Peki neden buz kullanılır? Çünkü hamurun karıştırma sürecinde, karıştırma aracından kaynaklı bir sürtünme söz konusudur. Oysaki hamurun soğuk tutulması gerekir. Hamur soğuk tutulduğunda maya kademeli olarak mayalanır.
Ekmek, çörek ve benzerinin pişirilmesinde kullanılan hamur yoğurma sürecinde ısınır. Bu nedenle hamura eklenen suyun, hamuru, ikincil laktik, butirik ve nem fermentasyonunu önlemek için yoğurma makinasından çıkartırken yaklaşık 22 ila 25°C arasında bir sıcaklıkta tutmak için soğutulması gerekir.
"BUZ, HAMURU SOĞUK TUTMASI İÇİN KATILIYOR"
Hamurun canlı olması ve hamuru sıcaktan korumak için buz katıyoruz. Hamur az kabardığı zaman hamurun içinin daha sağlam olması için ekmek hamuru yoğrulduğu sırada buz ilave ediyoruz. Bu sıcaklarda buz katmazsak hamuru soğuk tutmazsak hamur kendiliğinden çöker iyi ekmek çıkmaz.
İlk olarak hazırlayacağınız hamurun büyüklüğüne uygun olarak belirlediğiniz miktarda unu, kullanmış olduğunuz unun etkisine göre %60 ya da %65 oranında soğuk su ile birlikte kazanın içerisine ilave etmelisiniz. Ardından hamurunuzu yaklaşık yarım saat ya da 45 dakika boyunca kazanın içerisinde yoğurabilirsiniz.
Süt, su gibi malzemelerin aşırı soğuk ya da çok sıcak bir şekilde eklenmesi mayanın yapısını bozabiliyor. Bu durum hamurun kabarmasına hatta kabarmadan sönmesine neden oluyor.
İlgili 19 soru bulundu
Maya mantarı bağırsaklarda çoğaldıkları zaman sindirim sisteminin bozulmasına neden olur. Bu sorunda bağırsaklarda gereken gıdaların normal emilmemesine yol açıyor. Bu da vücudun bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Daha sonra metabolizmanın bozulmasına ve artan kilolara sebep olmaktadır.
Yumuşak poğaça mayalı olarak hazırlanacaksa, mayanın fermente olması için sıvı maddelerin oda sıcaklığında olmasına özen göstermelisiniz. Çok soğuk kullanılan sıvı yağ, süt ya da yoğurt hamurun sert olmasına neden olabilir. Bu durum yumurta için de geçerlidir.
Örneğin; Ekmek katkı maddesinde bulunan, alfa amilaz enzimi ki; unun içinde doğal olarak vardır. Alfa Amilaz enzimi unda bulunan bir kısım zedelenmiş nişastayı şekere dönüştürür ve hamurun mayalanma süresini kısaltır. Oluşan şeker, maya tarafından tüketilir ve bu esnada karbondioksit gazı açığa çıkar.
Ekmek hamurunuzun içerisinde ılık süt, ılık su kullanmak ekmeğinizin yumuşacık olmasına etki eden malzemelerin başında geliyor. Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri.
Buz, gözeneklerinizi büzüştürür ve kırışıklıkları gererek yüzünüze daha canlı bir görünüm kazandırır. Aynı zamanda kan akışını düzenler ve sivilce oluşumunu engellemeye yardımcıdır. Eğer gözleriniz geceden kalmaysa buz kalıbının içine yeşil çay koyun ve dondurun.
Buz uygulaması, akut yumuşak doku yaralanmaları ve ortopedi ameliyatları sonrası sıklıkla önerdiğimiz bir tedavi yöntemidir. Soğuk uygulanan bölgede ağrı, ödem ve inflamasyon azalır. İncinme, sakatlanma sonrası ilk 48-72 saat içerisinde yapılması halinde etkinliği daha yüksek olur.
Buz masajı kırışıklıkları azaltır ve yeni kırışıklıkların oluşmasını engeller. Nemlendirici kullandıktan sonra buz masajı yapmak, cildin hızlı bir şekilde canlanmasını sağlar. Sabah kalktığınızda buzu yüzünüze uygulayın, soğukluk kan dolaşımını artıracak ve cildinize renk getirecektir.
Kabaran, hacimli ve dokusu güzel ürünler elde etmek için
Eğer doğru ısıda pişirmeye başlamazsanız, ürünler reaksiyona geç gireceğinden hali hazırda ürününüz bir miktar pişmiş olacak ve kabarmayacak. Bu durumda tıkız, kuru ve hacimsiz ürünler elde edeceksiniz.
Isıtıldığında kuru ve sert bir hale gelen pirinç ya da buldur pilavı gibi yiyecekleri mikrodalga fırında ısırmayı tercih ediyorsanız mikrodalga fırına koymadan önce üzerine bir tane buz küpü koyun. Böylece pilavınız kurumadan, ilk yapıldığı lezzetine en yakın şekilde çıksın mikrodalgadan, size de afiyetle yemek düşsün.
Buz Çözme/Soğutma özelliğinde buz çözme esnasında herhangi bir ısıtıcı çalışmaz. Sadece fanın çalışması ile fırın içerisinde hava dolaşımı sağlanır. Dondurulmuş ürünler, oda sıcaklığında çözülür ya da pişmiş yiyeceklerin soğuması sağlanır.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Su, tuz ve maya katılan un hamur haline getirilir. Hamur yumuşak, esnek ve pürüzsüz hale gelene kadar yaklaşık 15 dakika kadar yoğurulur. Yoğurma süresi ne az ne çok olmalıdır. Hamur en katı durumuna ulaştığı zaman yeterince yoğurulmuş demektir.
Maya hamurlara çok daha yumuşacık bir kıvam verir. Maya olarak da yaş maya veya kuru maya kullanabilirsiniz.
Ekmeği bıçakla kesmenin de bir sakıncası yoktur. Allah`ın nimeti olması bakımından, ekmekle mesela kabak arasında bir fark yoktur. Nimetler, daha doğrusu gıdalar arasında ekmegin zihinlerde ayrı bir yerinin olması, özellikle ekmeğin ana gıda maddesi olduğundan kaynaklanmaktadır.
Avrupa Birliği Ülkeleri, Amerika, Kanada ve tabii Türkiye'de fırınlar, maalesef insan saçından üretilen L-cyctein katılmış un kullanmaktadır. Hâlbuki Endonezya'da sentetik malzemeden üretim yapılmakta. Müslümanlar için insan saçından yapılan katkı maddesi kesin olarak haramdır ve uzak durulması gereken bir şeydir…
Ekmek hamuru fırına girip pişmeye başladığında içeriğindeki maya kaynaklı bir karbondioksit çıkışı olur. Bu gaz çıkışı, ekmeğin zayıf bulduğu çeşitli yerlerinde minik patlamalara ve delikler açılmasına yol açabilir. Ekmeğin üzerini kesmek, bu patlamaların önüne geçmenin en kolay yoludur.
Toz şeker koyun:
Mayanın aktifleşmesini sağlayan toz şeker, poğaçaların yumuşak olmasını sağlayan malzemelerden biridir. Eğer tarifte, bir tutam şeker ekleyin diyorsa, bu adımı kesinlikle es geçmeyin. 1 çay kaşığı toz şekerin, poğaçanız için ne kadar etkili olduğunu görebilirsiniz.
Süt ya da su gibi malzemeleri belirli bir sıcaklığa getirmek için termometre kullanmak hamur kıvamı için önemlidir. Mayalı yumuşak poğaça hazırlarken fırını önceden ısıtmak poğaçaların güzel bir şekilde pişmesini sağlar. Soğuk fırına giren poğaçalar kabarıklığını kaybedip, sertleşebilir.
ÜZERİ İYİ KIZARMIŞ POĞAÇALAR İÇİN
Böyle bir durumda pekmez hemen koyulaşıp kızarır ama poğaçalarınız pişene kadar üzerleri yanık gibi olur. Pekmez yoksa bir çimdik şeker de iş görebilir. Ama kesinlikle pekmezi tercih edin diyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri