Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Geriye dönük fazla çalışma nasıl ispat edilir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Geriye dönük fazla çalışma nasıl ispat edilir?

Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları kanıt olarak gösterilebilir. Fazla çalışmanın bu tür yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tanık gösterilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Fazla mesai ücreti Geriye dönük kaç yıl geçerli?

9. Fazla Mesai Ücretinde Zamanaşımı

Fazla mesai ücreti bakımından da zamanaşımı 5 yıl olup işçi tarafından sadece geriye dönük 5 yıllık çalışma için fazla mesai ücreti talebinde bulunulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Fazla çalıştığımı nasıl kanıtlarım?

Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları, delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın bu tür yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların dinletmiş oldukları tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismatoplum.org

Fazla çalışmayı kim ispat eder?

İşçi-işveren uyuşmazlıklarında (davalarda) fazla çalışma ücreti sıklıkla gündeme gelmektedir. Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi, bu iddiasını ispatla yükümlüdür. İşçi fazla çalışma ücretine hak kazandığını tanık, yazılı belge gibi delillerle ispatlayabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pkfistanbul.com

1 ayda en fazla kaç saat fazla mesai yapılır?

Personel ile işçi mutabakata varmış olsa bile, bahsedilen yasal sınırların aşılması mümkün değildir. Başka bir ifadeyle; ek mesai ancak kanunda belirtilen sınırlar dâhilinde mümkün olabilir. Yıllık fazla mesai saati maksimum 270 saattir. Bu limit, aylık olarak ise 22,5 saate tekabül eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: multinet.com.tr

MESAİ DAVASI NEDİR, NASIL HESAPLANIR, NASIL AÇILIR? Avukat Ezgi Esnik Günay

İlgili 16 soru bulundu

Soru cevap kısmı

İşçi fazla çalışmaya zorlanabilir mi?

İşçinin haftalık çalışma saati İş Kanunumuz ile 45 saat olarak belirlenmiştir. İşveren işçinin haftalık 45 saatten fazla mesaiye kalmasını istiyor ise işçinin fazla mesai yapma konusunda yazılı muvafakatini almalıdır. Aksi halde işçi mesaiye kalmak istemediğinde işveren işçiyi mesaiye kalma konusunda zorlayamayacaktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ezgiesnikgunay.av.tr

45 saatten fazla çalışma nereye şikayet edilir?

ÇSGB, SGK, İŞKUR ve MYK mevzuatlarıyla ilgili her türlü bilgiyi ALO 170'i arayarak öğrenebilirsiniz. ALO 170 aracılığıyla işyeri tarafından ödenmeyen normal çalışma ücretleri ve fazla mesai ücretleri ile ilgili şikayetler alınmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alo170.gov.tr

Hangi işlerde fazla çalışma yaptırılamaz?

Fazla Mesai (Çalışma) Yaptırılamayacak İşçiler

Gebe, yeni doğum yapmış ve çocuk emziren işçiler, Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılan işçiler, Yer altında maden işlerinde çalışan işçilere fazla çalışma yaptırılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

İşçi çalıştığını nasıl ispat eder?

İSPAT YÜKÜNÜN İŞÇİDE OLDUĞU DURUMLAR

Fazla çalışma yapıldığını, genel, resmi ve bayram tatillerinde çalışıldığını işçinin, karşı iddiayı ve özellikle ücreti ödendiğini ise işverenin kanıtlaması gerekir. İşçi fazla çalışma yaptığını veya tatillerde çalıştığını tanıkla kanıtlayabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilginhukukburosu.com

Fazla çalışma zamanaşımı süresi ne zaman başlar?

Fazla Çalışma Mesai (Çalışma) Alacağına İlişkin Zamanaşımı

Talep edilmediği takdirde zamanaşımına uğrayarak bu hakkını kaybedecektir. Fazla çalışma ücreti de bir ücret alacağı olduğundan beş yıllık zamanaşımına tabiidir. Bu beş yıllık süre fazla çalışma ücretinin ödenmesi gerektiği tarihten itibaren başlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Geriye dönük hizmet tespiti nasıl yapılır?

Çünkü hizmet tespit davası 1 günlük geriye dönük çalışma tespitlerinde dahi açılabilmektedir. EYT hizmet tespiti için mutlaka bir dava açılması gerekir. Sözgelimi işverenin Kuruma yapacağı bir bildirim ile işçinin işe başlama tarihleri veya prim ödeme gün sayılarında herhangi bir değişiklik yapılması mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Geriye dönük işe giriş yapılabilir mi?

Bir başka ifadeyle aylık sigorta primleri bildirgesi, dört aylık sigorta primleri bordrosu, sigortalı hesap fişi gibi belgelerin SGK'ya verilmiş olması durumunda yargı yoluyla hak talep edilebilir ve sigorta başlangıcı geriye çekilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Yolda geçen süre çalışma süresinden sayılır mı?

4857 sayılı İş Kanunu'nun “Çalışma Süresinden Sayılan Haller” başlıklı 66/1-b maddesi uyarınca: “İşçilerin işveren tarafından işyerlerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmeleri halinde yolda geçen süreler de çalışma süresinden sayılmaktadır.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mgc.com.tr

Fazla çalışma onayı her yıl alınmalı mı?

Yargıtay, sözleşmede baştan alınan yazılı rızayı sadece bir yıl (ilk yıl) için geçerli sayıp sonrasında yeniden rıza alınmasını istemiştir ( Akyiğit, 2008, 1670 ). İş sözleşmesinde ya da toplu iş sözleşmesinde onay var ise bir yıllık dönemler halinde yeni onayların yine alınması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tiryakidanismanlik.com

Fazla mesai ücreti verilmezse ne olur?

Yerleşik Yargıtay içtihatları gereğince, fazla mesai ücret alacağı ödenmeyen çalışanların iş akitlerini haklı nedenle derhal feshetme hakkı bulunmaktadır. Bu şekilde işten ayrılacak olan işçinin kıdem tazminatı almaya hak kazanacak ancak ihbar tazminatı hakkına hak kazanamayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: akkashukuk.com

Fazla mesai ücretini alamayan işçi ne yapmalı?

İşçi 20 gün geçtiği halde halen fazla mesai ücretini alamamışsa, işyerine giderek iş yapmaktan kaçınma hakkına sahiptir. İşçi Fazla mesai ücretini, 1 hafta çalışma süresinin bitiminde ya da varsa denkleştirme süresi sonunda işverenden maaş ödeme zamanında talep edebilir. Bu halde iş sözleşmesi devam eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozhukuk.org

1999 öncesi çalıştığımı nasıl ispat edebilirim?

9 eylül 1999 öncesi çalıştığımı nasıl ispat ederim? Sigortalı çalışmanın tespitine ilişkin bir dava açmanız gerekecek ve bu davada çalıştığınız sürenin ispat edilmesi gerekecektir. Bu şekilde bir davada tanık ve evrak gibi kayıtlar iddianızı ispat edecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arenahukuk.com

İşveren sigorta geçmişini görebiliyor mu?

İşveren, işe alımlar için bir insanı işe alırken sigorta geçmişine baktıklarını ve burada hangi nedenlerle kişinin işten ayrıldığını gördüklerini söylüyor: “Kamuda çalışıp sonrasında KHK'yle işten çıkartılanların çalışma geçmişleri SGK Tescil ve Hizmetleri Dökümünde görebiliyoruz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gazeteduvar.com.tr

İşçi her işi yapmak zorunda mı?

İşçi, sözleşmesinde olmayan görevi yapmak zorunda değil | Ekmek ve Gül. İşçi, iş sözleşmesi ile belirlenen ve mesleğinin gereği işleri yapmakla yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekmekvegul.net

Fazla çalışma süresi günde kaç saati geçemez?

Fazla çalışma süresi ne kadardır? Günlük azami çalışma süresi ne kadardır? Fazla çalışma süresinin haftalık 45 saat olarak hesaplanmasının istisnalarından biri günlük azami çalışma süreleridir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mustafaozdemirhukuk.com

Her yıl fazla çalışma muvafakatnamesi olması zorunlu mudur?

ÖZET: Fesih tarihi itibariyle yürürlükte bulunan 4857 sayılı İş Kanunu'nun 41. maddesi ve bu maddeye dayanılarak çıkarılan yönetmelik uyarınca fazla mesai için her yıl yeniden işçinin muvafakatinin alınması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismatoplum.org

Bir işçi 45 saatten fazla çalışırsa ne olur?

Fazla Çalışma

Haftalık ortalama çalışma süresi 45 saat olarak belirlendiği veya 45 saat altında belirlendiği iş sözleşmelerinde ise 45 saati aşan çalışmalarda işçiye çalıştığı her saatin ücretinin, normal ücretinin yüzde 50 zamlı olarak ödenmesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozdogruhukuk.com

Iş yükü artan işçi ne yapmalı?

Ancak tek taraflı olarak değişikliğe gidip çalışma koşullarının ağırlaştırılması İş Kanunu'na göre haklı fesih nedeni oluşturur. Durumun çalışana yazılı olarak bildirilerek, onayının alınması gerekir. İşçi kabul etmezse iş sözleşmesi feshedilebilir. Bu durumda çalışan dava açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahaber.com.tr

İşçi kaç saatten fazla çalıştırılamaz?

4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin son fıkrası hükmü saklıdır. Haftalık Normal Çalışma Süresi Madde 4 —Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Çalıştığım şirketten paramı alamadım ne yapmalıyım?

Maaşı Ödenmeyen İşçinin İşverene İhtarname Göndermesi ve Arabulucuya Başvurması Maaşı ödenmeyen işçinin istifa etsin veya etmesin önce işverene alacağının ödenmesi yönünde bir ihtarname gönderebilir. Bu ihtarname sonucunda maaşın ödenmemesi halinde ücret alacağı için dava açılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT