Malatya'da bonfile veya kuzu etinin yanı sıra patlıcan, domates ve biber kullanılarak yapılan ve Osmanlı'nın son dönemlerinden bu yana tüketilen Geleli kebabı, tadanların iştahını kabartıyor.
Patlıcanları fırında veya ocakta közleyebilirsiniz, patlıcanın mevsimi değilse yemeğinizi konserve köz patlıcanla hazırlayabilirsiniz. Köz patlıcan yemeği yanına ne gider diye merak edenler için; pilav ve salata ya da cacık yapabilirsiniz.
Osmanlı Mutfağında orman kebabı, çoban kebabı, çömlek kebabı, çevirme kebap, Hacı Osman kebabı, süt kebabı, şiş kebabı, tas kebabı, kuşbaşı kebap, kuyu kebabı, kırma kebap, külbastı kebap, muhzır kebabı gibi kebaplar kebap sınıfından sayılmıştır.
Bir kapta veya pişireceğiniz tepside kıyma, soğan, maydanoz, sivri biber, sarımsak, kimyon, tuz, karabiber ve pul biberi karıştırıp iyice yoğurun. Malzemeler birbirine iyice karışınca, yuvarlak bir fırın tepsisine kıymalı karışımı iyice yayın ve ellerinizle üzerine bastırarak düzleştirin.
Et ve kuyruk kuşbaşı doğranır. Soğan çok ufak doğranıp sarımsaklar dövülür limonun suyu çıkarılıp süt, zeytinyağı, tuz, kırmızı biber, et birlikte yoğrularak terbiye edilir. Bir gün bekletildikten sonra iki et bir kuyruk olacak şekilde şişe saplanır ve kömür ateşinde pişirilir.
İlgili 35 soru bulundu
Diyarbakır Üsküre Kebabı / Diyarbakır Tas Kebabı 20.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Rahatça yoğurabileceğiniz bir kaba, kıymayı, yumurtayı, tahini, havanda dövdüğünüz ekmeği, tuz ve biberle alın sonra yoğurmaya başlayın. 20 eşit parçaya bölerek yuvarlak köfteler hazırlayın. Daha sonra bir elma bir elma, bir köfte sıralamasıyla şişe geçirip ızgarada kızartın. Afiyet olsun.
Tokat kebabı; taze kuzu eti, kuyruk yağı, patlıcan, domates, yeşil biber, patates, soğan, sarımsak ve özel pişirilmiş kebap pidesi kullanılarak yapılan Tokat yöresine ait bir yemektir. Tokat'ın dışında; Sivas, Ordu ve Amasya gibi illerde de yöresel farklılıklar gösterebilen Tokat kebapları yapılır.
“Tepsi kebabı ile kağıt kebabının yapılışları aynı ve malzemeleri de aynıdır. Tepsi kebabında sadece salça koyuluyor ve sulu çıkıyor biraz, kağıt kebabı ise kendi yağında daha kuru oluyor. Çoğunlukta hizmet olarak kağıt kebabımız daha çok tercih ediliyor.
Kebap yapımında kullanılan et, doğal ortamda ve yaylalarda yetiştirilmiş erkek koyunlardan elde edilmiş olmalıdır. Üretim tekniği ve ustalık becerileri de bu kebaba lezzet veren diğer unsurlardandır. Adana kebap yapımında, kesinlikle dana eti kullanılmamalıdır. Ana malzemeleri kuzu eti, kuyruk yağı ve pul biberdir.
“İyi bir Adana kebap için öncelikle erkek kuzu eti kullanılmalı. İçine konulan kuyruk yağının da erkek kuzudan olması gerekiyor. Adana tabiriyle 'şerbetli kuyruk' denir buna.
Döner ya da döner kebap, içyağı ve yöresel baharatlarla iyice terbiyelenmiş ve dövülmüş et parçalarının, bir şişin üzerine geçirilerek, dik bir şekilde asıldıkları odun ateşi karşısında pişirildiği, Türk mutfağına özgü bir yemek.
Çökertme kebabı, Türk mutfağından bir et yemeği. Kızarmış kibrit inceliğinde patateslerin üzerine bonfile et yerleştirilir. Sarımsaklı yoğurt ve domates sosu ile birlikte servis edilir. Özellikle Bodrum civarında bulunur.
Bu kebap Malatya'nın en lezzetli yemekleri arasında yer alıyor. Menümüzün en favori yemeklerinden biri Geleli kebabıdır. Geleli kebabı Malatya mutfağının olmazsa olması hatta baş tacıdır." diye konuştu.
Bulgur yemeklerinin ve köftelerinin çok fazla olduğu bu mutfakta aynı zamanda hamur işlerinden Malatya kömbesi ve tüm ülkece bilinen, afiyetle yenen Geleli kebabı da çok meşhurdur.
Gaziantep ve Güney Türkiye'nin diğer bölgelerinde, insanlar geleneksel olarak evde arta kalan patlıcan ve tavuk etinden bir tepsi patlıcan kebabı hazırlar, sonra odun ateşinde pişmek üzere yerel bir fırına götürürdü.
Lahmisini veya sini kebabı denilen Hatay tepsi kebabı kasaplarda hazırlatılır. Satın aldığınız eti kasap hemen oracıkta hazırlayıp, tepsiye basar. Kasabın yakınlarındaki bir odun fırınında da pişirtilip, sofralara gelir.
Nasıl Yapılır
Kuşba ı iriliğinde doğranmış etleri yassı kebap şişlerine geçirin. Kömür ateşinde ya da ızgarada iyice pişirin. İsteğe göre piyazlık doğranmış maydanozlu soğan, bulgur pilavı, közlenmiş domates ve biberle birlikte sıcak olarak servis yapın.
restoran sahibi valiye ne yiyeceğini sorduğunda aldığı cevap "sen kafana göre yap bişeyler" olmuştur. restoran sahibi de valiye mahcup olmamak için menüde et namına ne varsa ajanje edip kallavi bir porsiyon şeklinde valiye sunmuştur. e haliyle bu kombinasyonun menüdeki adı da "vali kebabı" olarak kalmıştır.
osmanlı mutfağının baş köşesinde oturan et yemeklerindendir. adını pişirilme şeklinden almıştır. bakır bir tas yardımıyla yapılan kebab türüdür. genellikle kuzu etinden yapılır.
İsminden de anlaşılacağı üzere, Tokat kebabı, Tokat'ın spesiyalitesi. Kuzu eti, patlıcan, domates, yeşil biber, patates, soğan, sarımsak ve pidenin muhteşem buluşması… Diğer kebab türlerinden onu ayıran en belirgin özelliği, kendine özel fırınlarda dikey olarak şişlerde, en üste kuyruk yağı gelecek şekilde pişmesi.
Diğer bir rivayet ise Ali adında Kıbrıs Türk'ü bir sokak satıcısının bu tarifi keşfettiği ve bu lezzeti tadan yabancıların kendisine “Şef Ali” adını takarak şöhret kazandırmışlardır ve bu kebap Şef Ali Kebabı olarak tanınmıştır, sonrasında ise Kıbrıs Türkleri yemeğin adını “Şeftali Kebap” olarak kısaltmıştır.
Patlıcanlı Kebap, Güneydoğu mutfağımıza özgü dünyaca ünlü bir kebaptır. Geleneksel olarak patlıcan ve kebabın şişe geçirilip ızgarada pişirilmesiyle olur.
Zaman zaman “et tandır” ya da “kuzu tandır” olarak adlandırılsa da, Konya'nın en meşhur et yemekleri arasında yer alan bu yemeğin adı “et/kuzu tandır” değil, fırında piştiği için “Fırın (Furun) Kebabı” dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri