Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Gelin kayınpederinden miras alır mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Gelin kayınpederinden miras alır mı?

Kayınpederin vefatı halinde alt soyu olan koca mirasçı olacaktır. Eş yasal mirasçı değildir. Ancak kocanın daha sonra vefatı halinde kadın, eşinin yasal mirasçısı olduğu için, kayınpederden kocaya kalan mirasta hak sahibi olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erdemakcay.av.tr

Kayınpederinden geline miras kalır mı?

Kayınpeder öldüğünde oğlu mirasçısı olur. Eğer koca babasından önce ölmüşse, kayınpeder öldüğünde geline miras kalmaz. Kocası kayınpederden sonra ölmüşse, kocası ölen kadın kayınpederinin mirasını dolaylı olarak alır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Evli bir kadın ölürse mirası kime kalır?

Kural olarak eşlerden biri vefat ettiğinde sağ kalan eş, diğer eşin yasal mirasçısı olacaktır. Aynı şekilde, evlilik birliği içerisinde açılmış olan bir boşanma davası henüz kesinleşmeden bir eşin vefat etmesi durumunda da diğer eş mirasçı olarak kabul edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Annem oldu babam evlendi miras ne olur?

Ölen anne veya baba öldüğü anda evliyse, eşi mirasın dörtte birini, ilk evlilikten veya ikinci evlilikten olan çocuğu mirasın dörtte üçünü alır. Ancak çocuk anne-babasının sonradan evlendiği kişilerin yasal mirasçısı olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Çocuğu olmayan eşlerden biri ölünce mirası kime kalır?

TMK 499 uyarınca, çocuğu olmayan kişinin ölümü halinde eş dışında mirasçı yoksa, eş mirasın tamamını alır. Mirasbırakanın kendi anne-babası hayattaysa, eşi ile birlikte anne-baba veya onların çocukları yani mirasbırakanın kardeşleri de mirasa hak kazanır. Kimse yoksa nene-dedesi veya çocukları mirasçı olurlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Bir gelin kayınpeder veya kayınvalidesine mirasçı olabilir mi? | Prof. Dr. Abdulaziz BAYINDIR

İlgili 29 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Baba vefat ettikten sonra miras kime kalır?

Baba vefat ettiğinde tüm çocukları ve ölüm tarihindeki eşi mirası paylaşır. Eşin miras payı 1/4 olur, kalan 3/4 tüm çocuklar arasında eşit paylaşılır. Çocuğun hangi anneden olduğunun önemi yoktur. Eş yok ise, tüm miras çocuklara geçer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Kardeşimin çocuğu yok mirası kime kalır?

Çocuğu olmayan kişinin anne ve babası ile nene dedesi sağ değilse mirasın yarısı sağ kalan eşe diğer yarısı da kardeşlere ( ölen kardeş varsa onun çocuklarına yani yeğenlere ) kalır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alitumbas.av.tr

Ikinci evlilikte kadının miras hakkı nedir?

Katılma hakkı alacağı belirlenip alındıktan sonra miras paylaşımı yasal mirasçılar arasında yapılabilir. İkinci evlilikte ölüm halinde miras paylaşımında ikinci eşin mirasın dörtte birine sahip olma hakkı vardır. İkinci eşin evlilik birliği dışında edinilmiş mallarla ilgili başka bir yasal hakkı bulunmuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: t-hos.com.tr

Hiç evlenmemiş kardeşin mirası kime kalır?

Ölen kişinin kardeşlerinin, annesinin ve babasının da hayatta olmaması durumunda miras yeğenlere kalır. Ölen kişinin hayatta hiçbir akrabasının bulunmaması durumunda ise miras devlet hazinesine aktarılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anadoluhukuk.com.tr

Baba ölünce dededen toruna miras kalır mı?

Medeni Kanun kapsamında yer alan esaslara göre, miras bırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyu olmaktadır. Çocuklar eşit olarak mirasçı oluyor. Dededen toruna doğrudan miras kalmıyor, ancak dedenin kendi altsoyunun kendisinden önce vefat etmesi halinde çocuğunun hakkı torunlara geçiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esen.av.tr

3 derece mirasçılar kimlerdir?

3. Derece(Zümre) Mirasçılar Kimlerdir? Miras bırakanın 3. Derece mirasçıları büyük ana ve büyük babasıdır. Miras bırakanın, alt soyunun, ana ve babasının alt soy bırakmaksızın miras bırakandan önce ölmeleri halinde, mirasçılar, büyük ana ve büyük baba olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Eşlerden birinin ölümü halinde mal paylaşımı nasıl yapılır?

Eşlerden birisi öldüğünde ölen eşin edinilmiş mallarının toplam değerinden bu mallara ilişkin borçlar çıkarıldıktan sonra kalan miktar artık değer olarak ifade edilmektedir. Hayatta kalan eş diğer eşe ait artık değerin yarısı üzerinde hak sahibi olmaktadır ve bu hakkı katılma alacağı olarak ifade edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: torunhukukburosu.com

Bir anne malını istediği evladına verebilir mi?

Muris, saklı paylı mirasçıların saklı paylarını ihlal etmemek şartıyla istediğine malvarlığı bırakma hakkına sahiptir. Dolayısıyla baba sağlığında oğluna mal verebilir mi diye bakıldığında, saklı paylı mirasçıların saklı pay oranları ihlal edilmediği sürece bir baba istediği kişiye miras bırakabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Evlendikten sonra babadan kalan miras paylaşılır mı?

EVLİLİK BİRLİĞİ İÇİNDE EŞLERDEN BİRİNE KALAN MİRAS YA DA BAĞIŞLANAN MAL ÜZERİNDE DİĞER EŞ HAK SAHİBİ MİDİR? Eşlerden birine kalan miras, o eşin kişisel malı sayılır. Bu durumda yukarıda da anlattığımız üzere bu miras, mal paylaşımına konu olmaz yani diğer eşin bu mal üzerinde herhangi bir hakkı yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esyenigun.com

Ikinci evlilikte mal paylaşımı nasıl olur?

İkinci evlilikte de evlilik süresince edinilmiş malların yarısı sağ kalan eşe katılım alacağı olarak aktarılır. Miras bırakan vefat ettiği sırada kiminle evliyse edinilmiş mal paylaşımı o eşin hakkıdır. Diğer miras paylaşımı mal rejimi tasfiyesinden sonra yasal mirasçılarla yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: t-hos.com.tr

Saklı pay ne demektir?

Saklı pay, bir kişinin hak ettiği mirastan alması gereken asgari pay oranıdır. Saklı pay kanunun belirlediği orandır. Saklı pay oranının altında miras payı alması halinde kişinin saklı payı ihlal edilmiş sayılır. İhlal edilen miras saklı payı için mirasçı tenkis davası açmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Dayıdan yeğene miras kalır mı?

Zümre başları mirasçı sıfatına sahip olduğu müddetçe mirası onların altsoyuna geçiremeyeceğiz. Yani örnekte; teyze, dayı, hala, amca mirasçı olamayacak.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilhanhelvacidersleri.com

Üvey kardeşler mirasçı olur mu?

Üvey kardeşler kişinin mirasçıları olamazlar. Örneğin miras bırakandan önce olan anne ve babanın alt soyu yoksa bütün miras sağ kalan anne ve babaya kalır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kamilyildirim.av.tr

Mirasçılardan biri gelmezse ne olur?

Mirasçıların biri imza vermezse satış gerçekleşmez. Miras kalan mülk, mirasçılar arasında ortak mülkiyet olarak kabul edilir. Mirasçılar, mülk üzerinde tasarrufta bulunmak için ortak hareket etmek zorundadır. Bu nedenle, tüm mirasçıların satışa onay vermemesi durumunda, mülk satılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: azizcihank.av.tr

Evlenmeden önce alınan ev kime ait?

Evlenmeden önce satın alınan mallar, satın alan eşin kişisel malı olarak kabul edildiğinden mal paylaşımına dahil edilmez. Evlenmeden önce satın alınan, ancak kredisi evlilik içinde ödenen ev, araba, arsa vb. gibi mallar belli bir hesaplama tekniği ile boşanmada mal paylaşımına dahil edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Evlenmeden önce alınan mallar ikinci eşe kalır mı?

Hükümden de anlaşılacağı üzere eşlerin evlenmeden önce almış olduğu mallar ve bu mallardan evlilik birliği içerisinde dahi elde ettiği değerler kişisel mal niteliğinde olup tasfiye halinde bu mallar üzerinde karşı taraf hak sahibi olamayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: meldamervetekcan.com

Baba bir anne ayrı kardeşe miras kalır mı?

Miras bırakanın anne ve babasının her ikisi de sağ ise, anne ve baba ikinci zümrenin başı olduklarından dolayı miras bırakanın kardeşlerine miras kalmayacaktır. Ancak anne veya baba ya da her ikisinin birden miras bırakandan önce vefat etmiş olması halinde miras bırakanın kardeşleri eşit paylarla mirasçı olacaklardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: delilavukatlik.com

Bekar dayının mirası kime kalır?

Hiçbir akraba ve hısım hayatta değilse de miras devlet hazinesine kalmaktadır. Yani Hayatta hiçbir hısım akrabası olmayan Bekar Kişinin Mirası Kime Kalır cevabı Devlet Hazinesidir. Diğer türlü öncelikle üst soy aranmakta, üst soyda kimse yok ise onların alt soyuna doğru devam etmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kubrayildiz.av.tr

Haladan miras kalır mı?

Anneanne/babaanne ve dedenin yaşamaması durumunda miras bu kişilerin altsoyuna yani miras bırakan kişinin amca/dayı ve teyze/halasına kalır. Mirası bırakan kişinin eşi ve soylarından hiç birinin olmaması halinde ise miras tamamen devlete kalır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emlakjet.com

Annemden annesinden kalan mirası nasıl öğrenebilirim?

1-İlk olarak E-devlet internet adresine girerek. T.C kimlik numarası ve şifresi ile giriş yapılması gerekiyor. 2-Daha sonra, anasayfada bulunan arama butonuna "Veraset İlami Sorgulama" yazmanız yeterli olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT