Eski Türkçe kar “kar” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kar- “(su) akmamak, birikmek, yığılmak” fiili ile eş kökenli olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için kar- maddesine bakınız. "Akıcı olmamak" anlamında Eski Türkçe kar- fiiliyle anlam bağı açık olmakla beraber yapısal ilişki muğlaktır.
Kar kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
karı - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe karı “yaşlı kişi, pir” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karı- “yaşlanmak” fiilinden türetilmiştir. 15. yy başlarına dek "yaşlı (kadın veya erkek)" anlamındayken, bu tarihten sonra "yaşlı kadın" ve "evli kadın" anlamı ağır basar.
Koca kelimesi Arapça kökenli bir sözcük olarak Türkçede yerleşik şekilde kullanılır. Bu doğrultuda 'evli kadının eşi' olarak Türkçe karşılık bulur.
doğrudan kadın kavramını karşılayan katun, hatun, 'avrat (Ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi kelimeler tespit edilmiştir. Türk dönemlerinde hatun, katun olarak aynı anlamda geçmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Erkek kelimesi, Eski Türkçe "hayvan ve insanın eril cinsiyeti" anlamına gelen érkek sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük ise Eski Türkçe ér- "olmak, tam ve bütün olmak, yetişmek" fiilinden Eski Türkçe +ak ekiyle türetilmiştir.
Karımak fiili Eski Türkçede “yaşlanmak” anlamına geliyordu. Bu fiilden türemiş karı sıfatı da önceleri “yaşlı, ihtiyar” demekti, insanlar ve hayvanlar için kullanılıyordu.
Sözlükte zevc kelimesi “çift, çiftin teki, eş, karı” anlamına gelmektedir. Kocadan ayırt edilmesi bakımından evli kadına zevce denilmişse de her ikisi için zevc kelimesinin kullanılması dil bakımından daha fasih bulunmuştur.
Kuran'ı kurallarına uygun şekilde ve güzel bir şekilde okuyan kişilere kâri denir. Tecvid kurallarına uygun okuyan ve aynı zamanda Kuran-ı Kerim'e özel bir makamda okuyan kâriler özel eğitim görürler.
Kar, beyaz, parlak, çoğunlukla altıgen şekilli, buz kristallerinden oluşan bir yağış çeşididir. Buz kristalleri 0 °C altında su buharının yoğunlaşması ile oluşur.
Karı, bir erkeğin evlenmiş olduğu kadının o erkeğe (kocaya) göre alan akrabalık durumu. Türkçede hanım sözcüğü, nadiren de Arapça kökenli zevce sözcüğü aynı anlamda kullanılır.
Karın kelimesinin TDK sözlüğe göre 7 farklı anlamı vardır.
Alkarısı - Türk, Anadolu ve Altay halk inancında lohusa dönemindeki kadınlara ve atlara musallat olduğuna inanılan yaratıktır. Efsanenin temeli Şamanizm'e kadar uzanır.
Aşağılama yok... Kanunda argo var Medeni Kanun'da evlenme ilanı ve akdini düzenleyen 97. madde, "Birbiriyle evlenecek erkek ve kadın" diye başlar. Sakıncalı değil Nazlı Ilıcak, toplantıda, "Erkeğe de herif derseniz, karı kelimesi kalsın" demiş.
Karı Gibi Gülme: sanığın katılana yönelik sarfettiği kabul edilen “karı gibi gülme” şeklindeki sözler nezaket dışı ve kaba söz niteliğinde olup, hakaret suçunun yasal unsurlarını oluşturmadığı kabul edilmelidir (Y4CD-K.2023/577). 47.
Kadınefendi, Osmanlı Devleti'nde padişahın dört adet zevcesine verilen ad. İslamiyet öncesi Türk devletlerinde hakanın eşine verilen katun ya da hatun unvanı 1703 yılında tahta çıkan III. Ahmet'ten itibaren, Farsça kökenli hasekinin yerini almış ve Osmanlı Devleti'nin sonuna kadar kullanılagelmiştir.
Türkiye Türkçesi koca/χoca ile Farsça kaynaklı χodā "efendi, ulu kişi" sözcükleri, 12. yy'dan itibaren Acem ve Türk dil alanlarında eşdeğer olarak kullanılmıştır. Karş. kocaman, kodaman. ḳoca: Senex, vetus [yaşlı adam].
Eş kelimesinin gerçek anlamında; benzer, aynı olan, tıpkısı gibi tanımlamalar yapmamız mümkün. Fakat bizler eş kelimesini karı ve koca için de kullanarak büyük bir yanlışa girmekte ve olumluyu olumsuza çevirmekteyiz. İkiz çocuklara eş diyebiliriz çünkü birbirlerinin aynılar.
“Karı” günümüzde, günlük dilde kaba bir kelime olarak görülüyor. Bir kadına, hanıma “karı” diye hitap etmek, onu tahkir etmek şeklinde yorumlanıyor.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit ayukı kelimesi, 'Eski Türk devletlerinde hükümetin adı,' biçiminde öne çıkar. Devlet ile ilgili yönetim ve kararların alınması ve bu kararların uygulanması noktasında, devlet yetkililerin bulunduğu bakanlar kurulu olarak da bilinir.
Hatun: Devlet yönetiminde Kağan'ın yanında yer alan eşi, “Hatun” olarak adlandırılır ve Hakan sefere çıktığında ülke “Hatun” tarafından yönetilir, elçiler “Hatun” tarafından kabul edilir. Bu anlayış, Türk kültüründe kadına verilen değeri göstermesi bakımından da önemli bir anlayıştır.
54- Urungu: Savaşçı demektir ve askerî unvandır.
Ertuğ: Savaşçı demektir. Ertuğrul: Dürüst ve güçlü kişi demektir.
Tomris: Savaşçı Türk kadın hükümdarının ismidir ve savaşçı, cesur kadın anlamına denk gelir.
kadın sözcüğünün argosal söyleyiş biçimi. evli kadına kocasının hitabı olmasından * ziyade hakaret amaçlı olduğundan, kullanım alanı sınırlıdır. kocanın eşi. medeni kanunda da bu evli bayanları belirtmek için bu kelime kullanılır..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri