Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Fazla çalışmayı kim ispat eder?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Fazla çalışmayı kim ispat eder?

İşçi-işveren uyuşmazlıklarında (davalarda) fazla çalışma ücreti sıklıkla gündeme gelmektedir. Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi, bu iddiasını ispatla yükümlüdür. İşçi fazla çalışma ücretine hak kazandığını tanık, yazılı belge gibi delillerle ispatlayabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pkfistanbul.com

Fazla çalışma ücreti nasıl ispatlanır?

Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların, tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Fazla mesaiyi kim kanıtlar?

Bu iki kanundaki düzenlemeler ışığında fazla çalışmanın ispatı işçi tarafından yapılması gerektiği anlaşılmaktadır. Fazla çalışma diğer adıyla fazla mesai yaptığını iddia eden işçinin bunu ispatla yükümlü olduğunu söylemiştik. Buna karşılık işveren ise fazla çalışma ücretinin ödendiğini ispat etmesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

Fazla mesai tanıkla ispat edilir mi?

ÖZETİ: Fazla çalışmanın yazılı delil ya da tanıkla ispatı imkan dahilindedir. İşyerinde çalışma düzenini bilmeyen ve bilmesi mümkün olmayan tanıkların anlatımlarına değer verilemez. Fazla çalışmanın belirlenmesinde 4857 sayılı İş Kanunu'nun 68. maddesi uyarınca ara dinlenme sürelerinin dikkate alınması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismatoplum.org

Puantaj kayıtları yazılı delil midir?

Yazılı imzalı puantaj varsa veya imzasız olsa bile taraflar arasında ihtilafsız olarak gerçeği yansıtıyorsa bunun aksi ancak yazılı belge ile ispatlanabilir. Puantajlar varken tanıkla sonuca gidilmesi mümkün değildir. Yazılı belgenin olmadığı durumda tanıkla sonuca gitmek mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

İşçilik Alacaklarında Fazla Çalışmanın İspatı - Av. Ahmet EVCİMEN

İlgili 36 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Bordro hilesi nasıl ispatlanır?

İşçinin İmzası Bulunan ve İhtirazi Kayıt İleri Sürülmemiş Ücret Bordrolarının İspat Gücü İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Sahte olduğu ispat edilmemiş ücret bordrosunda yazılı hususların aksi, ancak yazılı deliller ile ispat edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: unalhukukburosu.com.tr

Puantaj defterini kim tutar?

Kullanım kolaylığı: Puantaj defteri, genellikle bir defter şeklinde fiziksel bir nesnedir ve çalışanların çalışma süreleri puantör tarafından günlük şekilde kaydedilir. Puantaj cetveli ise genellikle puantaja özel bir yazılım tarafından veya bir excel dosyası olarak tutulan dijital tablodur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kolayik.com

İşveren zorla fazla mesai yaptırabilir mi?

İşçinin haftalık çalışma saati İş Kanunumuz ile 45 saat olarak belirlenmiştir. İşveren işçinin haftalık 45 saatten fazla mesaiye kalmasını istiyor ise işçinin fazla mesai yapma konusunda yazılı muvafakatini almalıdır. Aksi halde işçi mesaiye kalmak istemediğinde işveren işçiyi mesaiye kalma konusunda zorlayamayacaktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ezgiesnikgunay.av.tr

Fazla mesai davası ne kadar sürer?

Fazla mesai davası ne kadar sürer sorusunun en basit cevabı takriben bir (1) sene olduğudur. Fakat genel olarak yargılama süjelerinin ve mahkemenin yoğunluğuna göre bu süre daha da uzayabilir. Bu süreye dosyanın temyiz ve istinaf aşamasında geçirdiği süreye eklenmelidir. Bu süre de takriben bir yıldır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ocalhukuk.com

İş mahkemede tanıklar dinlendikten sonra ne olur?

İŞ DAVASI İÇİN TANIK BULDUKTAN SONRA

Tanıkların davetiye ile celbi beklenmeden tanıklarla iletişim kurulmalı ve duruşmada hazır edilmelidir. Duruşma öncesi tanıkları bilgilendirmek, duruşma esnasında yaşanabilecek aksiliklerin önüne geçmek için önemlidir. Bilgilendirmekten maksat, tanıkları yönlendirmek değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bozdaghukuk.com

Fazla çalıştığımı nasıl kanıtlarım?

Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları, delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın bu tür yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların dinletmiş oldukları tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismatoplum.org

İşçi çalıştığını nasıl ispat eder?

İSPAT YÜKÜNÜN İŞÇİDE OLDUĞU DURUMLAR

Fazla çalışma yapıldığını, genel, resmi ve bayram tatillerinde çalışıldığını işçinin, karşı iddiayı ve özellikle ücreti ödendiğini ise işverenin kanıtlaması gerekir. İşçi fazla çalışma yaptığını veya tatillerde çalıştığını tanıkla kanıtlayabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilginhukukburosu.com

Yolda geçen süre çalışma süresinden sayılır mı?

4857 sayılı İş Kanunu'nun “Çalışma Süresinden Sayılan Haller” başlıklı 66/1-b maddesi uyarınca: “İşçilerin işveren tarafından işyerlerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmeleri halinde yolda geçen süreler de çalışma süresinden sayılmaktadır.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mgc.com.tr

Fazla çalışma ücreti kaç TL?

Fazla mesai ücretin saatlik ücretin %50 zamlı halidir. Bu yüzden saatlik ücreti 1,5 ile çarpıyoruz. Fazla çalışma olarak çalıştığı süreyi 45 saati aşan süreyi baz alıyoruz. Fazla mesai ücreti; 9 saat x 80 TL = 720 TL'dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: iskanunu.com

8 saatten fazla çalıştırmanın cezası nedir?

Zorla mesai yaptırma cezası

Bu idari para cezaları İş Kanunu'nun 98 ila 107'nci maddeleri arasında sayılmıştır. İş Kanunu'nun 102'nci maddesine göre; fazla saatlerde yapılacak çalışmalar için işçinin onayını almayan işveren hakkında her işçi için 2022 yılında 755,00 TL idari para cezası uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mustafabaysal.com

1 günde en fazla kaç saat çalışılır?

Günlük azami çalışma süresi ne kadardır? Fazla çalışma süresinin haftalık 45 saat olarak hesaplanmasının istisnalarından biri günlük azami çalışma süreleridir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mustafaozdemirhukuk.com

Fazla çalışma saatleri nereye şikayet edilir?

ALO 170 aracılığıyla işyeri tarafından ödenmeyen normal çalışma ücretleri ve fazla mesai ücretleri ile ilgili şikayetler alınmaktadır. İstenen bilgiler; İşyerinin ünvanı, işyerinin açık adres bilgisi, işe giriş-çıkış tarihinizdir. Kayıt dışı istihdam şikayetleri ALO 170 aracılığıyla yapılabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alo170.gov.tr

Fazla mesai ödenmemesi haklı fesih sebebi mi?

4857 sayılı Kanun'un 24/II-e bendinde sözü edilen ücret, geniş anlamda ücret olarak değerlendirilmelidir. İkramiye, prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, fazla mesai, hafta tatili, genel tatil gibi alacakların da ödenmemesi işçiye haklı fesih imkanı verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: maliyepostasi.com

Fazla mesai 1 ayda kaç saati geçemez?

Yıllık fazla mesai saati maksimum 270 saattir. Bu limit, aylık olarak ise 22,5 saate tekabül eder. Bahsedilen sürelerin aşılması, çalışan hakkının ihlâli olarak yorumlanır. Bir çalışan, söz konusu sürelerin üzerinde çalıştırılmaya zorlanırsa haklı fesih nedeni sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: multinet.com.tr

Mesaiye kalmayan işçi işten çıkarılabilir mi?

Yargıtay kararlarına göre, işçi izin vermediği bir fazla çalışma yapmaya zorlanamamakta ve işçinin izninin bulunmadığı fazla çalışmayı yapmadığı gerekçesiyle işveren tarafından iş sözleşmesinin sona erdirilmesi haksız fesih olarak kabul edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: altinokta.org.tr

İşçi fazla mesai yapmak istemezse ne olur?

İşçinin fazla mesai yapmak istememesi halinde ise fazla mesai için verdiği onayı 30 gün öncenden işverene yazılı bildirimde bulunarak geri alabilmesine imkan tanınmıştır. Yani artık işverenler her yıl başında fazla mesai için ayrıca onay almak zorunda değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

Fazla calismak işyerinde suç mudur?

Mevcut durumda yasa dışı fazla çalışma idari ceza kapsamında bulunmuyor. Fazla çalışma halleri, işçiler ile işverenler arasında bir uyuşmazlık olarak görülerek kıdem ve ücret konusunda bir hak ihlali olarak görülüyor ve işverenler bu sürelere ait bedelleri ve mahkemeler hükmederse faiz ödemesi gerçekleşiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Puantaj kayıtları borçlanabilir mi?

EKSİK GÜNÜ PUANTAJ OLANLAR BORÇLANAMAZ KISMİ SÜRELİ OLANLAR BORÇLANIR Emeklilikte eksik günleri tamamlamanın yollarından biri de kısmi süreli, hizmet dökümünde eksik gün kodu "6" eksik günlerin borçlanılmasıdır. "7- puantaj" eksik günü olanlar borçlanamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.linkedin.com

İşçi Puantajını kim yapar?

Puantaj Cetveli Nedir? Puantaj cetveli puantör tarafından ya da elektronik sistemler tarafından tutulan puantaj verilerinin kaydedildiği tabloya verilen isimdir. Puantaj cetveli sayesinde bir aya ait çalışma verileri toplu ve düzenli bir şekilde görülebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: isbasi.com

Puantaj hangi durumlarda yapılır?

İşletmelerde personelin devamlılığının kontrolü puantaj ile yapılır. Doğru bir şekilde tutulmayan puantaj cetveli ek mesai ya da eksik çalışma olarak işletmeye ya da personele olumsuz yansıyabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: logo.com.tr
Önceki makale
Tabanca en fazla kaç metre gider?
Sonraki makale
Eve sigara kokusu siner mi?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT