Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Gerekçeli kararın çıktığını nasıl anlarız?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Gerekçeli kararın çıktığını nasıl anlarız?

Bunun için yapmanız gereken vatandas.uyap.gov.tr adresine girmek ve e devlet şifrenizi yazarak sistemi açmanız. Bu sayede Türkiye'nin her yerinde tarafınızın kayıtlı olduğu dosyaların gerekçeli kararlarını ve içerisindeki evrakları görebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: adaletci.net

Mahkemenin verdiği gerekçeli kararını nasıl öğrenebilirim?

Bu işlemler genelde sorgulama, başvuru ve belge alımıdır. https://www.turkiye.gov.tr/davalarim ayrıca bu linki kopyalayıp arama motoruna yapıştırıp dava dosyası sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz. Bu işlemi yaparak davanın sonucu veya durumu hakkında bilgi alabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Sonuçlanan mahkeme kararını nasıl öğrenebilirim?

Dava dosyalarını sorgulamak isteyen yurttaşlar, e-Devlet sistemine T.C Kimlik numaraları ve şifreleriyle giriş yapıp, arama butonuna ''Adalet Bakanlığı'' yazarak, çıkan arama sonuçlarından ''Dava Dosyası Sorgulama'' kısmına tıklayıp, dava dosyalarını görüntüleyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cumhuriyet.com.tr

Davanın sonucunu nasıl öğrenebilirim?

UYAP Bilişim Sistemi aracılığıyla davanızın son durumunu öğrenebilir, evrak gönderebilir ve gerekiyorsa harç/masraf/tahsilat işlemlerinizi yapabilirsiniz. Davanızın son durumu ile ilgili bilgiye, dosyanızın safahat bilgilerindeki yapılan son işlemi takip ederek ulaşabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vatandas.uyap.gov.tr

E-devlet gerekçeli karar nasıl öğrenilir?

https://www.turkiye.gov.tr linkine giriş yapılmalıdır. Ana sayfada işlem yapılabilecek olan kurumlar listelenmektedir. Bu kurumlar içerisinden Adalet Bakanlığı bulunmalıdır. Adalet Bakanlığı kapsamında verilen hizmetlerden biri olan Dava Dosyası Sorgulama butonuna tıklanmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ssk.biz.tr

Gerekçeli Karar nedir? - Av. Gülşen Baltalı ERDOĞAN

İlgili 43 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Gerekçeli karar kaç günde sonuçlanır?

Gerekçeli kararın yazılma süresi, mahkemenin türüne ve davanın niteliğine göre değişmektedir. Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar, hükmün verildiği tarihten itibaren 15 gün içinde yazılmalıdır. Hukuk mahkemelerinde gerekçeli karar, hükmün verildiği tarihten itibaren 1 ay içinde yazılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alitumbas.av.tr

Gerekçeli karar kaç günde çıkar?

01.11.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı HMK'nun 294. maddesinin 4. fıkrası ise; "Zorunlu nedenlerle sadece hüküm sonucunun tefhim edildiği hâllerde, gerekçeli kararın tefhim tarihinden başlayarak bir ay içinde yazılması gerekir" biçimindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mersinbarosu.org.tr

Gerekçeli karar UYAP a ne zaman düşer?

Ceza mahkemelerinde görülen davalarda, hükmün verildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde gerekçeli kararın hazırlanması gerekir. Hukuk mahkemelerinin görev alanına giren davalarda ise gerekçeli kararın hazırlanma süresi bir aydır. İdare ile vergi mahkemelerinde de yine bu süre bir ay olarak belirlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilgichukuk.com

Gerekçeli karar ne zaman kesinleşir?

Gerekçeli karara karşı kanunda verilen süre içerisinde kanuna başvurulmaz ise karar kesinleşir. 2. Gerekçeli karara karşı kanuna başvurulma durumunda istinaf ve temyiz incelemesi yapılır. İstinaf ve temyiz'i inceleyen üst dereceli mahkemelerin hükmü hukuka uygun bulması halinde karar kesinliğe kavuşur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugrulgure.av.tr

Karara Çıkmış dava sonucunu nasıl öğrenebilirim?

Karara Çıkmış Dosya Nasıl Öğrenenilir?
  1. Adım 1: E-Devlet kimlik doğrulama işlemi yapılarak E-Devlet sistemimize girmeliyiz. ...
  2. Adım 2: Arama çubuğuna Dava Dosyası Sorgulama ibaresi yazılır ve çıkan sekmeye tıklanır.
  3. Adım 3: Bu menüde tarafı olduğumuz dosyaların güncel durumu bir tablo içerisinde yazmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuksitesi.com.tr

Gerekçeli karar yazıldıktan sonra ne olur?

Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar yazıldıktan hemen sonra taraflara tebliğ edilir. Hukuk mahkemelerinde kural olarak taraflar talep etmedikçe gerekçeli karar tebliğ edilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

UYAP'tan mahkeme kararını nasıl öğrenebilirim?

Sisteme giriş yap butonuna tıklayın “ Dosya Sorgulama“ düğmesine tıklayın, dosyanızın işlem gördüğü yeri, Adli Yargı, İdari Yargı, ya da Adli Tıp bölümünü, davanızın görülmekte olduğu il, adliye, mahkeme, T.C Kimlik Numarası ve Cüzdan Seri No'sunu sisteme girdikten sonra sorgula düğmesine tıklayın.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vatandas.uyap.gov.tr

Mahkeme duruşma zaptı UYAP a ne zaman düşer?

Mahkeme Kararı Uyap'a Ne Zaman Düşer? Mahkeme kararının Uyap'a düşmesi için, davanın mahkemeye ulaşması ve iddianamenin kabul edilip esas numarası alması gerekir. Bu süreç tamamlandığında dava Uyap'a yansır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuksitesi.com.tr

Gerekçeli karar nerede yazıyor?

Bunun için yapmanız gereken vatandas.uyap.gov.tr adresine girmek ve e devlet şifrenizi yazarak sistemi açmanız. Bu sayede Türkiye'nin her yerinde tarafınızın kayıtlı olduğu dosyaların gerekçeli kararlarını ve içerisindeki evrakları görebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: adaletci.net

Gerekçeli karar alınmazsa ne olur?

Hakim tarafından yazılan gerekçeli karar talep halinde taraflara ve ilgililere tebliğ edilir. Kararın tebliğe çıkarılması ise kararın ilgililere tebliğ edilmesi için postaya verilmesini ifade eder. Gerekçeli kararın taraflara tebliğ edilmemesi halinde hüküm kesinleşmemiş olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Gerekçeli Karar Açıklandı ne demek?

Gerekçeli karar, mahkemelerin yargılamanın konusu iddia ve savunmayı, vakıa, delil ve talepleri değerlendirerek hangi yasal nedenlerle hüküm kurduğunu açıklamak üzere yazdığı kararıdır. Gerekçeli karar, mahkemelerin verdiği kararın hukuka uygun olup olmadığının denetlenmesini sağlayarak keyfiliği önler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ayboga.av.tr

Gerekçeli karar ne zaman kapanır?

Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzun 294. maddesine göre kısa kararın tefhiminden itibaren bir ay içerisinde gerekçeli kararın yazılması gerekmektedir. Uygulamada çoğunlukla bu süreye riayet edilemediğini görmekle birlikte bazı dosyalarımızda bir aylık süre dahi dolmadan gerekçeli kararların yazıldığını görebilmekteyiz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acarumut.av.tr

Gerekçeli karar nasıl olmalı?

Yargıtay kararlarına göre, gerekçe hükümle sebep sonuç ilişkisinin kurulmasını sağlayacak yeterlilikte, açık, anlaşılabilir ve tatmin edici olmalı ve ayrıca hüküm kurulurken neden, nasıl, hangi yasal gerekçeleri ve hangi kanıtların değerlendirildiğini içermelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkonfed.org

Mahkeme kararı eve gelir mi?

Adli tebligat ile ilgili olarak, Tebligat Kanunu'nun 10. maddesinde yer alan hükümler, 2023 yılında da geçerli olacaktır. Bu maddeye göre, adli tebligat, ilgilinin bilinen en son adresine yapılır. İlgilinin bilinen en son adresinin bilinmediği takdirde, tebligat, ilgilinin son yerleşim yeri adresine yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cerensumer.av.tr

UYAP'tan görmek tebliğ yerine geçer mi?

Kent Çarşı Yönetimi kararının karşıoy gerekçesinde belirtildiği gibi, kararın UYAP üzerinden görüntülenmesi, kararın tebliğ edilmesiyle aynı işlevi taşımamaktadır. Tebliğ, muhatabın resmi yollarla bilgilendirilmesi amacını taşır ve bu bilgilendirme kayıt altına alınır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mondaq.com

Gerekçeli karar tebliğ olmadan istinaf edilir mi?

35. Yargıtay içtihatlarında belirtildiği üzere 6100 sayılı Kanun'un 297. maddesinde sayılan unsurları taşımayan hüküm geçerli olarak tefhim edilmiş bir hüküm olarak sayılmamakta, dolayısıyla gerekçeli karar tebliğ edilmeden kanun yoluna başvurma süresi başlamamaktadır (Mehmet Hanifi Şelem, B.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avrecepefe.com.tr

Gerekçeli karar tebliğ edilmeden istinaf mümkün mü?

Anayasa Mahkemesinin Nihal Uslukol kararında da belirtildiği üzere gerek ilgili Kanun hükmü ve gerekse buna ilişkin Yargıtay içtihadına göre gerekçesi açıklanmamış bir hüküm tefhim edilmiş bir hüküm sayılmamakta ve dolayısıyla gerekçeli karar tebliğ ya da tefhim edilmeden kanun yoluna başvurma süresi başlamamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: zulkufarslan.av.tr

Gerekçeli kararın tebliğini sağlamak kimin görevi?

(3)Yazı işleri müdürünün görevleri şunlardır: a) Mahkeme yazı işlerini denetlemek. b) Talep halinde gerekçeli kararın tebliğini sağlamak.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: lexpera.com.tr

Gerekçeli kararın tebliği için talep şart mı?

Davanın tümden kabulü yada reddi söz konusu olsa bile tarafların kararın gerekçesini temyiz etmekte hukuki yararları bulunabileceğinden, bu gibi durumlarda bile gerekçeli kararın yöntemince taraflara tebliği zorunludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Kesinleşme şerhi tebliğ edilir mi?

Kesinleşen karar, tarafınıza tebliğ edilen karardır. Kesinleşme durumunda ayrıca bir tebligat yapılmaz.Ancak ilgili Mahkemenin kalemine başvurarak, tarafınıza tebliğ edilen ilamın kesinleştiğine ilişkin şerhi alabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com
Önceki makale
CİMER neye bakar?
Sonraki makale
Rüyalar neden tekrarlanır?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT