Giresun, bir Miletos kolonisi olarak kurulmuştur. Yunanca adı "Kerasus"dur. İsminin, yabani kiraz ağaçlarından dolayı "Kiraz diyarı" olabileceği söylenir. Giresun, 1397 yılında Türkmen beyi Emir Oğlu Süleyman Bey tarafından fethedilerek Türk yurdu haline getirilmiş olup, Eski Türklerde adı Vilayet-i Çepni'dir.
İmparatorluk döneminde Trabzon eyalet merkezi,Giresun'da eyalet merkezine bağlıydı.Tanzimatın ilanından sonra Giresun idari örgütte birkaç yıl Şebinkarahisar'a bağlandı.Daha sonra Trabzon'a bağlı ilçe merkezi iken 1920 yılında müstakil muta sarraflık ,1923 yılında Cumhuriyet'in ilanıyla il merkezi oldu.
Karadeniz Bölgesinin Doğu Karadeniz Bölümünde yer alan Giresun ili, 37, 50 ve 39 12 doğu boylamları ile 40 07 ve 41 08 kuzey enlemleri arasında bulunmaktadır.İl doğusunda Trabzon ve Gümüşhane, batısında Ordu, güneyinde Sivas ve Erzincan, güneybatısında yine Sivas illeriyle komşu olup, kuzeyi Karadeniz ile kuşatılmıştır ...
2000´li yıllardan beri Türk varlığının mevcut olduğu anlaşılmıştır. M.Ö. 7.y.y.da İskitlerin Karadenize göç etmesi ile Oğuz unsurları da bu bölgeye yerleşmişlerdir. Bu bölgede Oğuz boylarından Yazır, Döğer, Avşar, Karkın, Halaç´ların; Akhun, Kuşan, Peçenek, Hazar, Hun, Kıpçak Türklerinin yerleşimi mevcuttur.
İlgili 33 soru bulundu
Türkiye'de Rum yerleşim yerlerinden biri olan Giresun'un Zeytinlik semtindeki 2. derece sit alanı olarak tescilli 85 yapı yok olma tehlikesi altında. Giresun'un Çınarlı Mahallesi'ne bağlı Zeytinlik semtinde daha önce Giresun'da yaşayan Rumlar, kısmen de olsa yapılarını koruyabilmiş.
Giresun ili Karadeniz sahilleri boyunca yoğun olarak yerleşim merkezlerine sahiptir. Denizden uzaklaştıkça eğimli arazi toplu yerleşimlere yeterli olanağı vermemiştir.
Giresun ilinin 2007 yılındaki nüfusu 417.505 dir. İle bağlı bulunan 15 ilçeden Bulancak ilçesi 59.325 nüfusu ile en fazla nüfusa , Doğankent ilçesi ise 6.881 nüfusu ile en az nüfusa sahip olan ilçelerdir.
Yaz aylarının vazgeçilmez ilçeleri arasında yer alan Dereli, doğal güzellikleriyle turistlerin beğenisini kazanmaktadır. Şelale ve yayla açısından geniş bir yelpazeye sahip olan Dereli, Giresun'da mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasındadır.
Giresun´da nüfusu bini geçen en kalabalık köyler sıralaması da şöyle gerçekleşti: Sınır Köyü (Yağlıdere) 1.494, Pazarsuyu Köyü (Bulancak) 1.314, Çatak Köyü (Doğankent) 1.146, Çalça Köyü (Dereli) 1.050, Boztekke Köyü (Giresun Merkez) 1.044, Ericek Köyü (Espiye) 1.049, Erikliman Köyü (Giresun Merkez) 1.001.
Giresun nüfus kütüğüne kayıtlı toplam kişi sayısı ise 1 milyon 154 bin 100 oldu. Buna göre 763 bin 467 kişi başka illerde ikamet ediyor. Verilere göre başka şehirlerde ikamet eden Giresunlular en çok 492 bin 556 kişi ile İstanbul'da yaşıyor.
2014 yılında Türkiye İstatistik Kurumu'nun yaptığı araştırmaya göre beklenen yaşam süresi en uzun şehir Giresun. Bu uzun ömür veren şehirde yaşayan erkeklerde beklenen yaşam süresi 73.7 yıl, kadınlarda ise 79.4 yıl. Bunda Giresun'daki sakin yaşamın, bitki örtüsü zenginliğini ve ormanlarının katkısı göze çarpıyor.
Giresun ilinde Alevi inancına sahip yerleşimler mevcuttur.
Giresun nüfusunun Türkiye'nin toplam nüfusu olan 85.279.553 içindeki payı % 0,53'tür. 2022 nüfusu; 2021 nüfusuna göre % 0,16 artış, ADNKS'nin başladığı 2007 nüfusuna göre ise % 7,98 artış göstermiştir. Giresun'un 2022 yılı nüfus yoğunluğu 66 kişi / km2 çıkmıştır. Bu oran Türkiye'de ise ortalama 136 kişi / km2'dir.
ADNKS sonuçlarına göre, Türkiye'de yaşayan Giresunlu sayısı 2020 yılında 1 milyon 147 bin 647 kişi iken, 2021 yılında 3 bin 633 kişi artarak 1 milyon 151 bin 280 kişi oldu.
''Kiraz'ın anavatanı'' Giresun'dur. Bu nedenle ismini de Yunanca kiraz anlamına gelen Kerasus veya Keresea kelimelerinden aldığı bazı tarihçiler tarafından dile getirilmektedir.
Giresun'da kivi üretiminin başlangıcı 1990'lardır. Kivinin, fındığa oranla verimi daha fazla, hasat gideri daha az ve geliri daha iyidir.
En çok Balkanlar, Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinde tatlı olarak tüketilir. Basılı ilk yemek kitabı Melceü't-Tabbâhîn'de de çok çeşitli kadayıf tarifleri yer almaktadır. Türk mutfağının ve Giresun mutfağının en sevilen tatlıların başında tel kadayıf gelmektedir.
Türkiye İstatistik Kurumu Adrese Dayalı Nüfus Kayıt sistemine göre Giresunlular en çok 494 bin 295 kişi ile İstanbul'da yaşıyor. En az Giresunlu ise 75 kişi ile Kilis'te yaşıyor.
Giresun ili, Giresun'un merkez ilçesi olmaktadır. Giresun'un batısında Bulancak, güney ve güneydoğu kısımlarında Dereli ve doğusunda ise Keşap ile çevrili olduğu görülmektedir. Giresun'un Kuzey Anadolu Dağları üzerinde kaynak bulan birçok akarsu, şehri güneyden kuzeye doğru geçerek Karadeniz üzerine dökülmektedir.
Günümüzde Rumeli ve Anadolu'da yaşayan Oğuz/Türkmen boylarından biridir.
Karadeniz Bölgesi'nde başta Harşit vadisi olmak üzere; Trabzon, Gümüşhane, Giresun, Tokat, Ordu, Samsun illerine bağlı pekçok köyde Güvenç Abdal Ocağı'na bağlı Alevi-Bektaşi nüfus yaşamaktadır.
Özel araçla Giresun Ordu arası yaklaşık 53 dakika sürmektedir. Ancak özel araç yerine farklı firmaların seferleri tercih edilecek olursa otobüsle Giresun ordu arası 45 dakika ile 1 saat 30 dakika arasında değişkenlik gösterecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri