düşürecek diğer sebeplerden dolayı da reddi istenebilir. (2) Cumhuriyet savcısı; şüpheli, sanık veya bunların müdafii; katılan veya vekili, hâkimin reddi isteminde bulunabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hâkimin reddini kim isteyebilir?

Reddi Hakim Usulü ve Süresi. Reddi Hakim Talep Edebilecek Kişiler: Cumhuriyet savcısı; şüpheli, sanık veya bunların avukatı; katılan veya vekili, hâkimin reddi isteminde bulunabilirler. Bunlardan herhangi biri istediği takdirde, karar veya hükme katılacak hâkimlerin isimleri kendisine bildirilir. (CMK m.24/3-4).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hâkimin reddi istemini kim inceler?

(1) Hâkimin reddi talebi, reddi istenen hâkim katılmaksızın mensup olduğu mahkemece incelenir. (2) Reddedilen hâkimin katılmamasından dolayı mahkeme toplanamıyor ya da mahkeme tek hâkimden oluşuyor ise ret talebi, o yerde asliye hukuk hâkimliği görevini yapan diğer mahkeme veya hâkim tarafından incelenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: app.e-uyar.com

Reddi hakim talebine kim karar verir?

Ret istemi sulh ceza hakimine karşı ise, yargı çevresi içinde bulunduğu asliye ceza mahkemesi ve tek hakime karşı ise, yargı çevresi içerisinde bulunan ağır ceza mahkemesi karar verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sen.av.tr

Hâkimin reddi talebi nasıl yapılır?

(2) Hâkimin reddi, dilekçeyle talep edilir. Bu dilekçede, ret talebinin dayandığı sebepler ile delil veya emarelerin açıkça gösterilmesi ve varsa belgelerin eklenmesi gerekir. (3) Hâkimin reddi dilekçesi, reddi istenen hâkimin mensup olduğu mahkemeye verilir. (4) Ret talebi geri alınamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muratocal.av.tr

Hakimin Reddi-1 CMK/ İstanbul Avukat Baran Doğan

İlgili 18 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Reddi hakim talep dilekçesi nedir?

Hakimin reddi, hakimin davaya bakmakta tarafsızlığının şüpheye düştüğü hallerde ortaya çıkan, yargılamanın tarafsız ve doğru biçime ilerlemesini amaçlayan hukuki kurumdur. Hakimin reddi talebi mutlaka dilekçeyle yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: buken.av.tr

Hâkimin reddi kararının kesinleşmesi gerekir mi?

6100 sayılı Kanunda Yer Alan Madde Gerekçesi. Esas hüküm bakımından istinaf yolu kapalı bulunan dava ve işlerde, hâkimin reddi talebiyle ilgili merci kararlarının, kesin olması ilkesi benimsenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muratocal.av.tr

Hâkimin reddi harca tabi mi?

Örneğin Kanunun 14. maddesine göre erler ve ihtiyaçları Devlet tarafından karşılanan onbaşı ve çavuşlar adliye işlemlerinden ötürü harçtan muaftırlar. istisna adı verilir. Örneğin Kanunun 13. maddesine göre vasi tayini ve azli, hâkimin reddi talebinin kabulü ve hâkimin istinkâfına ait kararlar harçtan müstesnadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: edb.adalet.gov.tr

Hakim karşısına nasıl çıkılır?

Hâkimin sağ tarafında Cumhuriyet savcısı durur. Hâkime göre sağ taraf davacının (iddia eden-şikâyetçi) sol taraf ise davalının (savunma yapan- sanık) yeridir. Diğer bir ifade ile yüzünüz hâkime dönükken sol tarafınız davacının, sağ tarafınız ise davalının yeridir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alperbayrak.av.tr

Mahkemenin davayı reddetmesi ne demek?

Ceza davalarında karşılaşılan davanın reddi kararı yargılamaların en sonunda verilmektedir. Bu hüküm çeşidinde sanık ile alakalı aynı fiil sebebiyle daha önceden verilen bir hüküm yada açılan dava bulunuyorsa duruşma sona erdirilmekte ve bu karara da "davanın reddi" kararı denilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: elgit.av.tr

Hâkimin reddi talebi nedir?

Hakimin reddi, diğer bir deyişle reddi hakim; hakimin tarafsızlığını şüpheye düşürecek nedenlerin veya davaya bakamayacağı ve yargılamaya katılamayacağı hallerin varlığı halinde taraflarca reddedilmesidir (CMK m.24).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Bir hakime dava açılabilir mi?

Davacı eğer davayı esastan kaybederse, disiplin para cezasına çarptı- rılır. Hâkim yargılama faaliyeti sırasında yargılama faaliyeti ile ilgili ol- mayan bir haksız fiil işlerse, zarar gören, genel hükümlere dayanarak hâkime genel mahkemelerde tazminat davası açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Hakim nişanlısının davasına bakabilir mi?

(1) Hâkim, aşağıdaki hâllerde davaya bakamaz; talep olmasa bile çekinmek zorundadır: a) Kendisine ait olan veya doğrudan doğruya ya da dolayısıyla ilgili olduğu davada. b) Aralarında evlilik bağı kalksa bile eşinin davasında. c) Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyunun davasında.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: app.e-uyar.com

Savcının reddi mümkün mü?

Hukukumuzda savcıların reddi düzenlenmemiştir. Bununla bera- ber Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu'nun 46. maddesinde askeri savcıların davadan çekilebilecekleri düzenlen- miştir. “Askeri savcıların reddi: Madde 46 - Askeri savcılar reddedilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Hakim kararını neye göre verir?

Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Gözetim ve denetim hakkı: Madde 5 – (Değişik birinci fıkra : 12/2/1989 – KHK-360/2 md.; Aynen Kabul: 24/1/1990 – 3611/2 md.)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Mahkemelerde son kararı kim verir?

Savcıların kendi başlarına karar verdiği durumlar vardır fakat mevzu mahkemeye intikal ettiğinde kararları savcı değil hâkim verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.sabah.com.tr

Hakim karşısında ne yapılmalı?

Öncelikle kişi mahkemede hakim karşısında ifade vereceği için korkmamalı ve panik yapmamalıdır. Hakim tarafından kendisine sorulan sorular iyi bir şekilde anlaşıldıktan sonra açık ve net cevaplar verilmelidir. Kişi bilmediği konuda “bilmiyorum” demeli, ucu açık bir şekilde hatırlamıyorum gibi cevaplar vermemelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Mahkemede hakim karşısında nasıl davranılmalı?

Hakimin karşısında saygısız davranmadığınız ve mahkeme düzenini bozmadığınız sürece bir sorun yoktur. Hakim sırası geldiğinde taraflara söz verir. Bunlara dikkat edilmesi gerekir. Ama en güzeli; davanızı, BİR AVUKATLA takip etmenizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Hakim verdiği kararı değiştirebilir mi?

Hakim, karar verdikten sonra bu kararını tarafların talebi olsa dahi değiştiremez. Ancak, istisnai hallerde hüküm açık değil, hüküm fıkraları birbirine aykırı ise yada uygulanmasında tereddütler oluşturacak nitelikte ise bu halde belli koşullarda hüküm tavzih edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Hakimin reddi kamu düzenine ilişkin midir?

Soybağının reddi ve babalık gibi konular ise, kamu düzenine ilişkin olup, bu tür davalarda sadece karşı tarafın kabulüne dayanılarak isteğe uygun karar verilemeyecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgunlaw.com

Yasaklı hakim davaya bakarsa ne olur?

Aşağıda belirtilen yasaklardan birinin bulunması halinde taraflar istemese bile hakim davaya bakamaz, kendiliğinden çekinmek zorundadır.Aksi halde, yani davaya bakması yasak olan davaya hakim tarafından bakılması, yargılanmanın yenilenmesi sebebidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kaydulhukuk.com

Hakim karar verirken ilk önce neye bakar?

Mahkemece sanığın açık kimliği saptanır, kişisel ve ekonomik durumu hakkında sanıktan bilgi alınır. Mahkeme başkanı veya hakim tarafından, iddianame okunmak suretiyle, sanığa isnat edilen suç konusu fiiller, buna ilişkin deliller ve ilgili suçlamanın hukuki nitelendirilmesi anlatılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Hâkimin davaya bakamayacağı haller nelerdir?

Hakimin Davaya Bakamayacağı Hâller
  • a) Suçtan kendisi zarar görmüşse,
  • b) Sonradan kalksa bile şüpheli, sanık veya mağdur ile aralarında evlilik, vesayet veya kayyımlık ilişkisi bulunmuşsa,
  • c) Şüpheli, sanık veya mağdurun kan veya kayın hısımlığından üstsoy veya altsoyundan biri ise,

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Mahkeme günü ertelenebilir mi?

Duruşma hakiminin olmaması, izinde olması veya olağanüstü hallerde duruşma ertelenerek başka bir güne bırakılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hakim değişikliği olursa ne olur?

Adliyede yapılan bu davalarda bazen hâkimler tayin aldıkları için ya da farklı bir durumdan ötürü, Adliyede olamazlar. Böyle olan durumlarda, davanın celsesine başka bir hâkim girmektedir. Boşanmada hâkim değişikliği sebebiyle davanın ilerlemesinde, farklı bir durum olmaz. Yani sistem aynı şekilde ilerler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ariavukatlik.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT