Sakarya'nın kabağının meşhur olduğuna dikkati çeken Yüce, "Türkiye'de kabak denince akla Sakarya gelir. Beyaz kestane kabağı gelir. Yapısı itibarıyla büyük ve doyurucu bir kabaktır. Bu kabaktan yapılan ürünler de çok leziz olur.
Bol lif bulunduran meyvelerden birisi olan balkabağı üretiminde ülkemizde Akdeniz Bölgesi birinci sırada yer almaktadır. Balkabağı gelişme döneminde ılıman çevre koşulları ve mahsul döneminde sıcağı seven bitkiler arasında yer alır.
Dolayısıyla büyük şehirlerdeki ünlü lokantalarda bal kabağı tatlıları da Afyonkarahisar'ın bal kabağından yapılıyor. Tüketicilere Afyonkarahisar bal kabağını tatmalarını tavsiye ediyoruz. Bal kabağı Afyon kaymağıyla çok güzel bir lezzet oluşturuyor."
Bal kabağını bütün halde alacaksanız öncelikle kabuğunu mutlaka incelemelisiniz. Kabuğunda farklı benekler, çatlaklar varsa o kabağı asla almamalı, olabildiğince çatlaksız, yarasız olan bal kabaklarını tercih etmelisiniz. Aynı şekilde kabuğun mat olması da önemli.
Kabak (cucurbita pepo, diğer adı sakızkabağı) : Anavatanının Kuzey Amerika olduğu sanılmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
İtalya'nın Toskana bölgesine bağlı Siena şehrinde yetiştirilen bal kabağı, Guinness rekorlar kitabına girerek dünyanın en büyük bal kabağı ünvanını aldı. Chianti bölgesinde Stefano Cutrupi adlı bir çiftçi tarafından yetiştirilen balkabağının bin 226 kilogram ağırlığında olduğu açıklandı.
İnsanı kalbinden yakalayan rengi ile gözlere, güzel lezzeti ile damaklara hitap eden sarı kabaktan vitamin dolu salatalar, dolmalar, kızartmalar hazırlayabilir, keyfinize bakabilirsiniz! Dış kısmı sarı ya da kırmızı, iç kısmı sarı ya da turuncu olan helvacı kabağı, tatlı yapımı için en doğru seçeneklerden biridir.
Bir tatlı yer miyiz: Helvacı kabağı veya kestane kabağı
Ancak bal kabağından farklı olarak kestane kabağının kabukları daha serttir, daha yuvarlak ve basıktır. Ayrıca daha dayanıklıdır. Kabak tatlısı için de en iyi kabak çeşididir.
Kabuğunda farklı benekler, çatlaklar varsa o bal kabağını almamalısınız, olabildiğince rengi mat, çatlaksız olanları tercih etmelisiniz. Bal kabağının kabuğu sert olmalıdır. Eğer kabuk yumuşak bir haldeyse bu bozulmaya başladığının göstergesi olabilir.
Türkiye, dünya bal kabağı üretiminde 8. sırada yer almaktadır. Ülkemizde ise bal kabağı yetiştiriciliği denildiğinde Afyon, Ankara, Sakarya ve Düzce şehirleri ön plana çıkmaktadır.
Adapazarı Beyaz Kestane Kabağı, Sakarya ili ve Sakarya Nehri boyunca uzanan tarım arazilerinde ve Sakarya ekolojik koşullarında yetiştirilir. Sakarya ve yöresindeki toprak ve bitki örtüsü ile bölgenin iklim şartlarına göre üretilir.
Son zamanlarda çok popüler olan lif kabağı, hem cilt bakımı, hem de temizlik alanında kullanılır. Anavatanı Ortadoğu'dur ve ülkemizin güney bölgelerinde yetiştirilir. Özellikle Hatay ilinin Asi nehri boyunca rastlamak mümkündür.
Kabak yaz mevsiminin tüm aylarında yenebilecek bir sebzedir. Hazirandan eylül sonlarına kadar doğal yetiştirilen kabakları tüketmeniz mümkündür. Ancak kış aylarında da birçok tezgahta kabak bulabilme imkanı vardır. Bunlar da sera ile yetiştirilen kabaklardır.
En meşhur kabak çekirdeği Nevşehir'dedir. 2004 yılında Nevşehir ilimiz kabak çekirdeğinde geridir. 2013 yılında ise Nevşehir ilimiz kabak çekirdeği konusunda bayağı ilerlemiştir.
Daha önce kestane kabağı, kırmızı kuri kabak, sakız kabağı yetiştirilen sahaya bu yıl, anavatanı Japonya olan "Hokkaido" ekildi. Yaklaşık 5 dekar alanda deneme ekimi yapıldıktan sonra morfolojik gelişimlerinin oldukça iyi düzeyde olduğu gözlemlenen bitkinin hasadı gerçekleştirildi.
Adapazarı beyaz kestane kabağı kullanılarak yapılır. Adapazarı Kabak Tatlısı 03.05.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Sakarya'nın kabağının meşhur olduğuna dikkati çeken Yüce, "Türkiye'de kabak denince akla Sakarya gelir.
Kara kabak çeşitleri ya da diğer ismiyle siyah kabak türü fazla bilinmese de leziz yemekler için malzeme oluşturur. Etli meyvesi ile dikkat çeken kara kabak ile kızartma, haşlama türü yemekler yapılarak sofraya eklenebilir.
Helvacı kabağı ya da diğer adı ile kestane kabağı, kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından gelen, çoğunlukla tatlısı yapılan bir kabak çeşididir. Ülkemizde yetiştirilen kışlık kabaklardan bir tanesi olan helvacı kabağının (Cucurbita Maxima) ana vatanı, Asya ve Amerika kıtalarıdır.
Kabak tatlısının ilk aşaması kabağın seçimi ile başlıyor. Biz bir tek tip kabak görüyoruz genelde ama bal kabakları da kendi içlerinde ayrılıyor. Tatlı yapmak için daha sert ve şeker oranı yüksek bal kabaklarını seçmenizi öneririz.
Genel olarak onlara bal kabağı diyoruz ama aslında dünyada kış kabaklarının yüzlerce çeşidi var. Bazılarının kabukları kıpkırmızı, bazıları ise koyu yeşil. Bazılarının kabukları pürüzsüzken, bazılarınınki pütür pütür. Kocaman kabakların yanında elinizin içine bile sığabilen minicik olanlar da var.
Vietnam kabağı diğer asma ya da süs kabaklar ile aynı familyada bulunur. Kabakgiller familyası olarak isimlendirilen bu familyanın önemli üyeleri kavun, hıyar, lif kabağı, su kabağı, karpuz ve dikenli kabak olarak bilinen türlerdir.
Sulama: Bal kabağı bitkisi sulama ihtiyacı yüksek olan bir bitki. Bu sebeple toprağının her zaman nemli olduğundan emin olmalı, sulama düzenini asla aksatmamalısınız. Mümkünse bitkiyi aynı gün ve aynı saatte, dinlendirdiğiniz bir suyla sulamaya özen göstermelisiniz.
“Rekoru Kıracağım”
Güvercin gübresi takviyesi ile büyüyen kabaklar 450 kiloya ulaştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri