Adım: Kaseler, fırın tepsisine yerleştirilir ve tepsiye yaklaşık bir parmak kalınlığında sıcak su doldurulur. Tepsiye sıcak su doldurulmasının nedeni, sütlaç yüzeyinin çatlamasını önlemektir.
Su sayesinde fırının nemi korunacak ve sütlacınız çok sert bir kıvamda olmayacak, eşit bir şekilde kızaracaktır. Ayrıca sütlacın yeniden kaynaması ve taşması da su sayesinde engellenmiş olacaktır. Üzerine yumurta sürmeden sütlaçlarınızı bu şekilde kızartabilirsiniz.
Fırını çalıştırıp 200 derece pişirmek zaten kıvamlı olan sütlacın daha çok koyulaşmasına sonrasında da pilav gibi bir hal almasına neden olabilir. Benim tavsiyem fırınınızın tamamını ısıtmak yerine ızgarasını kullanmanız. Alt üst çalışan bir fırınınız varsa sadece üstünü açmanız.
Sütlaç yaparken pirinci önden uzun uzun yıkamayın. Bir sudan geçirin ya da hiç geçirmeden tencereye aktarın. Eğer çok fazla yıkarsanız pirincin kendi nişastası gidecektir ve tatlıyı yaparken kıvamının koyulaşmamasına neden olacaktır.
Sütlaç cıvık oldu diye endişe etmeyin fırında da pişiyor tam kıvamında oluyor. Fırında önce kabarıyor sonra kızarmaya başlıyor. Pişen sütlacı tepsiden alıp önce dışarda soğuyana dek bekletelim sonra buzdolabına koyalım.
İlgili 18 soru bulundu
Evde sütlaç yapımı sırasında yapılan en büyük hatalardan biri pirinci yıkamaktır. Sütlaç yaparken pirinci önceden uzun süre yıkamayın. Bir sudan geçirin ya da hiç sudan geçirmeden tencereye aktarın. Eğer çok fazla yıkarsanız pirincin kendi nişastası gidecek ve tatlıyı yaparken kıvamının koyulaşmamasına neden olacaktır.
Sütlaç kaselerini, derin bir fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Kapların yarısına gelecek kadar soğuk suyu, sütlaçlara değdirmeden tepsiye dökün. Fırına verdiğiniz sütlaçları, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 12-15 dakika kadar pişirin.
Önce Su, Sonra Pirinç
Eğer bunun aksine tencereye önce pirinçleri alıp daha sonra üzerine su eklerseniz sütlacın istenen lezzeti yakalaması zorlaşacaktır. Dolayısıyla tencereye önce suyu ilave edin ve güzelce kaynatın. Eğer kaynadığından eminseniz ardından tencereye pirinçlerinizi ekleyebilirsiniz.
Faydalı Bilgiler: En İyi Sütlaç Hangi Pirinçle Yapılır? Sütlaç yaparken en iyi sonucu almak için püf noktası olarak kırık pirinç kullanılır. Bunun nedeni hem pirinçler daha çabuk piştiği için hem de nişastasını çabuk saldığı için tercih edilir. Eğer evinizde kırık pirinç yoksa klasik pirinç de kullanabilirsiniz.
Sütlaç yaparken pirinci önce su, sonra sütle pişirmelisiniz. Sütü eklemeden önce pirinçlerin suyu iyice çektiğine de emin olmalısınız. Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da sütün soğuk olması. Sütlacın kıvamının iyi olması için soğuk sütten şaşmayın.
Sütlacın kıvamı hafif sulu ve yumuşak dokulu olmalı subyesi fazla olan sütlaçlarda sütün tadı ve aromasından çok nişastanın tadı baskın gelmektedir.
Kaseleri tepsiye yerleştirin.tepsiye kaselerin yarısına gelecek kadar kenarından soğuk su ekleyin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında (üst ayarda) üst rafta üzeri kızarıncaya kadar bekletin. Fırından alırken dikkatlice alın tepsideki su elinize ve sütlaç kaselerine dökülmesin.
Pirinçlerin diri kalmadan iyice yumuşaması için kısık ateşte pişirilmesi gerekir. Bu tarifte güveç veya porsiyonluk fırın kapları kullanabilirsiniz. Kapların yarısına gelecek kadar su doldurduğunuz tepsiyi fırına verebilirsiniz. Fırının sadece üst kısmını çalıştırarak sütlaçları 5-10 dakika içinde kızartabilirsiniz.
Pirinçler haşlandıktan sonra içerisine sütü ilave ediyoruz. Daha sonra şekerini ekleyip iyice karıştırıyoruz. 2 yemek kaşığı unu ayrı bir kapta içerisine su ekleyip topaklanmayacak biçimde güzelce çırpıyoruz ve karışımımızın içine ilave ediyoruz.
Fırınızı ısıtmaya başlarken içi su dolu, ısıya dayanıklı bir kap koyduğunuzda o nem dengesi sağlanmış oluyor, ekmeğinizin içerisi yumuşacık pişiyor. Dışı da çıtır çıtır kalıyor. Bu sayede o hep hayalinizi kurduğunuz ekmekleri evlerinizde pişirebilirsiniz.
Çok basit aslında bunun nedeni. Hem daha çabuk pişsin hem de nişastasını çabuk salsın diye. Bütün pirinç kullandığınızda pişme süresi uzar ve bu sürede süt buharlaşır, bu da sütlacın kıvamını ayarlayamamanıza neden olur.
Daha kısa sürede sütlaç yapmak isterseniz ayrı bir kaseye süt alıp, içerisine pirinç unu ilave edip karıştırın. Kaynamakta olan sütlaçtan bir kepçe kadar pirinç unlu karışıma ekleyip ısı dengesi oluşturun. Sonrasında da kaynamakta olan karışıma dökün.
Sütlaçların üzeri nasıl buruşuk oluyor diye soranlar oluyor. Kaselere koyup soğuduktan sonra üzerine streç film geçirin. Buzdolabına o şekilde kaldırın. Ertesi gün sütlaçların üzeri buruş buruş olacaktır.
Nişastasız Fırın Sütlaç Tarifinin Püf Noktası
Pirinç doğal nişasta içerdiğinden ek olarak nişasta eklemeye gerek duymuyorum. Üzerinin yanıklığı için ek bir malzeme kullanmanıza gerek yok. Fırınlanmış fındıklar ayrı bir aroma ve lezzet katar.
Sütlaca tuz, sütlacın tadını dengelemek için (eser miktarda) atılır. Nişasta kullanımadan yapılan sütlaca tuz ilave edilmezse, sütlacın tadı dengesiz olur. Çoğu damak bu tat dengesizliğini fark eder.
2-3 saat dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenmenin ardından kepçeyle pirinçleri fazla ezmeden karıştırarak kaselere eşit miktarda paylaştırıyoruz. Ilıdıktan sonra dolaba kaldırıp bir gece dinlendirirsek daha lezzetli olacaktır.
Süt kaynadıktan sonra sütlacı ocakta iyice kıvamlı olarak 40-45 dakika kadar pişiriyorum fırının ızgara bölümünü yakıp sütlaçları fırına veriyorum.
Pirinç pişinceye kadar sütle pişirilir. İçine sütle karıştırılmış nişasta, vanilya ve şeker eklenir. 5-6 dakika kaynatılır ve kaselere dökülür. Servis yapılmadan üzerine tarçın eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri