Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Fazla çalışmayı nereye şikayet edebilirim?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Fazla çalışmayı nereye şikayet edebilirim?

Sosyal Güvenlik KurumuÇalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi "ALO 170"

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkiye.gov.tr

Çalıştığım yeri nasıl şikayet edebilirim?

Alo 170'e şikayet

En kolay ve etkili şikayet kanalıdır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren bu hattı arayan işçinin ilettiği şikayet kayıt altına alınır. Bilgi edinme kanunu ve ilgili mevzuatlarda belirlenen asgari şartları taşıyan talepler incelenir. Deneme süresi zorunlu mu?

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mustafabaysal.com

Zorla mesai nereye şikayet edilir?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İletişim Merkezi 'ALO 170' çağrı merkezi hattına, gelen çağrıların yaklaşık 11 milyonu işleme alınırken dönüşürken, bunların da %90'i ilk görüşmede çözüme kavuşturuldu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eforosgb.com

Bir işçi 45 saatten fazla çalışırsa ne olur?

Fazla Çalışma

Haftalık ortalama çalışma süresi 45 saat olarak belirlendiği veya 45 saat altında belirlendiği iş sözleşmelerinde ise 45 saati aşan çalışmalarda işçiye çalıştığı her saatin ücretinin, normal ücretinin yüzde 50 zamlı olarak ödenmesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozdogruhukuk.com

Fazla mesai nasıl ispat edilir?

Bordroda fazla çalışma bölümünün boş olması ya da bordronun imza taşımaması halinde işçi fazla çalışma yaptığını her türlü delille ispat edebilir. Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları, delil niteliğindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismatoplum.org

Alo 170'e yapılan şikayetlerde işçi ismi gizli tutulur mu?

İlgili 19 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Fazla çalışmayı kim ispat eder?

İşçi-işveren uyuşmazlıklarında (davalarda) fazla çalışma ücreti sıklıkla gündeme gelmektedir. Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi, bu iddiasını ispatla yükümlüdür. İşçi fazla çalışma ücretine hak kazandığını tanık, yazılı belge gibi delillerle ispatlayabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pkfistanbul.com

Fazla mesai yapmak istemeyen işçi ne yapmalı?

Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapmak istemeyen işçi verdiği onayı otuz gün önceden işverene yazılı olarak bildirimde bulunmak kaydıyla geri alabilir.” hükmüne yer verilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ezgiesnikgunay.av.tr

Iş yükü artan işçi ne yapmalı?

Ancak tek taraflı olarak değişikliğe gidip çalışma koşullarının ağırlaştırılması İş Kanunu'na göre haklı fesih nedeni oluşturur. Durumun çalışana yazılı olarak bildirilerek, onayının alınması gerekir. İşçi kabul etmezse iş sözleşmesi feshedilebilir. Bu durumda çalışan dava açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahaber.com.tr

1 günde en fazla kaç saat çalışılır?

Günlük azami çalışma süresi ne kadardır? Fazla çalışma süresinin haftalık 45 saat olarak hesaplanmasının istisnalarından biri günlük azami çalışma süreleridir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mustafaozdemirhukuk.com

1 saat fazla mesai ücreti ne kadar?

4857 Sayılı İş Kanunu 41. Madde'de fazla çalışma koşulları şu şekilde belirtilir: “Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: multinet.com.tr

İşçi fazla mesai yapmak zorunda mı?

İşçi fazla çalışma yapmak zorunda değildir. Dilerse fazla çalışma onay formunu imzalamayarak ya da onay vermeyerek fazla mesai yapmaktan kaçınabilir. Uygulamada iş sözleşmelerinde “İşçi işverenin talep ettiği hallerde fazla mesai yapmayı kabul eder.” şeklinde maddelere yer verilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

8 saatten fazla çalıştırmanın cezası nedir?

Zorla mesai yaptırma cezası

Bu idari para cezaları İş Kanunu'nun 98 ila 107'nci maddeleri arasında sayılmıştır. İş Kanunu'nun 102'nci maddesine göre; fazla saatlerde yapılacak çalışmalar için işçinin onayını almayan işveren hakkında her işçi için 2022 yılında 755,00 TL idari para cezası uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mustafabaysal.com

Ayda kaç saat mesai zorunludur?

İşçilerin aylık fazla mesai sınırı hakkında bir kural olmasa da, bir işçi günlük en fazla 11 saat ve haftanın 6 günü çalıştırılabilir. Yani bir işçi haftada 66 saat çalıştırılabilir ve böylece 21 saat fazla mesai yapabilir. Bu formülü aylık bazda hesaplarsak, bir çalışan 90 – 100 saat civarında fazla mesai yapabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avansas.com

Cimere özel sektör şikayet edilir mi?

CİMER, devlet kurumları ile ilgili şikayetlerin yapıldığı bir platform, siz ise özel sektörde çalışıyorsunuz. Bu şikayetinizi ya işyerinizin bağlı olduğu SGK İlçe müdürlüğüne yapacaksınız - ancak isminiz deşifre olabilir ve işvereniniz şikayet ettiğiniz için haksız yere sizi işten çıkarabilir ne yazık ki.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aylinbelizyildirim.av.tr

Çalıştığım yer paramı vermedi ne yapmalıyım?

Maaşı Ödenmeyen İşçinin İşverene İhtarname Göndermesi ve Arabulucuya Başvurması Maaşı ödenmeyen işçinin istifa etsin veya etmesin önce işverene alacağının ödenmesi yönünde bir ihtarname gönderebilir. Bu ihtarname sonucunda maaşın ödenmemesi halinde ücret alacağı için dava açılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Işyeri Cimere şikayet Nasıl Yapılır?

Bu yollar şunlardır:
  1. cimer.gov.tr adlı web adresinden,
  2. turkiye.gov.tr adresinden,
  3. ALO 150 numaralı telefon hattını kullanarak,
  4. İletişim Başkanlığına mektup veya faks göndererek.
  5. Cumhurbaşkanlığı, bakanlık, valilik ve kaymakamlıklarda bulunan halkla ilişkiler bölümüne şahsen başvuru yaparak şikâyette bulunabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Yemek molası çalışma süresinden sayılır mı?

Ara dinlenmesi süreleri çalışma süresinden sayılmaz. Örneğin; sabah 08:00'de çalışmaya başlayan, saat 17:00'de çalışmayı bırakan ve gün içinde bir saat yemek molası ve iki kez on beşer dakika çay molası kullanan bir işçinin günlük çalışma süresi 9 saat değil, 7.5 saattir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mefamusavirlik.com.tr

Özel sektörde günde kaç saat çalışılır?

Türkiye'de 4857 sayılı çalışma kanununun 63'üncü maddesine göre, haftalık çalışma süresi 45 saat. Buna göre, haftanın beş günü çalışılan bir iş yerinde, mesai günde dokuz saatten fazla olamıyor. Mola süreleri de düşüldüğünde günlük çalışma süresinin yedi buçuk saatten fazla olamayacağı hesap ediliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Özel sektörde kaç saat çalışılır?

4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin son fıkrası hükmü saklıdır. Haftalık Normal Çalışma Süresi Madde 4 —Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

İşçi hangi durumlarda işten çıkarılır?

İşçinin sözleşmesini haklı olarak sonlandırabileceği haller, İş Kanunu'muzun 24. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre işçi; sağlık sebepleri nedeniyle, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyamayan hallerde ve son olarak zorlayıcı sebeplerin olması halinde iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

İşveren işçiye her işi yaptırabilir mi?

Keza işçinin yaptığı işin niteliğindeki değişiklik de işçi açısından iş şartlarından esaslı değişik olarak kabul edilmektedir. Ancak, işveren yönetim hakkı kapsamında, acil ve arızi durumlarda işçiyi görev tanımı dışında çalıştırabileceği gibi fazla çalışma da yaptırabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: legal.com.tr

Bir işçi istediği zaman işi bırakabilir mi?

İşçinin Deneme Süresi Sonrası İşten Ayrılması / Çıkarılması

Kural olan açıkça fesih yoksa sözleşme hükümlerinin devam etmesidir. Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim sürelerine uymaksızın ve tazminatsız feshedebilir. Deneme süresinden sonraki fesihlerse kural olarak derhal ve tazminatsız gerçekleşmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugsanyilmaz.av.tr

Fazla mesai vermeyen işveren nereye şikayet edilir?

Bu ay ALO 170'e gelen çağrı. Bu yıl ALO 170'e gelen çağrı. Alo170 Çağrı Merkezine yurtdışından ulaşmak için, +90216 170 1 122 numarasını arayabilirsiniz...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alo170.gov.tr

Mesaiye kalmamak suç mu?

Fazla çalışmaya kalmamak, işverene geçerli nedenle iş sözleşmesinin feshedilmesi hakkını doğurabilir. İşçi işveren 30 günde işveren bildirdikten sonra işveren işçiyi fazla mesai zorlaması durumda işçi İş kanunu 24. Maddesi gereğince kıdem tazminatı hak kazanır .

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.ogghaklari.com

Mesaiye kalmayan işçi tazminat alabilir mi?

Onayı Olmadan Fazla Mesaiye Zorlanan İşçi İşten Ayrılıp Tazminat İsteyebilir., Yargıtay Kararlarına Göre Haklı Fesih Nedenleri), Yargıtayın bu konudaki bir başka kararına göreyse işçinin kabul ettiği yani onay verdiği halde fazla mesaiye kalmaması işveren açısından haklı fesih sebebi oluşturmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: isvesosyalguvenlik.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT