Ocaktan veya fırından aldığınız sıcak güveci doğrudan soğuk veya ıslak zemin üzerine koymayın. Bir altlık kullanın. Güveç kabınızı buzdolabına koymayın.
Ocak üzerinden veya fırın içerisinden çıkartılan ısınmış güveç, soğuk zemin üzerine konmamalıdır. Güveç kabını çatlatmamak için mutlaka tencere altlığı kullanılmalıdır. Bir de, güveç içerisinde arta kalan yemeği bırakmayınız ve toprak güveçi yemek koruma kabı olarak kullanmayınız.
Sırsız güveçleri kullandıktan sonra makineye atmamalısınız. Elde yıkama yaparak içinde kalan artıkları temizleyebilirsiniz. Güveçlerin tamamen kuruduğuna emin olduktan sonra dolaba kaldırabilirsiniz.
Toprak güveç Toprak güveç (çömlek) mutfakta kullanılabilecek en sağlıklı pişirme kaplarından biri. Güveç denince aklımıza kuru fasulye veya fırında etli güveç geliyor ama herhangi bir tencere gibi, çok farklı yemekleri pişirmek için kullanabilirsiniz.
Yanmış güveç nasıl temizlenir sorusu da sıkça merak edilir. Dibi tutan güveçler için etkili bir temizleme yöntemi olan karbonat bir miktar su ile karıştırılarak Mac kıvamında güvecin hem iç hem de dış bölgesine sürülür. Bir sünger yardımı ile ovalayarak yanık lekelerini giderdikten sonra bol ılık su ile temizlenir.
İlgili 31 soru bulundu
Güveci yapmadan bir gece önce etinizi dinlendirirseniz, daha yumuşak bir kıvamda olacaktır. Mevsimine göre içindeki sebzeleri değiştirebilirsiniz. Etin daha aromalı olmasını istiyorsanız etinizi marine edebilirsiniz.
Ardından güvecin büyüklüğüne göre değişecek miktarda yağı (Zeytinyağı ya da ayçiçek yağı gibi sıvı bir yağ kullanın) güvecin içine ilave edip temiz bir bez, pişirme yağını ya da yumuşak uçlu fırçayla güvecin içine güzelce yedirin. Aynı işlemi güveç kabının dışına ve varsa kapağına da uygulayın.
Toprak güveç kabında pişirilen yemek, mutlaka başka bir kap içine konmalıdır. Unutmayın, toprak güveç kabı içinde yemek saklanmaz.
İnsan sağlığına zararı olmayan killi topraktan pişirilerek yapılan kaplara güveç denir. Güveçte pişen et ve sebze yemeklerinin, tavuk veya deniz ürünlerinin ya da baklagillerin tadı bir başka olur. Çünkü toprak kaptan aldığı o has kokuyla yemeğin lezzeti de farklı hale gelir, kısık ateşte pişmiş olması da cabasıdır.
Aynı zamanda satın alacağın toprak güvecin sırlı veya sırlı olmaması da uzun süreli kullanım için önemlidir. Güvecin içinde bulunan parlak katman güveçten dışarı su sızmamasını sağlar. Ancak sırlama işleminde kurşun gibi bazı metaller de kullanıldığı için sana önerimiz sırsız olan güveçleri tercih etmenden yanadır.
Elektrikli fırında güveç kaç saatte pişer? Güveç Fırın Ayarı fırından fırına değişebilir, 180-200 derece olabilir.
Sırlı toprak güveçlerin içerisinde parlak bir kaplama maddesi bulunur. Toprak Güveç sırlama işlemi güvecin su sızdırmasını engellemek için yapılan bir işlemdir. Ancak bu işlem sırasında bazı metaller, özellikle kurşun da kullanılıyor. Bu nedenle biz toprak güveç seçerken sırsız olanını tercih etmenizi öneririz.
Güveç neden küflenir sorusuna gelecek olursak, iyice temizlenmeli iyice kurutulmalı ve güzel bir şekilde saklanmayan güveçler nemden etkilendiğinden olabilir. Güveçlerin iyi kurutulmaması değişik kokular barındırmasına ve küflenmesine yol açar.
Fırın yeterince ısınmamışsa ısınmasını bekleyip tamamen ısınan fırının zeminine güveç konur. 35-45 dakika sonra fırın 200 dereceye getirilir. 35-45 dakika sonra 180 dereceye getirilir. 45-60 dakika da böyle pişirilir. Fırını kapatmadan son 8-10 dakika elinizi yakmadan kalın bir eldiven ile güvecin kapağını kaldırın.
Üzerini yağlı kağıtla hava almayacak şekilde güveç kabını kapatın. Önceden ısınmış 180 derece fırının en alt rafında yaklaşık 1,5 saat pişirin.
Güveç ne kadar sürede pişer? Yaklaşık 1,5-2 saatte pişmiş olacaktır.
NEVŞEHİR (AA) - MURAT KAYA - Nevşehir'in Avanos ilçesinde üretilen güveçler, yurdun dört bir yanına ve bazı ülkelere gönderiliyor. Türkiye'nin gözde turizm bölgelerinden Kapadokya'nın el sanatları merkezi konumundaki Avanos'ta, Kızılırmak'tan çıkarılan toprak ve çamur, ustaların elinde şekilleniyor.
Güveç yapmak için kullanılan toprak kapların yemeklerinize toprak kokusu vermemesi için kullanmadan önce kabı ısıtın. İçine bir bardak sirke dökün. Her tarafına temas etmesini sağlayın. Sirke soğuyana kadar bekletin ve dökün.
Güveç kap yapımında en önemli faktör toprağın kalitesi. En kaliteli toprak çeşidi ise Balıkesir'in İvrindi ilçesindeki Kayapa'da bulunuyor.
Tüm yemekler buzdolabında veya dondurucuda ağzı kapalı saklama kutuları ve buzluk poşetleri ile hava teması kesilerek saklanmalıdır. Buzluğa kaldırılacak gıdaların cam olmayan kaplarda saklanması gerekir. Yemekleri en fazla 1 kez ısıtın. Tekrar tekrar ısıtmak bakteri oranının artmasına neden olur.
Cam ocaklarda, toprak kaplarla yemek pişirmeyiniz. (Güveç) Bek ve bek kapaklarının doğru ve merkezli yerleştirildiğinden emin olunuz. Yanıcı gözler üzerine konulan kaplar için belirtilen ölçülere riayet ediniz.
Bir miktar karbonata yavaş yavaş su ekleyin ve macun kıvamına getirin. Bu karışımı güvecin içine ve dışına sürerek temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Güveci temizledikten sonra, tamamen kurulamayı, ters şekilde kapatıp kurumasını beklemeyi unutmayın.
Fırında güveç fırına girmeden önce fırın 10 dakika boyunca 180 derecede ısıtılır. Sonra bu fırında bir buçuk saat boyunca güveç pişirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri