Süt verirken oluşan kalori kaybı 1 saat orta seviyede egzersize eşdeğerdir. Bu sebeple emzirirken dengeli beslenen ve yeterli sıvı alan anne, eğer doğumu normal kabul edilen sınırlardaki kilo kazanımı ile bitirdiyse, 6 ay sonunda doğumda aldığı ve süt üretmek üzere depoladığı fazla kilolardan kurtulur.
Bir kadının emzirmesi bittiğinde alveol adlı süt üreten küçük keseleri oluşturan özelleşmiş epitel hücreleri kendi kendilerini yok eder ve enkazı temizler. Hücrelerin kendi kendilerini yok etmeleri sonrasında tekrar hücre bölünmesi ile yeni epitel hücreleri oluşturur.
Kademeli Memeden Kesmek Nasıl Olur? Anne sütten kesmeye hazır olduğunda emzirmeyi kademeli olarak azaltmaldır. Her 3-5 günde bir, gün içindeki emzirme seanslarından birini keserek emzirme azaltılabilir. Öncelikle bebeğin daha az düşkün olduğu gün ortasındaki seanslardan kesmeye başlanmalı.
Laktasyon sürecinde sütün yeterli yapılması için gereğinden fazla beslenmenin gerekliliğine inanılan kişisel ve kültürel faktörler bu dönemde kadının daha fazla kilo alımına neden olmaktadır.
Emzirme dönemi annenin sağlıklı ve dengeli beslenerek hem bebeği için kaliteli süt üretebileceği hem de doğum kilolarından kurtulabileceği bir dönemdir. Anneler sağlıklı beslendikleri sürece, emzirdikçe kilo verir.
İlgili 16 soru bulundu
Bu nedenle emzirirken dengeli beslenen ve yeterli sıvı alan anne, eğer doğumu normal kilo artışıyla bitirdiyse altı ay sonunda doğumda aldığı fazla kilolardan kurtuluyor.
Doğumdan sonra, gebelikte genişleyen ve esneyen karın kasları 6 hafta sonra toplanmaya başlar. Karın bölgesinde oluşan sarkık ve yumuşaklık 4 ila, 5 ay sonra gerçek sağlamlığına ulaşır.
Bir öğün kesildikten 2-3 gün sonra diğer öğün kesilmelidir. Atlanan öğün yerine tercihen anne sütü, devam sütü veya sevdiği başka bir besin verilerek emzirme unutturulmaya çalışılmalıdır. Emzirme sayısını azaltırken emzirme süreleri de kısaltılmaya çalışılmalıdır.
Bebeğinizi sütten yavaş bir şekilde kesmelisiniz. Böylece memede sütün bitmesi yavaşça gerçekleşir ve daha az ağrı hissedersiniz. Memede süt, süreçle doğru orantılı bir şekilde yavaşça biter. Bu dönemde yaşadığınız şişkinlik hissini azaltmak için sütünüzü sağabilirsiniz.
Kur'an'ın öğretilerine uyan Müslüman anneler bebeklerini genellikle iki yaşına kadar emzirmeyi hedeflerler. Burada kastedilen süre Hicri Takvime yani Ay Yılına göredir, bundan dolayı çocuğun ikinci doğum gününden yaklaşık 22 gün önceye tekabül eder.
Bu sürecin 2-3 hafta sürebileceğini hesaplamalısınız. Ani kesilme bebek için ve dolayısı ile anne için de travmatik olabiliyor. Emzirmeyi sonlandırırken süt kanallarında tıkanıklık veya mastit denilen iltihabi durum görülebilir.
SÜTÜ KESİLEN ANNENİN SÜTÜ TEKRAR GELEBİLİR
Öztürk, bu tür talihsizlikler yaşayan annelerin sütünün tekrar oluşturulmasının artık mümkün olduğunu, bunun için "Relaktasyon" adı verilen yönteme başvurulduğunu belirterek, şu bilgileri aktardı: "Sütü kesilen annenin bebeğini yeniden emzirebilmesi mümkün.
Normal doğumlarda genellikle anneler daha çabuk toparlanır ve korse ihtiyacı hissetmezler. Sezaryen sonrası karnın daha iyi ve daha çabuk toparlanabilmesi için ise doğum sonrası korse kullanımı önerilebilir.
6 hafta ilâ 3 ay arasında, hafif tempolu ve kısa soluklu yürüyüşlerin yanında basit esneme hareketleri yapabilirsiniz. Doğumu izleyen 3. aydan itibaren, pilates ve yoga gibi sporları tercih ederek, kaslarınızın toparlanma sürecini hızlandırabilir ve göbeğinizden kurtulabilirsiniz.
Vajinada bazen tek normal doğum sonrasında dahi kalıcı bir genişleme meydana gelebilmektedir. Hele hele 1'den fazla vajinal doğum yapan kadınlarda veya iri bebek doğuran, forseps vakum gibi müdahaleler ile doğum gerçekleştiren kadınlarda bu genişleme cinsel ilişkiyi etkileyebilecek kadar fazla olabilmektedir.
Doğumdan sonra anne adayının karnında oluşan çatlak, sarkma ve yağlanmalara karşı en etkili çözüm karın germe ameliyatı yani karın germe ameliyatıdır. Karın germe ameliyatı ile karın derisindeki sarkmalar, üzerinde çatlak olan deri de dahil olmak üzere giderilir.
O karna bastırmanın amacı bir yandan rahimin toparlandığının anlaşılması için, işte rahim büyüklüğüne bakmak, öte yandan da içindeki kan birikimini boşaltmak, çünkü eğer kan birikirse rahim içinde, rahim kasılması engellenebilir, ağrı yapabilir.
Doğumdan sonra bebeğinizi sık sık emzirerek bol bol kalori yakmış olacaksınız. Emzirmeyi sıklaştırmaya devam edin. Bu sırada öğün sayınızı bol bol arttırın ama küçük parçalara bölün. Hayatınıza eskisinden daha çok sebze ve meyve alın ve her öğünde en az bir sebze – meyve tüketmeye devam edin.
Emzirme rahmin daralmasını ve kasılmasını sağlar. Vücudun toparlanma sürecini arttırır. Emzirme sırasında oksitosin salgılanır ve bu hormon, rahmin kolayca toparlanmasına destek olur. Lohusalık kanamaları da daha kısa sürede kesilir.
Yapılan çalışmalar cinsel ilişki sırasında dakikada 6.4 Kcal enerji harcandığını ortaya koymaktadır. Cinsel aktivite sırasında hemen tüm kaslar aktif olarak çalışmaktadır. Beyin ciddi miktarlada glikoz tüketmektedir. Ortalama 45 dakikalık bir cinsel aktivitede 250 kalori harcanır.
Sezeryan doğum yapan annelerin vücutları normal doğum yapanlara göre daha geç toparlanmaktadır. Sezeryan doğumdan altı ay sonra vücut toparlanmaya ve eski haline dönmeye başlayacaktır.
Küçülüyor. Uçuk bir fark olmuyor genelde ama küçülüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri