Pişmiş tavuk buzdolabında 3 gün kadar bozulmadan durabilir. Bu süre 5 güne kadar çıkabilir. Ancak gıda zehirlenmesi yaşanmaması için dikkat etmekte fayda vardır. Pişmiş tavuğu buzlukta saklamak ise daha garanti olmaktadır.
Pişmiş tavuk (0-4 derece) buzdolabında 48 saat bekletilebilir. Bu süre içinde de tüketmenizi öneriyoruz.
a) Buzdolabında saklama:
Pişmiş et yemekleri diğer pişmiş yemekler gibi buzdolabının üst veya orta raflarında saklanmalıdır. Etlerin buzdolabında güvenli saklama süreleri; büyük parçalı pişmiş tavuk yemekleri için 3 gündür.
1- TAVUK. Tavuk, en fazla buzdolabında saklanan yiyeceklerdendir, çünkü çabuk bozulmaz ve ısıtıldığında da tadını korumaktadır. Ama tavuk aslında ya taze pişmiş ya da soğuk olarak tüketilmelidir. Tavuğu tekrar ısıtmak, protein kompozisyonunun değişmesine dolayısı ile de düzgünce sindirilememesine sebep olmaktadır.
Buzdolabında saklanan çiğ tavuk 1 veya 2 gün içinde tüketilmelidir, pişmiş tavuk ise 3-4 gün bozulmadan durabilir. Buzlukta saklanan pişmiş tavuk 4 ay boyunca güvenle yenecek halde durabilirken çiğ tavuk 1 yıla kadar dayanabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Taze çiğ tavuk pembe, etimsi bir renge sahip olur. Bozuldukça rengi solar. Eğer tavuğun rengi matlaşmaya başladıysa bozulmadan bir an önce pişirmelisiniz. Eğer tavuk etinin rengi gri renge büründüyse artık et bozulmuş demektir, kullanmamalısınız.
Bozulmuş tavuk Campylobacter, Salmonella gibi patojenik bakteriler nedeniyle gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Gıda zehirlenmesi, yüksek ateş, titreme, mide bulantısı, kusma, ishal, kanlı dışkı ve dehidrasyon gibi semptomlara ve hatta ölüme neden olabilir.
Pişmiş tavuk buzdolabında 3 gün kadar bozulmadan durabilir. Bu süre 5 güne kadar çıkabilir. Ancak gıda zehirlenmesi yaşanmaması için dikkat etmekte fayda vardır. Pişmiş tavuğu buzlukta saklamak ise daha garanti olmaktadır.
Tavuk zehirlenmesi, tavuk tüketiminden 1-24 saat sonra görülebilir. Ancak yaygın olarak ilk 2-3 saat içinde belirtiler görülmeye başlar.
Eğer pişirilen tavuğun rengi beyazdan griye doğru değişmeye başladıysa onu yemek güvenli değildir. Küf çürümüş, kokuşmuş, bozulmuş tavuğun en bariz göstergelerinden biridir. Eğer tavuğun üzerinde siyah veya beyaz tüycükler ya da herhangi bir canlı organizma gelişimi beliriyorsa o tavuk acilen atılmalıdır.
Eğer tavuktan zehirlendiğinizi düşünüyorsanız hiçbir doğal çözüm aramakla vakit kaybetmeden doğrudan doktorunuza danışmalı, hemen midenizi rahatlatacak ve doktorunuzun sizin için uygun gördüğü tedavinin uygulanmasını sağlamalısınız, aman dikkat.
Eğer pişirdiğiniz tavuğu o gün tüketmeyecek ya da kalanını saklamak istiyorsanız bunun içinde belirli bir süre mevcut. Pişmiş tavuk (0-4) derecede 2 güne kadar saklanabilir. Önerilen sürecin dışına çıkmamaya çalışın, bu sağlığınız için en doğru olanıdır.
Lezzetli yemeklerin ilk tercihi: Tavuk
İkinci kez ısıtılan tavuğun protein kompozisyonu değişir ve sindirim sıkıntılarına sebep olur. Soğuk yiyemem, ille de ısıtacağım diyenlerdenseniz mutlaka her bölümün eşit ısıya ulaştığına emin olun ve kesinlikle üzerinde duman tutacak kadar ısıtmayın.
Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'na (USDA) göre taze alınmış çiğ tavuk buzdolabında uygun şartlarda muhafaza edildiği takdirde en fazla 1-2 gün tutulabilir. Pişmiş tavuk 3-4 gün saklanabilir.
Tavuğu koklayın: Tavuğun bozuk olabileceğini düşünüyorsanız direk koklayın. Bozulan çiğ tavuğun çok güçlü ekşimsi bir kokusu bulunur ve hemen fark etme şansınız olur. Eğer kokladığınızda bozuk olduğuna dair herhangi bir koku alıyorsanız kesinlikle tüketmeyin. Bu tavuk sizi zehirleyebilir.
Uzmanlar pişmiş yemeklerin oda sıcaklığında en fazla 2 saat, hatta yaz mevsiminde en fazla 1 saat bekletilebileceğini belirtiyorlar. Bu süre aşıldığında gıda zehirlenmesine yol açabilecek bakterilerin sayısı hızla çoğalıyor.
Saat kaçtan sonra yemek yenmemelidir? Ne kadar erken saatte son yemeği yersek o kadar iyi, uzmanlara göre bu saat aralığı akşam 7 ile 7:30 arası, en ideali.
Yemeklerin en fazla 1 kere ısıtılması gerekir.
Yemekler nerede ısıtılırsa ısıtılsın fark etmez, kesinlikle kaynama derecesine gelene kadar ısıtılması gerekmektedir. Yemeğin ısıtıldığı, kokusunun gelmesi ile anlaşılacaktır. Pişirilen ya da kavrulan et derin dondurucuda en fazla 3 ay, çiğ kıyma ise 4 ay saklanabilir.
Dünden kalan tavuk yenir mi? Gıda Mühendisi Fuat Tekneci kalan dönerin ertesi dün satılmasının çok riskli olduğunu belirterek, "Tavuk etinden yapılan dönerin ertesi güne kalması ve değerlendirilmesi, kırmızı ete oranla daha riskli. Aynı gün içerisinde tüketilmesini öneriyoruz.
Eğer pişirilerek konulduysa buzdolabında 1-2 gün içerisinde tüketilmeli. Pişmiş tavuğu buzdolabında bile olsa 2 günden fazla bekletmeyin." Döner ustası Mehmet İkram Taş ise yaz aylarında tavuk dönerin 3 saatte bir yenilenmesi gerektiğini belirtti.
Tavuğu mikro dalgaya koyun ve 2-3 dakika kadar ısıtın. Tavuk ısındıktan sonra mikrodalgadan çıkarın bir kaç dakika beklettikten sonra servis edin. Tavuğunuz fırında ısıtmak için yine küçük parçalara ayırabilirsiniz. Eğer donmuş olarak çıkarıyorsanız o da sıcaklığına getirmek zorunda değilsiniz.
Gıda Mühendisi Naim Tınaz, tavuğun pişirildiği gün tüketilmesi gerektiğini, aksi takdirde gıda zehirlenmesine yol açabileceğini söyledi.
Tavuğun zehirlenmelere neden olmasının sebebi Camplyobacter ve Sallmonella adı verilen iki tip bakteriden kaynaklanmaktadır. Bu her iki bakteri kırmızı et, pastörize olmamış süt, tavuk ve yumurtada bulunmaktadır. Bu iki bakteri tavuğun bağırsağında ve diğer çiftliklerde bulunan diğer kümes hayvanlarında bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri