Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Hakim taraf tutar mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hakim taraf tutar mı?

Vakıaların mahkemeye sunulması ve ispatlanması da taraflara ait bir ödevdir. Hâkim, iki taraftan birinin söylemediği şeyi veya vakıaları kendiliğinden dikkate alamaz ve kendiliğinden delil toplayamaz. İddia edilen vakıaya bağlanan hukukî sonuçtan kendi lehine hak çıkaran taraf kural olarak ispat yükü altındadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Hakimin tarafsızlığı ne demek?

Tarafsızlık, yargı görevinin tam ve doğru bir şekilde yerine getirilmesinin esasıdır. Bu prensip sadece bizatihi karar için değil aynı zamanda kararın oluşturulduğu süreç açısından da geçerlidir. Hâkim, yargı görevlerini tarafsız, önyargısız ve iltimassız olarak yerine getirmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Hâkim dava sebebi ile bağlı mıdır?

Başka bir ifade ile Hakim, bildirilen hukuki sebeplerle bağlı olmayıp, hukuki sebebi kendiliğinden bulup uygulamakla sorumludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hâkim izne çıkarsa ne olur?

Bir hakim izinli olsa da dosya yürür. Duruşmalar da idare mahkemelerindeki gibi talep yahut gerçekten gerekli olması halinde yapılmalıdır. Girdiğimiz duruşmaların %90 u faydasız. Bir müzekkerenin tekidi için duruşmaya ne gerek var.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Mahkemede hâkim karşısında nasıl konuşulur?

Öncelikle kişi mahkemede hakim karşısında ifade vereceği için korkmamalı ve panik yapmamalıdır. Hakim tarafından kendisine sorulan sorular iyi bir şekilde anlaşıldıktan sonra açık ve net cevaplar verilmelidir. Kişi bilmediği konuda “bilmiyorum” demeli, ucu açık bir şekilde hatırlamıyorum gibi cevaplar vermemelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

İki Taraf da Boşanmayı istiyorsa Hakim hemen boşar mı?

İlgili 32 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Mahkemede ilk kim konuşur?

Tanık dinlenirken tanığa ilk soruyu hakim sorar. Bunun hukuki dayanağı CMK. m.59'da yer almaktadır. (1) Tanık, dinlenmeden önce hakkında tanıklık yapacağı olayla ilgili olarak mahkeme başkanı veya hâkim tarafından, kendisine bilgi verilir; hazır olan sanık, tanığa gösterilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alicinaz.av.tr

Hakim karar verirken ne söyler?

Mahkeme Her Hangi Bir Konuda Karar Vermeden Önce O Konuda Müdafi veya Vekile Söz Vermek Zorundadır. CMK'nun 33'üncü maddesine göre duruşmada verilecek kararlar, Cumhuriyet savcısı, duruşmada hazır bulunan müdafi, vekil ve diğer ilgililer dinlendikten sonra verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Hakim yanlış karar verirse ne olur?

Hâkim hukuka aykırı bir karar vermiş veya harekette bu lunmuş ise nasıl olsa kanun yollarına başvurulmak suretiyle huku ka uygunluk sağlanacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Yanlış karar veren hakime ne olur?

Bu sorunun yanıtını Adalet Bakanı Abdulhamit Gül verdi: “Bundan sonra birinci derece mahkemelerin kararları yüksek mahkemelerin kararlarıyla çelişirse, hatalı kararlar o mahkemelerdeki hakimlerin siciline işlenecek. Bu sayede yanlış kararları, meslek hayatları boyunca hakimlerin önüne çıkacak.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

Hakim kararını değiştirebilir mi?

Tavzih, kelime anlamı itibariyle açıklama, aydınlatma anlamına gelmekte olup, değişiklik, ekleme yada çıkarma kavramlarını içermemektedir. Hakim, karar verdikten sonra bu kararını tarafların talebi olsa dahi değiştiremez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Hâkim kararını neye göre verir?

Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Davalı hakimin hangi tarafına oturur?

Hâkimin sağ tarafında Cumhuriyet savcısı durur. Hâkime göre sağ taraf davacının (iddia eden-şikâyetçi) sol taraf ise davalının (savunma yapan- sanık) yeridir. Diğer bir ifade ile yüzünüz hâkime dönükken sol tarafınız davacının, sağ tarafınız ise davalının yeridir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alperbayrak.av.tr

Hâkim hangi davalara bakamaz?

1) Hâkim, aşağıdaki hâllerde davaya bakamaz; talep olmasa bile çekinmek zorundadır: a) Kendisine ait olan veya doğrudan doğruya ya da dolayısıyla ilgili olduğu davada. b) Aralarında evlilik bağı kalksa bile eşinin davasında. c) Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyunun davasında.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muratocal.av.tr

Bir vatandaş savcı ile görüşebilir mi?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hakim ve savcıların kapılarının halka daima açık olması gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hakim ve savcı, tarafsızlığını, bağımsızlığını, kapıları kapatarak, kapıların arkasına saklanarak, vatandaşla, avukatla görüşmeyerek temin edemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aa.com.tr

Savcı mı üstündür hakim mi?

En İyi Cevaplar. Hakim ya da cumhuriyet savcısı arasında ast üst ilişkisi bulunmaz. Çünkü hakimler karar makamı, cumhuriyet savcıları ise iddia makamıdır. Delillerin toplanması, iddianame hazırlanması aşamalarında cumhuriyet savcısı görevliyken yargılama esnasında etkin unsur hakimdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kizlarsoruyor.com

Hâkimin sağında kim oturur?

Davacı ve vekili, hakimin sağ tarafında davalı ve vekili ise hakimin sol tarafında bulunur. Söz konusu bir ceza davası ise sanık hakimin karşısında yer alırken, müşteki/mağdur hakimin sağ tarafında, sanık vekili ise hakimin solunda bulunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: serhancantas.com

Hakim davayı reddederse ne olur?

Hakimin reddi halinde ret sebepleri başka bir mahkeme tarafından incelenerek değerlendirilir. Reddi hakim halinde reddedilen hakim davadan hemen elini çekmez. Ancak yasak halinde hakim davadan çekinir ve davaya başka bir hakim tarafından devam edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: topo.av.tr

Bir hâkime dava açılabilir mi?

Davacı eğer davayı esastan kaybederse, disiplin para cezasına çarptı- rılır. Hâkim yargılama faaliyeti sırasında yargılama faaliyeti ile ilgili ol- mayan bir haksız fiil işlerse, zarar gören, genel hükümlere dayanarak hâkime genel mahkemelerde tazminat davası açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Hakimler nereye nasıl şikayet edilir?

Yargı mensupları yanlış bir karar alırsa HSK'ye (Hakimler Savcılar Kurulu) şikayet yapılabileceğini belirten Gül şunları söyledi: "Suistimal edildiği, yanlış yapıldığı düşünülen konuyu HSK, müfettişler marifetiyle inceler. Yanlış yapıldığı düşünülüyorsa başsavcılığa, savcılığa şikayet edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gazeteduvar.com.tr

Hakim davayı reddedebilir mi?

Mahkemelerde. Hakimin tarafsız bir şekilde davaya bakamayacağı hallerde, hakim ya kendi kendini reddeder veya taraflardan biri hakimi reddedebilir. Hakimin reddi sebepleri (md. 29), çekinme sebepleri (md. 28) gibi tahdidi değildir, az veya çok takdire bağlıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ermumcu.av.tr

Hakimin verdigi kesin karar bozulur mu?

Bu yollar mevzuata ve usule uygun biçimde tamamlanmış olursa ancak bir mahkeme kararı "kesinleşmiş mahkeme kararı" haline gelebilecektir. Kesinleşmiş Mahkeme Kararı Nasıl Bozulur? Olağan yargı yolunda "kesinleşmiş mahkeme kararının" bozulması normal şartlar altında mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Hakim karar verirken ilk önce neye bakar?

Mahkemece sanığın açık kimliği saptanır, kişisel ve ekonomik durumu hakkında sanıktan bilgi alınır. Mahkeme başkanı veya hakim tarafından, iddianame okunmak suretiyle, sanığa isnat edilen suç konusu fiiller, buna ilişkin deliller ve ilgili suçlamanın hukuki nitelendirilmesi anlatılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Ilk duruşmada karar çıkar mı?

Dosyada tüm ifadeler alınmış eksik bir işlem yoksa savcılık mütalaasını açıklar. Sanık müdafii mütalaaya karşı zaman talep ederse dava ertelenir. Sanık müdafii yazılı savunma için zaman talep etmez mütalaaya karşı sözlü savunma yaparsa ilk duruşmada karar çıkar. Ceza davalarında ilk duruşma bu şekilde gerçekleşir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: guncelgazete.com

Duruşmada ilk söz kime verilir?

Duruşmada söz sırası, sırasıyla katılana veya vekiline, Cumhuriyet savcısına, sanığa ve avukatına veya kanunî temsilcisine verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Mahkemede ne renk giymeli?

Ceza mahkemelerindeki hakimler ve savcılar kırmızı; hukuk mahkeme ve mercilerindeki hakimler yeşil; idari yargıdaki hakimler ise gri renkte astara sahip siyah cübbe giyerler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT