Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Fındık ağacı nereye dikilir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Fındık ağacı nereye dikilir?

Dikim kışları ılık geçen yerlerde veya sahil kol ile orta kolun alt kısımlarında ekim – kasım aylarında, kışları soğuk ve sert geçen yerde veya orta kolun üst kısımları ile yüksek kolda soğuklar geçtikten sonra şubat-mart aylarında yapılabilir. Erken dikilen fidanların köklerinde kış boyunca emici kökler meydana gelir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: girefindik.com.tr

Fındık nereye ekilir?

Doğu Karadeniz bölgesinde Ordu, Giresun, Rize, Trabzon ve Artvin illerinde yetişen fındık, Orta ve Batı Karadeniz'de ise Kastamonu, Sinop, Düzce, Bolu, Sakarya, Kocaeli, Samsun ve Zonguldak'ta yetişmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Fındık nasıl bir ortamda yetişir?

Ülkemizde en iyi Karadeniz Bölgesinde yetişir. Uygun yetiştirme alanları; yıllık ortalama sıcaklığın 13°C - 16°C olduğu, kışın sıcaklığın -8°C, -10°C'den aşağı düşmediği, yazın sıcaklığın 36°C, 37°C'yi geçmediği, yıllık yağış miktarının 750 mm'nin üzerinde olduğu ve yağışın aylara dengeli dağıldığı yerlerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Fındık ağacı hangi ayda dikilir?

Dikim için en uygun olan zaman sonbahar aylarıdır. Kışı sert geçen yörelerde ve dikime geç kalınması halinde İlkbaharda da dikim yapılabilir. Dikim ve Terbiye Sistemleri: Fındık yetiştiriciliği genellikle ocak dikim sistemine göre yapılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arastirma.tarimorman.gov.tr

Fındık nerede yetişir ağaçta mı?

Fındığın lezzeti açısından killi toprakta yetişmesi önemlidir. Killi toprakta yetişen fındıklar, kum ve kilin içerisinde yetişenlere oranlara daha tombul bir görünüme sahip olmaktadır. Fındık, soğuk bölgelerin güneye bakan yamaçlarında yetiştirilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ufresh.com.tr

Bahçemize Fındık Fidanı Diktik 🌴 (Fındık Hakkında Genel Bilgiler)

İlgili 36 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Fındık ağacı su ister mi?

Fındık ağacının susuzluğa ve kuraklığa dayanımı neredeyse yok denecek kadar azdır. Fındık ağacının toprağının tamamen kurumasına hangi mevsimde olursa olsun izin verilmemelidir. Yağışsız geçen aylarda haftada bir su verin. Fındık ağacı etrafına verdiğiniz suyun toprağın derinliklerine nüfuz etmesi önemlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: e-fidancim.com

Fındık dikimi nasıl olmalı?

Fındık fidanı dikim mesafesi toprağın kalitesine ve verimine göre değişiklik göstermektedir. Verimli topraklarda 6 ile 8 metre aralıklar verilmektedir. Daha düşük verimli topraklarda ise 4 ile 5 metre mesafe bulundurmak gereklidir. Sıra aralıkları ise 4 veya 5 metre olmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Fındık ağacı soğuğa dayanır mı?

Bitkilerin sürgünleri - 29°C'ye kadar dayanıklı olsa da çiçeklenme döneminde - 8°C'nin altındaki kış soğukları erkek çiçeklere zarar verebilir ve meyve tutumunu azaltır. Soğuk iklimlerde fındık ağacı dikimi yapmak istiyorsanız, donma işleminin gerçekleştiği ceplere dikimden kaçınmalısınız.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: e-fidancim.com

Fındık ağacı kaç derece soğuğa dayanır?

Fındık tomurcukları kış döneminde -10 dereceye kadar zarar görmezler, -15 dereceden itibaren en az 12 saatte zarar görürler, -20 derecede tamamen ölürler. Burada fındık çeşitleri önem taşımaktadır. Örneğin Palaz ve Kalınkara fındık çeşitleri iklim şartlarından en fazla etkilenen türlerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: iib.org.tr

Fındık ağacı kaç yıl sonra meyve verir?

Ağacın dikilmesinden iki ila beş yıl sonra ilk fındık üretiminin olması beklenebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kuruyemisborsasi.com

Fındık ağacının ömrü ne kadardır?

Fındığın ekonomik ömrü 55-60 yıldır. Daha yaşlı bahçelerde verimde önemli düşüşler görülmektedir. Çünkü ocaktaki ana bitkinin kökü yaşlanmış olmakta dolayısıyla bu kökten çıkan sürgünlerin verim potansiyeli de düşük olmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arastirma.tarimorman.gov.tr

En güzel fındık nerede yetişir?

Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz, fındık üretimini iyi şekilde gerçekleştirmekte. Giresun – Tirebolu senelik fındık hasadının en çok yapıldığı konum olarak belirtilebilir. Dünya çapında tüketilen her 10 fındıktan 8'inin Türkiye'den geldiğini düşünürseniz; Giresun bu payda adı en çok geçen illerden olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nefisyemektarifleri.com

Hangi fındık Daha Verimli?

Uzunmusa Fındık Çeşidi

Oldukça iri, dolgun ve ince kabuklu olan bu fındık verim ve lezzet bakımından da oldukça zengindir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kuruyemisborsasi.com

Fındık verimini artırmak için ne yapmalı?

Fındık üretiminde yüksek kalite ve verim elde etmek istiyorsanız gidya içerikli toprağa ek olarak gübre kullanabilirsiniz. Fındık gübrelerinin fındık üretiminde oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Gübre kullanımını doğru sulama teknikleri ile destekleyerek ürün veriminizi arttırabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tkteknoloji.com.tr

Fındık nasıl arazide yetişir?

Fındık saçak köke sahip bir kültür bitkisi olduğundan kökleri fazla derine gitmeyip meyilli arazilerde 80 cm toprak derinliğine kadar ulaşabilmektedir. Toprak istekleri olarak fazla seçici olmamakla birlikte besin maddelerince zengin, tınlı-humuslu ve derin topraklarda iyi bir gelişme gösterir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gursoy.com.tr

1 adet fındık ağacı kaç kilo verir?

İlimizde dekara ortalama 80–90 kg olan fındık veriminin, oluşturulan örnek bahçelerimizde 250-300 kg'a kadar çıktığını görmek üreticileri mutlu etti. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, oluşturduğu örnek bahçelerin sayısını il genelinde artırarak üreticilerimizin daha çok kazanmasını sağlamayı amaçlamakta.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ordu.gov.tr

Fındık ağacı kaç senede?

Fındık Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Fındık fidanların gelişimi hızlı olsa da dikim yapıldıktan 7-8 sene sonra ağaç tam verime geçer. Yani yeni dikilen fındık fidanları ağaç odunsu gövdeye ulaşana kadar meyve vermez. Ağacın dikilmesinden 2 ila 5 yıl sonra ilk fındık üretiminin olması beklenmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: e-fidancim.com

Fındık ağacının bakımı nasıl yapılır?

Fındık ağacı bakımında sıcaklık çok önemlidir. Genel sıcaklığın en fazla 36 - 38 derece olması gerekir. Fazla sulama isteyen bir ağaç olmamasına rağmen özellikle Haziran ve Temmuz aylarında nem oranlarının dengelenmesi için sulaması yapılmalıdır. Bakımlarında çapalama ve gübreleme ise oldukça önemlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Fındık ağacı budanır mı?

Fındıkta budama, dikim budamasıyla başlar; sırasıyla şekil budaması, verim budaması ve gençleştirme budamasıyla devam eder. Dikim budamasında yaralı kökün ucu ve saçak kök uçları kesilir. Fidanın boyu ise yaklaşık 40-50 cm. yukarıdan, sağlam bir göz üzerinden kesilerek fidanın dikimi yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trabzon.tarimorman.gov.tr

Fındığa hangi ayda hangi gübre atılır?

Fındık bahçelerinde kışlık gübreleme; Kasım ve Şubat ayları arasında fosforlu, potaslı gübreler, çiftlik gübresi ve kireç verilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: samsun.tarimorman.gov.tr

Fındık dondan nasıl korunur?

Yağmurlama sulama sistemiyle sulama yapılır. Su donarken çevresine ısı vererek toprak yüzeyinde sıcaklığın düşmesini önler. Don olacağı beklenen gecelerden önce bahçeler sulanır. Toprağın üzeri hasır, plastik örtü malzemeleri ile örtülerek ısı kaybı önlenebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Fındık fidanına hangi gübre atılır?

Bitkiler için çeşitli gübreler kullanılırken, fındık için en iyi gübrelerden birisi şüphesiz azotlu gübredir. Azotlu gübrenin verilmesi için en uygun zaman Mart ayıdır. Tabi ki bu uygulama yapılırken Azotlu gübrenin sadece yarısı Mart ayında verilmelidir. Azotlu gübrenin kalan kısmı Haziran ayında verilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gubrekapimda.com

Fındık için en iyi gübre hangisi?

FINDIKTA YÜKSEK RANDIMAN VE BOL VERİM İÇİN ÇOTANAK FERTİL

Ayrıca konuyla ilgili Fındık Araştırma Enstitüsü uzmanlarının görüşleri de alınarak “20.12.15+2(MgO)+B+Zn” desenli Çotanak Fertil gübresi formüle edildi. GÜBRETAŞ'ın uzman ziraat mühendisleri, Çotanak Fertil gübresinin toprağa karıştırılmasını tavsiye ediyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gubretas.com.tr

Fındık dikerken nelere dikkat edilmeli?

– Dikilecek Fidanların Seçilmesi;

Dikilecek fidanların; gövdeleri düzgün, 0,5 – 1,5 cm arası kalınlıkta, 70 – 100 cm boylarında ve göz sayısının yeterli(en az 3-4), 1-2 yaşında, bol ve bağımsız köklü olması gerekmektedir. Bahçe tesis edilirken her 10 ocakta bir ana çeşidimize uygun tozlayıcı çeşit dikilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: girefindik.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT