Pişmiş kek ve pasta çeşitlerini derin dondurucu içerisinde uzun süre gönül rahatlığı ile saklayabilirsiniz. İçindeki malzemelerin önemi olmakla birlikte klasik tarifle yapılmış bir keki dondurucuda 3 ay kadar hiç bozulmadan saklayabilirsiniz.
Öncelikle buzlukta saklanacak olan kekin buzlukta hava almayacak şekilde saklanması önerilir. Bunun için ise hava almayan bir kaba ya da buzdolabı poşetine konularak buzlukta saklanması gerekir. Aksi halde kek buz tutabilir ya da kek çözüldüğünde dahi hafiften buz kokusu gelecektir.
Buzluktan sonra kekin çözülmesi için buzdolabının alt kısmına geçirilmesi ve kendi kendine çözülmeye bırakılması gerekir. Daha sonrasında dolaptan da çıkarılıp oda sıcaklığında biraz daha bekletilip servise hazır hale getirilmesi önerilir.
6. Kek ve pastaları oda sıcaklığında bırakma!
Kekleri 1-2 gün oda sıcaklığında bekletebilirsiniz. Fakat daha uzun süre muhafaza etmek isterseniz, kek dilimlerini tek tek streçleyip buzdolabında 1 hafta saklayabilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Pişmiş kek ve pasta çeşitlerini derin dondurucu içerisinde uzun süre gönül rahatlığı ile saklayabilirsiniz. İçindeki malzemelerin önemi olmakla birlikte klasik tarifle yapılmış bir keki dondurucuda 3 ay kadar hiç bozulmadan saklayabilirsiniz.
Kekinizi pişirip soğuttuktan sonra, kilitli buzdolabı poşetinde veya kapaklı bir kapta 7 güne kadar saklayabilirsiniz. Kekin daha uzun süre taze kalmasını istiyorsanız koyduğunuz kabın içine bir parça parşömen kağıdı serin ve kekinizi bununla kaplayın.
Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmeden kesip servis etmeyin, kendini toparlamasına zaman verin.
bayat kek, çiğnenirken, ağızda çamurlaşmaz. hafif sertleşen yapısı sayesinde, o gereksiz yumuşaklığındaki sıkıcılıktan kurtulmuştur. bayat kekin tadında, ancak birkaç gün bekledikten sonra oluşan hoş bir aroma vardır.
Pişirme işleminden sonra keki oda sıcaklığında dinlendirin. Daha sonra dilimleyin. Keki saklarken yağlı kağıtlara veya buzdolabı poşetlerine doldurun. Hava almayacak şekilde kapattıktan sonra buzdolabında veya buzlukta saklayın.
Taze Kekik Nasıl Saklanır? Taze kekiği keskin kokusunu ve tadını kaybetmeden saklamanın yolu, buzdolabına veya dondurucuya koymaktır. Bunun için taze kekikleri buzdolabı poşetine doldurun ve ağzını bağlayın. Üzerine tarih etiketi yapıştırdıktan sonra dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
Keki yumuşak veya kuru yapan malzemeler elbette süt ve yağ gibi ıslak malzemelerdir. Yumuşak kek yapmanın püf noktaları doğru miktarda yağ kullanmak ve pişirme süresini doğru bir şekilde ayarlamaktır. Yağı az gelen bir kek normalden daha kuru ve sert olur.
Fakat fırında kek pişirirken derece 180 olmalıdır. Bu ısıda keki 30 dakika kadar pişirmeniz gerekmektedir. Ancak yine de 20 dakika kadar sonra kekinizi kontrol edebilirsiniz. Bir kürdanı kekinizin dibine kadar batırıp çıkardığınızda, eğer kek pişmiş ise kürdan tertemiz bir şekilde çıkacaktır.
Eğer klasik bir kek harcı yaptıysanız, harcın içerisine kabartma tozu, soda gibi kabartıcı malzemeler eklemeden, yine üzeri sıkıca kapalı bir şekilde buzdolabında 1-3 saat arası kadar bekletebilirsiniz. Bu süre aralığı kekinizi bekletmek açısından herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir.
Buzluğa da atabilirsiniz. Aralarına yağlı kağıt yerleştirip üst üste koyalım. Buzdolabı poşetine geçirelim hava almayacak şekilde. Düzgün ve kırılmayacak şekilde buzluk bölümünde saklayabilirsiniz.
Şeker ve yumurtanın az çırpılması kabarmasını olumsuz etkilerken şeker erimediği için kekin içindeki şekerin çıtır çıtır ağzınıza gelmesine neden olabilir.
Öncelikle, aksi belirtilmediği sürece fırın mutlaka önceden ısıtılmış olmalıdır. Sıcaklık çok yüksek olursa kekin dışı pişer içi pişmez ve kekiniz çöker. Bu yüzden sıcaklığı düşük tutup, pişmesini sabırlı bir şekilde beklemek gerekir. Mümkünse hiç veya ilk yarım saat asla ve asla fırın kapağını açmamalısınız.
Eğer kekiniz daha çok kabarsın diye kabartma tozunu fazla kullandıysanız, bu durum kekin kısa sürede kabarmasına ve içinin çiğ kalmasına yol açar. Keki orantılı bir şekilde pişirmek için, mutlaka fırını önceden ısıtın. Pişirme işlemi sırasında fırının kapağını açmayın. Kek piştikten sonra, hemen dilimlemeyin.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Tepside Pişen Kekler
Sadece orta kısmı biraz daha fazla kabarır ve çok hafifçe çatlar veya hiç çatlamaz. Bunun nedeni kekin ısıya maruz kalan alanının geniş olması ve ince bir katman halinde olduğu için kek kalıbındaki keklere nazaran daha kısa sürede pişmesidir.
Suyla hazırlanan keklerin bir diğer özelliği de daha uzun süre tazeliklerini koruyabiliyor olmaları. İçerisinde süt ürünleri olmadığı için dayanma süreleri daha da uzun olabiliyor. Kek tariflerinizde su kullanacağınız zaman tarifte belirtilen süt ya da yoğurt miktarı kadar ilave etmenizi öneririz.
Kek yapmaya başlayan herkesin elinin gittiği ilk tariflerin başında gelir yoğurtlu sade kek. Evde süt olmadığı durumlarda ya da daha yumuşacık kıvamlı bir kek yapmak istediğimizde devreye hemen yoğurt girer. Kekinizin iç dokusunu yoğunlaştırır, kıvamını hafif nemli ve pürüzsüz hale getirir.
Ortalama 30 dakika ya da 35 dakika kadar bir pişirme süreleri bulunmaktadır. Pişirme süreleri, yaklaşık olarak 35 dakika ya da 45 dakika pişirilme süreleri bulunmaktadır. Pişme süresinin en erken şekilde 10 dakika sonunda kapak açılabilir.
Kekinizi fırından aldıktan sonra bir tabağın üzerine ters çevirin ve üzerine nemli bir bez koyun. Çıkarır çıkarmaz nemli bir bezin üzerine de koyabilirsiniz. Bu şekilde de rahatlıkla çıkacaktır. Bu işlemi yaparken kenarlardan bir bıçak yardımıyla hafifçe yapışan yerleri ayırmaya da gayret edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri