Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Hâkimin hukuki sorumluluğundan doğan davaya ilişkin sebepler nelerdir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hâkimin hukuki sorumluluğundan doğan davaya ilişkin sebepler nelerdir?

HMK madde 46/1'e göre hakimin hukuki sorumluluğu sebepleri şu şekildedir: a) Kayırma veya taraf tutma yahut taraflardan birine olan kin veya düşmanlık sebebiyle hukuka aykırı bir hüküm veya karar verilmiş olması. b) Sağlanan veya vaat edilen bir menfaat sebebiyle kanuna aykırı bir hüküm veya karar verilmiş olması.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukif.com

Hakimin hukuki sorumluluğu nedir?

Hâkimlerin hukuki sorumluluğu ise, hâkimlerin yargılama görevini yerine getirdikleri sırada verdikleri zarardan dolayı zarar görenlerin tazminat davası açmasıyla ilgilidir[5]. Hukuki sorumluluk ile ilgili düzenlemeler, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu md. 46 ve devamında yer almaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: baskahukuk.com

Hakimin hukuki sorumluluğu hangi mahkemede görülür?

Görevli yargı merciine ilişkin olarak 6100 sayılı Kanun'un 47. maddesinde; “Devlet aleyhine açılan tazminat davası, ilk derece ve bölge adliye mahkemesi hâkimlerinin fiil ve kararlarından dolayı, Yargıtay'ın ilgili hukuk dairesinde açılır ve ilk derece mahkemesi sıfatıyla görülür” hükmü yer almaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hakim hukuki sebeple bağlı mı?

Bir davada olayları belirtmek ve açıklamak taraflara, hukuki nitelendirme Hakime aittir. Bu nedenle tarafların hukuki nitelendirmeyi doğru yapmak zorunluluğu yoktur. Başka bir ifade ile Hakim, bildirilen hukuki sebeplerle bağlı olmayıp, hukuki sebebi kendiliğinden bulup uygulamakla sorumludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Bir hâkime dava açılabilir mi?

Davacı eğer davayı esastan kaybederse, disiplin para cezasına çarptı- rılır. Hâkim yargılama faaliyeti sırasında yargılama faaliyeti ile ilgili ol- mayan bir haksız fiil işlerse, zarar gören, genel hükümlere dayanarak hâkime genel mahkemelerde tazminat davası açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Hakimin hukuka aykırı yargılama yapmasından dolayı tazminat sorumluluğu

İlgili 16 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Hakim kararını neye göre verir?

Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Hakim yanlış karar verirse ne olur?

Hakim, verdiği yanlış karardan dolayı devlet tazminat öderse, bu tazminatı bir yıl içinde devlete vermek zorunda kalacak. Hakimler, verdikleri yanlış karardan dolayı devletin vatandaşa tazminat ödemesi durumunda, bu tazminatı bir yıl içinde devlete ödemek zorunda olacak.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: t24.com.tr

Hakim hangi hallerde davaya bakamaz?

1) Hâkim, aşağıdaki hâllerde davaya bakamaz; talep olmasa bile çekinmek zorundadır: a) Kendisine ait olan veya doğrudan doğruya ya da dolayısıyla ilgili olduğu davada. b) Aralarında evlilik bağı kalksa bile eşinin davasında. c) Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyunun davasında.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muratocal.av.tr

Hakim hangi durumlarda hukuk yaratır?

HÂKİMİN HUKUK YARATMASI

Yazılı kaynaklarda ve yazısız kaynaklarda hiçbir düzenlemeyi uyuşmazlıkta uygulayamıyorsa hukuk yaratır. Oluşturulacak kural genel ve soyut olmalıdır. Bu kuralları oluşturulan mevcut hukuk ilkelerinde göz önünde bulundurmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Hakimin davaya bakamayacağı haller nelerdir?

Hakimin Davaya Bakamayacağı Hâller
  • a) Suçtan kendisi zarar görmüşse,
  • b) Sonradan kalksa bile şüpheli, sanık veya mağdur ile aralarında evlilik, vesayet veya kayyımlık ilişkisi bulunmuşsa,
  • c) Şüpheli, sanık veya mağdurun kan veya kayın hısımlığından üstsoy veya altsoyundan biri ise,

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Hâkimin reddi sebepleri nelerdir?

Reddi Hakim Sebepleri Nelerdir?
  • Davada, iki taraftan birine öğüt vermiş ya da yol göstermiş olması. ...
  • Davada, iki taraftan birine veya üçüncü kişiye kanunen gerekmediği hâlde görüşünü açıklamış olması.
  • Davada, tanık veya bilirkişi olarak dinlenmiş veya hâkim ya da hakem sıfatıyla hareket etmiş olması.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: topo.av.tr

Hâkimin reddi kim isteyebilir?

Reddi Hakim Usulü ve Süresi. Reddi Hakim Talep Edebilecek Kişiler: Cumhuriyet savcısı; şüpheli, sanık veya bunların avukatı; katılan veya vekili, hâkimin reddi isteminde bulunabilirler. Bunlardan herhangi biri istediği takdirde, karar veya hükme katılacak hâkimlerin isimleri kendisine bildirilir. (CMK m.24/3-4).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Mahkemede hâkimin karşısında nasıl konuşulur?

Hâkimin sağ tarafında Cumhuriyet savcısı durur. Hâkime göre sağ taraf davacının (iddia eden-şikâyetçi) sol taraf ise davalının (savunma yapan- sanık) yeridir. Diğer bir ifade ile yüzünüz hâkime dönükken sol tarafınız davacının, sağ tarafınız ise davalının yeridir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alperbayrak.av.tr

Hâkimin hukuk yaratması özellikleri nelerdir?

Hakimin hukuk yaratması özellikleri

1- Hakim hukuk boşluğu durumunda hukuk yaratabilir. 2- Hakim hukuk yaratırken öncelikle kıyasa başvurur. O da yoksa büsbütün bir kural koyar. 3- Hakimin yarattığı hukuk kuvvetler ayrılığına aykırı değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nedir.unibilgi.net

Hâkimin reddi istemini kim inceler?

(1) Hâkimin reddi talebi, reddi istenen hâkim katılmaksızın mensup olduğu mahkemece incelenir. (2) Reddedilen hâkimin katılmamasından dolayı mahkeme toplanamıyor ya da mahkeme tek hâkimden oluşuyor ise ret talebi, o yerde asliye hukuk hâkimliği görevini yapan diğer mahkeme veya hâkim tarafından incelenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: app.e-uyar.com

Savcıya dava açılabilir mi?

Hakim ve savcıların işlem, kovuşturma, işlem veya verdikleri kararlar nedeniyle sadece devlet aleyhine tazminat davası açılabilecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cumhuriyet.com.tr

Hakimin yarattığı hukuk kimi bağlar?

A) Hakimin hukuk yaratması kuvvetler ayrılığı prensibine ters düşmez. C) Hakimin yarattığı hukuk kural dışı boşluk için sözkonusudur. D) Hakimin yarattığı hukuk hakimi sadece o olay için bağlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.facebook.com

Hakimin hukuk yaratma yetkisi kimi bağlar?

Hakimin hangi hallerde hukuk yaratacağı Türk Medeni Kanunu'nun 1. Maddesinde belirlenmiştir. Bu hükme göre: “Kanunda uygulanabilir bir hüküm yoksa hâkim, örf ve adet hukukuna göre, bu da yoksa kendisi kanun koyucu olsaydı nasıl bir kural koyacak idiyse ona göre karar verir." denmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Hakim kararını değiştirebilir mi?

Tavzih, kelime anlamı itibariyle açıklama, aydınlatma anlamına gelmekte olup, değişiklik, ekleme yada çıkarma kavramlarını içermemektedir. Hakim, karar verdikten sonra bu kararını tarafların talebi olsa dahi değiştiremez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Hakimin hukuki sorumluluğundan doğan dava kime karşı açılır?

Hakimin Hukuki Sorumluluğundan Doğan Dava Hangisine Karşı Açılır? Davalı taraf ise HMK m. 46/1 uyarınca hakimlerin hukuki sorumluluğuna ilişkin tazminat davaları devlet aleyhine açılır denilerek belirtilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukif.com

Hakim yanlış karar verirse nereye şikayet edilir?

Aksi taktirde haksızlık, yargıya bu anlamda bir yargısız infaz doğru değil." Yargı mensupları yanlış bir karar alırsa HSK'ye (Hakimler Savcılar Kurulu) şikayet yapılabileceğini belirten Gül şunları söyledi: "Suistimal edildiği, yanlış yapıldığı düşünülen konuyu HSK, müfettişler marifetiyle inceler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gazeteduvar.com.tr

Hakim davayı reddedebilir mi?

Mahkemelerde. Hakimin tarafsız bir şekilde davaya bakamayacağı hallerde, hakim ya kendi kendini reddeder veya taraflardan biri hakimi reddedebilir. Hakimin reddi sebepleri (md. 29), çekinme sebepleri (md. 28) gibi tahdidi değildir, az veya çok takdire bağlıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ermumcu.av.tr

Hakimin verdigi kesin karar bozulur mu?

Bu yollar mevzuata ve usule uygun biçimde tamamlanmış olursa ancak bir mahkeme kararı "kesinleşmiş mahkeme kararı" haline gelebilecektir. Kesinleşmiş Mahkeme Kararı Nasıl Bozulur? Olağan yargı yolunda "kesinleşmiş mahkeme kararının" bozulması normal şartlar altında mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Bir hakim karar verirken nelere dikkat etmeli?

Hakimler hüküm verirken kanunlara bağlı kalırlar. Bir hakim hüküm verirken dikkat etmesi gereken şeyler, suçluyu tespit etmesi, suçun sabit olması, haksızlıklara karşı gelmesi, vicdanlı olması, kanunlara bağlı olması gibi şeylerdir. Böylece hakimler hüküm verirken adil ve vicdanlı bir şekilde hüküm vermiş olurlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eodev.com

Hakim kendi reddini isteyebilir mi?

Hakimin davaya bakamayacağı ve yargılamaya katılamayacağı haller doktrinde “görev yasağı halleri” olarak adlandırılmaktadır. Görev yasağı hallerinin bulunduğu durumlarda hakimin kendiliğinden çekinmesi gerekir. Görev yasağı hallerinde hakim çekinmese bile taraflar reddi hakim talebi ileri sürebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT